در حال بارگذاری ...
...

گزارش تمرین نمایش نیمروز اسکاتلند به کارگردانی ندا هنگامی

لیدی مکبث؛ ترسناکترین زن دنیا

چند روزی است تمرینات نیمروز اسکاتلند تازه‌ترین اثر گروه تئاتر یرما، بر اساس نمایشنامه "مکبث" اثر ماندگار ویلیام شکسپیر به طراحی و کارگردانی ندا هنگامی در سالن ارغنون آغاز شده است.و قرار است از ۲۵ شهریورروی صحنه برود . در یک عصر اواخرپاییز به محل تمرین نمایش می روم.تا گزارشی تهیه کنم.

به گزارش ایران تئاتر،  ندا هنگامی کارگردان و مدرس باسابقه تئاتر سال ها است که در حوزه کارگردانی و تدریس فعالیت می کند. ماضی استمراری با بازی مهسا ایرج پور، خسرو شهراز، مهدی صباغی، ناهید مسلمی که با نگاهی رئالیستی و اجتماعی است ،آخرین اجرای صحنه ایش محسوب می شود  او چند سال قبل ترش ،نمایش درخواب به سراغم آمد." را با نگاهی متفاوت ونو از زاویه دید یک هنرمند ایرانی به نمایش "رومئو و ژولیت با بازی ایمان افشاریان، فربد شکرایی و بهار کاتوزی  را روی صحنه آورده بود.عروسک فرانسوی ، اژدهاک و کارگردانی بیش از صد نمایش نامه رادیویی کارنامه کاری هنگامی را تشکیل می دهند .ندا هنگامی با جدیت و  عینکی کائوچویی به چشم در بالاترین ردیف تماشاگران سالن ارغنون در کنار دستیارانش نشسته و با دقت تمرینات بازیگران جوانش را رصد می کند.

دوازده بازیگران جوان نمایش که همگی لباس های تمرین متحد الشکل مشکی رنگی  پوشیده اند ،یا جدیت  مشعول تمرین هستند.دراین صحنه نمایش به همراهی موزیک قرار است بازیگران دو به دوحرکات ترکیبی داشته باشند و با پای چپشان ریتم بگیرند . بعد ازچند تمرین که مورد نظر هنگامی نیست .او به بازیگرانش توضیح می دهد سرجایتان برگردید، نازنین با میلاد، مینا با امیر،علی با شیدا در صحنه حرکت کنند وبه موقع جایشان را تغییر بدهند و دقت کنید که خط فرضی حفظ شود.

یکی از بازیگران از هنگامی درخواست می کند که جایش را با بازیگر دیگر عوض کند که هنگامی مخالفت می کند .بعد از نیم ساعتی تمرین عرق بازیگران در می آید و دوبازیگر پارچه حریر مانند قرمز رنگی را روی سر همه بازیگران می کشند و بازیگر سپید پوشی وارد صحنه می شود. هنگامی که برای نوشیدن چای اعلام استراحت می کند فرصت مناسبی دست می دهد که با کارگردان و بازیگران این نمایش به گفت و گو بنشینیم

رویا رضایی بازیگربا تجربه  یکی از نقش های اصلی نمایش که قبلا شغلش حسابدار بوده است . معتقد است بازیگری دنیای جذابی است و خوشحال است که در این نمایش بازی می کند.

در این حد فاصل به سراغ کارگردان می روم که با جدیت متنش را چک می کند .هنگامی درباره اجرای نمایش جدیدش می گوید : نمایش نیمروز اسکاتلند بر اساس  برداشتی ازنمایش نامه مکبث روی صحنه می برم  ودرتیم بازیگری نمایش از بازیگران جوان کارگاه آموزش بازیگری امین تارخ  که از شاگردانم هستم استفاده کرده ام و در طی یک دوره یک ساله  تمرینات ادمه داشت..نمایش بر اساس نمایش نامه مکبث شکسپیر دراماتورژی شده است خوانش آزادی از این متن کلاسیک شکسپیر انجام داده ام و با استناد به دیالوگ های نمایش نامه شکسپیر تغییراتی درگفتار انجام داده ایم.و تمام متن اصلی نمایش نامه مکبث را اجرا نمی کنیم و برای همین هم اسم نیمروز اسکاتلند را برای نمایش برگزیده ایم و در نیمروز آفتاب درخشش زیادی دارد و اسکاتلند در اغلب سال آب و هوای بارانی و مه آلودی دارد و آفتابی وجود ندارد و این نام از یک جنس گرمای بی رمق حرف می زند .  

