نمایش «شام آخر» در جشنواره تئاتر «استیج» نقد و بررسی شد
"ماریا نیلسون"منتقد جلسه نقد و بررسی نمایش «شام آخر» با بیان اینکه هم اینک دانمارکی‌ها و سوئدی‌ها به‌ خوبی جنگ و تبعات ناشی از آن‌ را درک می‌کنند، گفت:« در حال حاضر سربازان دانمارکی و سوئدی در افغانستان در حال جنگ هستند و از همین ‌رو نسل جدید و جوان‌تر این دو کشور به‌خوبی با جنگ آشنا بوده و مشکلات آن ‌را احساس می‌کند. در حقیقت از همین ‌رو بود که نمایش «شام آخر» در این جشنواره با استقبال خوب علاقمندان مواجه شد.»
به گزارش دریافتی سایت ایران تئاتر از روابط عمومی نمایش، وی با بیان اینکه جنگ یک معضل و مشکل جهانی است، ادامه داد:« در حقیقت جنگ نوعی تجارت مرگ است و این خیلی دردناک است که عده زیادی قصد رفتن به جنگ را ندارند، اما ناچار به حضور در جنگ هستند. در حقیقت شخصیتهای نمایش «شام آخر» پنج شخصیت سمبلیک هستند که نمیخواهند به جنگ بروند اما در پایان میبینیم که چه فرجامی برای آنان رقم میخورد.»
نیلسون در ادامه نشست نقد و بررسی نمایش «شام آخر» که در محل تئاتر مرکزی شهر مالمو برگزار شد، درباره ضد جنگ بودن نمایش و در عین حال وجود رگههای کمیک در آن یادآور شد: «در حال حاضر عده زیادی غیرآمریکایی داریم که در حال جنگ و نبرد هستند. عده زیادی پس از تماشای نمایش «شام آخر» از اجرای آن غافلگیر و شگفتزده شدند و همین تهاجم علیه جنگ در نمایش «شام آخر» بود که توجهات زیادی را به خود جلب میکرد.»
در ادامه این نشست احمد سلیمانی، کارگردان نمایش «شام آخر» گفت:« این نمایش از یک ایده شروع شد و پس از اندکی فهمیدیم که پتانسیل بالایی در موضوع وجود دارد و پس از آن کار بر روی بخشهای مختلف و وجوه متفاوت آن با سایر اعضای گروه شروع شد. در واقع نویسنده نمایشنامه (محمدرضا کوهستانی) 10 موقعیت متفاوت را طراحی کرده و برای هر کدام داستانی نوشته بود. تا اینکه در نهایت نمایش شکل نهایی خود را پیدا کرده و نتیجه همانی شد که هم اینک بر صحنه می بینید.»
وی در ادامه با تاکید بر اینکه مفهوم کلی نمایش «جنگ نه!» (no war) است، افزود: «در تمام اجراهایی که در ایران و خارج از ایران داشتهایم، همیشه یک نکته مشترک بوده و آن این است که تماشاگران در پایان اجرا و پس از خندیدن و متاثر شدن، احساس مشترکی داشتند که در واقع همان تنفر از جنگ است.
وی همچنین "شام آخر" را یکی از سختترین اجراهای گروه ایده در میان تمام کارهای این گروه دانست.
در ادامه این نشست "محمدرضا کوهستانی" نویسنده نمایشنامه با بیان اینکه توانایی بازیگران گروه را به خوبی میشناسد افزود : «همیشه در هنگام نوشتن بر اساس شناختم از تواناییهای بازیگران گروه کارم را شروع میکنم. در مورد این نمایشنامه هم طرح و ایده اصلی متعلق به من بود و پس از شروع تمرینات، اعضای گروه نیز به سهم خود کار را پیش بردند. در واقع تمام آنچه را که در صحنه اتفاق میافتاد قبل از شروع نمایش روی کاغذ میآوردیم و صحنههای مختلف نمایش با تمام جزئیاتش، طراحی، ثبت و سپس اجرا میشد.»
نمایش "شام آخر" کاری از گروه تئاتر ایده، نوشته "محمدرضا کوهستانی" به کارگردانی احمد سلیمانی است که با حمایت حوزه هنری استان قم در جشنواره تئاتر استیج حضور دارد. این جشنواره که بهطور همزمان در دانمارک و سوئد برگزار میشود، 12 خرداد به کار خود پایان میدهد و نمایش «شام آخر» تنها گروه ایرانی حاضر در این جشنواره است.