در حال بارگذاری ...
...

انتقاد می‌تواند راهکار خوبی برای مدیران باشد

انتقاد می‌تواند راهکار خوبی برای مدیران باشد

نشست رسانه‌ای "حسین مسافرآستانه"رئیس مرکز هنرهای نمایشی صبح امروز ـ ۲۰ اردیبهشت‌ ـ با حضور"یزدان عشیری"مدیر روابط عمومی مرکز هنرهای نمایشی و جمعی از خبرنگاران در سالن کنفرانس مجموعه تئاترشهر برگزار شد.

به گزارش سایت ایران تئاتر، یزدان عشیری مدیر روابط مرکز هنرهای نمایشی در ابتدای این نشست به تشریح گزارشی درباره فعالیت‌های مرکز هنرهای نمایشی در سال 89 پرداخت.
سپس حسین مسافرآستانه رئیس مرکز هنرهای نمایشی در ابتدای سخنان خود عنوان کرد: «علی‌رغم اینکه طی این مدت جلسه رسمی برگزار نکردم ولی تعداد مصاحبه‌هایی که داشتم بیش از دیگر دوره‌های مدیریتی بوده است.»
تبیین سیاست‌های کلان‌ تئاتر
وی درباره برگزاری این نشست گفت: «مدیران گذشته که گه گاه با اکثریت آن‌ها همکاری داشته‌ام در نزدیک شاهد بودم که تا چه اندازه درگیر مسائل اجرایی و گاه حاشیه‌ای بودند و از اصل برنامه‌ریزی و قانونمند کردن فعالیت‌های تئاتر باز می‌ماندند و البته چاره‌ای هم نداشتند.»
رئیس مرکز هنرهای نمایشی ادامه داد: «با توجه به این تجربیات بنا را بر این داشتیم که کمتر درگیر مسائل ریز و اجرایی باشیم و وقتمان را به تبیین سیاست‌های کلان اختصاص دهیم که البته این کار دشواری بود و علی‌رغم همه تلاش‌هایم نسبت به درگیر شدن مستقیم با مسائل اجرایی، باز هم حجم زیادی از فعالیت‌هایم به مسائل اجرایی اختصاص پیدا کرد.»
ایجاد برنامه‌ای جامع در تئاتر شهرستان‌ها
وی با بیان اینکه بخشی از فعالیت‌های تئاتر استانی بلاتکلیف است، گفت: «برنامه کلان در تئاتر شهرستان‌ها وجود نداشت و بخشی از فعالیت‌هایمان معطوف به این شد که برنامه جامعی را برای ایجاد یک حرکت همه جانبه در تئاتر کشور و به ویژه تئاتر شهرستان‌ها  آغاز کنیم.»
مسافرآستانه در ادامه اظهار کرد: « این امر نیازمند مطالعات و هماهنگی‌های خاص با مدیر کل ارشاد استان‌ها و خود جامعه تئاتر شهرستان‌ها است. فاز مطالعاتی این امر را آغاز کرده‌ایم که خروجی‌اش گردهمایی بود که سال گذشته برگزار شد. مقدمات و بودجه لازم برای اجرای عمومی در همه شهرستان‌های کشور فراهم شده است.»
توجه ویژه به تمام بخش های تئاتر
وی سپس در تشریح برنامه‌های آتی مرکز هنرهای نمایشی در سال جاری گفت: «در سال جاری قصدمان این است که به هیچ بخشی در تئاتر بی‌توجه نباشیم و هیچ بخشی را به حال خود رها نکنیم، از جمله این بخش‌ها تئاتر خیابانی است که در گذشته تنها در مناسبت‌ها و جشنواره‌ها از آن یاد می‌شد.»
رئیس مرکز هنرهای نمایشی یادآور شد: «تدوین برنامه برای اجرای عمومی تئاتر خیابانی در دوره‌های گذشته وجود نداشت و این در حالی است که در سال 90 اجرای عمومی تئاتر خیابانی گسترش پیدا کرده و دیگر معطوف به مجموعه تئاترشهر نیست.»
توجه ویژه به تئاتر کودک و نوجوان و مدارس
وی با بیان اینکه تئاتر عروسکی و تئاتر کودک و نوجوان از دیگر گونه‌های تئاتری است که کمتر به آن توجه شده عنوان کرد: «توجه به این بخش از تئاتر در رأس فعالیت‌هایمان قرار خواهد گرفت. »
مسافرآستانه با اشاره به این که تئاتر مدارس نادیده گرفته شده، افزود: «این در حالی است که تئاتر مدارس نقش اساسی دارد و می‌تواند فرهنگ تئاتر را در تماشاگران و هنرمندان تضمین کند و باید از دوران کودکی به آن پرداخته شود؛ بنابراین یکی از برنامه‌های جدی ما در سال 90 تشکیل دفاتری است که به این امور بپردازند.»
