در حال بارگذاری ...
...

چگونگی برگزاری جشنواره تئاتر فجر، برپایی آیین‌های عاشورایی و ...

اداره کل هنرهای نمایشی با آگاهی از امکانات موجود و توان اجرایی زیر مجموعه‌های خود و به منظور پرهیز از هر نوع فعالیت و هزینه‌های موازی جشنواره عروسکی، آئینی و سنتی و فجر را به شکل هم زمان برگزار می‌کند. سال پیش علیرغم گستردگی و تنوع آثار و همچنین کمک هزینه‌ گروه‌های نمایشی ۳۰ درصد نسبت به سال‌های پیش کاهش هزینه داشته است که این رقم به تولید اختصاص پیدا کرده است. بنابراین مجموعه تئاترشهر و تالارهای وابسته و فضاهای مورد نظر ستاد برگزاری این جشنواره بزرگ و ملی که فجر نام دارد آمادگی و توان کافی برای این برگزاری هم زمان را دارند.»

موضوع هم زمانی سه جشنواره با ادغام آن‌ها کاملاً متفاوت است چرا که همزمانی جشنواره‌های امسال به معنای تلفیق نیست.
حسین پارسایی مدیر مجموعه تئاترشهر در گفت‌وگو با سایت ایران تئاتر، در پاسخ به این سوال که آیا امکانات لازم برای برگزاری هم زمان این سه جشنواره وجود دارد یا خیر؟ گفت:« موضوع هم زمانی سه جشنواره با ادغام آن‌ها کاملاً متفاوت است. جشنواره امسال قرار است در یک دوره نسبتاً طولانی نسبت به سال گذشته و در زمانی حدوداً بین 10 تا 15 روز با تکیه بر امکانات موجود و خلق فضاهای جدید به عنوان مثال خیمه‌های نمایشی برای نمایش‌های آئینی و سنتی و به کارگیری تالارهای دیگر در سطح شهر برگزار شود.»
وی افزود:« اداره کل هنرهای نمایشی با آگاهی از امکانات موجود و توان اجرایی زیر مجموعه‌های خود و به منظور پرهیز از هر نوع فعالیت و هزینه‌های موازی جشنواره عروسکی، آئینی و سنتی و فجر را به شکل هم زمان برگزار می‌کند. سال پیش علیرغم گستردگی و تنوع آثار و همچنین کمک هزینه‌ گروه‌های نمایشی 30 درصد نسبت به سال‌های پیش کاهش هزینه داشته است که این رقم به تولید اختصاص پیدا کرده است. بنابراین مجموعه تئاترشهر و تالارهای وابسته و فضاهای مورد نظر ستاد برگزاری این جشنواره بزرگ و ملی که فجر نام دارد آمادگی و توان کافی برای این برگزاری هم زمان را دارند.»
وی خاطر نشان کرد:«امسال نمایش‌ها در شرایطی به جشنواره فجر راه پیدا می‌کنند که بخش اعظم آن‌ها قبل از شروع جشنواره به عنوان تولیدات سال 84 اجرای عمومی خواهند داشت و از هر لحاظ از جمله امکانات صحنه‌ای آماده هستند و سایر جشنواره‌ها هم به تناسب نیاز خود و متناسب با امکانات و اعتبارات نمایشی با برنامه‌ریزی از پیش تعیین شده سرویس دهی خواهند شد. بنابراین هم زمانی این سه جشنواره در بزرگداشت پیروزی انقلاب و جشن بزرگ فجر جایی برای نگرانی ندارد و این رویداد بزرگ تئاتر کشور با تنوع و رویکرد جدیدی برگزار خواهد شد.»
وی که به عنوان دبیر دومین همایش تئاتر عاشورایی نیز انتخاب شده است در ارتباط با این همایش گفت:«برگزاری این همایش با تکیه بر تجارب سال گذشته کار ستاد برگزاری جشنواره را حساس‌تر می‌کند. ما در سال گذشته در شرایطی که حداکثر یک ماه تا برگزاری همایش فاصله داشتیم فعالیت خود را آغاز کردیم و به همین دلیل سعی کردیم با توجه به زمان محدود و اعتباراتی که برای این همایش قائل شده بودند حوزه‌های مختلفی را برای این رویداد معنوی و تاریخی تعریف کنیم. برگزاری این همایش در سال گذشته نشان داد که جای این حرکت خالی بوده است و چه قدر ضرورت دارد تا این حرکت تداوم پیدا کند. بنابراین هم زمانی ایام فجر با این همایش این امکان را فراهم می‌کند که با رویکردی تازه و علمی دومین همایش را در زمان کافی و با جلب مشارکت نهادها و دستگاه‌های ذی‌ربط و با همکاری صاحب نظران این عرصه برگزار کنیم.»
