دکتر صادقی، محمد یعقوبی،رضا کیانیان، محسن شاهابراهیمی جوایز کانون منتقدان را گرفتند
جشن کانون ملی منتقدان تئاتر جمهوری اسلامی ایران دیروز در تالار قشقایی مجموعه تئاترشهر برگزار شد.در بخش بازیگری مرد رضا کیانیان به عنوان بازیگر برگزیده انتخاب شد. وی به هنگام دریافت جایزه گفت:از منتقدان خواهش میکنم در مورد بازیگری هم بنویسند. هیچ وقت در مورد بازیگری نقد تکنیکال نوشته نمیشود. خیلی دوست دارم اگر این جایزه را میگیرم بفهمم برای کدام توانایی من بوده است.
جشن کانون ملی منتقدان تئاتر جمهوری اسلامی ایران دیروز در تالار قشقایی مجموعه تئاترشهر برگزار شد.
به گزارش سایت ایران تئاتر، این مراسم با حضور اعضای کانون، برگزیدگان و علاقهمندان ساعت 18 در تالار قشقایی با پخش سرود جمهوری اسلامی و آیاتی چند از قرآن مجید آغاز شد. پس از خوش آمد گویی آغازین توسط علیرضا غفاری مجری این مراسم، رحمت امینی یکی از اعضای هیأت مدیره کانون ملی منتقدان پیام”یان هربرت” رئیس کانون جهانی منتقدان را که ویژه این مراسم نوشته شده بود قرائت کرد. در قسمتهایی از پیام کوتاه یان هربرت آمده است:«در این صحنه و زمان که هیچ ملتی ظاهراً تمایلی به سخن گفتن در مورد صلح با دیگران ندارد. باید به خاطر بیاوریم که این تئاتر است که میتواند این الگو را به همه دنیا ارائه دهد.»
یان هربرت به دعوت مدیر اداره کل هنرهای نمایشی وقت در جشنواره نوزدهم تئاتر فجر نیز حضور یافته بود.
در ادامه دکتر فرشید ابراهیمیان نیز گزارشی از فعالیتهای سال گذشته کانون ارائه کرد. وی گفت:«سالی که گذشت برای کانون ملی منتقدان تئاتر به ظاهر ملازم نوعی انفعال بود. زیرا که در انظار از فعالیت چشمگیری برخوردار نبود. لیکن اگر فعالیت را به دو بخش درونی و بیرونی تقسیم نمائیم میتوان گفت که در مدت یاد شده کانون منتقدان سرگرم نوعی فعالیت درونی بود. ضمن آن که میپذیریم و قبول داریم که این کار و فعالیت بیرونی و صوری است که چهره مینماید و خود را در معرض دید قرار میدهد.»
در ادامه مراسم، دکتر محمد ضیمران مترجم و محقق به عنوان سخنرانان بعدی به بررسی دو گونه نقد پرداخت و نقد پیشا مدرن را در مقابل نقد مدرن قرار داد. وی در توضیح نقد پیشا مدرن گفت:«این نقد به بررسی معایب، کاستیها و نواقص یک پدیده هنری و ادبی میپردازد و نقد در این معنی با انتقاد در معنی رایج مترادف است و در این چهارچوب به عنوان خرده گیری بر کار کسی به کار میرود و بیشتر به صاحب اثر میپردازد و اعتبار اثر در مرتبه دوم اهمیت قرار میگیرد.»
وی افزود:«نقد پیشا مدرن از یک سو مدح و از یک سو نکوهش را مدنظر خود قرار میدهد و بیشتر صاحب آثار را آماج خود قرار میدهد.»
ضیمران در ادامه به بررسی نقد مدرن پرداخته و شروط آن را بررسی کرد. وی گفت:«نقد مدرن دغدغه معرفت شناختی دارد و نقد پیشا مدرن دغدغه متافیزیکی.»
وی یکی دیگر از شروط نقد مدرن را کران مندی ذهن انسان در ارتباط با جهان خارج اعلام کرد و گفت:«بنابراین در نقد مدرن منتقد همواره بر محدودیت خود آگاهی دارد.»
