در حال بارگذاری ...
...

گزارشی از برگزاری مجمع عمومی مبارک یونیما

گزارشی از برگزاری مجمع عمومی مبارک یونیما

نخستین مجمع عمومی مبارک یونیما در دوره جدید، روز گذشته ـ ۱۰ دی‌ماه ـ با حضور حمید شاه‌آبادی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد سلامی، محمد دشت‌گلی سرپرست مرکز هنرهای نمایشی، اعضای هیأت مدیره مبارک یونیما و جمعی از هنرمندان نمایش عروسکی در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.

به گزارش سایت ایران تئاتر، در ابتدای این مجمع، مجید بوربور مدیر کمیته روابط عمومی مبارک یونیما گفت: «قانون عضویت ایران در اتحادیه بین‌المللی نمایشگران عروسکی توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و به ریاست جمهوری ابلاغ شد و ایشان هم آن را به دستگاه‌های ذی ربط ابلاغ کردند.»
حمید شاه‌آبادی: باید از ظرفیت‌های نمایش عروسکی برای معرفی فرهنگ و تمدن کشور استفاده کنیم
در ادامه "حمید شاه‌آبادی" معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تبریک برای تصویب قانون عضویت ایران در اتحادیه بین‌المللی نمایشگران عروسکی، عنوان کرد: «تمامی اعضای یونیما طی دو سال گذشته عملکرد خوبی داشته‌اند، از جمله اینکه امسال شاهد افتتاح چند دفتر مبارک یونیما در نقاط مختلف کشور بودیم.»
وی با بیان اینکه تئاتر عروسکی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است، خاطرنشان کرد:‌ »مجموعه اقدامات انجام شده فرصت خوبی است تا بتوانیم از ظرفیت تئاتر کشور و هنر نمایش عروسکی برای معرفی فرهنگ و تمدن کشور استفاده کنیم.»
شاه‌آبادی ادامه داد: «هنر اصیل در درون خود مفاهیم بسیاری دارد، این مفاهیم جاودانه هستند و به مرز و بوم خاصی تعلق ندارند و جهان شمول‌اند.»
وی تصریح کرد: «هنری که ما امروز در کشور متولی آن هستیم حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. عروسک‌ها اگر چه به ظاهر اجسام بی‌جانی هستند؛ اما در پس لایه‌های این عروسک‌ها هویت‌هایی وجود دارد که بیانگر تمدن و فرهنگ ماست.»
معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با ابراز خرسندی از پیشرفت تئاتر ایران در مجامع بین‌المللی اظهار کرد: «خوشبختانه روز به روز فاصله تئاتر ما با استانداردهای جهانی کمتر می‌شود و اهالی تئاتر توانسته‌اند با مخاطبان جهانی ارتباط برقرار کنند و همچنین جهانیان هم امروز فعالیت‌های تئاتر ایران را رصد می‌کنند.»
وی افزود: «بنابراین باید از تمام ظرفیت‌های هنر نمایشی از جمله تئاتر عروسکی استفاده کنیم و این عروسک‌ها که نماد فرهنگ و تمدن و به عنوان بخشی از پیکره فرهنگ و تمدن کشور هستند را به جهانیان معرفی کنیم.»
شاه‌آبادی با بیان اینکه اگر بخواهیم در جامعه جهانی حضور فعال داشته باشیم باید از همین موضوعات و قالب‌ها استفاده کنیم، یادآور شد: «در حوزه آموزش و در زمینه تعاملات جهانی اتفاقات بسیار خوبی در تئاتر عروسکی رخ داده و من امیدوارم که شما عزیزان و هنرمندان تئاتر عروسکی عزمتان را جزم کنید تا نمایش عروسکی به عنوان یک زبان سخنگو بتواند بیانگر ادبیات، فرهنگ و تمدن کهن‌مان باشد و از فرهنگ کشور دفاع کند.»
وی تصریح کرد: «ما باید به سنت‌هایمان مراجعه کنیم، از آن‌ها استفاده کرده و بتوانیم آینده خومان را بسازیم. در واقع استفاده از سنت‌ها بدین معنی نیست که می‌خواهیم در گذشته باقی بمانیم.»
