محمدحسین ناصربخت در ارزیابی جشنواره تئاتر رضوی
هنرمند باید با دلش کارکند

محمد حسین ناصربخت در خصوص ارزیابی جشنواره ملی تئاتر رضوی معتقد است که ماهیت اصلی جشنواره گرم کردن بازار هنرهای نمایشی است و جشنواره تئاتر رضوی زمینه ای برای آشنایی هنرمندان و مردم منطقه خراسان شمالی با هنر تئاتر است
به گزارش ایران تئاتر ، محمدحسین ناصربخت درباره اهمیت و تاثیرجشنواره ملی تئاتر رضوی در منطقه، گفت: «هنرمندان تئاتری منطقه خراسان شمالی و مردم این ناحیه بعد از برگزاری جشنواره با این هنر آشنا می شوند. البته صرفا برگزاری جشنواره بازار تئاتر مناطق مختلف را گرم نمی کند و باید به مسائل ریشه این هنر فکر کرد. من فکر می کنم جشنواره ایده آل شرایط خاصی را لازم دارد. در همه جای دنیا هرسال به مناسبت های مختلف، جشنواره های متعددی برگزار می شود که تاثیرات مهمی در منطقه دارند».
وی افزود: «در کشور ما تئاتر هنوز نهادینه نشده است و ما فاصله زیادی با کشورهایی داریم که تئاتر در آنجا قدمتی چندهزار ساله دارد. اواسط دهه60 تنور تئاتر کمی داغ شد، ولی با گذشت بیش از 20 سال هنوز نگاهمان حرفه ای نیست. باید به سمت تبادل تجریبات تئاتری رفت و این از نشانه های یک جشنواره تئاتری استاندارد است».
ناصربخت درباره نحوه گزینش آثار در جشنواره ها گفت: «این مرحله بسیار حساس است و انتخاب ها باید دقیق باشد. بعد از انتخاب نمایش ها باید برگزارکنندگان به فکر فراهم کردن اجرای عموم برای شرکت کننده های برگزیده باشند. البته جشنواره ها را نمی توان با یک معیار سنجید و هر کدام هدف خاص خودشان را دارند. مثلا جشنواره فجر، مقاومت، رضوی و... هرکدام با یکدیگر متفاوت هستند و باید بر اساس هدفشان برنامه ریزی درستی صورت گیرد. در این مسیر باید گروه های جوان معرفی شوند و استعدادهای تازه را کشف کنیم. فضای تئاتر حرفه ای اجازه نمی دهد که جوان تر ها بروز یابند واز ابتدا یکی از اهداف جشنواره ها همین استعدادیابی بوده و هست. دردهه70 افرادی بودند که امروز معروف هستند و روزی در همین فستیوال ها شناخته شده اند».
وی ادامه داد: «در بین جشنواره های تئاتری ایران، جشنواره فجر به نوعی برآیند سالانه هنرهای نمایشی ایران است و در همین سالهای اخیر چهره های تازه ای را معرفی کرده است تا وارد دنیای حرفه ای شوند. مهم ترین خصلت چنین جشنواره هایی باید عدالت باشد. عدالت همان چیزی است که جوان ها طالب آن هستند و با مساوات فرق دارد. هر مساواتی عدالت نیست».
محمدحسین ناصربخت در مورد مسئله شعارزدگی یا تکرار که ممکن است جشنواره های موضوع محور با آن رو به رو شوند، گفت: «هنرمندان باید طبق سفارش دل خود بنویسند و برگزارکنندگان هم که فرصت دورهم جمع شدن هنرمندان را فراهم کرده اند، باید اجازه دهند افراد با دلشان کار رائه دهند و باید نگاه بازتری داشته باشند. جشنواره ملی تئاتر رضوی، مقاومت، دفاع مقدس و... هرکدام به موضوعات مشخصی می پردازند که دلمشغولی های تئاتر امروز است. موضوعات اخلاقی و دینی از حساسیت خاصی برخوردار است و وقتی هنرمند با دل خود در مورد آنها می گوید، از کلیشه یا شعارزدگی دور می شود. مسوولان اگر نقدپذیر باشند و فضا را محدود نکنند، شرایط بهتری ایجاد خواهدشد».