در حال بارگذاری ...
...

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: حتماً امسال شاهد وضعیت بهتری در بودجه تئاتر خواهیم بود

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:سپاس دارم از تمام کسانی که برای تئاتر زحمت می‌کشند. از معاوت هنری، دبیرخانه جشنواره که انصافاً زحمات زیادی را متحمل شده‌اند و همچنین از حاضران عزیز که با حضور خود به هنرمندان قوت قلب می‌بخشند. شهردار تهران:در عرصه توسعه سالن‌ها و فضاها، این نوید را می‌دهم که در شش ماهه اول سال ۸۵ دو مجموعه تئاتر را در خیابان ایرانشهر آماده بهره‌برداری می‌کنیم که در دو بخش تئاتر تجربی و حرفه‌ای است. همچنین در سال ۸۶ در باغ صبا یک سالن تئاتر آئینی و سنتی آماده بهره‌برداری خواهد شد. دبیر جشنواره بیست و چهارم: مژده به همه اهالی تئاتر می‌دهیم که دکتر قالیباف به عضویت افتخاری انجمن نمایش درآمدند و این افتخاری است که به ما داد‌ه‌اند.

مراسم اختتامیه بیست‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر هم اکنون در تالار وحدت در حال برگزاری است.
به گزارش سایت ایران تئاتر، مراسم با قرائت قرآن مجید و حرکات آئینی نمایشی آغاز شد و پس از آن با پخش فیلمی از درگذشتگان چون مصطفی و مهین اسکویی، رضا سعیدی و غلامرضا طباطبایی ادامه یافت.
سپس حسین مسافرآستانه دبیر جشنواره گزارشی از نحوه برگزاری جشنواره ارائه کرد و پس از آن دکتر محمدباقر قالیباف شهردار تهران با حضور روی صحنه درباره همکاری شهرداری با اداره کل هنرهای نمایشی به ایراد سخن پرداخت. شهردار تهران در این مراسم وعده سه سالن نمایشی را به هنرمندان تئاتری داد. محمد حسین صفار هرندی‎؛ وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از شهردار تهران به ایراد سخنرانی پرداخت.
متن سخنرانی حسین مسافرآستانه؛ دبیر جشنواره تئاتر فجر
در آستانه پایان یک رویداد فرهنگی قرار داریم که هنرمندان کشور دل و جان خود را در کف اخلاص گرفتند تا در جشن انقلاب کاری کنند کارستان. کاش می‌شد این همه عشق و ایثار شما هنرمندان را پاسخی دهم.
در این جا به حکم وظیفه به نمایندگی از ستاد بیست‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر مقدم همه عزیزان، جناب صفارهرندی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، دکتر محمدباقر قالیباف شهردار محترم شهر تهران و اساتید و پیشکسوتان تئاتر و همه هنرمندانی که در برپایی این اتفاق بزرگ نقش فراموش نشدنی داشتند را گرامی می‌داریم.
در این جا یک مژده به همه اهالی تئاتر می‌دهیم که دکتر قالیباف به عضویت افتخاری انجمن نمایش درآمدند و این افتخاری است که به ما داد‌ه‌اند.
بیست‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر از ماه‌ها قبل کار خود را در ستاد برگزاری جشنواره آغاز کرد و با تغییرات اساسی نسبت به نوع برگزاری طی فراخوان نحوه جدیدی را رقم زد. بر همین اساس این جشنواره در بخش‌های مختلفی چون تولیدات نیمسال 84 ، بخش تئاتر تجربی، آثار منتخب برگزیده جشنواره‌های استانی، بخش پایان‌نامه‌های منتخب دانشجویی، در این جشنواره‌ کشورهایی چون ژاپنی، رومانی، کروواسی، سوریه، نخجوان، روسیه، آلمان، اسپانیا و صربستان با آثار نمایشی خود حضور پیدا کردند.