معاون هنری وزارت فرهنگ و  ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به اینکه فضای این رشته هنری بیش از این‌ها ظرفیت‌های جدی‌تری را می‌طلبد، بیان کرد: «جمع هنرمندان عروسکی با همفکری و همدلی باید موانع را از پیش رو بردارند تا بتوانیم همان گونه که در حال حاضر یکی از کشورهای فعال در این زمینه محسوب می‌شویم در آینده هم بتوانیم موقعیت بهتری را در عرصه بین‌المللی کسب کنیم.»
محمد دشت‌گلی: مرکز هنرهای نمایشی آمادگی همکاری با یونیما را دارد
در ادامه محمد دشت‌گلی سرپرست مرکز هنرهای نمایشی در ابتدای گفته‌های خود عنوان کرد: «سال 1368 بود که نخستین جشنواره بین‌المللی تئاتر عروسکی برگزار شد. آن زمان ما دانشجو بودیم و با خود فکر می‌کردیم که آیا روزی فرا می‌رسد که نمایش عروسکی ما هم در جهان جایگاهی داشته باشد و خوشبختانه امروز چنین امری محقق شده و شاهد پیشرفت روز افزون این هنر هستیم.»
وی در ادامه آمادگی مرکز هنرهای نمایشی را به منظور همکاری با یونیما اعلام کرد و افزود: «طبق گزارش‌هایی که دریافت کردم، بعد از تعطیلی مبارک یونیما در ادامه بیشتر هم و غم حمیدرضا اردلان و دوستانش به سمت و سوی ارگان‌های غیر دولتی معطوف شد. در اینجا اعلام می‌کنم که امکان همکاری ما با مبارک یونیما فراهم است تا بتوانیم در خدمت این دوستان باشیم.»
دشت‌گلی با اشاره به افتتاح دفاتر مبارک یونیما در برخی نقاط کشور تصریح کرد: «گسترش فعالیت‌های یونیما در شهرستان ها از اتفاقات مثبتی بود که رخ داد و این بضاعت نیز در سراسر کشور وجود دارد و امیدوارم شاهد گسترش بیشتر دفاتر مبارک یونیما در سطح شهرستان‌ها باشیم.»
حمیدرضا ارلادن: امیدواریم مجلس ردیف بودجه ای را برای نمایشگران عروسکی در نظر بگیرد
در ادامه این مجمع عمومی، "حمیدرضا اردلان" رئیس یونیمای ایران ضمن عرض خیرمقدم به حاضران گزارش هیأت مدیره را برای آنان قرائت کرد.
وی سپس با بیان اینکه بهروز غریب‌پور و جواد ذوالفقاری برای عضویت ایران در یونیمای جهانی زحمات زیادی کشیدند، عنوان کرد: «ما توانستیم با گسترش فعالیت‌های‌مان جزو یونیماهای مطرح جهان شویم و بعد از اتفاقات مثبتی که رخ داد، امیدواریم در مرحله بعد مجلس حق دوستان عروسکی را با اختصاص ردیف بودجه به نمایشگران عروسکی در این حوزه بپردازد. امیدواریم که این توفیق را هم به دست آوریم.»
اردلان ادامه داد: «ما فکر کردیم که می‌توانیم به دو گونه در یونیما فعالیت کنیم؛ اول اینکه به سراغ حرفه‌ای‌های تئاتر عروسکی که میراث این هنر محسوب می‌شوند برویم، ولی یک توقف در این زمینه ایجاد کردیم و به سراغ یک استراتژی دیگر رفتیم و آن هم تشکیل کمیته شهرستان‌ها بود.»
وی افزود: «کمیته شهرستان‌ها شناسایی کرد که ما در هر استان چه دارایی و ثروتی داریم و روستای ده چشمه واقع در چهارمحال بختیاری اولین مکانی بود که انتخاب کردیم و بدین ترتیب این روستا صاحب دفتر یونیما شد. همچنین طی صحبت‌هایی که با فرماندار ده چشمه داشتیم قرار شد که 1000 متر زمین در اختیارمان قرار دهند تا اولین مدرسه روستایی تابستانی کشور را در این مکان احداث کنیم.»
اردلان با بیان اینکه دفتر خلیج فارس نیز با گرایش ایران و حوزه خلیج فارس افتتاح شده، تصریح کرد:‌«در ادامه دیگر دفاتر مبارک یونیما افتتاح شد و حدود 30 ورک‌شاپ و کارگاه عروسکی را با حضور اساتید برجسته در شهرستان‌ها برگزار کردیم.»
