گزارشی از حضور جوانان در بیستونهمین جشنواره تئاتر فجر

به روزهای آغازین بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر نزدیک می‌شویم. حضور گروه‌های جوان و تجربه گرا در این جشنواره قابل توجه است به طوری که بیش از ۷۰ درصد گروه‌ها امسال متشکل از جوانان و هنرمندانی هستند کهشاید در سال‌های اخیر امکان حضورشان در صحنه فراهم نبوده یا بیشتر به عنوان بازیگربه روی صحنه آمده‌اند.
به گزارش سایت ایران تئاتر، برخی از گروههایی که در سالهای اخیر جای آنان در تئاتر خالی احساس شده و در دو سال گذشته کمتر امکان حضور در صحنه برایشان فراهم بوده است. کارگردانانی که برخی از آنان هرچند در رده سنی فراتر از 30 سال قرار دارند اما از جمله هنرمندان نوگرایی هستند که موضوعات و قالبهای جدید اجرایی را در اجرا برای مخاطبان خود به صحنه آوردهاند و معمولاً دغدغه پرداختن به موضوعات جوان پسند را در جامعه داشتهاند.
محمد رحمانیان، محمودرضا رحیمی، کتایون فیض مرندی، رضا ثروتی، علی نرگس نژاد، مهرداد کوروش نیا، روح الله جعفری، آروند دشت آرای، ابراهیم پشت کوهی، پیام عزیزی و... از جمله این کارگردانان هستند.
علی نرگس نژاد و مهرداد کورشنیا به عنوان دو کارگردانی که اولین حضور حرفهای خود را با هم با موفقیت در بیستوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر تجربه کردهاند، امسال نیز در جشنواره حضوری فعال دارند. علی نرگس نژاد با نمایش "جیرهبندی پر خروس برای سوگواری" در نخستین روز جشنواره در تماشاخانه ایرانشهر به صحنه میرود و مهرداد کوروشنیا هم با نمایش "آخرین نامه" در آخرین روز جشنواره در خانه نمایش به صحنه میرود.
محمودرضا رحیمی نیز پس از مدتها دوری از کارگردانی تئاتر با نمایش "مقتل" نخستین روز جشنواره در تالار اصلی تئاتر شهر پذیرای مهمانان جشنواره خواهد بود.
"کمی تاب بخوریم" نمایش آروند دشت آرای در جشنواره بیستونهم است که سال گذشته از غایبان جشنواره بیستوهشتم تئاتر فجر بود. او امسال در نخستین روز جشنواره و در تالار وحدت اجرای خود را به صحنه میبرد.
رضا ثروتی کارگردانی که با نمایش "مکبث" سال گذشته جایگاه حرفهای خود را در تئاتر تثبیت کرد، امسال نیز در بخش تجربههای نو جشنواره نمایش "عجایب المخلوقات" را با گروهی از جوانان و حرفهایهای تئاتر به صحنه میبرد. او در سومین روز جشنواره مهمان تماشاخانه ایرانشهر است.
روح الله جعفری کارگردان جوان و نوگرای دیگری است که امسال با نمایشی از ماتئی ویسنی یک با عنوان "تماشاچی محکوم به اعدام" در آخرین روز جشنواره حضور دارد. محمد علی کشاورز بازیگر پیشکسوت ایران هم در این نمایش در کنار جوانان ایفای نقش میکند. جعفری در شرایطی در تالار سایه نمایش خود را اجرا می کند که رضا گوران دیگر کارگردان جوان هم زمان با او در تالار قشقایی نمایش "ابرهای پشت حنجره" را اجرا میکند و حمیدرضا نعیمی هم در همین روز نمایش "فاوست" را با گروهی از هنرمندان جوان در تالار قشقایی اجرا می کند. او از جمله هنرمندان میانسال تئاتر است که تاکنون بیشتر به عنوان بازیگر بیشتری حضور حرفهای خود را در صحنه تئاتر دنبال کرده است.
ابراهیم پشت کوهی نیز کارگردان جوان و آوانگارد تئاتر ایران نیز در ششمین روز جشنواره نمایش "فروش یک روح سرکش" را از بندرعباس در کارگاه نمایش اجرا میکند.
