سیمین امیریان: سعی کردم تصویری نو از مینیاتورهای ایرانی ارائه کنم
سیمین امیریان نویسنده و کارگردان این نمایش در گفتوگو با سایت ایران تئاتر، درباره چگونگی شکل گیری این نمایش گفت:« همیشه به تصاویر مینیاتور ایرانی علاقهمند بودم و همیشه این تصاویر در ذهنم به همراه اشعار حافظ، خیام و مولوی همراه میشود، تا این که این ایده به ذهنم خطور کرد که میتوان به کمک عروسکها به این مینیاتورها جان دوباره ببخشیم و برای محتوای اثر هم از اشعار مولوی و خیام استفاده کنیم.
نمایش عروسکی نخی”مینیاتور ایرانی نوشته و کار سیمین امیریان از دوم مرداد ماه در تالار فردوسی روی صحنه میرود.
سیمین امیریان نویسنده و کارگردان این نمایش در گفتوگو با سایت ایران تئاتر، درباره چگونگی شکل گیری این نمایش گفت:« همیشه به تصاویر مینیاتور ایرانی علاقهمند بودم و همیشه این تصاویر در ذهنم به همراه اشعار حافظ، خیام و مولوی همراه میشود، تا این که این ایده به ذهنم خطور کرد که میتوان به کمک عروسکها به این مینیاتورها جان دوباره ببخشیم و برای محتوای اثر هم از اشعار مولوی و خیام استفاده کنیم. مدتی به مطالعه اشعار مولوی و خیام پرداختم و نقاط اشتراکی را میان آن دو پیدا کردم و دیدم در نهایت میتوان به یک کار کاملاً ایرانی دست پیدا کرد.»
وی در ادامه افزود:«هنرهای سنتی ما چون به آسانی در دسترس قرار میگیرند خیلی کم دیده میشوند، مردم ما اینقدر این مینیاتورها را دیدهاند که دیگر ممکن است برای آنها جذاب نباشد. ولی برای یک خارجی که این مینیاتورها را ندیدهاند جذاب هستند. سعی کردیم تصویری نو از این مینیاتورها ارائه دهیم تا مخاطب یک بار دیگر متوجه حضور آنها شود. به همین خاطر از فرمهای سنتی استفاده کردیم ولی سعی کردیم آنها را در اشکال شکیلتری ارائه دهیم و یا به طور مثال از موسیقی سنتی استفاده کردیم اما آن را به سمت شکل مدرنتری بردیم تا مخاطب جوانی که دغدغه مسائل امروز را دارد به راحتی نگوید من اهل این حرفها نیستم. در نهایت از پایههای کلاسیک استفاده کردیم اما سعی کردیم فرم و محتوای جذابتری را ارائه دهیم به طوری که این فرم و محتوا را مخاطب امروزی هم بتواند درک کند و برای او هم جذاب باشد، این فکری بوده که ما تصمیم به اجرای آن داشتیم اما این که در این کار به موفقیت رسیده باشیم بحث دیگری است.»
وی در ادامه تصریح کرد:«از جشنواره عروسکی پارسال که دو اجرا داشتیم با گروه صحبت کردیم که به کارمان ادامه دهیم و به فکر ارتقاء عروسکها و سطح کارمان باشیم و به این فکر نکنیم که سالن نداریم. به همین خاطر جلساتی را برگزار میکردیم و طی این جلسات به کار روی عروسکها و موسیقی میپرداختیم و در حال حاضر حدود یک سال است که روی این نمایش تمرین میکنیم. همه این تلاشها فقط به خاطر عشق به کار است که یک گروه بدون حمایت خاصی شروع به کار کردن میکند. البته من خیلی در خواست کردم که جایی را در اختیار این گروه قرار دهند تا بتوانند به حرکت خود ادامه دهند که متاسفانه این فضا مهیا نشد.»
وی در ادامه افزود:«بعد از پایان اجرای آقای غریبپور با آقای مسعود دولتشاهی صحبت کردیم و قرار شد بنیاد رودکی از کار حمایت کند. ما تلاش کردیم تا یک صحنه ماریونت کوچک برای خودمان درست کنیم ولی وقتی وارد سالن شدیم خیلی خوشحال شدیم چون با یک صحنه آماده روبرو شدیم که بچهها فضای خیلی خوبی برای کار داشتند و میتوانستند ایستاده کار کنند و عروسکها را بگردانند.»
وی تصریح کرد:«در کشورهای دیگر دنیا هم تالارهای ماریونت زیادی وجود ندارد به خاطر همین از تمام امکانات استفاده کردیم تا بتوانیم این نوع عروسکگردانی را به بهترین شکل اجرا کنیم و به جایی برسیم که این عروسکها بتوانند روی صحنه جان بگیرند و حرکت کنند.»
گفتنی است در نمایش محسن میرزایی به عنوان آهنگساز و دستیار کارگردان امیریان را همراهی خواهد کرد. عروسکها توسط مریم ضیائی، منصوره مرادی و سیمین امیریان ساخته شده است و ساخت فنی آنها به عهده محسن میرزایی بوده است. طراحی دکور توسط نور ایرانا مناریان انجام شده است و میثم و مریم ماهانی به عنوان دستیار او را همراهی خواهند کرد.
همچنین منصوره مرادی، سعید ابک، مریم ضیائی، سوفیا دژاکام، نگار شهبازی، ناصر نجفیان و زهره زارعی به عنوان عروسکگردان در این نمایش حضور خواهند داشت.