بنفشه توانایی پس از ”سیزده” با نمایش”چهاردهم” میآید
این نمایش یک نمایش کاملاً سنتی نیست. از بعضی از نمایشهای سنتی مثل تعزیه و نمایشهای شادیآور زنانه استفاده کردهام و آنها را با هم ادغام کردهایم.
”چهاردهم” یک نمایش کاملاً سنتی نیست، اما میتواند جزء نمایشهای ایرانی باشد.
بنفشه توانایی که طبق برنامه اعلام شده از سوی مجموعه تئاترشهر قرار است نمایش”چهاردهم” را که خودش آن را نوشته در تالار سنگلج روی صحنه ببرد در گفتوگو با سایت ایران تئاتر، در پاسخ به این پرسش که آیا در این نمایش از شیوههای نمایش سنتی استفاده کرده یا خیر گفت:« این نمایش یک نمایش کاملاً سنتی نیست. از بعضی از نمایشهای سنتی مثل تعزیه و نمایشهای شادیآور زنانه استفاده کردهام و آنها را با هم ادغام کردهایم، اما باز نمیتوانم بگویم که یک نمایش کاملاً سنتی است، چون ما در مورد هر کدام از گونههای نمایشهای سنتی صحبت کنیم آن را به طور کامل در نمایش نمیبینیم. از تعزیه استفاده کردهام اما نمایش به طور کامل تعزیه نیست یا از عناصر نمایشهای روحوضی استفاده کردهام اما نمایش کاملاً جزء نمایشهای روحوضی محسوب نمیشود و در چهارچوب هیچکدام از این شیوهها به تنهایی نمیگنجد. فکر میکنم”چهاردهم” یک نمایش کاملاً ایرانی است.»
وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به نام نمایش یعنی”چهاردهم” و نام نمایش قبلی وی”سیزده” آیا این دو نمایش به لحاظ موضوعی در امتداد یکدیگر هستند گفت:«”چهاردهم” ارتباطی با نمایش قبلیام ندارد و اصلاً کار کمدی نیست. داستان نمایش درباره سیاوش و فرود پسر اول او اوست.»
وی در ادامه افزود:«سیاوش یک اسطوره جذاب و مظلوم ایرانی است. در فرهنگ ما گیاه سیاوش یا خون سیاوش داریم. ولی هیچ گاه از اتفاق تراژیکی که برای فرود و جریره رخ میدهد حرفی زده نشده است. اگر پرداخت عمیقتری نسبت به اسطوره سیاوش شود میبینیم که مظلومیت فرود و جریره کمتر از سیاوش نیست.»
وی درباره دیگر دلایل نگارش این متن گفت:«شخصیت اصلی نمایش یک زن است و پرداخت به زنان هم یکی دیگر از دغدغههای من است. اصلاً شاید یکی از دلایلی که به جریره و ظلمی که در حق او میشود، توجه نمیشود زن بودن اوست و نکته دیگر این که این نمایش کمک میکرد که بتوانم تجربههای جدیدی در استفاده از نمایشهای ایرانی داشته باشم.»
توانایی در مورد داستان نمایش گفت:«داستان در مورد یک گروه تعزیه مردانه است که داستان سیاوش را نقل میکنند و یک گروه از زنان که میخواهند با استفاده از بازیهای زنانه داستان فرود و جریره را بیان کنند. در ادامه این دو داستان با هم ادغام میشوند و داستان سیاوش روایت میشود اما ابعاد نویی از این داستان پیش روی مخاطب قرار میگیرد.»
توانایی درباره زمان اجرا گفت:«قرار است اوایل هفته آینده متن را به اداره کل هنرهای نمایشی ارائه دهم. زمان اجرا به طور قطع مشخص نیست ولی به احتمال زیاد اواخر آبان ماه خواهد بود.»
توانایی درباره عوامل این نمایش گفت:«عوامل نمایش هم به طور کامل مشخص نیست اما حضور سهیلا صالحی، فروغ قجابگلی، فرزین صابونی، طوفان مهردادیان، سعید تهرانی، سیامک احمدی، هومن صالحی، میترا ضیایی، الهام شعبانی به عنوان بازیگران نمایش قطعی شده است. موسیقی نمایش نیز توسط سعید تهرانی ساخته خواهد شد.»