وی با بیان اینکه با تشکیل این دفاتر به بخش‌های مهمی در تئاتر توجه خواهد شد، گفت: «از این طریق پیله تئاتر خاصی که در این سال‌ها گرفتار آن بودیم رها شده و تئاتر به کل جامعه گسترش پیدا خواهد کرد. علاوه بر این جامعه هنری ما بارها اعلام کرده‌اند که آمادگی لازم را برای اجرا در مکان‌های مختلف دارند.»
تأسیس دفتر تئاتر سیار
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی با اشاره به تأسیس دفتر تئاتر سیار گفت: «این دفتر با مسوولیت مشخص فعالیت خود را در سال جاری آغاز خواهد کرد و بسیاری از هنرمندان که آمادگی اجرا در مکان‌های مختلف را دارند می‌توانند به صورت سیار در هر شهر و کوی و برزنی با هماهنگی‌های لازم به اجرای تئاتر بپردازند.»
گسترش دامنه اختیارات مدیران تالارها
وی با اشاره به برنامه‌های دفتر‌های مرکز هنرهای نمایشی اظهار کرد: «برنامه دیگرمان گسترش دامنه اختیارات مدیران تالارها است که موافقت این امر نیز حاصل شده است. همچنین بودجه مشخصی برای تالارها مشخص خواهد شد تا بودجه کافی را به منظور تجهیز تالارها در اختیار داشته باشند. طی این سال‌ها این اتفاق به دلیل نبود بودجه آن‌طور که باید رخ نداده و دادن گستره اختیارات به مدیران تالارها این مشکلات را در حد نیاز حل خواهد کرد.»
برگزاری جشنواره‌ها
مسافرآستانه خاطرنشان کرد:‌ »از دیگر برنامه‌هایمان که به صورت همیشگی ادامه خواهد یافت، برگزاری جشنواره‌ها است. همیشه تعدد جشنواره‌ها سوال برانگیز بوده اما اگر ما تئاتر را به معنای اجرای عمومی برای همه در نظر بگیریم، جشنواره‌ها دیگر جزو الزاماتمان می‌شود و این‌ها در کنار یکدیگر می‌توانند به رونق تئاتر کمک کنند.»
وی افزود: «البته جشنواره‌های حاشیه‌ای که هدف مشخصی را دنبال نمی‌کنند مد نظرمان نیستند و برگزاری 32 جشنواره تئاتر استانی، 6 جشنواره منطقه‌ای، جشنواره نمایش‌های آیینی سنتی، جشنواره تئاتر خیابانی مریوان و جشنواره کودک و نوجوان همچنان به قوت خودشان باقی است.»
جشنواره تئاتر کودک و نوجوان تعطیل نمی‌شود
وی تصریح کرد: «جشنواره تئاتر کودک و نوجوان اهمیت بسیار زیادی دارد و در فعالیت تئاتر کشور نقش‌آفرینی می‌کند. این در حالی است که جشنواره تئاتر کودک و نوجوان در دنیا شناخته شده و تعطیلی آن به هیچ‌وجه به صلاح نیست.»
وی یادآور شد: «البته علی‌رغم اهمیتی که برای سایر جشنواره‌ها قائلیم از برگزاری مستقیم آن خودداری کردیم و تنها در برگزاری این جشنواره‌ها مشارکت خواهیم کرد.»
طرح استقرار گروه‌ها
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی در ادامه این نشست به طرح استقرار گروه‌ها اشاره کرد و افزود: «پرونده 557 گروه در نیمسال دوم مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت و در مرحله اول برای این گروه‌ها پروانه موقت صادر شد و برای استقرار آن‌ها به هر گروه بین 500 هزار تا یک میلیون تومان پرداخته شد. فقط به این معنی که گروه تشکلش را حفظ کند و در سال هر گروه می‌تواند یک تا سه اجرا را در استان مربوطه داشته باشد.»
وی ادامه داد: «از نظر تعداد اجرا در سال گذشته 1628 عنوان نمایش 9934 اجرا در شهرستان‌ها (به جز تهران) داشتند که در واقع حدود چهار میلیون و 500 هزار تماشاگر از این نمایش‌ها دیدن کردند. بر این اساس تئاتر کشور نیاز به اجرای عمومی را حس کرده است.»
حمایت مالی از گروه‌های شهرستانی
وی یادآور شد: «بسیاری از این گروه‌ها با کمترین امکانات و در سخت‌ترین شرایط اجرا داشتند و ما امیدواریم امکانات و حمایت مالی را با همکاری ادارات کل ارشاد استان‌‌ها فراهم کنیم تا در آینده شاهد آمار دو برابری باشیم.»
