در حال بارگذاری ...
...

رادیو نمایش باید بتواند جریان‌سازی کند

رادیو نمایش باید بتواند جریان‌سازی کند

رادیو نمایش طی مراسمی روز گذشته ـ ۶ تیرماه ـ با حضور جمعی از مسوولان و هنرمندان عرصه رادیو و نمایش در جام جم افتتاح شد.

به گزارش سایت ایران تئاتر، در ابتدای این مراسم صدرالدین شجره با بیان اینکه 45 سال در رادیو فعالیت کرده است، عنوان کرد: «آرزوی من و سایر دوستان این بود که روزی شبکه‌ای در رادیو داشته باشیم که به اجرای نمایش رادیویی اختصاص پیدا کند و جریان نمایش رادیویی را پیش بگیرد.»
وی سپس از حضور و تلاش مسوولان برای راه‌اندازی رادیو نمایش قدردانی کرد و در ادامه یادداشت محمود زنده‌نام مدیر مرکز هنرهای نمایشی رادیو را با عنوان "خانه‌ای با نام رادیو نمایش" برای حضار قرائت کرد.»
ایجاد رادیو نمایش خلق فرصتی تازه برای نوآوری‌های رسانه‌ای است
"محمدحسین صوفی" معاونت صدای جمهوری اسلامی ایران در ابتدای سخنان خود گفت: «ما 50 سال به بالاها به قولی بچه‌های رادیو هستیم. رادیو تأثیر زیادی بر روز زندگی‌ها داشته و بخش مهمی از حضور پر رنگ رادیو در زندگی ما به نمایش رادیویی و به خصوص برنامه قصه‌های شب برمی‌گردد.»
وی ادامه داد: «ما بیش از نسل بعدمان عصر طلایی رادیو و عصر شکوهمند قصه‌های رادیو را درک کردیم.»
صوفی با اشاره به اینکه نمایش رادیویی یکی از عرصه‌هایی است که هیچ‌گاه اقبال اجتماعی نسبت به آن کاهش نیافته است، یادآور شد:‌«در پاسخ به درخواست هنرمندان نمایش و اقشار مختلف مردم، رادیو نمایش راه‌اندازی شد. همچنین علاوه بر مخاطبان، تهیه‌کنندگان، افکتورها و... نیز ‌خواهان راه‌اندازی چنین شبکه‌ای بودند.»
وی تصریح کرد: «ایجاد شبکه نمایش به معنای خلق فرصت تازه برای نوآوری‌های رسانه‌ای و اهرمی برای عمر بخشیدن به گستره امید مخاطبان است.»
وی رادیو نمایش را هدیه‌ای از سوی عز‌ت‌الله ضرغامی به 70 سال تلاش نسل‌های مختلف هنری  دانست و افزود: «در این راستا تعدادی از هنرمندان از جمله اکبر زنجانپور، ایوب آقاخانی، صدرالدین شجره، میرطاهر مظلومی و... قصد داشتند در حرکتی نمادین و در پاسداشت از ضرغامی با اهدای لوح از ایشان قدردانی کنند که ضرغامی تشکر کرده و این درخواست را نپذیرفتند.»
معاونت صدای جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه این رادیو از ساعت 17 تا 6 بامداد برنامه دارد، اظهار کرد:‌ «با افزایش تولید، ساعت پخش برنامه‌ها هم افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین برای رسیدن به این امر نیازمند همت همکاران برای بهبود کیفیت و افزایش کمیت هستیم.»
"ژاله علو": ضرغامی رادیو را از غربت نجات داد
در ادامه "ژاله علو" هنرمند پیش‌کسوت کشورمان عنوان کرد:‌ «یک بار به ضرغامی گفتم که رادیو بسیار غریب است و ایشان اکنون لطف کردند و رادیو را از غربت درآوردند.»
وی از ضرغامی قدردانی کرد و افزود: «با یک اشاره ضرغامی همه چیز درست شد و همه حسی تازه برای راه‌اندازی رادیو نمایش گرفتند.»
