37 بازیگر به عنوان نامزد جشن شب بازیگر تئاتر معرفی شدند

نشست رسانه‌ای جشن شب بازیگر تئاتر صبح امروز –۱۲ اردیبهشت ماه –با حضور ایرج راد-مدیر عامل خانه تئاتر-، بهزاد فراهانی -دبیر جشن شب بازیگر-، کاظم هژیرآزاد و شهره لرستانی-کارگردانان جشن شب بازیگر- در سالن کنفرانس خانه تئاتر برگزار شد.
به گزارش سایت ایران تئاتر، بهزاد فراهانی در این جلسه درخصوص اهمیت برگزاری جشن شب بازیگر تئاتر گفت: مراسم شب بازیگر که توسط خانه تئاتر هر ساله برگزار میشود، برای ما ارزش تاریخی دارد.
وی ادامه داد: با برگزاری جشن شب بازیگر مساله داوری در بازیگری را ارج مینهیم و برای آن قدر و ارزشی قائلیم و به همین خاطر این مراسم برای جامعه بازیگری دارای جایگاه ویژه و خاصی است.
در ادامه کاظم هژیرآزاد که کارگردانی این جشن را برعهده دارد، عنوان کرد: از زمانی که انجمن بازیگران شکل گرفت، این انجمن به صرافت افتاد تا همچون دیگر جشنوارهها به تلاش و هنرنمایی یک ساله بازیگران ارج گذارد.
وی افزود: به دنبال این تصمیم رایزنیها و گفتوگوهای فراوانی انجام دادیم و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که به طور سالیانه نفرات برتر حوزه بازیگری را معرفی کنیم.
هژیرآزاد بیان کرد: به منظور اجرایی شدن این طرح، پیشنهادات زیادی مطرح میشد که یکی از آنها به کارگیری روش اسکار بود؛ یعنی بازیگران و فعالان عرصه تئاتر داوران جشن را نمیشناسند و ارزیابی بازیگران توسط دو گروه داور اولیه و نهایی انجام میشود که شامل 15 داور اولیه و 5 داور اصلی است. هیات داوران به طور مخفیانه کارها را به تماشا مینشینند و به کار بازیگران نمره میدهند.
وی تاکید کرد: در هر فصل نمرات جمعبندی میشود و افراد برتر به عنوان نامزد معرفی میشوند تا در جشن شب بازیگر به میزان توان و تلاش ما جوایزی به برگزیدگان اهدا شود.
کارگردان جشن شب بازیگر تئاتر اظهار کرد: این طرح از آغاز امر با استقبال خوبی روبهرو شد؛ به طوری که هر ساله شاهد بودیم که افراد با شور و شوق خاصی در این جشن شرکت میکنند.
وی افزود: این جشن برای بازیگران از این حیث که باعث دیده شدن کارشان میشد، مسرتبخش و خوشحالکننده است.
وی با بیان اینکه برای برگزاری این جشن، خانه تئاتر همکاری زیادی با انجمن بازیگران داشته است، تصریح کرد: ما هفته تئاتر را در خانه هنرمندان ایران برگزار میکردیم؛ اما امسال قرار شد بزرگداشت روز جهانی تئاتر در خانه تئاتر برگزار شود که با توجه به اینکه تعداد زیادی در جشن بازیگر شرکت میکنند نیاز به مکان وسیعی وجود داشت که با مکاتبات و صحبتهایی که انجام شد قرار شد جشن شب بازیگر –16 اردیبهشتماه – در مجموعه تئاتر شهر برگزار شود.
ایرج راد در تکمیل صحبتهای هژیرآزاد گفت: از آنجا که با تغییر مدیریت کل سیستم یک مجموعه دچار مشکلات جدیدی میشود، بنابراین وقتی تقاضای فضاهای مختلف در خانه هنرمندان برای برگزاری روز جهانی تئاتر به مدت یک هفته طبق روال هر ساله ارائه شد، مساله عدم در اختیار قرار گرفتن فضاها برای این جشن مطرح شد.