وی با اشاره به کمیته آموزش مبارک یونیما اظهار کرد:«این کمیته به سرپرستی فرناز بهزادی اداره می‌شود و تاکنون اتفاقات بسیار خوبی در این کمیته رخ داده از جمله دعوت از فلورماری فوئنتس و در ادامه هم مبارک غول پیکر که سمبل نمایش عروسکی است ساخته شد.»
رئیس یونیما درخصوص فعالیت‌های کمیته پژوهش گفت: «این کمیته سعی کرد در حوزه نظری تحول ایجاد کند و قرار است به زودی اولین نشریه دائمی تخصصی تئوری‌های نمایش عروسکی را منتشر کند. همچنین برپایی دو نمایشگاه از عروسک‌های ایرانی از جمله دیگر فعالیت‌های کمیته پژوهشی است.»
وی یادآور شد: «علاوه بر این در دایره المعارف جهانی سهم ایران تنها دو صفحه بود که با پیگیری‌های کمیته بین‌الملل و پژوهش تعداد این صفحات را افزایش دادیم.»
اردلان خاطرنشان کرد: «احداث 6 مرکز استانی، 4 مرکز در مرحله افتتاح و ثبت‌نام 15 مرکز دیگر و همچنین طراحی بیش از 100 کارگاه آموزشی از دیگر فعالیت‌های اخیر یونیما محسوب می‌شود.»
اردشیر صالح‌پور: قصد تیشه به ریشه زدن تئاتر عروسکی را نداریم
"اردشیر صالح‌پور" دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر عروسکی در این نشست در ابتدای سخنان خود اظهار کرد: «در تلاش هستم که جشنواره را به محملی برای رشد و گسترش تئاتر عروسکی تبدیل کنم. اینکه چگونه می‌توان تئاتر محلی را به ملی و تئاتر ملی را جهانی کرد، استراتژی بزرگ ماست که در این سالیان سعی کردیم قدمت دیریافته‌ای که داریم و از آن بی‌خبریم و بسیاری از گونه‌های عروسکی که با تلاش به دست آمده را با قدری تأمل دریابیم و بدانیم که چه داشته‌ایم و می‌خواهیم به کجا برسیم؟»
وی درباره همکاری یونیما در برگزاری چهاردهمین جشنواره تئاتر عروسکی، تصریح کرد: «برای جشنواره تئاتر عروسکی دوره جدید ورک‌شاپ‌هایی را که در دوره گذشته با کمک یونیما طراحی کردیم در حال نهادینه شدن داریم.»
صالح‌پور ادامه داد: «ما به تأثیر از جریان یونیما در دوره جدید، پنج ورک‌شاپ را با هزینه خودمان در پنج پایگاه یونیما برگزار خواهیم کرد.»
وی با بیان اینکه هر یک از پایگاه‌ها می‌توانند با سرمایه جشنواره یک اثر تولیدی داشته باشند، یادآور شد: «همچنین یک گروه نمایشی را  به شهرستان‌ها اعزام می‌کنیم و اگر هر یک از پایگاه‌های یونیما بخواهند عروسکی را در پایگاه خود بسازند، هزینه ساخت عروسک‌ها را متقبل خواهیم شد.»
دبیر چهارمین جشنواره تئاتر عروسکی تصریح کرد: «برای من صرف برگزاری جشنواره اهمیت ندارد چون بر ایرانی بودن این جریان بسیار تأکید دارم.»
وی خاطرنشان کرد: «در جشنواره چهاردهم قرار است از چند کمپانی معتبر جهانی و چند اثر برجسته خارجی نیز دعوت کنیم تا در جشنواره حضور یابند.»
صالح‌پور در پایان گفت: «برخلاف تصور برخی عزیزان قصد تیشه به ریشه زدن تئاتر عروسکی را نداریم، بلکه هدف‌مان کشف هویت و فرهنگی ایران است و در واقع داریم ریشه‌ها را تقویت می‌کنیم.»
حمیدرضا اردلان: افتتاح دفاتر یونیما در کشورهایی که فاقد یونیما هستند
در ادامه این برنامه حمیدرضا اردلان با اشاره به فعالیت‌های جدیدی که قرار است در یونیما اتفاق بیفتد، عنوان کرد: «در برنامه‌های سال آینده دیگر به سراغ افتتاح دفاتر یونیما نمی‌رویم، بلکه می‌خواهیم کیفیت دفاتر افتتاح شده را ارتقا دهیم.»