با وجود همه برنامه‌ریزی‌های از پیش تعیین شده و وسواس زیادی که ستاد برگزاری به خرج می‌داد تا این اتفاق غرورآمیز رخ دهد، اگر همراهی شما عزیزان نبود موفق نمی‌شدیم. در این مدت کوتاه در خصوص بخش بین‌الملل جشنواره باید بگویم به دلیل زحمات فراوانی که عزیزان داشتند جشنواره فجر یکی از جشنواره‌های شناخته شده در دنیا شده و به همین دلیل استقبال بیش از حدی که در بخش بین‌الملل از سایر کشورهای جهان داشتیم مبین این است که تئاتر ایران و خصوصاً جشنواره فجر توانسته از جایگاه خوبی برخوردار شود. در ابتدا 150 اثر از سوی تئاترهای معتبر جهان برای حضور در جشنواره داوطلب شدند که طی دو مرحله بررسی 16 نمایش از 14 کشور شاهد بودیم. در این جا از مجلس شورای اسلامی، خصوصاً رئیس مجلس شورای اسلامی که با ارسال پیام خود در مراسم افتتامیه جشنواره همراهی خود را اعلام کردند قدردانی می‌کنم، همچنین از دکتر قالیباف شهردار تهران، صدا و سیما و خصوصاً شبکه‌های 2، 4 و 5 سیما، از اصحاب مطبوعات و تمامی خبرگزاری‌ها، خانه هنرمندان که تمامی کارگاه‌های نمایش و جلسات سخنرانی را ترتیب دادند، خانه تئاتر و سازمان گردشگری قدردانی می‌کنم. در این جا باید بگویم آن چه که از نقاط قوت جشنواره مشاهده شد، نتیجه تلاش حسین پارسایی و معاونت محترم هنری دکتر ایمانی و سایر دوستان بود و آن چه که از ضعف دیده شد به حساب ناتوانی حقیر بگذارید.
متن سخنرانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:
می‌دانم که شنیدن سخنان پی در پی ممکن است برای جمع حاضران که مشتاقانه در انتظار شنیدن نتایج جشنواره جمع شده‌اند که به امید خدا تقدیر یک ساله آینده تئاتر کشور را رقم می‌زند را بشنود قدری ملال‌آور خواهد بود به همین دلیل سخن را کوتاه می‌کنم.
سپاس دارم از تمام کسانی که برای تئاتر زحمت می‌کشند. از معاوت هنری، دبیرخانه جشنواره که انصافاً زحمات زیادی را متحمل شده‌اند و همچنین از حاضران عزیز که با حضور خود به هنرمندان قوت قلب می‌بخشند. همین طور از مجلس، شهردار و سایر دستگاه‌هایی که به عنوان حامی و پشتیبان تئاتر کشور عمل می‌کنند و بالاتر از همه از پیشکسوتان و هنرمندان کشور و از جوانان هنرمندی که در محضر این بزرگان درس هنر و اخلاق و جوانمردی می‌آموزند. همچنین لازم می‌دانم به همه عزیزانی که از تئاتر شهرستان در این جا حضور دارند و این روزها سختی‌ها را تحمل کرده‌اند تا شمع تئاتر همچنان فروزان باشد، تشکر ‌کنم.
ما جشنواره را به نام فجر برپا کردیم و سال‌هاست که این چراغ به این نام روشن می‌شود. فجر به معنی گشایش و شکفتن و به معنی طلوع است و به لطف خدا برای تئاتر ما آن چه که به نام فجر رقم خورد طلوع دوباره‌ای در افق این هنر پایدار جهان و کشورمان است. فکر می‌کنم حتماً امسال شاهد وضعیت بهتری در بودجه تئاتر خواهیم بود. گمان نکنید که مشکلات همیشه علیه ماست گاهی به نفع ماست و این مشکلات است که انسان کاملی را می‌سازد.
متن سخنرانی محمد باقر قالی باف؛ شهردار تهران
قبل از هر چیز در آستانه ماه محرم هستیم، این ماه را خدمت همه عزیزان و آزادگان و ملت عزیز عرض تسلیت دارم و همچنین خاطره شهیدان انقلاب اسلامی را که در آستانه دهه فجر هستیم که این نهضت برگرفته از نهضت کربلاست. یاد تمام شهدای انقلاب و دفاع مقدس را گرامی می‌داریم.
در چنین شبی که شب اختتامیه بیست‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر است، جا دارد یاد و خاطره هنرمندان عزیزی که این هنر را به صورت امانتی حفظ کردند و توسعه و ارتقاء دارند و در حال حاضر در جمع ما نیستند را گرامی بداریم. بسیار خوشحالم که در جمع مردم عزیز و نمایندگان ملت حضور دارم، طبیعتاً بنده این ادعا را ندارم که در وصف هنر و موضوعات فرهنگی سخن بگویم. چیزی که مشخص است این که هنر، توانسته فرهنگ و میراث فرهنگی امروز ما را به بهترین شکل آن ارتقاء دهد و امروز هنر به عنوان بهترین وسیله می‌تواند در حل مشکلات و مسائل جامعه نقش ایفا کند. هنر در شهرداری مورد توجه است و همکاران عزیز من گام‌های جدی را در این مدت کوتاه، برداشته‌اند و با دعای خیر شما گام‌های بلندتری برمی‌داریم. به نظر من تئاتر و سینما و ... نیازمند موضوعات مادی نیستند.
