در حال بارگذاری ...
...

گزارش کامل کارشناسانه انجمن کارگردانان خانه تئاتر با دبیر جشنواره تئاتر فجر و مدیر تئاترشهر

کانون کارگردانان خانه تئاتر در نشستی میزبان حسین مسافرآستانه دبیر بیست‌وچهارمین جشنواره تئاتر فجر و حسین پارسایی مدیر مجموعه تئاترشهر شد.در این نشست مدیر تئاتر شهر و دبیر جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به پرسش‌ها و ابهامات کانون کارگردانان خانه تئاتر درباره جشنواره و اجراهای عمومی به تفصیل پاسخ گفتند.

کانون کارگردانان خانه تئاتر در نشستی میزبان حسین مسافرآستانه دبیر بیست‌وچهارمین جشنواره تئاتر فجر و حسین پارسایی مدیر مجموعه تئاترشهر شد.
به گزارش سایت ایران تئاتر از روابط عمومی خانه تئاتر این نشست حول دو محور به انجام رسید. اول کارشناسی کانون کارگردانان بر فراخوان جشنواره تئاتر فجر، دوم مشارکت با مدیریت تئاترشهر برای انجام بهتر وظایف اجرایی این مدیر. کانون کارگردانان ابتدا به طرح سوالاتی پیرامون فراخوان بیست‌وچهارمین جشنواره تئاتر فجر پرداخت این سوالات مشتمل بر ابهامات موجود در بند بند این فراخوان بود. حسین مسافرآستانه که بی‌هیچ درنگی دعوت را پذیرفته بود به تمام این سوالات پاسخ داد و نتایجی نیز مابین هر دو طرف حاصل شد.
اولین سوال پیرامون اسم”فراخوان” بود. کانون کارگردانان با طرح این پرسش که در این”فراخوان” هیچ کسی قرار نیست به جایی رجوع کند خاطر نشان ساخت در واقع چیزی که صادر شده”اطلاعیه” است.
حسین پارسایی با تایید این نظر افزود:«چاره‌ای نبود این اسم پیروی از یک غلط مصطلح است. دبیر جشنواره نیز با توجه به ابهامات موجود در این اسم گفت:«ایراد آن اسم ایرادی است که در کل تئاتر جا افتاده است و تصحیح آن به تصحیحی کلیتی از اساس تئاتر برمی‌گردد. در ادامه جلسه مسائلی پیرامون مشارکت تئاتر شهرستان‌ها عنوان شد.»
کانون کارگردانان با چند مثال ذکر کرد:«متاسفانه ما در سال‌های گذشته با فقر شدید اجراهای عمومی در تئاتر شهرستان مواجه بودیم. این اطلاعیه تمام اجراهای جشنواره را منوط به اجرای عمومی جشنواره می‌داند در حالی که چنین چیزی با امکانات شهرستان‌ها در تناقض است.»
حسین مسافرآستانه در پاسخ به این سوال ضمن ابراز تاسف از بروز چنین شرایطی تصریح کرد:«در این بستر ما حتی اجراهای جشنواره‌های منطقه‌ای را نیز که در چند نوبت به صحنه رفته‌اند انتخاب خواهیم کرد.»
کانون کارگردانان با ابراز تاسف از این که پیش از صدور فراخوان(اطلاعیه) در جریان تنظیم آن قرار نگرفته علت را از دبیر جشنواره جویا شد.
این دبیر با اشاره به هنرمندان تئاتری که از آن‌ها مشورت گرفته است ادامه داد:«من شاید مستقیماً با مکان خانه تئاتر و انجمن‌های تابع آن رسماً وارد صحبت نشده‌ام اما سعی کردم از اظهار نظرات کارشناسانه آن‌ها که از پیش در خاطر داشتم به نوشتن آن مبادرت ورزم.»
کانون کارگردانان با اشاره به بند بعدی فراخوان تعریف دبیر جشنواره بیست‌وچهارم را از شیوه‌های اجرایی خاص جویا شد. پاسخ آقای مسافر اشاره به کسانی بود که اجراهایی متناقض با اجراهای معمول دارند.