انتقادات راهکار خوبی برای مدیران است
مسافرآستانه با اشاره به انتقاداتی که طی این مدت بیان شده است، گفت: «این انتقادات همیشه می‌تواند کمک و راهکار خوبی برای مدیران باشد، اما بعضاً برخی از این انتقادها از سر اطلاعات دقیق نیست و من مدیر را راهنمایی نمی‌کند، راهکاری برای حل مشکل به من نمی‌دهد و تنها یکسری واگویه‌های شخصی از سر خواسته‌های شخصی است.»
معرفی مدیر جدید مجموعه تئاترشهر به زودی
مسافرآستانه با بیان اینکه حرف و سخن‌های بسیاری درباره بلاتکلیف بودن مجموعه تئاترشهر به گوش می‌رسد گفت: «نمی‌دانم این حرف‌ها براساس چه گفته می‌شود اگر تئاترشهر رئیس ندارد به این معنی نیست که فعالیت‌هایش ساکن است.»
وی ادامه داد: «اگر قرار باشد یک فرد را به عنوان رئیس انتخاب کنیم باید در ابتدا زمینه فعالیت‌های او و حدود اختیاراتش مشخص شود. این در حالی است که در جشن اردیبهشت تئاتر رئیس مجموعه تئاترشهر معرفی خواهد شد.»
وی در ادامه اظهار کرد: «در برنامه هست که به بعضی از نمایش‌های جشنواره دو سال پیش اجرا دهیم؛ ضمن این که در طول یک سال مجموعه تئاترشهر ظرفیت پذیرایی بیش از 50 نمایش را ندارد.»
مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی اشاره کرد: «ما از امکانات موجود بیش از ظرفیتی که دارند، استفاده می‌کنیم.»
پرداخت بدهی‌ها
وی درخصوص بحث قراردادها و پرداخت‌های گروه‌ها گفت: «در بدو حضورم در این مسوولیت بنا را بر تسویه حساب با طلبکارانی که از سال 87، 88 و نیمه اول 89 تعهد برایشان ایجاد شده بود، گذاشتم.»
وی اضافه کرد: «در نیمه دوم سال 89 تمامی بدهی‌ها پرداخت شد و اگر برای عده‌ای هنوز پرداخت نشده به دلیل نقصی است که در پرونده‌شان وجود داشته که البته قابل حل شدن است.»
مسافرآستانه تصریح کرد: «همچنین آنچه مشکل ایجاد کرده بود این بود که در نیم سال دوم برخی قرارداد نداشتند و نمایش‌شان به صحنه رفته بود. از کارگردان‌هایی که فقط و فقط با اعتماد به من نمایش‌شان را به صحنه برده‌اند ممنونم. من هم بر سر اعتمادشان ایستاده‌ام و در بدو سال 90 قراردادها بسته شد و پرداخت قسط اول انجام شد.»
وی ادامه داد: «در سال 90 نمایش‌هایی که روی صحنه می‌روند قبل از تمرین باید قراردادشان را ببندند که روز اول 20 درصد قراردادشان پرداخت می‌شود و این اتفاق در هیچ دوره‌ دیگری سابقه نداشته است.»
مدیرکل خزانه دار تئاتر نیست
مسافرآستانه با بیان اینکه مدیرکل نباید درگیر مسائل جزئی شود چرا که از مسائل کلان باز می‌ماند، گفت: «در دوره‌های گذشته گاهی اوقات مدیران به قدری درگیر مراجعات شخصی افراد بودند که فرصت نداشتند به یک کار اساسی بپردازند. با توجه به این تجربیات به این نتیجه رسیدم که باید از این جزئیات پرهیز کرد و آرام آرام دارم از فضای موجود خارج می‌شوم.»
وی یادآور شد: «برنامه سیاست کلان به عهده مدیر است و فقط از عهده مسوولیت تئاتر کشور بر می‌آید. اگر مدیر نتواند به این امر بپردازد در سیل مراجعات اداری وقتش سپری خواهد شد. همچنین معاونت هنری هم باید در جریان اجراییات قرار بگیرد.»
رئیس مرکز هنرهای نمایشی اظهار کرد: «در بحث مالی یک اشتباه داریم که تکرار آن اشتباه تبدیل به قانون شد. یکی از دلایل انحلال انجمن هنرهای نمایشی همین موضوع دخالت مستقیم با امضاء مستقیم مدیران دولتی در مؤسسه غیردولتی بود که البته در ادامه، این انحلال تبعات بدی را به دنبال داشت.»