وی ضمن بیان اینکه در این عدم هماهنگیها، تعهد یا عدم همکاری مدیران در میان نبوده است، تشریح کرد: به دلیل تغییر مدیریت و پرسنل، روال همیشگی برای برگزاری جشن روز جهانی تئاتر طی نشد؛ چرا که در تاریخ 7 اردیبهشت تماس گرفته شد که فضاهای بیشتری برای برپایی این جشن در اختیار خانه تئاتر قرار میدهیم که از جمله آن سالن استاد انتظامی است که هر ساله در آن رادیو ارتباط خوبی برای پخش برنامههای تئاتری با ما داشت، ولی این امر در زمانی حادث شد که ما زمینهسازی برنامهها را برای برپایی این جشن در خانه تئاتر انجام داده بودیم.
مدیرعامل خانه تئاتر تاکید کرد: در ارتباط با تئاتر شهر هم انجمن بازیگران تقاضای زمان برای تمرین برنامهها را در این مجموعه مطرح کردند که از دریافت نامه تقاضا اظهار بیاطلاعی شد و در ادامه مشخص شد که نامه به دلیل بیتوجهی یکی از پرسنل به روابط عمومی ارجاع داده نشده و مورد پیگیری قرار نگرفته است که در نهایت با مساعدت و یاری مسوولان قرار شد طبق روال هر ساله این جشن بزرگ در مجموعه تئاتر شهر برپا شود.
وی افزود: از سوی دیگر حسینی – مدیر جدید بنیاد رودکی – امروز طی تماسی به من اطلاع دادند که تالار وحدت در تاریخ 16 اردیبهشت ماه در اختیار خانه تئاتر است، اما چون پیش از این قرار بود برگزاری این جشن در مجموعه تئاتر شهر باشد، این پیشنهاد را قبول نکردیم.
سپس مریم رحیمی که داوری آثار را برعهده دارد، درخصوص نحوه انتخاب نامزدها و شیوه کار هیات داوران به ارائه توضیحاتی پرداخت و بیان کرد: هر ساله در آییننامه و شکل کلی کار داوران تغییراتی ایجاد میشود. در آغاز، کار با حضور 15 داور اولیه و 5 داور نهایی آغاز شد. در طول سال 1390، 110 تا 130 اثر نمایش حرفهای به اجرا درآمد که دیدن آن کار بسیار مشکلی بود؛ بنابراین داوران نخستین به گروههایی تقسیم شدند تا بدین طریق تمام آثار و کارهای بازیگران مورد ارزیابی قرار گیرد.
وی تشریح کرد: هر اجرا توسط گروههای داوری چندینبار دیده میشد و براساس آرایی که آیا بازیگر امتیاز مثبت بازیگری را دارد و یا به سطحی رسیده که برای بار دوم مورد ارزیابی قرار گیرد، نامزدها انتخاب میشدند.
رحیمی تاکید کرد: به طور میانگین یکسوم اجراهای هر سال به داوران نهایی ارجاع داده میشود که رد سال گذشته از میان 112 اجرا که توسط هیات داوران اولیه مورد بررسی قرار گرفت، بازیگری 47 اجرا به داوری نهایی ارجاع داده شدند.
وی ادامه داد: جمعآوری آرا به شکل فصلی انجام میشود که طبق آییننامه داوری به جز 5 داور نهایی، از آرای دو داور اولیه نیز استفاده میشود که بدین طریق در هر فصل 7 داور به ارزیابی کار بازیگران میپرداختند.
رحیمی خاطرنشان کرد: در هر فصل 5 بازیگر خانم و 5 بازیگر آقا به عنوان نامزد بازیگری انتخاب میشدند که به طور کل شامل 37 نامزد میشد.
وی افزود: از میان این تعداد 3 بازیگر خانم و 3 بازیگر آقا و یک بازیگر و یا یک گروه ویژه توسط داوران در شب جشن بازیگر معرفی میشوند.