علو خاطرنشان کرد: «همیشه دوستان خواستار این بودند که رادیو نمایش راه‌اندازی شود و سرانجام بعد از سال‌ها که از این شبکه به آن شبکه رفتند، حال صاحب شبکه رادیو نمایش شدند.»
وی در پایان عنوان کرد: «62 سال است که در رادیو فعالیت دارم و به نظرم رادیو یک جای پاکیزه و قشنگ است و همه در رادیو با همدیگر دوست هستند.»
سپس میرطاهر مظلومی به عنوان نماینده‌ای از نسل جوان رادیو نمایش روی سن حاضر شد و متنی را که تهیه کرده بود برای حاضران قرائت کرد.
تجلیل از پیش‌کسوتان
در ابتدای بخش تجلیل و از آنجایی که حیدر صارمی نتوانسته بود در این مراسم شرکت کند، گفت‌وگوی تلفنی او برای حاضران پخش شد. او در این گفت‌وگو اظهار کرده بود که به دلیل بیماری و درد پا نمی‌تواند در مراسم حضور یابد.
صدرالدین شجره در ادامه به یکی از خاطره‌هایش با صارمی اشاره کرد و برای این هنرمند پیش‌کسوت آرزوی سلامتی کرد.
سپس عزت‌الله ضرغامی رئیس صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران، محمدحسین صوفی و محمود زنده‌نام برای اهدای لوح تقدیر روی سن حاضر شدند.
در ادامه از فرهنگ نثری و حمید منوچهری تقدیر به عمل آمد و لوح تقدیر به آن‌ها اهدا شد. پری امیرحمزه دیگر هنرمند پیش‌کسوتی بود که مورد تقدیر قرار گرفت.
امیرحمزه پس از اهدای لوح تقدیر گفت:‌«ستایش می‌کنم خداوند را که به من این فرصت را داد که یک نفر از اعضای خانواده رادیو باشم و خوشحالم که آنقدر توانستم بمانم که شاهد افتتاح رادیو نمایش باشم.»
مهدی شرفی، ماهداد توکلی، داوود نقلانی، غلامرضا کاووسی، سعید توکل، شمسی فضل‌اللهی، خسرو فرخ‌زادی، اکبر زنجانپور و صدرالدین شجره دیگر هنرمندانی بودند که با اهدای لوح، مورد تقدیر قرار گرفتند.
در ادامه این مراسم ضرغامی و صوفی در کنار هم رادیو نمایش را افتتاح کردند و ادامه مراسم به صورت زنده از رادیو نمایش برای شنوندگان پخش شد.
عزت‌الله ضرغامی: رادیو نمایش می‌تواند دانشگاهی برای هنر نمایش باشد
عزت‌الله ضرغامی در ابتدای سخنان خود راه‌اندازی رادیو نمایش را به اعضای خانواده بزرگ رادیو و به ویژه هنرمندان حوزه نمایش تبریک گفت.
وی ادامه داد: «افتتاح رادیو نمایش را به بزرگان و اساتید هنری کشور که جزو سرمایه‌های ارزشمند جامعه هنری کشور هستند، تبریک می‌گویم و خوشحالم که امروز بعد از مدت‌ها آرزوی هنرمندان عزیز عرصه نمایش و رادیو برآورده شد و در واقع بستری برای عرضه بخشی از توانمندی هنرمندان فراهم شد.»
ضرغامی با اشاره به اینکه این شبکه مادر است گفت:‌ »رادیو نمایش می‌تواند دانشگاهی برای هنر نمایش بوده و حتماً می‌تواند الگوی بسیار خوبی برای سایر فعالیت‌های نمایشی باشد.»
