در حال بارگذاری ...
...

چهره‌های شناخته شده تله‌تئاترها را بررسی می‌کنند

در حال تهیه برنامه ویژه نقد و بررسی تله تئاترهای پخش شده شبکه چهار سیما هستم که اکنون ده قسمت آن ضبط شده و در مرحله تدوین است که از پاییز امسال پخش می‌شود. این برنامه ۱۸۰ دقیقه‌ای شامل دو بخش است که یک بخش آن با مدت زمان ۹۰ دقیقه به تله تئاترهایی که پیش از این پخش شده اختصاص دارد و ۹۰ دقیقه هم به نقد و بررسی این تله تئاتر می‌پردازیم./تاکنون ۱۲ تله تئاتر به من تحویل داده‌اند که اولین مرحله کار ما تدوین مجدد و تنظیم آن برای ۹۰ دقیقه است. در واقع نسخه کوتاه شده هر تله تئاتر پخش خواهد شد. گرچه این موضوع ممکن است باعث حذف برخی قسمت‌ها بشود ولی کارشناس و منتقد با اشاره به بخش حذف شده بر اساس آن چه پخش می‌شود صحبت خواهند کرد.

”تئاتر ۴” برنامه‌ای 180 دقیقه‌ای از شبکه چهار سیماست که با هدف نقد و بررسی تله تئاترهای تولید شده در داخل کشور تهیه شده است.
شهرام زرگر، استاد و عضو هیأت علمی دانشگاه هنر و تهیه کننده این برنامه به سایت ایران تئاتر گفت:«در حال تهیه برنامه ویژه نقد و بررسی تله تئاترهای پخش شده شبکه چهار سیما هستم که اکنون ده قسمت آن ضبط شده و در مرحله تدوین است که از پاییز امسال پخش می‌شود. این برنامه 180 دقیقه‌ای شامل دو بخش است که یک بخش آن با مدت زمان 90 دقیقه به تله تئاترهایی که پیش از این پخش شده اختصاص دارد و 90 دقیقه هم به نقد و بررسی این تله تئاتر می‌پردازیم.»
وی ادامه داد:«تیرماه سال گذشته یک قسمت از این برنامه را ساخته و به شبکه دادم ولی به دلیل تغییر و تحولات و ایام ماه مبارک رمضان پاسخ آن تا آذرماه به تأخیر افتاد. سرانجام قرار شد 26 قسمت این برنامه معادل 4680 دقیقه برنامه را در این زمینه تولید کنم. کارم را هم از آذرماه شروع کردم. در چند ماه اخیر نیز بیشتر به تحقیق و نگارش پرداخته‌ایم.»
این مترجم و استاد دانشگاه با ذکر تعدادی از تله تئاترهای بزرگ ساخته شده در سال‌های گذشته گفت:«تاکنون 12 تله تئاتر به من تحویل داده‌اند که اولین مرحله کار ما تدوین مجدد و تنظیم آن برای 90 دقیقه است. در واقع نسخه کوتاه شده هر تله تئاتر پخش خواهد شد. گرچه این موضوع ممکن است باعث حذف برخی قسمت‌ها بشود ولی کارشناس و منتقد با اشاره به بخش حذف شده بر اساس آن چه پخش می‌شود صحبت خواهند کرد.»
وی درباره روند خلاصه کردن تله تئاترها گفت:‌«به طور قطع بهتر این است که سازنده اثر کار خود را مجددا خلاصه کرده و به ما بدهد ولی بسیاری از دست اندکاران برخی از این تله تئاترها، در دسترس نیستند. دوستانی نیز بوده‌اند که خودشان کار را کوتاه کرده و به ما داده‌اند. البته این استدلال نیز وجود داشته که هر تله تئاتر حداقل در هفته دوبار پخش شده‌ و پخش مجدد آن‌ها در این برنامه نوعی یادآوری آنچه بوده برای مخاطبان خواهد بود.»
وی در آسیب شناسی کوتاه کردن تله تئاترها گفت:«گرچه بسیاری از کارها بی دلیل و برای پرکردن زمان، کشدار شده‌اند ولی گاه هم یک نقش و یا بخش عمده‌ای از آن حذف می‌شود. برای مثال این اتفاق دربارة بازی حمید امجد در تله تئاتر”بازپرس وارد می‌شود” افتاد. علاوه بر آن گاه اثر تولید شده به اندازة خود نمایشنامه قابل بحث نیست در چنین مواقعی بیشتر به نمایشنامه، شرایط نگارش، دغدغه‌ها و نگارش نویسنده نقب زده‌ایم.»
وی ساخت این برنامه را بهانه‌ای برای پرداختن به مسائل پیرامونی تله تئاترها عنوان کرده و افزود:‌«قصد ما طرح تله تئاتر و بررسی بضاعت ما در این حوزه است که از حضور دانش‌آموختگان، مدرسان، کارگردانان در بخش کارشناسی آن استفاده کرده‌ایم. افرادی چون بهزاد قادری، منصور براهیمی،‌احمد کامیابی مسک، آرش دادگر، حسن ملکی، همایون علی‌آبادی،‌مهرداد رایانی مخصوص،‌ حسین فرخی، ناصح کامکاری، کیومرث مرادی، شهره لرستانی، رضا سرور، سمیه تاجیک و... که همه از چهره‌های شناخته شده هستند به عنوان کارشناس برنامه با ما بوده‌اند و محمودرضا رحیمی نیز که خود یکی از کارگردانان تئاتر و مدرس کارگردانی است به عنوان مجری در کنار ما حضور داشته است.»
این عضو هیأت علمی دانشگاه هنر دربارة امکان نقد و بررسی تله تئاترهای خارجی گفت:‌«طرح اولیه در قالب تله تئاترهای معروف و جهانی 90 دقیقه‌ای ریخته شد ولی این طرح به دلایلی محقق نشد که اولین دلیل آن بحث خریداری بود که این تله تئاترها بسیار گران هستند. دلیل دیگر ترجمه و دوبلاژ آن بود که به دلیل سبک‌های مختلف ادبی از کمدی فرانس گرفته تا شکسپیر دشواری‌هایی برای دوبله آن وجود دارد و دوبلور باید به نوعی آن اثر را اجرا کند. دوستان ما هم در دوبله صادقانه پاسخ دادند که، کار ما نیست. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که با کوتاه کردن تله تئاترها و پخش مجدد آن به یک جمع بندی آسیب‌ شناسانه از تولیدات این حوزه برسیم.»