ارزیابی یازدهمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان(1)
کریم خاوری: پارک شانو باید در تمام سال تئاتر داشته باشد

کریم خاوری اعلام کرد که در طول سال تعداد اجراها در پارک شانو به تعداد انگشتان یک دست هم نمیرسد چون گروههای اجرایی تصور میکنند اجرای تئاترهای خیابانی منحصر به جشنواره است
به گزارش ایران تئاتر، کریم خاوری؛ یکی از داوران بخش پژوهش یازدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان، پژوهشگر، کارگردان، بازیگر و طراح صحنه تئاتر، درباره شرایط تئاتر خیابانی در شهرستان مریوان، گفت: تئاتر خیابانی یکی از بهترین نمونههای تئاتری است که بازیگران و گروه اجرایی آن بیواسطه با مردم رودررو میشوند و ابزار آن محیط خیابان است. ازآنجاییکه تئاتر خیابانی برای مردم مریوان از جذابیت بالایی برخوردار است و آنها بهخوبی این نوع تئاتر را درک میکنند، در بیشتر اجراها مردم بهعنوان تماشا-بازیگر مداخله میکنند تا گروههای اجرایی را برای اجرایی باکیفیت همراهی میکنند. با توجه به اینکه بیشتر آثار دوره یازدهم جشنواره تئاتر خیابانی مریوان بیکلام و موضوع بسیاری از این نمایشها زیستمحیطی بود با استقبال گسترده مردم روبهرو شد.
وی در ادامه افزود: در مریوان پارک شانو (تئاتر) داریم درصورتیکه فقط در ایام برگزاری جشنواره شاهد اجراهای تئاتر خیابانی از سوی گروههای اجرایی هستیم و در طول سال تعداد اجراها در پارک شانو به تعداد انگشتان یک دست هم نمیرسد متاسفانه گروههای اجرایی تصور میکنند اجرای تئاترهای خیابانی منحصر به جشنواره است و این گروهها باید با حمایت مسئولین و نهادها در طول سال اجراهای مستمر تئاتر خیابانی داشته باشند.
این هنرمند عرصه تئاتر، به ذکر نکات مثبت یازدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان پرداخت و گفت: یکی از موارد مهم دوره یازدهم چندین سفر استانی جهت برگزاری جلسات مربوط به جشنواره توسط مهدی شفیعی؛ مدیرکل هنرهای نمایشی، سامان خلیلیان؛ مدیر کانون تئاتر خیابانی و همکاران مدیرکل، مهدی حاجیان، اتابک نادری و ... قبل از برگزاری جشنواره و حضور آنها در ایام جشنواره بود و همینطور از اتفاقات خوبی که امسال در جشنواره با آن روبرو شدیم ایجاد تفاهمنامه همکاری و تعامل در اجرا و نظارت بر جشنواره یازدهم از طرف انجمن هنرهای نمایشی استان کردستان و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بود که لازم است از همکاری و پیگیریهای دلسوزانه این عزیزان در مرکز هنرهای نمایشی و استان و همینطور از اعضای خوب و فعال دبیرخانه مریوان و هنرمندان ارجمند و پرتلاش مریوانی تشکر کنیم و به آنها دستمریزاد بگوییم. از دیگر ویژگیهای این دوره از جشنواره حضور علی جنتی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم اختتامیه بود که طی جلسهای با عبدالمحمد زاهدی؛ استاندار کردستان تفاهمنامه ساخت پنج پلاتوی نمایشی در کردستان را امضا کرد. باید شرایط و امکاناتی برای دبیرخانه جشنواره مریوان مهیا شود که در طول سال فعالتر بوده و جشنواره دوازدهم باکیفیت بهتری برگزار شود و نکته قابلتوجه جشنواره مریوان هیجان و حضور پرشور مردم خونگرم و صمیمی مریوان است که این جشنواره زنده نگه داشته است.