امروز با همه وجود، این باور را داریم که در شهر با روح و روان انسان‌ها سر و کار داریم و باید وارد روح آن‌ها شویم و برای آن نیازمند هنر هستیم. می‌توانیم از خواسته‌های خودمان که برگرفته از خرد جمعی و نگاه علمی خواهد بود، در این عرصه به بهترین شکل استفاده کنیم.
من به عنوان مدیر اجرایی طی این چند دهه احساس کرده‌ام که از تئاتر به عنوان مسیری ماندگار و در دسترس می‌توان در جهت رفع بسیاری از معضلات استفاده کرد. ما می‌توانیم با استفاده از تئاتر آن چنان که شایسته دین و ملت ماست تلاش کنیم بر آسیب‌های اجتماعی، اخلاقی فائق شویم و هنرمندان در این راه می‌توانند به بهترین وجه ما را یاری کنند. بر همین اساس این نوید را می‌دهم که انشاءالله در این بخش‌ها برای حل مشکلات خود و جامعه حمایت‌های همه جانبه‌ای داشته‌ باشیم اما باید یادمان باشد که نقش هنر چیست.
در عرصه توسعه سالن‌ها و فضاها، این نوید را می‌دهم که در شش ماهه اول سال 85 دو مجموعه تئاتر را در خیابان ایرانشهر آماده بهره‌برداری می‌کنیم که در دو بخش تئاتر تجربی و حرفه‌ای است. همچنین در سال 86 در باغ صبا یک سالن تئاتر آئینی و سنتی آماده بهره‌برداری خواهد شد. در این جا به عزیزان شهرستانی باید بگویم که انشاءالله همه شهرداران کشور تئاتر را در دستور جدی خود قرار خواهند داد.
در ادامه سیدعلیرضا سجادپور معاون فرهنگی و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در آغاز اعطای جوایز این سازمان به برگزیدگان گفت:«شاید فرصتی از این بهتر پیدا نشود تا شادی و اشتیاق خود و همکارانم را در ترویج و گسترش میراث فرهنگی، معنوی و تعامل مسئولان با اقشار فرهیخته و هنرمندان بیان کنم.»
وی ادامه داد:«با هدف توسعه فرهنگ میراثی و گردشگری، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آماده حمایت از هرگونه تولیدات هنری است که با اهداف فوق همسو باشد و امیدوارم این تعامل در همه شاخه‌ها گسترده شود.»
سپس مجید جعفری، علی راضی و عباس غفاری از سوی سازمان میراث فرهنگی جایزه گرفتند. عباس غفاری پس از دریافت جایزه گفت:«از این فرصت استفاده کرده و یادی از سه هنرمندی که همیشه با ما بودند و امروز به دلیل کسالت در کنار ما نیستند می‌کنم. خسرو احمدی، احمد آقایی و محمود استادمحمد.»
وی جایزه خود را با بیان جمله‌ای به محمد چرم‌شیر تقدیم کرد. وی گفت:«تقدیم به استادم که همیشه بر گردن نمایشنامه نویسی ایران حق دارد.»
محمد چرم‌شیر که برای دریافت جایزه از عباس غفاری روی صحنه قرار گرفت، گفت:«جناب آقای وزیر، از فرصت استفاده می‌کنم و می‌خواهم لطف بفرمائید صندوقی به نام نمایشنامه‌نویسان جوان تاسیس کرده تا در هر فصل 10 نمایشنامه از 10 نمایشنامه‌نویس جوان را معرفی و آثارشان را چاپ کند. تا در پایان هر سال چهل نمایشنامه به این گنجینه اضافه شود.»
وی ادامه داد:«من به عنوان یک نمایشنامه‌نویس از نسل پیش هستم و بضاعتی ندارم اما این جایزه را که به لطف بچه‌ها انجام شد، به عنوان اولین ذخیره این صندوق تقدیم می‌کنم.»