ایشان اضافه کردند:«ما به هیچ وجه نمی‌توانیم با یک معیار معمول به این کارها نگاه کنیم یا آن‌ها را مورد ارزیابی قرار دهیم. این در حالی است که این افراد برای رسیدن به این نوع اجرا دارای تجربه‌های کافی هستند و توجیه آن‌ها استمرار و تلاش بی‌وقفه‌شان به آن بوده است.»
گروه‌های تجربی سوال بعدی انجمن کارگردانان بود. مسافر آستانه برای تبیین مشخصه‌های خود به مورد قبلی اشاره کرد و افزود:«کارهای تجربی معیاری برای کارهای دانشجویی یا جوانان نیست. بلکه شخصی می‌تواند تجربی کار کند که سال‌ها سابقه اجراهای آکادمیک را داشته باشد.»
کانون کارگردانان با اشاره به وضعیت فعلی دانشجویان نحوه انتخاب دانشجویان و منوط کردن آن به نظر مدیر دپارتمان تئاتر را زیر سوال برد. دبیر جشنواره تئاتر تنها راه ارتباطی با دانشجویان را در گرو ارتباط با دفتر آموزشی دانشگاه دانست و گفت:«این که خود این مساله بروز مشکلاتی را به دنبال داشته باشد از نظر دور نداشته‌ایم اما چاره‌ای هم نداریم چرا که کارها باید با معیار اداری فعلی جلو برود.»
کانون کارگردانان با توجه به نبود گستردگی این بند به دانشگاه‌های شهرستانی جدای از تهران علت امر را پرسید.
آقای مسافر با اشاره به سختی‌های موجود اطمینان داد که این ضعف باید در سال‌های آینده برطرف بشود و ادامه داد:«امیدواریم مدیران بعدی کارهای ما را به کناری نگذارند و به هر ترتیبی در گذشت زمان نقایص برطرف شود.»
لازم به ذکر است که کانون کارگردانان با اشاره به جشنواره‌های متعدد دانشجویی و دانشگاهی این بخش را از بخش‌های بسیار مهم در راه کشف استعدادهای جوانان دانست و اظهار امیدواری کرد تا بتواند با هیات‌های کارشناسی خود در این بخش مشارکت فعال داشته باشد.
جلسه با بررسی وضعیت اجراها در تئاترشهر پی گرفته شد.
کانون کارگردانان ابتدا تاکید کرد که زمان برگزاری این جلسه برای اجراهای نیمه دوم 84 و نیمه اول سال آینده دیر انجام گرفته است و پرسید:«چگونه می‌شود اکنون و در وضعیت فعلی باب مشارکت کانون کارگردانان با برنامه‌های اجرایی تئاترشهر را پایه‌گذاری کرد.»
حسین پارسایی ابتدا با تشکر از این دعوت عنوان کرد:«خوشحالم که به خانه‌ خودم آمده‌ام و به این راحتی و با آرامش با دوستان تئاتری خودم به بحث و گفت‌وگو می‌پردازم. وی حضور، آقای ایرج راد را در جلسه غنیمتی دانست و افزود من آماده‌ام تا پیشنهادات کانون کارگردانان را برای ادامه راه بپذیرم. هر چند پیش از این نیز همواره و در دفتر مدیریت تئاترشهر سعی کرده‌ام همه چیز را با هنرمندان تئاتر در میان بگذارم. کانون کارگردانان با ابراز تعاریفی از کارگردانی و تطابق این تعاریف با وضعیت فعلی پرسید:«وقتی کارگردان در تئاتر ایران یعنی همه کاره و همه وظایف سخت مالی را نیز بر عهده دارد انتخاب هر کارگردانی برای اجراهای عمومی سخت می‌شود و کانون کارگردانان انتظار دارد در تعریف جایگاه حرفه‌ای کارگردانان و زمینه‌های اجرایی آنان با مدیریت تئاترشهر مشارکت داشته باشد. حسین پارسایی با اشاره به وضعیت دشوار کنونی پاسخ داد:«شما با این پیشنهاد مشکلات فراوانی را برای خود می‌خرید. من فکر می‌کردم این جلسه یک سهم خواهی ساده از کانون کارگردانان باشد. هر چند که نسبت به حسن نیت موجود هیئت مدیره کانون کارگردانان شکی ندارم. پارسایی با اشاره به کمبود سالن تئاتر ضمن قبول پیشنهاد کانون کارگردانان از این کانون خواست:«خواهش من این است که با در نظر گرفتن اوضاع موجود، کارگردانان عضو را در جلساتی گرد هم آورده و از آن‌ها دوستانه خواستار شوید که با چند اجرایی شدن در روز موافقت کنند در این صورت عده بیشتری می‌توانند از امکانات حداقل امروز بهره ببرند.»
