مهرداد رایانی مخصوص: حفظ اشکال سنتی تئاتر به منظور حفظ فرهنگ خودی ضروری است
به همان اندازه که در زمینه توجه به اشکال سنتی، نیروی انسانی، بودجه و امکانات صرف میشود باید برای پویایی این اشکال نیز با همان تناسب اقدام شود. در این راستا میتوان دو راه را انتخاب کرد، نخست توجه به اشکال سنتی و دست نخورده هنر خودی است. راه دیگر پویا کردن آن اشکال، متناسب با شرایط و مقتضیات زمان و مکان است.”
برای حفظ و بقای تئاتر سنتی، توجه به نمایشهایی که مضامین و داشتههای ما را پیگیری میکنند، یکی از ضروریاتی است که باعث حفظ فرهنگ خودی در تقابل با فرهنگهای دیگر میشود.
مهرداد رایانیمخصوص کارگردان، نویسنده و استاد دانشگاه در گفتوگو با سایت ایران تئاتر درباره اجرای تعزیه در ایام قدر با بیان مطلب بالا گفت:” در این راستا میتوان دو راه را انتخاب کرد، نخست توجه به اشکال سنتی و دست نخورده هنر خودی است. راه دیگر پویا کردن آن اشکال، متناسب با شرایط و مقتضیات زمان و مکان است.”
وی تصریح کرد:” همین که این اتفاق میافتد و اشکال سنتی تئاتر به شکل تقریباً موزهای، محفلی برای عرضه مییابند و مورد توجه قرار میگیرند جای قدردانی دارد.”
وی که در اولین همایش آیینهای عاشورایی شرکت داشته افزود:” به همان اندازه که در زمینه توجه به اشکال سنتی، نیروی انسانی، بودجه و امکانات صرف میشود باید برای پویایی این اشکال نیز با همان تناسب اقدام شود.”
این استاد دانشگاه با تاکید بر این جمله که تعطیلی تئاتر در ایام مناسبتها چندان خردمندانه نیست گفت:” اجرای تئاتر و تعزیه در تئاتر شهر را یکبار در فضای محرم تجربه کردیم که نتیجه بسیار خوبی داشت.”
وی در پایان افزود:” حفظ این ارزشها لازم و ضروری است. مانند جشنواره تئاتر دفاع مقدس که تنها محل ظهور و بروز تئاتر دفاع مقدس بود و آن گاه که تعطیل شد، تئاتر دفاع مقدس تعطیل شد و دیگر این تئاتر را نخواهیم دید.
گفتنی است پنج مجلس تعزیه که به زندگی حضرت امیرالمومنین علی(ع)میپردازد در روزهای قدر و در محوطه مجموعه تئاتر شهر اجرا میشوند.