وی همچنین عنوان کرد: در داوری بازیگران در این جشن از کسانی یاری گرفتهایم که به لحاظ فکری و شیوه بازیگری با هم تفاوتهایی دارند تا با استفاده از نگاههای متفاوت، داوری یکسویهای نداشته باشیم.
در ادامه بهزاد فراهانی درخصوص چگونگی برگزاری این جشن توضیح داد: به منظور برپایی جشن شب بازیگر تئاتر به سراغ اسپانسرها رفتیم که از جمله آن موسسه صنعتی صفاست که بزرگترین کمپانی لولههای نفت در جهان است و نیازی به تبلیغ و یا تبلیغات ندارد. این موسسه نزدیک به 10 هزار پرسنل دارد و در تلاش است هنر نمایش را برای حفظ سلامتی جسم و روح کارمندانش به آنها عرضه کند.
همچنین شهره سلطانی در پایان این نشست درباره برنامه های جشن شب بازیگر تئاتر اظهار کرد: اجرای آثار نمایشی، موسیقی، تقدیر از هنرمندان برگزیده و پیشکسوت در کنار برنامه ویژه ای که سال های پیش در کنداکتور این جشن نبوده است، از جمله بخش های این جشن خواهد بود.
سپس نامزدهای بازیگری سال 1390 بدین شرح معرفی شدند:
در بخش بازیگری زن: گلاب آدینه از نمایش خرده خانوم، رویا افشار از نمایش بلوطهای تلخ – زمستان 66، فهیمه امنزاده از نمایش جنوب از شمال غربی، رویا بختیاری از نمایش خانمچه و مهتابی، محبوبه بیات از نمایش خانمچه و مهتابی، الهام پاوهنژاد از نمایش شن، منیژه دلدارگلچین از نمایش حکم، فریده سپاه منصور از نمایش مشروطه بانو، مریم سعادت از نمایش تراس، گلچهره سجادیه از نمایش اگر نرفته بودی، نگار عابدی از نمایش ورود آقایان ممنوع، شیوا فلاحی از نمایش درهای نیمهباز، مرجان قمری از نمایش آبیگونه، الهام کردا از نمایش خاموشی دریا، افسانه ماهیان از نمایش جنوب از شمال غربی، ناهید مسلمی از نمایش ورود آقایان ممنوع، رویا میرعلمی از نمایش ورود آقایان ممنوع، هدا ناصح از نمایش گفت امروز بینی و فردا بینی و پسان فردا، رویا نونهالی از نمایش مشروطه بانو.
در بخش باریگری مرد: مجید آقاکریمی از نمایش مخزن، صابر ابر از نمایش جیرهبندی پر خروس، پارسا پیروزفر از نمایش گلنگری گلن راس، بهنام تشکر از نمایش ماهزدگان، سیاوش چراغیپور از نمایش گلن گری گلن راس، شهرام حقیقتدوست از نمایش خاموشی دریا، پیام دهکردی از نمایش جنوب از شمال غربی، علی سرابی از نمایش زمستان 66، میکائیل شهرستانی از نمایش اگر نرفته بودی، فرزین صابونی از نمایش جنوب از شمال غربی – خاموشی دریا، سیامک صفری از نمایش آقای اشمیت کیه؟ - صد سال پیش از تنهایی ما، امین طباطبایی از نمایش بازگشت افتخارآمیز مردان جنگی، علیرضا کیمنش از نمایش منو تلخک، صادق ملکی از نمایش مخزن، نوید محمدزاده از نمایش بالاخره این زندگی مال کیه، افشین هاشمی از نمایش لارنس راهب و هدایت هاشمی از نمایش افسانه ببر.
گفتنی است جشن شب بازیگر با اجرای "رسول نجفیان" شنبه -16 اردیبهشتماه- ساعت 18 در تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر برگزار خواهد شد.