وی تصریح کرد: «بنده و هیچ مدیر کلی حق امضاء پرداخت‌ها را ندارد؛ اما این به معنی نیست که کارها بدون هیچ نظارتی انجام شود. انجمن باید مسوولیت پرداخت و یا عدم پرداخت را به عهده بگیرد و مسوول قرارداد، انجمن است.»
مسافرآستانه در ادامه بیان کرد: «اگر انجمن پول کافی نداشته باشد باید ابتدا به من و بنده به شاه‌آبادی و سپس به وزیر ارشاد اطلاع دهیم تا این پول تأمین شود. مدیرکل خزانه دار تئاتر نیست و این انتظاری است که به دلیل عملکرد دوره‌های گذشته از مدیرکل توقع دارند.»
وی یادآور شد: «مواد قرارداد و تعیین و تکلیف و تعهدات کاملاً در قرارداد مشخص است. البته پرداخت‌ها را باید بنده تأیید کنم. همچنین معاونت هنری نظارت کامل بر برنامه‌ها و ادارات کل تابعه دارد و طبیعی است که من برای به اجرا رساندن سیاستی باید ابتدا آن را به تأیید معاونت هنری برسانم و معاونت هم باید آن را به دولت انتقال دهد. این یک روال طبیعی و درست است.»
اعلام برنامه تالارها
رئیس مرکز هنرهای نمایشی با اعلام این که از هفته آینده برنامه اجرای تالارها مشخص خواهد شد، گفت: «تا تابستان برنامه‌ تالارها اعلام خواهد شد و از این پس حداقل دو نمایش آینده‌ای که قرار است به صحنه بروند، اعلام عمومی می‌شوند.»
وی اضافه کرد: «اگر به هنرمندی گفته می‌شود که زمان اجرای نمایش او مشخص نیست به این معنی است که تا دو ماه آینده اجرا نخواهند داشت. هنرمندانی که در برنامه هستند اطلاع دارند که نمایش‌شان چه زمانی اجرا می‌شود.»
وی یادآور شد: «البته در برنامه‌های ذکر شده امکان تغییر 10 یا 15 روزه در زمان اجراها وجود دارد؛ چرا که در برخی مواقع ممکن است اجرای نمایشی به دلیل استقبال تمدید شود و یا بالعکس نمایشی بنا به دلایلی زودتر تعطیل شود.»
مسافرآستانه با بیان اینکه نمایش بعدی تالار اصلی مجموعه تئاترشهر نیز مشخص شده است، تصریح کرد: «یکی دو کار بسیار ویژه و حساس توسط هنرمندان شاخص قرار است اجرا شود. این در حالی است که برنامه‌های تالار اصلی هم مانند دیگر سالن‌ها برای دو ماه آینده مشخص شده است.»
افزایش سالن‌های تئاتر
وی درباره افزایش سالن‌های نمایش تئاتر با اشاره به اینکه این امر یک راهکار اصلی برای گسترش تئاتر کشور است، گفت: «در واقع این تئوری است که نیازمند همت جامعه هنری است.»
مسافر ادامه داد: «اقدامات لازم در حال انجام است ولی کافی نیست. به لحاظ فرهنگی و کارآفرینی این کار خروجی بسیار مؤثری دارد و برای تحقق آن خود جامعه تئاتری‌ هم باید همت لازم را داشته باشند؛ چرا که خیلی از کارها با نگاه اداری حل نمی‌شود و باید با نگاه فرهنگی و تعامل فرهنگی حل شود.»
بودجه تئاتر در سال جاری
مسافر درخصوص بودجه تئاتر در سال جاری گفت: «در حال حاضر بودجه در دست بررسی است و بودجه پیشنهادی‌مان 20 میلیارد تومان بوده که به نظرم این مقدار هم برای تئاتر کشور بسیار ناچیز است. اما بر مبنای دو میلیارد افزایش نسبت به سال گذشته برنامه‌ریزی می‌کنیم که در این میان یک‌میلیاردونیم صرف اجرای عمومی در شهرستان‌ها می‌شود.»
معیارهای شورای نظارت و ارزشیابی
رئیس مرکز هنرهای نمایشی در پایان سخنان خود با اشاره به معیارهای شورای نظارت و ارزشیابی در ممیزی آثار اظهار کرد: «آیین‌نامه شورا مشخص است ولی با این حال اعمال ‌نظرهای سلیقه‌ای هم وجود دارد که ما از طریق همکاری با شوراهای گوناگون این مشکلات را حل خواهیم کرد. البته اگر نمایشی در فضایی شخصی تمرین ‌شود برای ما تعهدآور نیست بلکه ما در مورد نمایش‌هایی تعهد داریم که براساس ضوابط اداره کل هنرهای نمایشی مراحل اجرا را طی کنند.»