در حال بارگذاری ...
...

افسانه زمانی: نمایش‌های آیینی نیازمند پرورش نسل تازه است

افسانه زمانی: نمایش‌های آیینی نیازمند پرورش نسل تازه است

افسانه زمانی معتقد است ما برای حفظ نمایش‌های آیینی به عنوان یک میراث فرهنگی، نیاز به آموزش و پرورش نسل تازه‌ای از هنرمندان داریم.

به گزارش سایت ایران تئاتر، افسانه زمانی که با نمایش «ناسور» در هفدهمین دوره جشنواره نمایش‌های آیینی سنتی حضور دارد، با اشاره به شکل‌گیری نمایشنامه این اثر می‌گوید: «ایده اولیه‌ای برای روایت داستان دو زن و رازهای زندگی آن‌ها داشتم، رازهایی که در طول نمایش گره‌گشایی می‌شود. می‌خواستم درامی داشته باشیم که به واسطه آن از شیوه‌های نمایش‌های آیینی سنتی استفاده کنیم و از قالب عمومی این شیوه‌ها خارج و کارکرد آن را در قالب درام داشته باشیم. این ایده را با خیرالله تقیانی‌پور مطرح کردم و بر اساس آن نمایشنامه «ناسور» نوشته شد.»

او با بیان این‌که نمایش سه‌سویه اجرا می‌شود بیان کرد: «به لحاظ اجرایی از شیوه سکویی استفاده می‌کنیم، سکو یکی از مشخص‌ترین ویژگی‌های نمایش‌های آیینی سنتی است. نمایش سه سویه اجرا می‌شود. در این میان بیش‌تر سالن‌های اجرایی قاب عکسی‌اند یا بلک‌باکس‌هایی هستند که به نوعی یک قاب می‌دهند. تنها سالنی که این امکان را به ما می‌داد تالار حافظ بود، که درخواست اجرا برای آن را داده‌ایم.»

افسانه زمانی که یکی از طراحان «پاتوق‌ کودک» در جشنواره نمایش‌های آیینی سنتی است، عنوان کرد: «سه دوره قبل که دبیری جشنواره را آقای محمدحسین ناصربخت برعهده داشتند، پیشنهادی برای ورود نسلی تازه‌ به نمایش‌های آیینی سنتی را ارائه کردم. بر اساس این طرح ما با بچه‌ها کار می‌کردیم و به آن‌ها آموزش‌های لازم را می‌دادیم و بعد در فضای باز اجرا می‌رفتیم. این پاتوق سه دوره ادامه داشت و در دوره هفدهم نیز اجرا خواهد شد اما به دلیل محدودیت‌هایی که جشنواره با آن روبه‌رو است، شکل دیگری خواهد داشت. به همین منظور نمایشی آماده کردم، چرا که نمایش‌های ایرانی دغدغه‌ من است و همیشه به آنها پرداخته‌ام. فکر می‌کنم ضرورت تئاتر ما ایجاد می‌کند تا هنرمندان ما به سمت اجرای این کارها بروند.»

کارگردان نمایش «ملی» با تاکید بر ضرورت حفظ نمایش‌های آیینی سنتی و حفظ و آموزش آن‌ها اظهار کرد: «با شکل‌گیری «پاتوق کودک» اتفاق بسیار خوبی رخ داد. ما توانستیم نسل جوانی از نمایشگران را پرورش دهیم که با این شیوه‌ها آشنا هستند. نقالی، هنر ارزنده و شیوه خاص نمایشی ما است که کم‌تر به آن پرداخته می‌شود. با ایجاد چنین کاری، ما شاهد فعالیت‌های بسیاری در استان‌های مختلف کشور بودیم. به نظرم در شرایطی که انگیزه پرداخت به چنین کارهایی نیست و خطر فراموشی این میراث فرهنگی وجود دارد، حضور و آموزش نسل تازه‌ای از هنرمندان ضروری است.»

نمایش «ناسور» نوشته خیرالله تقیانی‌پور و کارگردانی افسانه زمانی در بخش مهمان هفدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی، ۸ شهریورماه در دو نوبت ۱۷:۳۰ و ۲۰ در تالار حافظ اجرا می‌شود.