سجادپور، معاون فرهنگی و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در ادامه اعلام کرد:«نمایشنامه‌هایی که به مفاخر ملی بپردازد به طور کامل مورد حمایت این سازمان قرار می‌گیرد.»
محمدحسین صفارهرندی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز گفت:«دو برابر مبلغ جایزه فوق را برای شروع کار صندوق نمایشنامه‌نویسان جوان تقدیم می‌کنم.»
در ادامه رامین راستی، آزاده انصاری و محمود فرضی‌نژاد جایزه‌های خود را دریافت و از بهروز غریب‌پور برای اپرای عروسکی”رستم و سهراب” تقدیر شد.
تقدیر از نمایش‌های خارجی5
نمایش خارجی شرکت کننده در جشنواره بیست‌وچهارم تئاتر فجر مورد تقدیر قرار گرفت. ”نفوذ مدوسا”، ”نان و بازی‌ها”، ”شیطان با سه موی طلایی”، ”بامبی‌ 8” و”در انتظار گودو” به عنوان بهترین نمایش‌های خارجی انتخاب شدند.
در این بخش فیلمی از عزت‌الله انتظامی، داود رشیدی و جمشید مشایخی پخش شد که آنان در این فیلم، درباره تئاتر و خاطرات خود در تئاتر صحبت کردند.
علاوه بر آن با اجرای قطعه‌ای از حرکات فرم نمایش”زکریای رازی”، بخش اعطاء جوایز کانون ملی منتقدان آغاز شد.
جوایز این بخش توسط دکتر فرشید ابراهیمیان تقدیم شد. رویا تیموریان که عنوان بهترین بازیگر زن را از سوی کانون دریافت کرد گفت:«جایزه خودم را به یک هنرمند، انسان شریف و برادری مهربان، مرحوم غلامرضا طباطبایی تقدیم می‌کنم.»
در بخش دیگر اختتامیه با حضور دکتر ایمانی خوشخو از دکتر عسگری رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری به خاطر مشارکت‌های وی در برگزاری جشنواره بیست‌وچهارم تئاتر فجر تقدیم شد.
سپس علی معلم مجری مراسم، نامه اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به جشنواره را قرائت کرد. در این نامه اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس ضمن تشکر از تلاش‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از برگزاری مطلوب جشنواره بیست‌وچهارم تئاتر فجر و حضور اساتید برجسته تئاتر در کمیسیون فرهنگی و طرح موضوع تئاتر به عنوان یک موضوع جدی اعلام کردند: تمام مساعی خود را در جهت این هنر ارجمند انجام خواهند داد. این پیام توسط جواد آرین‌منش، فاطمه رهبر و امیررضا خادم امضاء شده بود.»
در ادامه از سوی نماینده آستان قدس رضوی اعلام شد:«برای راه‌اندازی صندوق نمایشنامه‌نویسان جوان، این نهاد از تمام نمایشنامه‌هایی که با موضوع زیارت و امام رضا نوشته شوند حمایت می‌کند.»
بزرگداشت
حسین کسبیان نخستین فردی بود که برای وی بزرگداشت گرفته شد.
علی نصیریان در بزرگداشت وی گفت:«علاوه بر آن که سراسر وجودم سرشار از وجد شعف می‌شود، به نیم قرن پیش برمی‌گردم. اتاقی فقیرانه و لخت در یک امارت که شاهین سرکیسیان در آن تئاتری متفاوت از لاله‌زار و سبک و سیاق نوشین، یک تئاتر مدرن را با دست‌های خالی بنیان گذاشت.»
وی ادامه داد:«آن وقت‌ها نه حمایتی بود نه سالنی، یک کویر لخت و عور. فقط جوان بودیم و پرانرژی و آن مرد ارمنی پاکباخته تئاتر بود. آرمان داشتیم و آرزو و امید.»
وی درباره کسبیان افزود:«کسبیان درک و دریافت درستی از جامعه و اطراف خود دارد. فعالیت وی تنها در زمینه نمایش‌های سنتی نبود. او از بازیگران نمایش‌های امروزی بود. پژوهش‌های درخشانی نیز دارد که امیدوارم روزی چاپ شده و به دست علاقه‌مندانش برسد.»
