گزارشی از نشست خبری نمایش هلندی”آرنولت” به کارگردانی اریک واردگیرلینگز
آرنولت یکی از همکاران و دوستان نزدیک برشت است که بیشتر اوقات را با هم سر می کردند و فعالیتهای مشترکی داشتند. آرنولت در شرایط حساس سیاسی زندگی کرده و به همین دلیل تجربههای بسیاری دارد.
شیما بهرهمند :
نشست خبری نمایش”آرنولت” با حضور عوامل اجرایی این نمایش امروز پنجشنبه در کافهتریای تالار چهارسو برگزار شد و دکتر فریندخت زاهدی مدیریت این نشست را بر عهده داشت.
نمایش آرنولت کاری مشترک از دو کمپانی هلندی به نامهای نیووست و خانه محصولات رتردام است. داستان این نمایشنامه زندگی” آرنولت برونن” نویسنده و دوست و همکار برشت را روایت میکند. آرنولت بین جنگ جهانی اول و دوم زندگی میکرده و به همین دلیل عقاید و شرایط متفاوتی را تجربه کرده است. تجربیات و تغییرات شخصیت وی دستمایه نگارش این نمایشنامه است.
یوگ والترز، مدیر یکی از کمپانیهای سازنده نمایش”آرنولت” در مورد همکاری مشترک دو موسسه گفت:« دلیل اصلی این همکاری استفاده از مهارتها، دیدگاهها و ارتباط بیشتر با یکدیگر و تبادل هنری است. البته دلایل اقتصادی نیز در این همکاریها مؤثر است. و اینکه شاید بازیگری که در یک موسسه کار میکند برای نقش نمایش ما مناسب است و در چنین شرایطی کار مشترک معنا مییابد.»
اریک واردگیر لینگز کارگردان نمایش” آرنولت” در مورد علت انتخاب شخصیت آرنولت برای نگارش نمایشنامهای براساس زندگی او گفت:« آرنولت یکی از همکاران و دوستان نزدیک برشت است که بیشتر اوقات را با هم سر می کردند و فعالیتهای مشترکی داشتند. آرنولت در شرایط حساس سیاسی زندگی کرده و به همین دلیل تجربههای بسیاری دارد.»
وی ابتدا شخصیتی آنارشیست است که تمایل به تخریب دارد ولی پس از مدتی به عقاید راستی متمایل میشود. وی پس از جنگ دوباره به عقاید چپی خود باز میگردد تا جایی که برای بازگشتن به کشورش دچار مشکل میشود و با کمک برشت به وطن خود باز میگردد و فعالیتهای هنری و فرهنگی بسیاری انجام میدهد اما آثار وی با استقبال روبرو نمیشود.
وی در خصوص استفاده از اپرا در نمایش گفت:« این متن ابتدا بنا بود به شکل اپرا اجرا شود اما بعد نمایشنامهای نوشته شد که مارین براساس آن تنها شخصیت نمایش بود و دیگر شخصیتها توسط اسپیکرها معرفی میشد و در واقع این نمایش به نوعی تلفیق اپرا و تئاتر است یا اگر بهتر بگوییم آرنولت نمایشی است که اپرا در آن نقش پررنگی دارد.»
طراح صحنه در این نمایش از اشکال دایرهای که توسط باند صوتی ایجاد شده استفاده میکند. در واقع دکور یا نور صحنه به دایرههای بسته محدود میشود در حالی که آرنولت شخصیتی متناقض و ابزورد دارد و دایره نمادی از وحدت و پایداری است.
کارگردان نمایش در این مورد گفت:« آن چه ما میخواستیم نشان دهیم این بود که آرنولت شخصیتی است محصور در جهانی پر از ابزار تکنیکی که او را درخود میبلعد. اما او میخواهد یک انسان باشد به دور از احاطه تکنیکهایی که بر او تسلط پیدا کردهاند.»
وی ادامه داد:« هر یک از عناصر صحنهای نمایندهای از یک تفکر هستند مثلاً یکی از اسپیکرها نماد شخصیت برشت است که انسانی واقعی بوده است و آن چه در این نمایش دیده میشود این است که مکتبهای مختلف چون کمونیسم و فاشیستم به یک گونه عمل میکنند. یعنی هر دو ایدئولوژی مکانیکی هستند که در یک چهارچوب خاص حرکت میکند. اما آرنولت سعی دارد مقابل آنها بایستد و در تقابل با این مکتبها دچار تناقض میشود و در واقع آن چه نمایش را پیش میبرد تلاش وی برای دوری از این تقابلها و انسان بودن است.»
والترز نیز پیرامون این دایرهها گفت:« اسپیکرهای دایرهای ارزانتر بود به همین دلیل ما آنها را خریدیم.»
ورنا مدیر کمپانی نیورست نیز در این مورد توضیح داد:« در هنر فوتوریستی در سال 1930 همه چیز به طور دایره نشان داده میشد. به همین دلیل برای نشان دادن این دوران از دایره استفاده کردیم. در عین حال این اشکال تکامل یافته دایرهای، یک پایداری را در مقابل ناپایداری شخصیت آرنولت نشان میدهد. تا این تناقض و تضاد پررنگتر شود.»
اریک واردگیر لینگز در مورد نحوه انتخاب این گروه برای حضور در بیستوسومین جشنواره تئاتر فجر گفت:« معمولاً مدیران جشنوارهها نمایشها را برای حضور در جشنواره انتخاب میکنند و از آنها دعوت میکنند و یا نمایشی از سوی موسسه ما به جشنواره معرفی میشود. به هر حال تصمیمگیرنده مسئولان جشنواره هستند. اما یکی از وظایف من معرفی نمایشهای هلندی به کشورهای خاورمیانه است.»
مارین در مورد بازی غیر رئالیستی و ابزورد خود در این نمایش گفت:« برای درک کردن و برقراری ارتباط با نقش باید نقش را از مجردها به واقعیت تبدیل کرد. شخصیت آرنولت دنیایی نیست که من از بالا وارد آن شوم. این دنیای خود من است که من تنها آن را تصویر میکنم.»
نمایش”آرنولت” در دومین اجرا امروز ساعت30/18 در تالار اصلی تئاترشهر روی صحنه میرود.