وی افزود:«فراخوان این همایش در چند روز آینده در اختیار عموم قرار خواهد گرفت و امسال افزون بر فعالیت سال پیش به پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متون نمایش‌های منتخب چاپ خواهند شد و نمایش‌های منتخب برای اجرای عمومی مورد حمایت قرار می‌گیرند. در بخش پژوهش هم ایده‌هایی وجود دارد که بعد از بررسی در جلسات شورای برگزاری همایش از طریق فراخوان اعلام خواهند شد. در حوزه بین‌المللی هم پیشنهاداتی برای دعوت از گروه‌های نمایشی و آئین‌هایی که به هر نحوی مربوط به عاشورا مشتق از این واقعه باشند، خواهیم داشت.»
وی تصریح کرد:«نوآوری، ابتکار و خلاقیت هنرمندان در این حوزه و همچنین آئین‌های فولکلوریک مناطق مختلف ایران و هر گونه مناسک نمادین متعلق به فرهنگ عاشورا در الویت خواهد بود.»
وی در پاسخ به این سوال که برنامه اجراهای عمومی برای نیمسال دوم تا برگزاری جشنواره فجر به چه شکل خواهد بود گفت:«با توجه به تغییراتی که در برگزاری جشنواره فجر در سال گذشته اعمال شد، مقدر شد که نمایش‌ها از فیلتر دیگری به جشنواره راه پیدا کند. بنابراین شرط اجرای عمومی برای گروه‌های نمایشی تهران تغییر پیدا کرد. به این نحو که گروه‌ها بعد از اجرای عمومی و با آمادگی کافی در جشنواره حضور پیدا کنند. بنابراین نیمسال اول 84 به آثاری که در جشنواره اجرا شده تعلق پیدا کرده و نمایش‌های حاضر در جشنواره از میان اجراهای نیم سال دوم انتخاب خواهند شد که نحوه گزینش این آثار متعاقباً اعلام خواهد شد و اگر این روند ادامه پیدا کند در طول سال هر نمایشی که تولید شود بلافاصله اجرای عمومی می‌شود و نمایش‌هایی به جشنواره راه پیدا می‌کنند که در طول سال اجرای عمومی موفق داشته باشند و به عنوان آثار شاخص، خلاق و موفق در جشنواره حضور پیدا می‌کنند. برای انجام این تغییرات نیمی از مسیر هموار شده است. امسال حداکثر 20 نمایش شاخص از بین تولیدات نیمه دوم سال 84 به فجر راه پیدا خواهند کرد. نمایش‌هایی هم که متقاضی اجرای عمومی در نیم سال دوم 84 در مجموعه تئاترشهر باشند با بهره‌گیری و مشاوره از تعدادی از صاحب نظران و نمایندگان گروه‌های فعال انتخاب خواهند شد.»
وی در ادامه افزود:«تئاترشهر در ماه‌های باقی مانده تا برگزاری جشنواره در نیمه دوم سال حداکثر پذیرای 16 نمایش و تالارهای سنگلج و خانه نمایش حداکثر پذیرای هشت نمایش خواهند بود.»
وی زمان اعلام نمایش‌های برگزیده برای اجرا در نیمه سال دوم را پایان تیر ماه اعلام کرد. وی درباره حضور چهره‌های شاخص در مجموعه تئاترشهر گفت:«وقتی صحبت از چهره‌های شاخص این عرصه می‌شود منظور صرفاً چهره‌های تلویزیونی یا سینمایی نیست. تجربه ثابت کرده که حضور هنرمندان پیشکسوت عرصه تئاتر و البته کیفیت یک اثر نمایشی برای جذب مخاطبان تئاتر موثرتر است. تئاترشهر به عنوان نمادی از تئاتر کشور برای جلب نظر مخاطبان خود ضمن حمایت از گروه‌های دانشجویی، جوان، فعال و خلاق جایگاه ویژه‌ای برای استقرار و استمرار و فعالیت گروه‌های نمایشی و هنرمندان صاحب نام و صاحب نظر این عرصه قائل خواهد بود بنابراین در حوزه‌های مختلف گروه‌های یاد شده جذب فعالیت خواهند شد که به عنوان مثال سعی شده است بخشی از فعالیت‌های نمایشنامه‌خوانی و اجرا در تالارهای کوچک به گروه‌های جوان و دانشجویی اختصاص پیدا کند و تالار بزرگ تئاترشهر بتواند میزبان هنرمندانی باشد که پاسخگوی نیاز مخاطبان این تالار هستند.»
وی افزود:«هادی مرزبان، بهمن فرمان‌آرا و آزیتا حاجیان با نمایش‌های”ملودی شهر باران”،”مردی برای تمام فصول”و”زن نیک ایالت سچوان” از متقاضیان اجرا در تالار اصلی هستند که درباره حضور آنان همراه با سایر تقاضاها برای اجرا در تالارهای مجموعه تئاترشهر تا پایان تیر ماه تصمیم گیری به عمل خواهد آمد.»