اصغر نوری به ایران تئاتر خبر داد:
«پنجره» با ترجمه محمدرضا خاکی منتشر میشود

اصغر نوری از انتشار نمایشنامه «پنجره» نوشته امانوئل روبلس و با ترجمه محمدرضا خاکی تا پایان پاییز امسال خبر داد
به گزارش ایران تئاتر، اصغر نوری؛ نویسنده و کارگردان تئاتر و مترجم که مدیر هنری بخش انتخاب نمایشنامههای انتشارات «کولهپشتی» است، در مورد این بخش گفت: از این مجموعه تاکنون چند عنوان نمایشنامه منتشر کردهایم که یکی از آنها؛ نمایشنامه «ستارهشناس» اثر دیدیهون کولارک، با ترجمه خودم بوده است. از این مجموعه بهزودی چند عنوان منتشر میشوند. یکی از این نمایشنامهها، «پنجره» نوشته امانوئل روبلس؛ رماننویس و نمایشنامهنویس و با ترجمه دکتر محمدرضا خاکی است. این مجموعه را به کمک افرادی که تئاتری هستند و در کنار آن ترجمه هم میکنند، آماده میکنم. «پنجره» تا پایان پاییز منتشر میشود.
محمدرضا خاکی؛ نویسنده، کارگردان، مترجم و مدرس نامآشنای تئاتر است از او تاکنون نمایشنامههای «پرتره»، «شهادت پیوتر اوهه» و «خیاط» اثر اسلاومیر مروژک، «کسبوکار آقای فابریزی» اثر آلبرهوسون، نمایشنامه «ابلوموف»، اثر مارسل کوولیه، «شهادت با یک کم آسایشی که داریم/ فهرست» و «دام» اثر تادئوش روژهویچ، «فوتبال»، اثر مشترک پل کنتن و ژرژ بلاک و ... را منتشر کرده است.
خاکی نمایشنامه «پنجره» نوشته امانوئل روبلس را مهرماه سال 94 در فستیوال نمایشنامه خوانی تئاتر باران اجرا کرده بود.
محمدرضا خاکی درباره ترجمه نمایشنامه «پنجره» گفته است: این اثر را سالها پیش و در پی درخواستی از سوی استاد انتظامی ترجمه کردهام. استاد انتظامی یکبار گفتند کاش نمایشی بود که من دوست داشتم و میتوانستم در آن بازی کنم و دوباره به صحنه بروم. چیزی حدود ١٠ سال پیش. دو نمایشنامه از امانوئل روبلس را پیدا کردم به نامهای «جزیره برهوت» و «پنجره» که ترجمه کردم و بردم خدمت آقای انتظامی. ایشان هم خیلی استقبال کردند و حتی همفکریهایی هم برای اجرا کردند که بعدها متاسفانه شرایط ایشان تغییر کرد و امکان این همکاری فراهم نشد.
نمایشنامه «پنجره» نوشته روبلس و با ترجمه محمدرضا خاکی تا پایان پاییز 95 از سوی انتشارات کولهپشتی منتشر میشود و قرار است نمایشنامه «جزیره برهوت» نیز بهزودی منتشر شود. البته از موسسه انتشار این نمایشنامه اطلاعی در دست نیست.
امانوئل روبلس در چهارم ماه مه ۱۹۱۴ میلادی در شهر اوران در الجزایر به دنیا آمد. اولین اثر خود را در سال ۱۹۳۸ در شهر الجزیره که قسمت مهمی از عمر خود را در آن گذراند منتشر کرد. روبلس بعدها به پاریس رفت و تا آخر عمر در فرانسه به سر برد.
آثار مهم او شامل چند رمان است که مهمترین آنها عبارتاند از: «آتشفشان وزوو»، «دشنهها» «بلندی شهر» و «این سپیدهدم است» که لوئیس بونوئل کارگردان مشهور اسپانیایی از روی آن فیلمی به همین نام ساخت و نویسندهاش را به شهرت رسانید. روبلس داستانهای کوتاه نیز نوشت و بالاخره به دنیای تئاتر روی آورد. او با نوشتن نمایشنامههایی مانند «مونسرا»، «حقیقت خاموش است» و «دفاع از یک یاغی» خود را بهعنوان یک نمایشنامه نویس موفق شناساند.
امانوئل روبلس که عضو آکادمی گونکور فرانسه بود در ۲۲ فوریه ۱۹۹۵ میلادی در سن ۸۱ سالگی در پاریس چشم از جهان فرو بست.
پیشازاین از روبلس نمایشنامه «ساعت» با ترجمه منتشر شده بود.