وی از هنرمندان خواست تا کارهای ارزشمندی را روانه آنتن کنند و خاطرنشان کرد: «در این مدت با اهالی صدا کمتر حرف زدم و این بهانه‌ای است که از این پس بیشتر در خدمت‌شان باشم تا هم طی جلسات متعدد درباره ظرفیت‌ها و تأثیراتی که این بخش می‌تواند داشته باشد صحبت کنم و هم از نظرات شما عزیزان مطلع شوم.»
رئیس صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه این شبکه به سرعت به موفقیت خواهد رسید تصریح کرد: «قطعاً عدد 5/107 در ذهن همه ما باقی می‌ماند و به سرعت این شبکه به یکی از پر شنونده‌ترین شبکه‌های رادیو تبدیل خواهد شد.»
وی در ادامه با بیان اینکه قبل از نسل ژاله علو نسل دیگری هم در عرصه رادیو نمایش فعالیت داشته‌اند، افزود: «در واقع رادیو نمایش سابقه بسیار طولانی دارد که بسیار ارزشمند و مایه افتخار است. همچنین نسل جوان این عرصه نیز ظرفیت‌های ارزشمندی دارد.»
ضرغامی سپس با اشاره به اینکه پشتوانه نمایش قصه و ادبیات است، اظهار کرد: «تاریخ کهن ایران با سابقه غنی فرهنگی و هنری پشتوانه بی‌نظیری است. قصه‌های ما تمامی ندارد و ما بزرگترین و ماندگارترین شاهکارهای ادبی را داریم که می‌توانیم در نمایش‌ها از آن بهره بگیریم.»
وی ادامه داد: «اگر قرآن معجزه است، یک دلیل آن به خاطر شاخصه هنری است که دارد. قرآن پر از قصه‌های متنوع است که در پس این قصه‌ها درس‌هایی را برای خوانندگان نقل می‌کند. قرآن منبع ارزشمندی است که در اختیار ما قرار دارد و نباید از آن غافل بشویم.»
رئیس صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران فعالیت در حوزه نمایش رادیویی را دشوارتر از حوزه سینما دانست و افزود: «نمایش رادیویی کار کاملاً حسی است و مبتنی بر دیالوگ و متن است و هنرمند تنها از طریق دیالوگ باید بتواند فضایی را خلق کند که در ذهن مخاطب نقش ببندد، در حالی که در حوزه سینما عوامل بسیار دیگری از جمله صحنه، نور، تصویر و... به کمک می‌آیند.»
وی با بیان اینکه باید کارهای ارزنده‌ای در این شبکه تولید شود، گفت: «این شبکه برای مردم است و باید طبق خواست مردم باشد و در تولید آثار به نیازها و توقعات روز مردم توجه کند.»
ضرغامی تصریح کرد: «هنرمندان باید در این راه تلاش کنند و به ذائقه مخاطب اهمیت بدهند. همچنین توقعم این است که رادیو نمایش بتواند جریان‌سازی کند و برای مردم حرف بزند.»
وی با اشاره به اینکه یک کار طنز و با کنایه می‌تواند جای صد سخنرانی سیاسی و رهنمود را بگیرد، عنوان کرد: «هنرمندان می‌توانند در یک برنامه نمایشی با لحنی طنز معضلات جامعه را بیان کنند.»
ضرغامی در پایان خاطرنشان کرد: «باید در رادیو نمایش از متن‌های همه فهم استفاده شود و امیدوارم در آینده نزدیک شاهد جریان‌سازی و موفقیت رادیو نمایش در سطح جامعه باشیم.»
"حسین مسافرآستانه" رئیس مرکز هنرهای نمایشی، ایرج راد مدیرعامل خانه تئاتر، حسین کیانی، ایوب آقاخانی، محمد یعقوبی، کاظم هژیرآزاد، محمد عمرانی، اکبر زنجانپور، فریدون محرابی، جواد پیشگر، بیوک میرزائی، فریبا متخصص، محمدامیر یاراحمدی، نادر برهانی‌مرند و مریم نشیبا از جمله افرادی بودند که در مراسم افتتاحیه رادیو نمایش حضور داشتند.