در حال بارگذاری ...
...

تئاتر یک پدیده جهانی و در عین حال یک عمل محلی است

تئاتر یک پدیده جهانی و در عین حال یک عمل محلی است

نخستین نشست کارگاه آموزش بازیگری "ژان‌لویی مارتینلی"صبح روز پنج‌شنبه ـ ۲۸ بهمن‌ماه ـ با حضور جمعی از هنرمندان عرصه تئاتر در سالن نیلوفر خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

به گزارش سایت ایران تئاتر، مارتینلی یکی از کارگردانان به نام تئاتر فرانسه است که مدیریت بزرگترین تئاتر فرانسه را نیز برعهده دارد. وی که علاقه‌مند است با سفر به دیگر کشورها، کار با بازیگران ملت‌های دیگر را تجربه کند، به دعوت مسئولان بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به ایران آمده تا با همکاری با بازیگران ایرانی، بر روی اثر جدید خود کار کند.
ژان لویی قصد دارد طی مدتی کوتاه جریان دو سویه تبادل اطلاعات را با هنرمندان و بازیگران ایرانی برقرار کند و در همین راستا با برگزاری کارگاه آموزشی بازیگری به این امر می‌پردازد.
این کارگردان فرانسوی در ابتدای کارگاه به سفرهای خود به دیگر کشورها اشاره کرد و ادامه داد: «هدف از تعامل با دیگر بازیگران تئاتر از طریق مسافرت به کشورهای مختلف، ملاقات کردن با افرادی است که در شرایط متفاوتی نسبت به شرایط امروزی من، به تئاتر می‌پردازند.»
وی افزود: «این ملاقات‌ها برای من از جذابیت دو طرفه‌ای برخوردار است که مهم‌ترین جنبه آن، جنبه هنری است. این مسئله که افراد نقاط مختلف دنیا چه طور از طریق هنر با هم رابطه برقرار می‌کنند، برایم بسیار حائز اهمیت است.»
ژان لویی مارتینلی خاطرنشان کرد: «فعالیت من از 30 سال گذشته بر روی متن بنا شده و این مسیر تئاتری است که روی آثار مکتوب بنا می‌شود. من معتقدم با وجود اینکه تئاتر یک پدیده جهانی است، ولی در عین حال یک عمل محلی محسوب می‌شود؛ به طوری که ما همیشه در حال صرف کردن فعلی بین دور و نزدیک هستیم.»
وی در ادامه در تشریح شیوه کار و موضوع مورد توجه خود در تولید آثارش گفت: «من در شهری به نام ناتن که در حومه شهر پاریس واقع شده است به فعالیت می‌پردازم. این شهر مکانی است که در دهه 60 بیشترین آواره‌های فرانسوی را داشته، البته این شهر امروزه به شهری چند ملیتی تبدیل شده؛ اصالت فرانسوی، الجزایری و... که بخشی از کار من توجه و پرداختن به افرادی است که در این شهر زندگی می‌کنند، این تئاتر نه فولکلور است و نه تئاتر روشنفکری.»
ژان لویی افزود: «به دنبال این موضوع 30 متن به نویسندگان فرانسوی و الجزایری سفارش داده شد که در این شهر اجرا شد. در بخش دیگر، با دراماتورژی به نام لارسون لورن همکاری کردم که یکی از مهم‌ترین دراماتورژ‌های اروپاست. لارسون لورن نویسنده‌ای است که به بالاترین جایگاه‌ها در سطح جهانی رسیده و تمام آثارش در اروپا اجرا شده است.»
وی در ادامه خطاب به بازیگران این کارگاه گفت: «ما باید برای بهبود شیوه اجرایی خود بر روی چند مورد تمرکز داشته باشیم که از جمله این موارد زبان ترجمه تئاتر شاعرانه است.»
وی افزود: «موضوع دیگر در مورد تمرکز این است که بازیگر باید به مثابه آنچه که در درون خود دارد به ایفای نقش بپردازد، زیرا تأثیر دو بازیگر بر روی هم در تحلیل و فهم اثر نقش مهمی را ایفا می‌کند.»
وی سپس از حاضران در این کارگاه خواست تا با معرفی خود و آثاری که در آن بازی کرده‌اند، زمینه برقراری ارتباط دو سویه را به وجود آورند.
در ادامه این جلسه ژان‌لویی مارتینلی که قصد داشت کار بر روی یکی از نمایشنامه‌های لارسونون لورن در کارگاه را به بازیگران خود بیاموزد، به تشریح بیوگرافی لارسونون لورن و دچار شدن وی به بیماری روانی پرداخت و افزود: «به دلیل اتفاقات گذشته زندگی این نویسنده، در بسیاری از آثاری که از او می‌بینیم تمرکز بر روی عصبیت و مشکلات روانی خانواده‌های سوئدی است. او در نوشته‌های خود به فضای نابرابر و ظلمی که به این افراد شده اشاره می‌کند.»
سپس به معرفی نمایشنامه‌ای به نام کلینکن پرداخت و داستان آن را برای بازیگران کارگاه توضیح داد و افزود: «دلیل جذابیت و انتخاب این متن برای من این است که با نگاه کردن به آن می‌توان به شرایط نامطلوب دنیا پی برد. بنابراین امروز کار بر روی این نمایشنامه را آغاز خواهیم کرد.»
ژان لویی حاضران را به چند گروه دسته‌بندی کرد و از بازیگران خواست در مقابل نقشی که بر عهده می‌گیرند صادقانه آنچه را که از درون خود می‌گذرد از طریق بازی به بیرون و تماشاگر نشان دهند.
گفتنی است این کارگاه آموزش بازیگری از 28 بهمن تا اول اسفندماه ساعت 10 صبح در سالن نیلوفر خانه هنرمندان ایران برگزار می‌شود.
حاشیه:
- ژان‌کلودو وازن رایزن فرهنگی کشور فرانسه در کارگاه آموزشی بازیگری که توسط ژان لویی مارتینلی برگزار ‌شد، حضور پیدا کرد.