این پژوهشگر تئاتر در ادامه نقدی را به دورههای مختلف جشنواره تئاتر مریوان وارد دانست: در بخش بینالملل هر دوره شاهد حضور و اجرای چندین اثر از کشورهای خارجی هستیم ولی سوال این است چرا آثار برگزیده جشنواره مریوان امکان حضور در جشنوارههای خارج از کشور را ندارند؟
خاوری در مورد شرایط برگزاری یازدهمین دوره از جشنواره تئاتر خیابانی مریوان، گفت: با توجه به پیگیری و دغدغه هنرمندان مریوان و استان کردستان نسبت به واگذاری تمامی امور جشنواره به دبیرخانه مریوان؛ این اتفاق در دوره یازدهم جشنواره انجام گرفت اما آسیبهایی را به دنبال داشت. پیشنهاد میکنم مرکز هنرهای نمایشی و دبیرخانه جشنوارهها همچون دورههای قبل در امور جشنواره و برگزاری هرچه بهتر آن حضور داشته باشد؛ مثلا در دورههای گذشته در بخش پژوهش، کتاب مجموعه مقالات یا ترجمه در حوزه تئاتر خیابانی از سوی انتشارات نمایش چاپ و در ایام جشنواره رونمایی میشد و در دسترس هنرمندان قرار میگرفت که در دوره یازدهم حتی خبری از کتاب کاتالوگ جشنواره هم نبود. همچنین در بخش مرور، در دورههای گذشته شاهد حضور آثاری از جشنوارههای تئاتر خیابانی لاهیجان، تبریزیم، خرمشهر، فسا، کودک و نوجوان بودیم درصورتیکه امسال فقط دو اثر از جشنواره فتح خرمشهر حضور داشتند.
داور بخش پژوهش یازدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان، درباره این بخش، گفت: بخش پژوهش باهدف ارتقای بنیه علمی تئاتر خیابانی کشور و با توجه به کمبود منابع و کتابهای تخصصی در حوزه تئاتر خیابانی و تامین بخشی از نیازهای مطالعاتی هنرمندان برگزار میشود. در دوره یازدهم ده مقاله از مدرسین، پژوهشگران و هنرمندان به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که پس از بررسی هیئتداوران یک اثر بهعنوان برگزیده انتخاب شد و مقالهای دیگر هم جایزه دریافت کرد. باید مقالات علمی پژوهشی و تحلیلی در حوزه تئاتر خیابانی در جشنواره مریوان با برگزاری همایش و مقالات برای ارائه در همایش تئاتر خیابانی و چاپ، پذیرفته شوند و پس از داوری و تصویب کمیته علمی پژوهشی همایش چاپ شود. باید هدف از بخش پژوهشی جشنواره مریوان، انتشار نتیجه پژوهشها و تجربههای علمی در حوزه تئاتر خیابانی باشد؛ و در دسترس هنرمندان، گروههای اجرایی و علاقهمندان قرار گیرد.
خاوری درباره نقدی که پیش از برگزاری یازدهمین دوره جشنواره تئاتر خیابانی در مریوان بر آن وارد بود و تعداد آثار کردی حاضر در این جشنواره را زیاد میدانستند، گفت: با توجه به اینکه در جشنواره شاهد آثاری از کشورهای خارجی هستیم اگر جشنواره مریوان میزبان گروههایی از اکثر استانهای کشور باشد البته در شرایطی که آثار ارائهشده باکیفیت باشند، اتفاق بهتری میافتد. من هم با دیدن لیست نتایج بازبینی از این انتخاب ایراد گرفتم اما در ایام جشنواره با مشاهده آثار کردستان نظرم تغییر کرد چون نمایشهای کردی انتخاب شده از سوی هیئت انتخاب، از سطح کیفی مطلوبی برخوردار بودند. ازاینرو از دید من، این اتفاق ایرادی نداشت. هرچند که جشنواره نتوانست نسبت به دورههای گذشته میزبان آثار بیشتری از تمامی استانهای کشور باشد.
وی در ادامه افزود: متاسفانه جشنواره مریوان نتوانست میزبان تعدادی از کارگردانان و هنرمندان شاخص حوزه تئاتر خیابانی کشور که از ستونهای این جشنواره هستند و درواقع با حضور و اجرای آثار این هنرمندان و دیگر دوستان در میدانهای مختلف شهر مریوان از دوره اول جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان، این جشنواره رشد و پیشرفت کرده است، همچون امیرحسین شفیعی، بهمن صادقحسنی، مهدی حبیبی، سروش پیمبری، علی نوریان، علیرضا اسماعیلی، مهدی صالحیار، مجتبی مرادی، نرگس خاککار، زهرا مریدی، محمود فرضینژاد، فرامرز قلچخانی، حیدر رضایی و ... باشد. به نظرم اگر دبیرخانه مریوان بخش ویژهای را به جشنواره اضافه کند و در دورههای آتی چند ماه قبل از برگزاری به این کارگردانان پیشنهاد تولید آثار بدهد، سطح کیفی جشنواره بهتر خواهد شد و جشنواره باشکوهتر برگزار میشود. در پایان امیدوارم این مسیر تداوم داشته باشد و برای تمامی هنرمندان و دستاندرکاران جشنواره مریوان آرزوی موفقیت دارم.