سپس بحث پیرامون کارگردانانی که در این وضعیت امکان کار برایشان فراهم نشد ادامه پیدا کرد. حسین مسافرآستانه بار دیگر به همراهی مدیریت تئاتر در تمام بخش‌ها اشاره کرد و گفت:«من پیش از این جلسه نیز از مشورت عده زیادی از هنرمندان تئاتر بهره برده‌ام. در واقع اقدامات صورت گرفته مثل دیکته‌ای است که عاری از غلط نیست. اما بعضی از ایرادات به وضعیت کلی تئاتر برمی‌گردد ما سعی می‌کنیم تا حد امکان و با تحقیق و بررسی جامع‌تر اجازه ندهیم هیچ کارگردانی از چرخه اجرا خارج شود. اما بحث کمبود سالن یک واقعیت است و ما باید برای امکانات موجود طراحی می‌کردیم.»
عضو شورای مدیریتی تئاترشهر نیز با تایید صحبت‌های مسافرآستانه اضافه کرد:«تمام این تلاش‌ها برای رسیدن به معیاری درست در جشنواره تئاتر فجر است. ما همگی آرزو داشتیم روزی برسد که جشنواره ما که امروز تبدیل به یک ویترین بین‌المللی شده است متشکل از بهترین اجراهای طول سال باشد. امسال بخش مرور به این هدف نزدیک‌تر شده است. وی با اشاره به کمک‌هایی که خانه‌ تئاتر می‌تواند انجام دهد گفت:«امروز بیش از هر روز نیاز به همراهی و مساعدت همه جانبه داریم. چرا که متاسفانه شاهد بمباران خبری از طرف دوستانی هستیم که هنوز عرقشان از اجرای قبلی خشک نشده برای اجرای بعد خود به ما در مطبوعات حمله می‌برند. پارسایی نیز همچون همتای خود قول داد که هماهنگی کامل برنامه‌های اجرایی تئاترشهر با کارهای دعوت شده به جشنواره تئاتر فجر امکان بروز هر حذفی را به صفر برساند.»
این نشست پس از سه ساعت به پایان رسید در این نشست تمام هیئت مدیره کانون کارگردانان افسانه ماهیان و دکتر کمال‌الدین شفیعی، حسین فرخی، جواد پیشگر، مسعود موسوی، کیومرث مرادی و محمودرضا رحیمی و بازرس این کانون حمید لیقوانی حضور داشتند.
سهراب سلیمی سرپرست این کانون در خاتمه گفت امیدواریم این جلسات همواره ادامه پیدا کند و هر مدیری که به تئاتر اضافه شد مطمئن باشد خانه‌ تئاتر خانه اوست و همیشه این خانه در رفع مشکلات اعضاء و هنرمندان تئاتر پیش قدم است وی بار دیگر حضور دو کارگردان مدیر را به خانه خودشان به فال نیک گرفت.»
ایرج راد نیز هر چند قصد داشت به هیچ عنوان در جلسه کانون کارگردانان دخالتی نداشته باشد با تایید روند خوب جلسه ابراز امیدواری کرد تمام اهالی تئاتر با اطمینان به وحدت و یکپارچگی‌شان به سمت اهداف عالی در جهت تئاتر حرفه‌ای پیش روند. وی افزود:«همواره مهمترین مسئله تئاتر ایجاد گروه‌های تربیت شده و آگاه پرکار، با ثبات در تئاتر است. البته امیدوارم روزی برسد که با این کمبود سالن رو در رو نباشیم.»