یاسر خاسب کارگردان جوان و فرم گرا ایران نیز امسال با "آکواریوم هوا" در روز دوم جشنواره میزبان تماشاگران خود در تالار اصلی تئاتر شهر است.
بنفشه اعرابی هم بعد از مدتها دوری از تئاتر امسال با کارگردانی نمایش "گل های میخک" روز هفتم جشنواره در تماشاخانه مهر به صحنه باز میگردد.
کتایون فیض مرندی نیز پس از تعویق های متعدد برای اجرای "ورود آقایان ممنوع" در هفتمین روز جشنواره امسال موفق به حضور شد. او نمایش خود را در تالار چهارسو به صحنه می برد و در همین روز با او کتایون حسین زاده نمایش "شن" را در تالار قشقایی اجرا می کند. این کارگردان زن نیز در سال های اخیر چندان حضور پررنگی در صحنه تئاتر نداشت.
محمد حاتمی نیز پس از مدتی دوری از کارگردانی تئاتر امسال با نمایش "مرثیه خواب" در هفتمین روز جشنواره مهمان تالار سایه است.
محمد رحمانیان کارگردانی که سال گذشته در جشنواره حضور نداشت و نمایش "روز حسین" او در مراحل آخر تمرین توقیف شد. او این بار با نمایش "هامون بازها" مهمان هفتمین روز جشنواره در تالار اصلی تئاتر شهر است.
سیامک احصایی هم از کارگردانان میانسالی است که نمایش هایش میان جوانان مخاطبان زیادی دارد او امسال با نمایشنامه ای از محمد چرمشیر به نام " نامه هایی به تِب" در روز دوم جشنواره مهمان تماشاخانه ایرانشهر است.
در همین شرایط عبدالحی شماسی نیز امسال پس از مدت ها امکان حضورش به عنوان نویسنده و کارگردان نمایش "آفرینش" در صحنه فراهم شده است. محسن حسینی نیز دیگر کارگردان آوانگارد ایران است که امسال پس از سالها انتظار برای اجرای نمایش "من؛آنتونن آرتو" شرایط اجرای این نمایش در جشنواره فجر بیستونهم برای او فراهم شد. او نمایش خود را در سومین روز جشنواره در تماشاخانه ایرانشهر به صحنه میآورد.
نمایش های "بر ولادیمر و استراگون چه گذشت" به کارگردانی مشترک سیاوش طیب طاهر و میثم حسن زاده و "تفنگ های ننه کارا" به کارگردانی مهدی محمدی به عنوان دو نمایش برگزیده دانشجویی در جشنواره امسال اجرا میشوند.
پیام عزیزی، میثم عبدی، امین آبان، ساناز بیان، رضا گشتاسب، فرزین ریحانی راد، احمد کچه چیان، مرتضی میر منتظمی و بهزاد آقاجمالی از دیگر کارگردانان جوان و فعال تئاتر دانشجویی هستند که امسال شرایط حضورشان در جشنواره فراهم شده است.
آنان در کنار نویسندگان و کارگردانان رده های بالاتر سنی خود افرادی مانند: چیستا یثربی، نیما دهقان، مریم کاظمی، ایوب آقاخانی، آرش عباسی، اصغر خلیلی، سیروس همتی، علی عابدی و سید علی موسویان حضور خواهند داشت.
جلال تهرانی، امیررضا کوهستانی، فارس باقری، آرش عباسی هم از جمله هنرمندان نام آشنای تئاتر هستند که امسال به عنوان نویسنده نوگرا با آثاری جوان محور در جشنواره حضور دارند. آثار برخی از آنان از جمله جلال تهرانی در سال های اخیر امکان راهیابی به جشنواره تئاتر فجر را هرگز پیدا نکرده بودند.
جواد نمکی، فرهاد شریفی، حمیدرضا فلاحی و تینو صالحی از جمله بازیگرانی هستند که امسال به عنوان کارگردان هم در جشنواره حضور دارند، نمکی، فلاحی و صالحی را میتوان در رده هنرمندان جوان جشنواره هم به حساب آورد.