وی کسبیان را بازیگری خودجوش دانسته گفت:«وقتی نقش را می‌پذیرفت آن را به طبیعت خلاق خود می‌سپرد. به او به خاطر اخلاق خوب، روی خوش و مهربانی‌هایش احترام می‌گذارم و تعظیم می‌کنم.»
کسبیان پس از دریافت لوح تقدیر پشت میکروفن قرار گرفته و گفت:«قلبم یاری نمی‌کند و آن قدر درباره این حقیر گفتند که زیادتر نمی‌گویم. این بزرگوار همیشه به من لطف و مرحمت و عنایت داشته است. امیدوارم تمام حضار به نهایت دریافتشان نائل شوند.»
در بخش بعد فیلم کوتاهی از گفت‌وگو با دکتر سعید کشن‌فلاح پخش شد که در آن فیلم وی درباره تلاش‌ها و فعالیت‌های خود طی سالیان تدریس و فعالیت هنری‌اش صحبت کرد. وی گفت:«وقتی نسلی که در رشد و بالندگی‌شان موثر بودم را می‌بینم که امروز در جایگاه‌های علمی و هنری خوبی در تئاتر کشور حضور دارند خدا را شکر می‌کنم. شکر می‌کنم که این هنر از بین نرفته و آثارش را در همه عرصه‌ها مشاهده می‌کنم. حضور بچه‌های تئاتر آن قدر چشم‌گیر است که نبود تئاتر یک فاجعه محسوب می‌شود. وظیفه تئاتر ایجاد امید، زندگی و آینده مطلوب و نگاه به منظر و آینده امیدوار کننده است.»
وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت:«تئاتر در حوزه تجارت از اهداف اصلی خودش فاصله می‌گیرد به این دلیل باید همواره از آن حمایت شود. ارزش تئاتر به معنا و معنویتی است که از ابتدای شکل گیری آن وجود داشته است.»
تقدیر علی منتظری از سعید کشن فلاح
دکتر علی منتظری در تقدیر از دکتر سعید کشن‌فلاح ضمن نام بردن از اساتیدی چون حمید سمندریان، والی و عناصری که در سالن حضور داشتند و ذکر تلاش هنرمندان شهرستانی در حفظ هنر تئاتر گفت:«اگر می‌خواهیم تئاتر توسعه پیدا کند و اگر می‌خواهیم همچنان که آقای نصیریان توصیف کردند دارای تئاتری زنده، خلاق و پویا باشیم باید اهتمام جدی نسبت به تئاتر شهرستان داشته باشیم و کسانی چون رضا صابری را که سال‌ها برای تئاتر استخوان خورد کرده‌اند را پاس بداریم.»
وی درباره دکتر سعید کشن فلاح گفت:«ایشان در طول سالیان انقلاب یکی از پایه‌های اصلی تئاتر کشور بودند و صادقانه و نه برای پول، نام و یا نشان تلاش کرده‌اند.»
وی ادامه داد:«شهادت و گواهی می‌دهم که بسا شب‌هایی که برای تئاتر بیدار بوده و روزهایی را که برای انتخاب تئاتر راه پیموده است. گواهی می‌دهم تلاش‌هایی را که برای تئاتر دانشجویی انجام داده و تلاش‌هایی را که در دانشگاه هنر و سینما و تئاتر برای پرورش هنرمندان جوان مبذول داشته است. شهادت می‌دهم او یک سرباز واقعی تئاتر بوده و سلامت خود را در راه تئاتر به خطر انداخته است. خداوندا سلامتی او را به او باز گردان.»
وی با ابراز خوشحالی از این که کشن فلاح در زمان حیاتش تجلیل می‌شود، گفت:«از جناب وزیر درخواست می‌کنم که به وضعیت سلامتی ایشان رسیدگی کنند.»
سعید کشن‌فلاح با قرار گرفتن پشت تریبون گفت:«موجودیت خود را مدیون استادانی می‌دانم که در این جمع حضور دارند و اگر حضور ندارند یادشان را گرامی می‌دارم و به جوانان می‌گویم که قدر پیشکسوتان خود را بدانید.»
بخش بعدی برنامه با اجرای قطعه‌ای از مراسم تعزیه‌خوانی، پرده‌خوانی مرشد ترابی و چاووشی‌خوانی ادامه یافت.
