در نخستین نشست رسانهای هیات مدیره انجمن صنفی تماشاخانههای ایران اعلام شد:
وام 100 میلیون تومانی با بازپرداخت چهاردرصدبرای اعضای انجمن

نخستین نشست رسانهای هیات مدیره انجمن صنفی تماشاخانههای ایران

نخستین نشست رسانهای هیات مدیره انجمن صنفی تماشاخانههای ایران

نخستین نشست رسانهای هیات مدیره انجمن صنفی تماشاخانههای ایران
شاهین چگینی و خیام وقارکاشانی طی نشستی از برنامههای انجمن صنفی تماشاخانههای ایران؛ از اعطای وام به تماشاخانههای عضو تا پیگیری مطالبات گفتند.
به گزارش ایران تئاتر؛ یکشنبه دوم آبانماه، نخستین نشست رسانهای هیات مدیره انجمن صنفی تماشاخانههای ایران با حضور اعضای هیات مدیره این انجمن؛ شاهین چگینی؛ مدیر تماشاخانه مشایخی و رییس هیات مدیره انجمن صنفی تماشاخانههای ایران، خیام وقار کاشانی؛ مدیر تماشاخانه باران و دبیر و نایب رییس این انجمن و داوود نامور؛ مدیر تماشاخانه بازیگاه و خزانهدار انجمن در تماشاخانه باران برگزار شد.
وزارت کار نام انجمن را تغییر داد
شاهین چگینی؛ رییس هیات مدیره انجمن صنفی تماشاخانههای ایران در ابتدا به بیان تاریخچهای از نحوه شکلگیری انجمن صنفی تماشاخانهها پرداخت و گفت: خردادماه سال 94 به دعوت مهدی شفیعی؛ مدیرکل اداره هنرهای نمایشی تمام مدیران تماشاخانههای خصوصی جمع شدند و تصمیم گرفته شد مهدر قالب تشکلی حرفهای و صنف، انجمنی را ثبت کنیم. از ابتدا تصمیم بر این قرار گرفت که موسسه ثبت نکنیم چون در این صورت هر فردی میتوانست شرکتی را به نام انجمن تماشاخانهها ثبت کند؛ اتفاقی که برای خانه تئاتر افتاده است. پس ما از طریق اداره کار نسبت به ثبت انجمنمان اقدام کردیم.
وی در ادامه افزود: یکسال و سه ماه طول کشید تا بتوانیم انجمن را بهصورت قانونی و از طریق وزارت کار ثبت کنیم. در جلساتی که با وزارت کار برگزار میکردیم، در برخی موارداشتراک نظر داشتیم و در برخی دیگر نظراتمان کاملا متفاوت بود. یکی از مواردی که از سو.ی وزارت کار با آن مخالفت شد، نام «انجمن صنفی تماشاخانههای خصوصی و مستقل» بود چون آهنها میگفتند نمیتوانند انجمنی را به ثبت بسانند که در نام آن لفظ مستقل یا خصوصی آمده باشد. درنتیجه ما نام این انجمن را به «انجمن صنفی تماشاخانههای ایران» تغییر دادیم. مهدی شفیعی نیز با این نامگذاری موافق بود چون در این صورت انجمن به تمام تماشاخانههای سراسر ایران تعلق پیدا میکرد. 23 عضو از سوی وزارت ارشاد به وزارت کار معرفی شدند که سه تماشاخانه از شهرهای ساری، قم و کرمان هستند و 20 تماشاخانه از تهران، از این تعداد 16 تماشاخانه در نخستین مجمع عمومی که 13 مهرماه برگزار شد شرکت کردند و پس از تصویب اساسنامه، نخستین هیات مدیره انجمن صنفی تماشاخانههای ایران به مدت دو سال انتخاب کردند. آرای هیات مدیره به این شرح بود: شاهین چگینی با 15 رای، خیام وقارکاشانی با 15 رای و داوود نامور با 9 رای اعضای اصلی هیات مدیره را تنشکیل میدهند و فارس باقری؛ مدیر تماشاخانه کنشمعاصر و محمدحسن نجفی؛ مدیر سهنقطه؛ اعضای علیالبدل این انجمن شدند. محمود یوسفی؛ مدیر تماشاخانه دراما بازرس اصلی انجمن است و مرتضی یونسزاده؛ مدیر تماشاخانه فانوس، بازرس علیالبدل انجمن است. جلسه بعدی به فاصله یک هفته برگزار شد و اعضای هیات مدیره به این ترتیب مشخص شدند؛، شاهین چگینی؛ رییس هیات مدیره انجمن صنفی تماشاخانههای ایران، خیام وقارکاشانی، نایبرییس و خزانهدار این انجمن و داوود نامور؛ خزانهدار.
