اظهار نظر هنرمندان درباره اجرای مجالس تعزیه در شبهای قدر

اجرای نمایش‌های تعزیه در محوطه تماشاخانه ایرانشهر، در ایام شب‌های قدر حرکتی مثبت و مناسب است که در مجاور یک مکان فرهنگی اتفاق می‌افتد.
به گزارش دریافتی سایت ایران تئاتر از روابط عمومی و امور بینالملل تماشاخانه ایرانشهر؛ مسعود دلخواه نویسنده و کارگردان تئاتر در گفتگویی اجرای مجالس تعزیه در مجاورت مجموعه تماشاخانه ایرانشهر را یک حرکت مثبت دانست و افزود: «بدون شک این گونه از هنرهای نمایشی در این فضا میتواند تاثیر مثبت و بسزایی در میان مخاطبان داشته باشد؛ زیرا امروز برای اجرای نمایشهای تعزیه، سالنهای تئاتری مناسب و به روز وجود ندارد، بنابراین تعزیه به عنوان هنری مردمی و فرهنگساز میتواند با مردم رابطه خوبی برقرار کند و نباید اجرای آن مختص جشنوارههای هنری باشد.»
این کارگردان بیان کرد: «مخاطب جشنوارههای هنری به طور معمول افرادی خاص هستند و افراد عادی با جشنواره تئاتری ارتباط لازم را برقرار نمیکنند. این ایده خوبی است که اجرای تعزیه را به مکان و زمانی خاص محدود نکنیم زیرا اجرای نمایشهای تعزیه در مناسبتهای مختلف، میتواند تاثیر لازم و مثبتی را در عمیق کردن رابطه مردم با عرصه هنرهای نمایشی داشته باشد.»
وی ادامه داد: «به استثناء نمایشهای تعزیه که با مضامین سوگواری هستند نمایشهای سنتی را نیز میتوان در طول سال برای حفظ نمایشهای سنتی در مناسبتهای مختلف اجرا کرد و برای ایجاد ارتباط هر چه گستردهتر میان مخاطبان و نمایشهای سنتی باید این نوع نمایشها در طول سال در محیطهای مختلف اجرا شوند تا مردم بتوانند ارتباطی بیشتر را با این نوع نمایشها برقرار کنند.»
دکتر محمد باقر قهرمانی، استاد دانشگاه نیز با اشاره به اهمیت شبهای قدر در میان مردم گفت: «با توجه به ایام شبهای قدر غالب مردم، علاقمند به تماشای نمایشهای مذهبی به خصوص تعزیه هستند و سالنهای نمایشی نیز کمتر نمایشهایی با این مضامین در سالن های اجرایی خود دارند، بنابراین اجرای این نمایشها موجب تقویت هر چه بیشتر مسائل مذهبی در میان مردم میشود.»
قهرمانی ادامه داد: «استقبال از تماشای این نوع نمایشها در باغ هنر بسیار خوشحال کننده است و مسلما بازخوردهای مناسبی را در پی دارد. اجرای نمایشهای تعزیه در موقعیتهای این چنینی، موجب رونق و گسترش هر چه بیشتر سنتهای نمایشی ایرانی میشود.»
"چیستا یثربی" نویسنده و کارگردان تئاتر در حاشیه این گفتوگو افزود: «تاکنون نمایشهای تعزیه در مناسبتهای خاص و در محلهای ثابتی که ویژه جشنوارهها هستند اجرا شده اما با توجه به اینکه تاکنون در مجموعه تماشاخانه ایرانشهر اغلب نمایشهای آوانگارد و کارهای پست مدرن اجرا میشود، برپایی مجالس تعزیه میتواند فعالیتهای این مجموعه هنری را کاملتر کند.»
وی ادامه داد: «با الهام از متون تعزیه و شیوه اجرایی این نوع نمایش میتوان به نگارش نمایشنامههای مدرن پرداخت که این اقدام از سوی تماشاخانه ایرانشهر بسیار جذاب است.»
این کارگردان بیان کرد: «توجه به اجرای نمایشهای آینی و سنتی، نشات گرفته از جذابیت فرهنگ و هنر و احترام به این آثار است؛ خصوصا که این آثار از سوی افرادی ماهر در این رشته اجرا میشوند و وجود چنین اجراهایی در ایام خاص با نگاهی در شان آکادمیک قابل تقدیر است و با تداوم آن موفقیت بزرگی نصیب جامعه تئاتری کشور میشود.»
یثربی گفت: «تعزیه هنری مستقل، تاثیر گذار و ناب است که اثر و جادویی خاص برقلب مخاطب دارد که با وارد شدن به دنیای هنر میتواند بسیار موثرتر از قبل عمل کند.»
کوروش نریمانی کارگردان تئاتر هم با اظهار نظر در خصوص برپایی مجالس تعزیه خاطر نشان کرد: «اجرای نمایشهای تعزیه در محوطه باز یک مجموعه فرهنگی برای عموم مردم بدون آنکه آنها دعوت به حضور در آن مکان شده باشند بسیار جذاب و تاثیرگذار است و اگر این نوع اجراها با توجه به تنوعی که دارند در طول سال و در اعیاد و شادمانی هم اجرا شود میتواند تاثیرات مطلوبی در پی داشته باشد.»
این کارگردان بیان کرد: «تاکنون اجرای نمایشهای تعزیه به شکلی ناقص و غیر کارشناسانه اجرا میشده و به اشتباه نمایش تعزیه را در سالن اجرا میکردند در حالی که روح اصلی اجرای نمایش تعزیه در فضای باز است و این گونه نمایشها باید در یک فضای باز برای عموم مردم اجرا شوند.»