ابوالفضل طبسی به ایران تئاتر خبر داد:
برنامه بعدی گروه تئاتر «آداب» اجرای «گلمحمد» است

ابوالفضل طبسی از اجرای تئاتری بیکلام بر اساس زندگی قهرمان کرد سبزواری و قهرمان رمان کلیدر اثر محمود دولتآبادی؛ «گلمحمد» خبر داد
به گزارش ایران تئاتر، ابوالفضل طبسی که در مقام نویسنده و کارگردان با نمایش «بزم و رزم» از سبزوار در بخش آیینی یازدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر مریوان شرکت کرده است، درباره داستان این نمایش گفت: نمایش آیینی «بزم و رزم»، اثری بدون کلام است که با سورنا و دهل روایت میشود. در این اثر، تنها از طریق موسیقی و حرکت داستان روایت میشود؛ اوج و فرودهایی که باید در کار وجود داشته باشد، از این طریق اجرا میشود. این نمایش از ابتدا اثری تراژدی است و بهصورت مجمل داستان سربداران را تعریف میکند. اگر بخواهیم «بزم و رزم» را در یک جمله معرفی کنیم، باید بگوییم که این نمایش نگاهی است به نهضت شیعه سربداران؛ حکایت مردمان دیار بیهق که سر به دار میدهند و تن به ذلت هرگز.
نویسنده «بزم و رزم» درباره انگیزهاش از نگارش این نمایشنامه، گفت: گروه ما اساسا نمایشهای آیینی کار میکند. حوزه فعالیتمان نیز مردمشناسی و فرهنگعامه است و با هدف ترویج و اشاعه فرهنگعامه دیار سربداران نمایشهایی آیینی کار میکنیم. بهعنوانمثال مردادماه امسال با نمایش «خال گردن» در پنجمین جشنواره ملی آیینهای نمایشی و پردهخوانی رضوی حضور داشتیم. این نمایش نیز کاملا فولکلور بود. هدف ما معرفی آدابورسوم، فرهنگ و تاریخ دیار بیهق به مخاطبان است. در تئاتر به این بخش بسیار کم پرداخته شده است؛ اما درباره نمایش «بزم و رزم»؛ نگاه ما مستند تاریخی است که در قالب پرفورمنس اجرا میشود.
کارگردان نمایش «بزم و رزم» گروه اجرایی نمایش را معرفی کرد: «بزم و رزم» توسط گروه تئاتر آداب تولید شده است. در این اثر، 11 اجراگر حضور دارند؛ دو نوازنده سرنا و دهل در این نمایش حضور دارند و سه بازیگر زن و شش بازیگر مرد را همراهی میکنند.
این هنرمند عرصه تئاتر درباره جشنواره تئاتر خیابانی مریوان و میزان تاثیرگذاری این جشنواره در 10 دوره گذشتهاش، گفت: امسال، برای بار دوم در این جشنواره شرکت میکنم. گروه تئاتر آداب با نمایش «چغل» در این جشنواره حضور داشتم. جشنواره تئاتر مریوان را جشنواره خوبی میدانم؛ از یکسو این جشنواره نسل میسازد و در آن بهخوبی به تئاتر خیابانی پرداخته شده است. از سویی دیگر مردم مریوان به فرهنگ غنیای در زمینه ارتباط برقرار کردن با تئاتر رسیدهاند؛ حتی دانشآموزان این شهر مخاطبان جشنواره تئاتر مریوان هستند. وقتی مخاطب با تئاتر آشتی کند و پای برنامههای هنری بنشیند؛ میتوان به تاثیرگذاری و فرهنگسازی امیدوار بود. گروه «آداب» در جشنوارههای تئاتر خیابانی بسیار زیادی؛ چه داخلی و خارجی حضور داشته است؛ اما جشنواره مریوان پس از جشنواره تئاتر فجر، معتبرترین جشنواره تئاتر خیابانی است. جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان گروه اجرایی بسیار خوبی دارد و خوب برگزار میَشود. البته نقدهای را نیز به این جشنواره وارد میدانم.
وی در ادامه افزود: تعداد اجرای گروهها در قالب جشنواره بسیار کم است؛ سال گذشته که در این جشنواره حضور داشتیم، تنها سه یا چهار اجرا را تجربه کردیم. اگر تعداد روزهای بیشتری را به جشنواره بینالمللی تئاتر مریوان اختصاص دهند، شرایط بهتری بر آن حاکم میشود. بهعنوانمثال گروه ما به مدت یک سال برای آمادهساز نمایش «بزم و رزم» زحمت کشیده است اما تنها میتواند در جشنواره سه اجرا را تجربه کند و ازآنجاکه نمیتوانیم این اثر را به جشنواره دیگری ارائه کنیم، ناچاریم پروندهاش را ببندیم. این محدودیتها بر روی خروجی آثار تاثیر میگذارد. اگر امکانی را در نظر بگیرند که آثار حاضر در جشنواره تئاتر مریوان بتوانند در سایر جشنوارههای خیابانی نیز شرکت کند، برای آثار اتفاقهای بهتری میافتد. همچنین اگر از آثار حمایت شود، اتفاق بهتری برای تئاتر خیابانی میافتد در یک سال گذشته هفت نمایش آیینی تولید کردهایم که با دو نمایش در جشنواره حاضر شدهام اما باقی این آثار اجرا نشدهاند. اگر بهنوعی از آثار حمایت شود تا بتوانند در نقاط مختلف ایران اجرا شوند، میتواند مثمر ثمر باشد و تبادل فرهنگی اتفاق میافتد.
طبسی درباره برنامههای آینده گروه تئاتر «آداب» گفت: بازهم نمایشی در حوزه فرهنگعامه را برای اجرا در نظر گرفتهایم و تصمیم داریم نمایش «گلمحمد» را بازهم بهصورت بدون کلام اجرا کنیم. گلمحمد شخصیتی واقعی است. او یکی از قهرمانانت کرد سبزوار بوده که زندگی بسیار تراژیکی داشته است.
ابوالفضل طبسی ضمن اعلام این نکته که در تئاتر خیابانی به تئاتر آیینی چندان پرداخته نمیشود، گفت: به نظر من در جشنواره تئاتر مریوان تعداد آثار آیینیسنتی بسیار کم است. حدود 30 نمایش در این جشنواره حضور دارند اما تنها پنج نمایش آیینی در این میان اجرا میشود. 49 نمایش آیینیسنتی برای شرکت در جشنواره تئاتر مریوان درخواست دادهاند اما تنها پنج نمایش موفق شدهاند در این بخش حضور یابند و 44 نمایش دیگر کنار گذاشته شدهاند. احساس میکنم در حق بچههایی که در حوزه فرهنگعامه و تئاتر آیینی فعالیت میکنند، کمی اجحاف شده است.