پیام روز جهانی تئاتر از زبان ”جسیکا کاوا” تئاتری اهل اوگاندا

"جسیکا کاوا"نویسنده، کارگردان و بازیگر تئاتر اهل اوگاندا پیام روز جهانی تئاتر در سال ۲۰۱۱ را نوشت.
به گزارش سایت ایران تئاتر، در حال حاضر جسیکا کاوا استاد دانشگاه مکدر در کشور اوگاندا است. وی دکترای خود را در رشته تاریخ تئاتر در سال 2001 از دانشگاه مریلند امریکا دریافت کرد و شهرت او در عرصه بینالمللی بیشتر به دلیل فعالیتهای بشر دوستانه او است. کاوا تاکنون جوایز بسیاری را به دلیل استفاده از تئاتر و رسانه در حل تعارضات منطقهای و ارتقای سطح سلامت دریافت کرده است.
متن پیام وی به مناسبت روز جهانی تئاتر به شرح زیر است:
مجالی برای تئاتر در خدمت بشریت
گردهمایی امروز بازتابی حقیقی از قدرت بالقوه و بیپایان تئاتر در راه بسیج کردن جوامع بشری و از میان برداشتن فاصلههاست.
تاکنون تصور کردهاید که تئاتر تا چه اندازه میتواند ابزاری قدرتمند برای صلح و آشتی باشد؟ در موقعیتی که ملتهای جهان مبالغ هنگفتی پول برای ماموریتهای صلح طلبانه در سرزمینهای درگیر چنگ صرف میکنند٬ به تئاتر به عنوان راه حلی دیگر و جایگزینی مناسب در راه حل و مدیریت مناقشات توجه چندانی نمیشود. ساکنان این کره خاکی چگونه میتوانند به صلح جهانی دست یابند؟ حال آن که ابزار برقراری صلح از سوی قدرتهای سلطه جو طرح میشود!
تئاتر با ظرافتی هر چه تمامتر روح انسان دربند ترس و بدگمانی را در بر میگیرد و در این راه٬ از انسان تصویر دیگری میسازد و برای جامعه و همچنین جوامع بشری پنجرهای باز میکند به روی افقها و انتخابهای تازه. تئاتر میتواند به وقایع روزمره معنا دهد و آینده نا مطمئن پیشرو را محکم سازد. تئاتر میتواند صریح و ساده در معادلات دنیای امروز جای گیرد و به خاطر این طبیعت دربرگیرنده قادر است تجربهای ارائه دهد که در آن کج فهمیهای گذشته تغییر یافته باشند.
علاوه بر همه اینها٬ تئاتر وسیلهای است برای تبلیغ و پیشبرد ارزشهای جمعی که همه ما به آنها اعتقاد داریم و اگر روزی مورد تعرض واقع شود داوطلبانه به دفاع از آن برمیخیزیم.
در این زمان پر مخاطره برای صلح٬ برای اینکه به پیشواز آیندهای مملو از آشتی برویم باید مسیر را با ابزارهای صلح آمیزی آغاز کنیم که در پی درک متقابل و احترام باشند و تلاشهای تک تک افراد در این راه را ارج نهند و تئاتر همان زبان بینالمللی است که به وسیله آن میتوانیم پیام صلح و آشتی را گسترش دهیم.
تئاتر میتواند با درگیر کردن افراد بسیار باعث گردد انسانها عقاید گذشته خود را بشکنند و به این ترتیب به هر فرد این فرصت را بدهد تا دیگر بار متولد شود و این بار زندگیاش را بر پایه شناخت و واقعیات دوباره بنا سازد. برای بالندگی تئاتر٬ در میان سایر فرمهای هنری٬ باید قدمی محکم برای شرکت دادن تئاتر در زندگی روزمره و همچنین مباحث مناقشات و صلح برداریم.
در راه تغییر و اصلاح جوامع٬ تئاتر در میان ملتهای جنگ زده و درگیر فقر و بیماری مفرط همیشه وجود داشته، مواردی که تئاتر توانسته جوامع را با گسترش آگاهی در راه کمک به بازماندگان جنگ بسیج کند بسیار بوده، در این راستا بنیادهایی فرهنگی همچون "انستیتو بینالمللی تئاتر" با هدف "مستحکم کردن صلح و آشتی در میان مردم" در حال فعالیت هستند.
بنابراین در شرایط کنونی به نظر بیمورد است اگر که با وجود آگاهی از توانایی تئاتر ساکت بمانیم و اجازه دهیم سلاحها و بمبها نقش صلحآفرینی در دنیای ما را ایفا کنند. به راستی چگونه افزایش ابزار از خود بیگانگی میتواند به برقراری صلح و آشتی منجر شود؟
از شما میخواهم در این روز جهانی تئاتر به این چشمانداز بیشتر فکر کنید و تئاتر را در راه استفاده به عنوان وسیلهای جهانی برای گفتوگو و تغییر و تحول اجتماعی به کار برید. در حالی که سازمان ملل منابع مالی هنگفتی را برای ایجاد صلح بر کره زمین صرف میکند٬ تئاتر راهحلی بیواسطه٬ انسانی٬ کم هزینه و به مراتب تاثیرگذارتر ارائه میکند.
شاید تئاتر تنها راه حل برای ایجاد صلح نباشد، اما بیشک باید به عنوان ابزاری موثر در برنامههای برقراری صلح به کار گرفته شود."
همچنین هر ساله در تاریخ 27 مارس در نقاط مختلف جهان روز جهانی تئاتر با پیام سالانه از سوی انستیتو بینالمللی تئاتر(ITI) جشن گرفته میشود.
گفتنی است از سال 1961 و به پیشنهاد انستیتو بین المللی تئاتر (ITI)، سالانه روز جهانی تئاتر در تاریخ 27 مارس جشن گرفته می شود. پیام سالانه این روز هر سال توسط یکی از صاحب نظران و هنرمندان عرصه تئاتر نگاشته میشود که به تاثیر و تقابل تئاتر در عرصه بین المللی اختصاص دارد. بزرگانی چون ادوارد آلبی، آگوستو بوال، جین کوکتو، آرتور میلر، پابلو نرودا و ... در سال های گذشته پیام روز جهانی تئاتر را نوشته اند.