”مریم کاظمی”: وظیفه ماست که داستانهای ملیمان را زنده نگه داریم

"مریم کاظمی" گفت: «وظیفه‌ همه‌ ماست که داستان‌های ملی خودمان را زنده نگه داریم و در این قلمرو کار کنیم. همچنین این آثار را به هنر دیگری تبدیل کنیم که مخاطب گسترده‌تری داشته باشد.»
"مریم کاظمی" از هنرمندان عرصه تئاتر، در گفتوگو با سایت ایران تئاتر به مناسبت بزرگداشت روز فردوسی گفت: «شاهنامه پر از داستانهای مختلفی است که از زمان کودکی در کتابها خوانده و شنیدهایم. زال و رودابه، رستم و سهراب، بیژن و منیژه و ... قهرمانهای آشنا و البته فرا زمینی هستند که در ذهن بسیاری از مردم شخصیت حماسی به شمار میآیند.»
کاظمی با بیان اینکه این قهرمانان گویی به گونهای دیگر نفس میکشند و زندگی میکنند، اظهار کرد: «تلاشمان این است که قهرمانان شاهنامه را به قهرمانان زندگی معمولی و طبیعی خودمان تبدیل کنیم و عکسالعمل آنها بتواند الگویی برای ما باشد.»
وی تصریح کرد:« اگر بخواهیم به این مسأله توجه کنیم که کارکرد هنر در زندگی ما تأثیر گذار است، باید این قهرمانان را طبیعیتر جلوه دهیم و روی سیمای بازیگر در تئاتر کار کنیم تا ذهن تماشاگر بتواند با تصویر دریافت شده از صحنه تئاتر ارتباط منطقی برقرار کند.»
این کارگردان تئاتر با اشاره به اینکه داستان شاهنامه اصیل و جذاب است گفت: «این داستانها در سطحی فراتر از دسترسی ما قرار میگیرد. این در حالی است که باید داستانی را که به صحنه میبریم برای مخاطب قابل باور باشد چون در غیر این صورت در محدوده ادبیات باقی میماند.»
وی یادآور شد: «زمانی که از اثری اقتباس میکنیم و آن را وارد قلمرو دیگری به نام هنر تئاتر میکنیم، باید زبان آن را بدون لطمه زدن به اثر تغییر بدهیم.»
کارگردان نمایش "خطر مجسمه عبید جدی است" با بیان اینکه عملی کردن این کار بسیار دشوار است، خاطرنشان کرد: «از آن جایی که بخش ادبی شاهنامه بسیار سنگین است نمیتوانیم خودمان را از چارچوب ادبی آن بیرون بکشیم. من حتی یک بار خواستم این کار را انجام دهم ولی موفق نبودم .»
وی اضافه کرد:« اکثریت کسانی که به سراغ شاهنامه رفتند نتوانستند موفق عمل کنند. شاید این امر به شیوه اجرایی و تاریخچه درام برمیگردد و شاید لازم است که به همان صورت نوعی دیگر از درام را بسازیم که تصویر ذهنی تماشاگر نشکند.»
گفتنی است امروز 25 اردیبهشتماه روز بزرگداشت فردوسی نامگذاری شده است.