در حال بارگذاری ...
...

نشست خبری اعضای شورای سیاست‌گذاری چهارمین دوره مسابقه ادبیات نمایشی برگزار شد

نشست خبری اعضای شورای سیاست‌گذاری چهارمین دوره مسابقه ادبیات نمایشی برگزار شد

نشست خبری دبیر و اعضای شورای سیاست‌گذاری چهارمین دوره مسابقه ادبیات نمایشی صبح امروز ـ سوم اسفندماه ـ در تالار خانه تئاتر برگزار شد.

به گزارش سایت ایران تئاتر، محمدامیر یاراحمدی دبیر و عضو شورای سیاست‌گذاری چهارمین دوره مسابقه ادبیات نمایشی، بهزاد صدیقی دبیر اجرایی، سخنگو و عضو شورای سیاست‌گذاری و حسن باستانی عضو هیأت مدیره و شورای سیاست‌گذاری در این نشست حضور داشتند.
در ابتدا یاراحمدی با بیان اینکه در مرحله اول 137 نمایشنامه را دریافت کرده و مرحله اول را براساس آن برگزار کرده‌اند، گفت: «زمانی که به مرحله اعلام نتایج رسیده بودیم و تعدادی از آثاری انتخاب شدند، برخی ناشران به ما اعلام کردند که مایلند در این ارزیابی فرهنگی و هنری شرکت کنند.»
وی افزود: «علی‌رغم اینکه نتایج را اعلام کرده بودیم 70 اثر دیگر از سوی این ناشران به دستمان رسید و با بررسی داوران 10 اثر از این میان انتخاب شده و به بخش اول اضافه شدند و در مجموع 39 اثر به مرحله دوم راه پیدا کردند.»
بهزاد صدیقی در ادامه با اشاره به اینکه تیرماه سال 88 فراخوان مسابقه منتشر شد، گفت: «از خود ناشران هم دعوت کردیم که در این جریان فرهنگی با ما همراه باشند.»
وی در ادامه عنوان کرد: «امسال داوران آثار سال 87 و 88 را که منتشر شده‌اند را مورد بررسی قرار داده‌اند.»
صدیقی در پاسخ به این سؤال که چرا تنها آثار منتشر شده مورد بررسی قرار گرفته‌اند، گفت: «اصولاً در تمام دنیا جریان حرفه‌ای بر این مبناست که اثر یا روی صحنه اجرا می‌شود و یا در قالب کتاب منتشر می‌شود. از آنجایی که  آثار نمایشی در مراکز فرهنگی مورد قضاوت مخاطبان قرار می‌گیرند و جامعه فرهنگی می‌توانند نظر خود را در رابطه با آنچه که در محیط نمایشنامه‌نویسی اتفاق افتاده ارائه دهد، بنابراین ارزیابی آثار تنها معطوف به داوران نیست.»
وی با اشاره به دلیل دیگر این اتفاق عنوان کرد: «متأسفانه جریان نمایشنامه‌نویسی در حیطه نشر، مورد توجه ناشران دولتی و خصوصی قرار نمی‌گیرد. شاید این امر باعث شود که ناشران به حوزه نمایشنامه‌نویسی توجه بیشتری نشان دهند.»
دبیر اجرایی چهارمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی افزود: «این اتفاق باعث می‌شود به مرور از لحاظ کمی جریان نمایشنامه‌نویسی ارتقا پیدا کرده و در دل آن، کیفیت هم مورد توجه قرار ‌گیرد. در واقع می‌خواهیم با این اتفاق به حیطه نشر کمک کنیم که هم ناشران تشویق شوند و هم نسل قدیم و جدید برای ارائه کارهایشان اقدام کنند.»
وی خاطرنشان کرد: «نکته دیگری که وجود دارد این است که ما مخالف نمایشنامه‌های چاپ نشده در مسابقه نیستیم و افرادی که نتوانستند اثر چاپ شده‌ای را برای شرکت در مسابقه ارائه دهند، می‌توانند با اثر خود در سایر جشنواره‌ها شرکت‌ کنند. برخی کارها از این طریق مورد توجه ناشران قرار خواهند گرفت و مؤلفان می‌توانند برای چاپ کارهایشان اقدام کنند.»
در ادامه نشست یاراحمدی با اشاره به اینکه کانون نمایشنامه‌نویسان یک تشکل صنفی است گفت: «ما وکیل هستیم که از حقوق صنفی جریان حرفه‌ای تئاتر از جمله نمایشنامه‌نویسی حمایت کنیم و سیاست‌گذاری‌هایمان هم باید پیرو آن باشد.»
وی اظهار کرد: «کانون نمایشنامه‌نویسان تلاش می‌کند از طریق اینگونه سیاست‌گذاری‌ها برای بازار نشر و توسعه بازار نمایشنامه‌نویسی فضاسازی کند. چرا که با پایان مسابقه نمایشنامه‌نویسی قصد داریم با شناسایی و ارزیابی، برخی آثار را به مجامع بین‌المللی معرفی کنیم.»
یاراحمدی با بیان این‌که در طی این سال‌ها ناشران کمی برای چاپ آثار نمایشی اقدام کرده‌اند گفت: «در همه این‌ سال‌ها نوع فعالیت این ناشران ارزیابی نشده و ناشران در یک خلاء تبلیغاتی کار کرده‌اند. قطعاً این فضا به ترغیب ناشران در چاپ آثار نمایشی کمک خواهد کرد.»
