در حال بارگذاری ...
...

در شهرستان‌ها تجربه‌گرایی کمتر دیده می‌شود

توصیف‌گرایی صرف، پرحرفی، کم توجهی به ویژگی‌های سبکی و شیوه‌ها، آدم‌هایی که مدام روایت و توصیف را به شکل سطحی مطرح می‌کنند بدون این که مشخص شود برای چه کسی روایت می‌کنند و در واقع ارائه اطلاعات به ساده‌ترین شکل به صورت واگویه مشکل تکنیکی اغلب این کارهاست

در شهرستان‌ها معمولاً تجربه‌گرایی کمتر است و آثار، هم در متن و هم در اجرا دچار طول و تفسیر هستند.
افشین خورشیدباختری که به عنوان داور در دو جشنواره اصفهان و همدان حضور داشت در مورد این دو جشنواره و وضع تئاتر شهرستان‌ها گفت:«آثاری که در شهرستان‌ها تولید می‌شود در پیکره کلی شباهت زیادی با یکدیگر دارند و در جزئیات با یکدیگر متفاوتند.»
وی درباره ضعف‌های عمده تئاترهای شهرستانی گفت:«توصیف‌گرایی صرف، پرحرفی، کم توجهی به ویژگی‌های سبکی و شیوه‌ها، آدم‌هایی که مدام روایت و توصیف را به شکل سطحی مطرح می‌کنند بدون این که مشخص شود برای چه کسی روایت می‌کنند و در واقع ارائه اطلاعات به ساده‌ترین شکل به صورت واگویه مشکل تکنیکی اغلب این کارهاست.»
وی افزود:«در اکثر آثار، زبان روایت مشخص نیست که به طور مثال عینیت‌گراست، ذهنیت گراست و یا طبیعت‌گراست و ... گاهی هم همه این زبان‌ها را با هم می‌بینیم.»
خورشیدباختری درباره مفاهیم این آثار نیز گفت:«دور بودن مضامین از وضع جامعه معاصر یکی دیگر از مواردی است که در این آثار می‌بینیم و اکثراً با مضامین دستمالی شده مواجه می‌شویم.»
وی افزود:«80 درصد کارها این ایرادها را دارند که معمولاً آثار شبیه به هم هستند و ایرادهای هم‌شکل دارند. 20 درصد دیگر هم کارهایی هستند که این ایرادها را ندارند و معمولاً انتخاب می‌شوند.»
وی با مقایسه این دو جشنواره گفت:«در مقایسه، سطح کیفی جشنواره همدان کمی بهتر بود. اما توقع ما از تئاتر اصفهان برآورده نشد و پاسخ مناسب را نسبت به جایگاه استان اصفهان در تاریخ تئاتر ایران نگرفتیم.»
وی تصریح کرد:«در مجموع نبود پشتوانه علمی و تئوری از ضعف‌های اصلی تئاتر شهرستان‌ها است. در شهرستان‌ها معمولاً تجربه‌گرایی کمتر است و آثار هم در متن وهم در اجرا دچار طول و تفسیر هستند. به طور مثال کارگردانان به دنبال دکور مفصل می‌گردند و جایگاه تصویر در این آثار گم شده است.»
وی در ادامه گفت:«در مجموع از هر جشنواره سه اثر انتخاب شده که در مرحله بعد برای حضور در جشنواره فجر مورد بازبینی قرار می‌گیرند.»
گفتنی است جشنواره استانی اصفهان اواخر شهریور ماه برگزار شد که افشین خورشیدباختری، محمد صابری و مهدی حاجیان به عنوان داور در این جشنواره حضور داشتند. جشنواره استانی همدان نیز از هفتم تا 12 مهر ماه در استان همدان برگزار شد که کورش نریمانی، حسن معجونی به همراه افشین خورشیدباختری به عنوان داور در این جشنواره آثار را دیدند.
در جشنواره استانی همدان نیز سه نمایش”خاک و خون” به نویسندگی و کارگردانی مجتبی خوش‌صفت، ”مرگ آمد ما هم مردیم” نوشته نیما بیگلریان و کارگردانی نوشین بیگلریان و نمایش”آقا و خانم ارغوان” به نویسندگی و کارگردانی پیمان هوشمندزاده به عنوان آثار برگزیده انتخاب شدند.