در ادامه مراسم علیرضا غفاری به توضیح درباره نحوه انتخاب کاندیداها و برگزیدگان این مراسم پرداخت و گفت:«کانون ملی منتقدان هر ساله روش خاصی را برای انتخاب آثار و منتقدان دارد. آثار برگزیده از میان نمایشهای سال 83 توسط هیأت مدیره کانون ملی منتقدان متشکل از دکتر فرشید ابراهیمیان، بهزاد صدیقی، کیوان کثیریان، مهرداد رایانیمخصوص، رحمت امینی مورد داوری قرار گرفتهاند، اما برای مراسم سال آینده یک هیأت هفت نفره انتخاب شدهاند که همه آثار امسال را میبینند و سال آینده برگزیدگان توسط این هفت تن انتخاب خواهند شد.»
در ادامه دکتر فرشید ابراهیمیان، دکتر محمد ضیمران و محمد ابراهیمیان برای اهداء جوایز روی صحنه حاضر شدند.
در بخش کارگردانی از میان کاندیداها، دیپلم افتخار و جایزه به دکتر قطبالدین صادقی برای نمایش”دخمه شیرین” تعلق گرفت اما وی در اعتراض به اجرا نشدن نمایش”عکس یادگاری” این جایزه را قبول نکرد و گفت:«من دست همه منتقدان را میبوسم، اما برای اعتراض به این جا آمدهام.»
در بخش نمایشنامهنویسی نیز دیپلم افتخار و جایزه به محمد یعقوبی برای نمایشنامه”گلهای شمعدانی” اهدا شد.
در بخش بازیگری مرد نیز رضا کیانیان به عنوان بازیگر برگزیده انتخاب شد. کیانیان به هنگام دریافت جایزه گفت:«قرار بود امسال نمایش”مردی برای تمام فصول” را با آقای فرمانآرا روی صحنه داشته باشیم که همه کارهای آن هم انجام شده بود. آقای نشان هم دوست داشتند این نمایش اجرا شود اما متاسفانه معامله انجام نشد. ولی امیدوارم که بتوانم به زودی روی صحنه بروم.»
کیانیان در ادامه افزود:«از منتقدان خواهش میکنم در مورد بازیگری هم بنویسند. هیچ وقت در مورد بازیگری نقد تکنیکال نوشته نمیشود. خیلی دوست دارم اگر این جایزه را میگیرم بفهمم برای کدام توانایی من بوده است.»
در بخش بازیگری زن نیز ناهید مسلمی برای بازی در نمایش”گلهای شمعدانی” به عنوان بازیگر برگزیده انتخاب شد.
در بخش طراحی صحنه نیز محسن شاهابراهیمی برای نمایش”اسبها” به عنوان طراحی صحنه برگزیده انتخاب شد.
در بخش موسیقی نیز دیپلم افتخار و جایزه به ونداد مساحزاده برای ساخت موسیقی نمایش”اسبها” تعلق گرفت.
در بخش منتقدان برگزیده کانون منوچهر اکبرلو و در بخش منتقد خارج از کانون محسن ابراهیمی به عنوان منتقدان برگزیده انتخاب شدند.
همچنین در این مراسم از احمد دامود استاد دانشگاه مترجم، محقق و نویسنده به عنوان پژوهشگر پیشکسوت تقدیر شد. دامود به هنگام دریافت جایزه خود گفت:«امیدوارم بعدها نشان دهم که شایسته این انتخاب بودهام چون در حال حاضر خودم را شایسته این انتخاب نمیدانم.»
وی افزود:«در تئاتر هم مانند سایر علوم، پژوهش به معنای نوشتار و کتاب هم هست اما بخش اعظم این پژوهش باید به شکل عملی انجام شود تا ببینیم که پژوهش جواب گو است یا خیر.»
دامود در ادامه گفت:«هر سال وقتی وارد دانشگاه میشوم با چهرههای شاداب، دوست داشتنی و پرتلاشی روبرو میشوم، ولی همین چهرهها در سال دوم یا سوم به چهرههایی افسرده تبدیل میشوند که فقط منتظر پایان درس خود هستند، چون فرصت انجام آن چه را که میخواهند ندارند و محلی برای تجربه پیدا نمیکنند.»
دامود تصریح کرد:«اگر امکانات فراهم شود این نیروی عظیم میتواند طوفان به پا کند.»
وی در توضیح این نکته گفت:«یکی از فیزیکدانان، در این علم پرسشی را مطرح میکند و آن این است که آیا پرواز یک پروانه در برزیل میتواند طوفانی در تگزاس به وجود بیاورد اگر بتوانیم امکان کار این نیروهای جوان را در کنار نیروهای با تجربه فراهم کنیم میتوانیم راههای ناپیموده را طی کنیم. اگر این کار انجام شود در تگزاس هم توفان به پا میشود.»