حسن باستانی در ادامه اسامی نویسندگانی که به مرحله نهایی راه پیدا کرده‌اند را به شرح زیر اعلام کرد:
نغمه ثمینی، محمود ناظری، علیرضا نادری، محمدرضا عرفانی، علیرضا کوشک‌جلالی، آرش عباسی، حسین کیانی، حمید امجد، فارس باقری، سیمین امیریان، محسن یلفانی، عزت ا... مهرآوران، امیر امجد، محمد چرم‌شیر، محمد رضایی‌راد، ایوب آقاخانی، مهدی باقری، چیستا یثربی، آتیلا پسیانی، نصرا... قادری، ندا ثابتی، سعید آلبوعبادی، حسین پاکدل و سیروس ابراهیم‌زاده.
همچنین برخی از نویسندگان با بیش از یک اثر به مرحله نهایی راه پیدا کردند.
اسامی هیأت داوران مرحله اول نیز بدین شرح است:
سعید اسدی، منوچهر اکبرلو، رحمت امینی، منصور خلج، سوسن امینی، مهرداد کوروش‌نیا، ملیحه مرادی جعفری و مسعود موسوی، بهزاد فراهانی، کوروش نریمانی و حسین سناپور نیز داوران مرحله دوم هستند.
اسامی اعضای داوران بخش ترجمه و پژوهش نیز به شرح زیر است:
عطاءا... کوپال، بهرام جلالی‌پور و بهروز بختیاری
یاراحمدی یادآور شد: «ادبیات و صنایع ادبی و متنی که به زبان فارسی وفادار بوده برای ما ارزشمند است.»
وی با اشاره به اسامی هیأت داوران مسابقه گفت: «در این بخش از افرادی دعوت کردیم که اطلاعات کافی در زمینه تئاتر و ادبیات داشته‌اند.»
صدیقی نیز عنوان کرد: «در انتخاب داوران مرحله اول سعی کردیم با پیشنهاد خود هنرمندان و نمایشنامه‌نویسان از اعضای خانه تئاتر و اعضای کانون نمایشنامه‌نویسان استفاده کنیم و از میان اعضای شورای سیاست‌گذاری داوران را انتخاب نکردیم.»
وی تصریح کرد: «برخی اشخاصی که در دوره قبل برگزیده شده بودند، در ترکیب داوری‌ قرار گرفتند.»
صدیقی با اشاره به بخش نمایشنامه‌های تألیفی گفت: «در این بخش 200 نمایشنامه در 114 مجلد در سال 88 و 87 به دبیرخانه رسید و در بخش پژوهش نیز طی دو سال 13 جلد کتاب به دبیرخانه راه پیدا کرد.»
وی فعال‌ترین ناشر را  انتشارات نمایش با 28 مجلد نمایشنامه و 3 مجلد ترجمه نمایشنامه معرفی کرد. انتشارات افراز، نشر قطره، نشر نیلا و نشر نی به ترتیب فعال‌ترین ناشران شناخته شده‌اند.
یاراحمدی خاطرنشان کرد: «از میان آثار راه یافته به بخش نهایی 11 اثر از انتشارات نمایش، 6 اثر از نشر قطره و 6 اثر هم از نشر افراز به مرحله نهایی راه پیدا کرده‌اند. در مجموع 34 ناشر آثارشان به دبیرخانه چهارمین دوره رسیده است.»
صدیقی در ادامه با اشاره به چاپ فصلنامه نمایش توسط کانون نمایشنامه‌نویسان گفت: «شماره اول این فصلنامه در دست چاپ است.»
وی ادامه داد: «چاپ آثار ادبیات نمایشی نمایشنامه‌نویسان از اهداف ما است و قرار است طی هر 6 ماه یک فصلنامه اختصاص به چاپ نمایشنامه‌ها داشته باشد. البته در فصلنامه اول نقد، گفت‌وگو، تحلیل به همراه نمایشنامه چاپ خواهد شد.»
دبیر اجرایی چهارمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی اظهار کرد: «این فصلنامه 192 صفحه دارد و به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر می‌شود. مدیر مسئول این نشریه محمد یعقوبی و سردبیری‌اش به عهده خودم است.»
وی با اشاره به برگزاری بزرگداشت‌ها در چهارمین دوره مسابقه ادبیات نمایشی عنوان کرد: «در بخش بزرگداشت، تجلیل ویژه از محمد یلفانی را خواهیم داشت. در بخش پژوهش نیز از محمود کیانوش تجلیل خواهد شد. اعظم کیان‌افراز مدیر انتشارات افراز دیگر فردی است که از وی تقدیر به عمل می‌آید.»
صدیقی در پایان گفت: «به دلیل اینکه از حضور یلفانی و کیانوش در ایران محروم هستیم، سعی می‌کنیم از طریق اینترنت، صدا و یا تصویرشان را در مراسم بزرگداشت پخش کنیم.»

مراسم معرفی برگزیدگان چهارمین جایزه ادبیات نمایشی ایران شنبه هفتم اسفندماه ساعت 18:30 در سالن شماره یک تماشاخانه ایرانشهر برگزار می‌شود.