حق عضویت؛ ماهانه 100 هزار تومان است
چگینی ضمن اعلام این نکته که اعضای انجمن صنفی فعلا بالقوه هستند، گفت: تا زمانیکه حق عضویت پرداخت نشود، نمیتوان افراد را اعضای انجمن دانست و ما هنوز شماره حسابی را برای این منظور اعلام نکردهایم. برای عضویت تماشاخانههایی که مورد تایید وزارت ارشاد هستند و به وزارت کار معرفی شدهاند، باید هر یک مبلغ یکمیلیون تومان بهعنوان وروردی بپردازند و پس از آن، حق عضویتی به مبلغ ماهانه 100 هزار تومان باید پرداخت کنند. این مبلغ هم میتواند بهصورت ماهانه پرداخت شود و هم سالانه؛ یعنی در پایان سال، مبلغ یکمیلیونودویست هزار تومان به انجمن پرداخت کنند. زمانیکه حق عضویت پرداخت و پرونده تشکیل شود، تماشاخانهها اعضای انجمن صنفی تماشاخانههای ایران میشوند.
اشتراک منافع تاسیس انجمن را ضروری کرد
مدیر تماشاخانه مشایخی مهمترین دلیل تاسیس انجمن صنفی تماشاخانههای ایران را بحث اشتراک منافع دانست و گفت: تمام دوستان تماشاخانهدار برنامههایی دارند که بر اساس آن پیش میروند اما در برخی از مسائل، منافع مشترکی پیدا میشود که برای رسیدن به آنها نیا به تشکلی داریم که از ما حمایت کند پس اصلیترین دلیل تاسیس این انجمن، همگرایی است. وقتی انجمن صنفی وجود داشته باشد، تماشاخانهدارها ناچار نیستند برای حل یک مشکل مالی و یا معضلی شغلی به تنهایی اقدام کنند؛ انجمن صنفی وظیفه دارد مطالبات و مسائل مالی و حقوقی و معنوی اعضایش را پیگیری کند.
وی در ادامه افزود: یکی از وظایفی انجمن صنفی پیگیری مسائل حقوقی است. اگر میان گروهها و تماشاخانههایی که در انجمن عضو هستند یا میان این تماشاخانهها مشکلی حقوقی بهوجود بیاید و آنها بهصورت کتبی از ما درخواست کنند، شورای داوری تشکیل میشود و به این مسائل رسیدگی میکند. بهعنوان مثال در مورد اخیر که میان تماشاخانه مسعودیه که یکی از اعضای انجمن است و گروه «نگاهمان میکند» بهوجود آمده است، بهصورت ضمنی از ما درخواست شده است ورود کنیم اما ما منتظر هستیم که به ما درخواست کتبی بدهند. هر یک از این دو طرف میتوانند از ما درخواست کنند که به این بحث ورود کنیم. مرکز هنرهای نمایی این قدرت را به شورا داده است که بتوانیم ورود و این قبیل مسائل را حل کنیم.
وام 100 میلیون تومانی با بازپرداخت چهاردصد فقط مختص اعضای انجمن
چگینی ضمن اعلام این خبر که حمایتها کلید خوردهاند گفت: آییننامه و اساسنامه ما را ملزم به پیگیری این مطالبات میکند. به عنوان مثال برای تشکیل کمپانیهای تئاتر با استانداردهای بینالمللی نیاز به منابع مالی داارد چون باید از لحاظ مالی هزینههای خود را تامین کند. در هیچجای دنیا نمیتوان کمپانی تئاتری یافت که مستقل و بدون هیچ کمکی، هزینههای خود را تامین کند؛ بهعنوان مثال اعلام شد رویال شکسپیر لندن یا تئاتر سلطنتی بریتانیا در سال 2014 60 الی 65 میلیون دلار هزینه میکند، یکسوم این هزینه را از طریق حمایت تامین میکند؛ این حمایت یا میتواند دولتی باشد یا از سوی شهرداریها یا حامیان فرهنگ و هنر اتفاق میافتد.