وی خاطرنشان کرد: «بعد از دو سال که زمینه لازم را آماده کردیم، حالا نوبت این است که دوستان و همکاران حرفه‌ای تئاتر عروسکی با تجارب خودشان به کمک‌مان بیایند.»
اردلان با اشاره به دیگر فعالیت‌های مبارک یونیما، اظهار کرد: «پیدا کردن نقش یونیمای ایران در جهان دیگر استراتژی ماست. بهروز غریب‌پور و زنده یاد جواد ذوالفقاری در یونیمای جهانی سرشناس هستند و ما در یونیما علاوه بر این، با مطالعه دقیق فرایند مجمع عمومی جهانی و حقوق ایران در یونیمای جهانی به صورتجلسه کنگره 2012 چین وارد شدیم.»
وی ادامه داد: «ما 16 کمیته در جهان داریم و ایران کمیته هفدهم را معرفی کرده که آن، کمیته توسعه استراتژیک است. قرار است به سراغ کشورهایی که یونیما ندارند از جمله عراق، افغانستان و تاجیکستان برویم.»
رئیس یونیمای ایران تصریح کرد: «در واقع یکی از سرفصل‌های عمده یونیمای جهانی توسعه نمایش عروسکی در جهان است و امیدواریم در دو سال آینده سهم ایران را با افتتاح یونیما در این کشورها بپردازیم.»
سپس اساسنامه ملی یونیما برای حاضران قرائت شد و اساسنامه مشتمل بر پنج فصل، 23 ماده و 12 تبصره با رای اکثریت آرائ تصویب شد.
سپس مسوول کمیته‌های یونیما معرفی شدند و هر یک از مسوولان کمیته‌ها برنامه‌های خود را تشریح کردند.
بر این اساس حمید رضا اردلان، هما جدیکار، فرناز بهزادی، پوپک عظیم پور، سلما محسنی، افسانه زمانی، پیمان شریعتی، مرضیه سرمشقی هیئت مدیره یونیما را تشکیل می دهند و فرناز بهزادی مسوول کمیته آموزش، پیمان شریعتی مسوول کمیته اجرایی، پوپک عظیم‌پور مسوول کمیته پژوهش و انتشارات، سلما محسنی مدیر روابط بین‌الملل، مرضیه سرمشقی مسوول کمیته روابط بین‌الملل، میرآرش مصطفایی مسوول کمیته شهرستان‌ها، افسانه زمانی مسوول کمیته اقتصادی و جذب منابع مالی و مجید بور بور به عنوان مسوول کمیته روابط عمومی معرفی شدند.


حاشیه:
ـ در ابتدای مجمع با پخش تصاویری از زنده‌یاد جواد ذوالفقاری و اردشیر کشاورزی به یاد این دو استاد برجسته حاضران یک دقیقه سکوت کردند.
ـ در میان مراسم چند فیلم کوتاه از فعالیت‌های مبارک یونیما طی دو سال اخیر از جمله برگزاری جشن عروسک‌ها، برگزاری جشنواره زمستانی مبارک یونیما، افتتاح دفاتر مبارک یونیما و... برای حاضران به نمایش درآمد.
ـ مجید بور بور به عنوان بازرس، گزارش خود را برای حاضران قرائت کرد.
ـ محمدحسین ناصربخت، علی پاکدست، عادل بزدوده، فرناز بهزادی، پوپک عظیم‌پور، آزاده پورمختار، مریم اقبالی، فریبا دلیری، مفید، سلما محسنی، پیمان شریعتی، مریم معینی، ایرج محمدی، میترا کریم خانی و علی اکبر طرخان (سرپرست امور بین‌الملل مرکز هنرهای نمایشی) در این مجمع  حضور داشتند.
ـ حضور هنرمندان شهرستانی تئاتر عروسکی در این مراسم نیز قابل توجه بود. از جمله اینکه فرشید بزرگ‌نیا مدیر دفتر مبارک یونیما در چهارمحال بختیاری و مدیر دفاتر استان گلستان، خراسان جنوبی، قزوین، خلیج فارس و گیلان حضور داشتند.