بوی بهار / یادی از هنرمندان از دست رفته

به پایان سال ۸۹ نزدیک می‌شویم، به روزهای آخر و پنج‌شنبه آخر سال. رسم ایرانیان است که آخرین پنج‌شنبه سال را بر سر مزار عزیزان از دست رفته خود بروند تا با فرا رسیدن سال جدید نشان بدهند که هنوز هم به یادشان هستند.
سال 89 هم با تمام خوبیها و تلخیهایش سپری شد. برخی از هنرمندان خوبی که در عرصه تئاتر فعالیت داشتند در سال 90 دیگر کنارمان نیستند. خوب است که با نزدیک شدن به پایان سال یادی از هنرمندان از دست رفته تئاتر کنیم.
***
- 17 فروردین ماه بود که خبر درگذشت رضا کرم رضایی بر روی سایت های خبری قرار گرفت. این هنرمند به دلیل عفونت ریوی و در پی ایست قلبی، در سن 73 سالگی درگذشت.
کرمرضایی متولد 1316 سنقرآباد کرمانشاه، بازیگر سینما و تلویزیون و مترجم،بازیگر، کارگردان و مدرس تئاتر بوده است.
کار هنری او با عضویت در جامعه باربد زیر نظر "رفیع حالتی" در 1334 آغاز شد. تدریس کارگردانی در آموزشگاه خصوصی؛ 1350، تدریس نمایشنامهنویسی در دانشگاه تهران؛ 1357 – 1352 و تدریس بازیگری و نمایشنامهنویسی در فرهنگسرای نیاوران؛ 1374-1367 از فعالیتهای وی است.
"توراندخت "،"یک مضحکه "، "مضحکه آقابزرگها "، "سوگ مضحکه آدم "، "شاه میمیرد "، "نطفه شوم "، "مستاجر جدید " و... از جمله نمایشهایی است که او در زمان حیاتش کارگردانی کرده است.
- هنوز چند روزی از فوت زنده یاد کرم رضایی نگذشته بود که خبر درگذشت کیومرث ملک مطیعی هنرمند پیشکسوتی که سالها در زمینه هنرهای نمایشی فعالیت کرده بود، همه را شوکه کرد.
کیومرث ملک مطیعی سال 1315 در بندرانزلی متولد شد. بازی در تئاتر را از سال 1330 در رشت و بازی در سینما را از سال 1350 شروع کرد.
-در آخرین روز ماه فروردین هنرمند عزیز و دوست داشتنی دیگری از میان مان پر کشید. حمیده خیرآبادی در سن 86 سالگی ما را ترک کرد.
حمیده خیرآبادی ملقب به نادره، بازیگر سرشناس سینما، تئاتر و تلویزیون که سال 1303 در شهرستان رشت متولد شد، در سالهای اخیر مقابل دوربین نمیرفت.
او فعالیت در تئاتر را از سال 1326 آغاز کرد و سال 1332 با بازی در فیلم «میهنپرست» به کارگردانی غلامحسین نقشینه وارد دنیای سینما شد.
زنده یاد خیرآبادی در حدود شش دهه فعالیت سینمایی در بیش از 150 فیلم سینمایی نقشآفرینی کرد و سه بار نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل از جشنواره فیلم فجر شد. آخرین فیلم خیرآبادی "سرود تولد" تولید سال 1383 بود.
-15 اردیبهشت ماه است و خبر می رسد که احمد حبیب زاده پیشکسوت تئاتر استان هرمزگان از میان ما رفته است.
-"نعمتالله لاریان" هنرمند با سابقه استان خوزستان نیز 17 شهریورماه در سن 61 سالگی بر اثر ایست قلبی دار فانی را وداع گفت.
لاریان متولد 1328 در شهر آبادان است که سالها در استان خوزستان و استان فارس به اشاعه هنر نمایش پرداخته بود.
شناخته شدهترین نمایش لاریان اثری با عنوان "نامیرا" است که در سال 65 به عنوان بهترین نمایش جشنواره تئاتر فجر انتخاب شد.
این هنرمند مدتی قبل به عنوان یکی از اعضای شورای مشورتی تئاتر شهرستانهای مرکز هنرهای نمایشی انتخاب شده بود.
- مهین شهابی هنرمند گرانقدری که زندگی خود را وقف هنر کرده بود با رفتنش غم بزرگی را بر دل جامعه هنری نشاند.
این بازیگر اول شهریور ماه در سن 74 سالگی به دیار باقی شتافت.
مهین شهابی بازیگر پیشکسوت تلویزیون و سینما که بهار سال 89 به دلیل تومور مغزی در بیمارستان پارس تهران بستری شده بود و پس از آن مدتها به کما رفته بود، دارفانی را وداع گفت.
این بازیگر متولد سال 1315 در شهر تهران است و دوره بازیگری را سال 1339 در هنرکده آناهیتا سپری کرده است.
مجموعه تلویزیونی «آینه» یکی از محبوبترین مجموعههای دهه 60 سیما است که با حضور مهین شهابی ساخته شد. همچنین «ترانه مادری» از آخرین کارهای مهین شهابی است.
-محمد حسین نصرآبادی به علت ابتلا به بیماری 8 آبان ماه در سن 61 سالگی دارفانی را وداع گفت.
این هنرمند در سال 1328 در شهر نیشابور متولد شد و پس از اخذ لیسانس کارگردانی و بازیگری از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران، موفق به کسب مدرک دکترای مدیریت وبرنامه ریزی فرهنگی شد.
زنده یاد نصرآبادی همچنین در عرصههای نویسندگی، پژوهش، کارگردانی و تدریس تئاتر فعالیت داشت.
تالیف کتاب تئاتر در سال 1365 از جمله آثار پژوهشی زندهیاد نصرآبادی است.
وی از جمله استادان دانشکده هنر و معماری بود و در موسسه فرهنگی و هنری اکو نیز مشغول به فعالیت بود و به عنوان رایزن فرهنگی ایران در تاجیکستان حضوری فعال داشت.
"یک نوکر و دو ارباب"، "پهلوان اکبر میمیرد"، "آوای سرخ" و "آسید کاظم" از جمله آثاری است که زنده یاد نصر آبادی پیشتر و در مقام کارگردانی روی صحنه برده است.
- 9 آذرماه سال 89 است و متاسفانه خبر تلخ دیگری بر روی سایتها و رسانههای خبری قرار میگیرد.
محمود قبهزرین بازیگر با سابقه تئاتر هم از میانسالان رفت. او متولد 1319 تبریز بود و در سال ۱۳۴۷ گروه هنری "آریا" را در تبریز تاسیس کرد و از سال ۱۳۴۲ در رادیو و تلویزیون تبریز استخدام شد.
وی در نمایشنامههایی نظیر "پهلوان اکبر میمیرد" نوشته "بهرام بیضایی"، "بهترین بابای دنیا" نوشته "غلامحسین ساعدی"، "تراژدی رستم و سهراب" نوشته" محمود قبهزرین"، "یاغیها" نوشته "خسرو حکیمرابط "، "چوب به دستهای ورزیل" و … حضور داشت.