وی در ادامه افزود: اگر قرار باشد چنین اتفاقی در ایران بیفتد، نقش انجمن صنفی مشخص2 میشود. این انجمن وظیفه دارد راهکارهایی را برای تامین این هزینه پیدا کند. ما در نخستین گا با صندوق کارآفرینی ملی وارد مذاکره شدهایم و برای تماشاخانههایی که عضو انجمن صنفی تماشاخانههای ایران هستند، تسهیلاتی با بهره چهاردرصد میگیریم. سقف این تسهیلات مبلغ 100 میلیون تومان است. این نوع کارها میتواند به تماشاخانهها کمک کند.
هنوز سالن های دولتینیامدهاند
شاهین چگینی ضمن اعلام این نکته که هنوز هیچ تماشاخانه دولتی برای حضور در انجمن صنفی تماشاخانههای ایران اعلام آمادگی نکرده است، گفت: اجباری به عضو شدن تماشاخانهها، چه دولتی و چه خصوصی وجود ندارد و تنها امکان این عضویت در اساسنامه دیده شده است.
این مدیر تماشاخانه درباره خطری که به دلیل تعدد تماشاخانههای دولتی وجود دارد و احتمال اکثریت یافتن آنها در انجمن صنفی گفت: این مسئله منتفی است چون هر ارگان دولتی میتواند تنها یک نماینده در انجمن داشته باشد و این نماینده نیز باید به تایید هیات مدیره برسد چون باید تماشاخانه فعالی باشد، هر سالنی را نمیتوان تماشاخانه دانست.
رییس انجمن صنفی تماشاخانههای ایران ضمن اعلام این نکته که هنوز مکان مستقلی برای این انجمن در نظر گرفته نشده است، گفت: فعلا مرکز آفرینش هنری مان فضایی را در اختیار انجمن گذاشته است که بهعنوان دفتر از آن استفاده میکنیم اما ظرف دو ماه آینده مکان مستقلی را برای این منظور تهیه میکنیم.
خانه تئاتر به ما پاسخ نداد
رییس انجمن صنفی تماشاخانههای ایران ضمن اعلام این نکته که زیرمجموعه خانه تئاتر نخواهد شد، گفت: نیازی نمیبینم وقتی ما انجمن صنفی داریم که از موسسه امکانات بیشتری دارد، خود را زیرمجموعه خانه تئاتر قرار دهیم چون ما نخستین انجمن صنفی تئاتر هستیم البته ذکر این نکته ضروری است که ما 10 مرداد 94 و در زمان مدیریت ایرج راد، به خانه تئاتر رفتیم و با ایرج راد، بهزاد فراهانی و محمدعلی ساربان جلسه برگزار کردیم. آنها اعلام کردند که تمایل به همکاری با ما دارند اما هیچ اقدامی انجام ندادند تا زمانیکه صنف تشکیل شد، پس از این اتفاق گله کردند که چرا نزد آنها نرفتیم؛ ما خواستیم در کنار خانه تئاتر همکاری کنیم اما آنها نخواستند. از ابتدا توضیحات لازم چه از طریق ما و چه از طریق مرکز هنرهای نمایشی به خانه تئاتر داده شده بود.
تماشاخانهها را از حالت استیجاری درمیآوریم
خیام وقارکاشانی ضمن اعلام این نکته که بیشتر شدن اعضای انجمن صنفی تماشاخانههای ایران میتواند قدرت حقوقی این انجمن را افزایش دهد، گفت: اما ما تنها اطلاعرسانی میکنیم چون افرادی که عضو این انجمن شوند، میتوانند امکاناتی را بهدست آورند که دیگران نمیتوانند از آنها استفاده کند. یکی از این تسهیلات وام است، دیگری امکان فراهم کردن فضایی برای تماشاخانهها که مالکیت داشته باشد و از شکل استیجاری و موقت درآید.