تقدیر از جابر عناصری
جابر عناصری سومین استادی بود که از وی در این مراسم تجلیل شد. عناصری پس از قرار گرفتن روی صحنه و دریافت لوح خود گفت:«سپاسگذارم از بانیان این مجلس که من معلم منزوی را که در مدارس نه بهار دیدم و نه تابستان، مورد لطف قرار داده‌اند. من از دانشگاه می‌آیم. من در سال 1358 آئین‌نامه نمایش‌های آئینی را تنظیم و به شورای انقلاب فرهنگی تحویل دادم.»
وی با ابراز اندوه خود از فقر فرهنگی گفت:«انسان از بی‌فرهنگی هر لحظه می‌میرد. ای کاش ظرفیت‌ آدم‌ها را هم بررسی کنند. این کشور، کشور ابوریحان‌ها و ملاحسین واعظی‌هاست که می‌گوید نمایش آن است که مورد قبول دل‌ها باشد.»
وی در بخش دیگری از سخنرانی پرشورش با اعلام این خبر که چند روز دیگر آماده عمل قلب می‌شود با نقل جمله‌ای از برشت:”چراغ دانش را درست به کار گیرید که مبادا بیافتد، مبادا بسوزاند تو را، مرا و دیگران را”، لوح تقدیر خود را به برادرش زنده یاد صابر عناصری تقدیم کرد.
جعفر والی در تجلیل از محمد چرمشیر
پایان بخش این قسمت تقدیر از نویسنده جوان محمد چرم‌شیر بود.
جعفر والی تنها یک جمله در وصف چرم‌شیر گفت:«همین که می‌نویسد و تئاتر می‌نویسد دستش درد نکند.»
اهدا جوایز
با پایان مراسم تجلیل از هنرمندان، نوبت به اعطای جوایز انجمن نمایش رسید که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز شد.
خسرو خورشیدی در کنار وزیر جایزه اول طراحی صحنه را به برگزیده این بخش اهدا کرد. مجید انتظامی با قرار گرفتن بر صحنه جایزه اول بخش موسیقی و اکبر رادی جایزه بخش نمایشنامه‌نویسی را به برگزیدگان اهدا کردند.
دلگیری شاگرد از استاد
محمد رحمانیان با بیان این که از انتخاب متن خود به عنوان نمایشنامه اول غافلگیر شده، گفت:«دلگیر بودم، از استادم اکبر رادی. به عنوان شاگرد آرزویم بود که این نمایش را ببیند.”دلم شکست”.»
وی رادی را مخاطب قرار داده و افزود:«آقای رادی خیلی دوستتان دارم ولی این غبن بزرگ برای همیشه در دلم مانده با این که همیشه دوستتان داشته‌ام.»
رادی نیز با قرار گرفتن پشت تریبون در پاسخ به گله شاگرد خود گفت:«امر کوچکی متاسفانه بزرگ شده و باعث محرومیت من از دیدن این نمایش شد.»
وی ادامه داد:«یک استاد گاهی می‌تواند از شاگرد جوان خودش(فقط به دلیل فاصله سنی) رنجشی داشته باشد و شاگرد جوان باید ببخشد. آن چه در این قرن گذشته است را اگر مورخان تاریخ تئاتر قرن بنویسند و 10 شخصیت نمایشنامه‌نویسی قرن را اعلام کنند تنها دو نفر در میان آن‌ها خواهد بود، محمد رحمانیان و محمد چرم‌شیر و این برای ابراز ارادت من کافی است.»
در ادامه این اختتامیه حمید سمندریان در کنار وزیر ارشاد جایزه اول کارگردانی را به هادی مرزبان اهدا کرد.
سمندریان قبل از ترک صحنه در تذکر به جوانان گفت:«یکی از معانی هنر این است که دل‌ها را به هم نزدیک می‌کند. هنر صمیمیت لازم دارد.»
وزیر و سمندریان صحنه را ترک کرده و در بخش پایانی جوایز بازیگری زن و مرد تقدیم شد.
فروزان جمشیدی که جایزه خود را از دست پری صابری گرفت، گفت:«این جایزه را به هم دیارم، هم خونم، کسی که پاک زیست و پاک مرد، مرحوم حسین پناهی تقدیم می‌کنم.» دانیال حکیمی نیز که جایزه خود را از دست عزت‌الله انتظامی گرفت در بیان احساسات خود گفت:«حس غریبی است. فکر نمی‌کردم جایزه گرفتن سخت‌تر از بازیگری باشد.»
بخش اعطای جوایز بازیگری نیز پایان بخش مراسم بود.