 وی در باره تغییر روش کارگردانیش در جهت دور شدن از کار کردن با بازیگران حرفه ای و کار با جوان ها گفت : مدتها بود که مترصد فرصتی برای اجرای نمایشی بودم.همانطوریکه گفتم معلم این بچه ها هستم .آنها بعد از دو ترم آموختن مبنای بازیگری به شناخت نسبی از بازیگری رسیدند . در میان این هنرجوها مهندس ، کارمند، نقاش و حسابدار هم بود .بخشی از هنرجویان استعداد خوبی داشتند و دوست نداشتم همینطوری رهایشان کنم. .ازطرفی کار کردن با بازیگران حرفه ای شرایط خاص خودش را دارد و اکثرا درگیر حضور درپروژه های دیگری هستند و نمی توانند در تمرینات طولانی مدت حاضر باشند ..روند کار هم خیلی تجربی رو به جلو رفت و بچه ها مشتاقانه در تمرینات حضور دارند و این جوانها که از میان 80 نفر انتخابشان کردم ، آمده اند که بازیگر بشوند و بمانند .

این مدرس در باره ساختار نمایشش تاکید کرد :بن مایه و اساس نمایش براساس حرکت طراحی شده است ونمایش رویکرد فرمال - گفتاری دارد واز یک شیوه تجربی در ساختار نمایش قصد استفاده اش را دارم و دلیل طولانی بودن زمان تمرینات هم به این دلیل است که با متنی سترگ و بزرگ روبه رو بودیم وتوامان کارکردن  متنی فرمالیستی ، تجربی با عده ای جوان چالش هایم را دوچندان می کرد. رویای هرکارگردانی است که روزی مکبث را روی صحنه اجرا کند.

وی در مورد عبارت کلیدی نمایش نامه " لیدی مکبث ترسناک ترین زن دنیا است " گفت : شاید عبارت درستی باشد والبته زن های ترسناک دیگری هم وجود دارند!. من در نمایشم تلاشی نکردم که لیدی مکبث ترسناکی را به مخاطبم ارائه کنم . در نمایش همه خاکستری هستند و خیر و شر وجودشان در شرایط مختلف بروز و ظهور پیدا می کند .

با اعلام شروع مجدد تمرینت بازیگران دوباره روی صحنه می روند .

بازیگر نخست: او تازه من را جان بخشیده است و مردم از هر گروهی من را به زیور زرین رای نیکوی خویش آراسته اند.، تا در اوج درخشندگی به خودت زنی.

نداهنگامی : مونولوگ دوم

بازیگر دوم : چنین دوزخی بر اسکاتلند سایه افکنده است . همه از آن بی خبرند. وقتی که با چشم هایش خط های شانه هایم را کنار می زد ، تا در میان فرومایگان پیش مرگش برهنه ام کند. حالا آرام تر شدید سرورم؟.

ندا هنگامی : دخترها کمک کنید ( روبه دو بازیگر) . این شیوه گفتنتان در مورد کلمه حالا آرام تر شدید سرورم ،باید بیرونی و آتشفشانی تر ابراز شود !. درحالی که شما در تابلوی قبلی محو هستید و ری اکشن مناسبی ندارید. در اینجا باید یک بهم ریختگی اتفاق بیافتد.

بعد از خاتمه زمان استراحت مجدد بازیگران نداهنگامی با رها جهانشاهی مدیر تولید جوان ،خوش فکر و انرژیک کار درحیاط بزرگ تماشاخانه ارغنون درباره مسائل اجرایی مشغول حرف زدن می شود و من از گروه خداحافظی می کنم.

گفتنی است نگار برلیان، شیدا دوپیکر، پیمان رضایی، رویا رضایی، امیر سمیعی، الهه عبدی، کتایون لطیف، سهیل میرزا آقایی، میلاد مرادی، علی مسلمی، نازنین نادرپور، علی‌رضا گرگانی، مینا همدان در این نمایش ایفای نقش می کنند. همچنین سعید عادل‌پور تهیه‌کننده، ندا هنگامی طراح لباس، سارا اسکندری طراح گریم، علی کوزه‌گر طراح نور، فرید یوسفی آهنگساز، رها جهانشاهی مجری طرح و مدیر تولید و برنامه‌ریز، مهدی آشنا عکاس،از سایر عوامل اجرایی این اثرهستند.

 

گزارش از احمد محمد اسماعیلی