در حال بارگذاری ...
...

گفت وگو بافرشته صدر عرفایی بازیگر نمایش پج ثانیه تا برف

قوانین مردسالارانه دنیا را خشونت بار می کند

ایران تئاتر : فرشته صدر عرفایی بازیگر ارزشمند سینما وتئاتربیش ازدو دهه است که توانمندی هایش را در حوزه بازیگری نقش های رئالیستی به اثبات رسانده است. زن شوهر مرده فیلم کافه ترانزیت که با جبربرادر شوهرش مبارزه می کند. زن آشپز فیلم بیست و مادر سنتی و مهربان فیلم بادبادک سفید و زن معلم فیلم حوض نقاشی از جمله نقش های ماندگار کارنامه کاری صدر عرفایی محسوب می شوند.

صدرعرفانی سال قبل با نمایش نگاهمان می کنند در تماشاخانه ایرانشهر و عمارت مسعودیه در کنار مسعود کرامتی حضور موفقی داشت و قبل ترش هم در نمایش خانواده تت نقش متفاوتی را تجربه کرد. صدرعرفایی در نماش پنج ثانیه در برف در قالب یک زن میانسال که برای فرار از تنهایی شغل راننده آژانس را تجربه می کند بسیار درخشان و رئال نقشش را ایفا کرده است. نمایش "پنج ثانیه برف" تازه‌ترین نمایش مرتضی میرمنتظمی بعد از اجرای آثاری هم‌چون «مالی‌سویینی»، «ابرها»، «فرکانس»، «زن،مرد» و «فیلقرمز» محسوب می‌شود. نمایش "پنج ثانیه برف" به نویسندگی عباس جمالی از 25 مهر تا 15 آبان ماه در تالار حافظ به صحنه رفته است و مورد اقبال خوب مخاطبان هم قرار گرفته است . رویا تیموریان،فرشته صدرعرفایی، آزاده صمدی، سپیده صباغ، سارا لاهوت و عباس جمالی بازیگران ، نویسنده: عباس جمالی، کارگردان و طراح صحنه و لباس: مرتضی میرمنتظمی، مجری طرح: محمد قدس، طراح نور: عبدالصادق مصدق، طراحی صدا و موسیقی: محمدرضا جدیدی، دستیار کارگردان و برنامه‌ریز: امیر ابراهیم‌زاده، مدیر اجرایی: رضا درویش، منشی صحنه: زهرا آقا بلاغی، مدیران صحنه: حمیدرضا گودرزی، سالار یعقوبی، گروه تبلیغات مجازی: هه ژار رمضانی، ساناز تیموری، امیر قالیچی و مشاور رسانه‌ای: سام بهشتی.با فرشته صدر عرفایی در باره حضورش در این نمایش و ابعاد نقشش گفت وگویی انجام داده ایم.

 

در چند سال اخیر به تناوب در صحنه تئاتر حضور داشته اید. برای حضور در تئاتر چه ویژگی هایی برایتان حائز اهمیت است؟

متنی که اثر گذار باشد و داراى ویژگی های درست و حرفه ای نمایشی باشد و کارگردان خوش فکرو کاردان که قطعاً گروه خوب ویکدل وعلاقمند به پروژه را گرد هم مى اورد وهدایت نمایش را به عهده دارد.

 

بازی در نمایش پنج ثانیه تا برف را به دلیل ویژگی های رئالیستیش قبول کردید و یا زن محور بودن نمایش برایتان جذابیت داشت؟

محتوا است که تعیین کننده است. در این نمایش مسائل اجتماعی مظرح شد که جزو دغدغه های من است . خشونت در جامعه موضوع مهمی است که نویسنده در پنج ثانیه برف به آن پرداخته است. نویسنده شخصیت هایی خلق کرده است که در سطح جامعه دیده می شوند و امیدها،عشق و آرزوهایشان ملموس است.عشق وخشونت و اینکه این دو عنصر چگونه روی یکدیگر اثرمى گذارند و چگونه فضای عاشقانه  یک جامعه رنگ و بوی خشونت پیدا می کند .خشونتى که مهار نمى شود و تکثیرو تکثیر مى شود و ما مى توانیم مانع ان بشویم اگر به آن آگاه شویم واین رشته را قطع کنیم.

 

.آیا خشونت فراگیر برگرفته از دنیای مدرن امروزی است؟

خشونت در ذات بشر است . موقعی که جوامع بشری به سمت متمدن شدن می روند ، تلاش می کنند خشونت را مهار کنند با قانونمدارى و فرهنگ سازى و از بین بردن عوامل  بروز ان. با بالا بردن امنیت اجتماعى، شغلى، سیاسى و فکرى مردم .جامعه مدرن ،حامعه ی شلوغی است که آدم ها به شدت درگیر روزمرگی هستند. این خشونت روزانه همه را درگیر می کند و خشونت در رانندگی ، رفتارها ، عدم ارتباط با دیگری و عدم رعایت حقوق شهروندی بازتعزیف دارد.

 

معمولا هم زنان و و کوکان قربانیان اصلی خشونت هستند؟

البته در نمایش پنج ثانیه تا برف رضا تنها شخصیت مرد نمایش هم قربانی خشونت برادران دختری می شود که به او علاقه دارد او هم در ابتدا انسانی معصوم و عاشق بوده است. بنابراین زیاد با تقسیم بندی دنیا به زنانه و مردانه بودن موافق نیستم . همه روی یکدیگر تاثیر گذاریم. البته قوانین مردسالارانه خود بخود زنها و کودکان را در تمام جوامع بشرى از کوچکترین ان ، خانواده، تا کل دنیا هر جا اعمال شود، قربانى خشونت مضاعف مى کند.

 

بنابراین نمایش پنچ ثانیه تا برف را یک نمایش فمینیستی نمی دانید؟

جامعه و مسائلش را باید فرا جنسیتی ببینیم. رضای نمایش موقعی که دچار آسیب و خشونت می شود ، خودش عامل خشونت در جامعه مى شود و عشقها، امیدها و رویاها را نابود مى کند.

 

تنهایی چقدر زن های نمایش پنج ثانیه تا برف را آسیب پذیر کرده است؟

در کل انسان ها موجودات تنهایی هستند .در نمایش هم حتی اکرم که همسر دارد خودش را تنها احساس می کند . اینکه همیشه یک نفر در کنار انسان حضور فیزیکی داشته باشد برای پر کردن تنهایی کافی نیست.انسان ها دوست دارند دیده شوند، کسی برای  آنها اهمیت قائل شودو به همین دلیل انسان ها دنبال عشق هستند. در نمایش زنی ( بابونه)در زندگیش عشقی دارد، اما جنگی او را از عشقش دور کرده است.خشونت به شکل جنگ .

 

وجود بابونه این زن افغانی موضوع نمایش را فرامرزی و جهان شمول می کند؟

 

بله، خشونت بین حکومتها سیاستمداران کشورها همیشه وجود داشته است و نمونه این همه جنگ و خونریزى هایى که همیشه در دنیا جریان داشته و دارد.

 

الناز جایی در نمایش تحمل مردان را در حین خالکوبی نشانه مردن بودنشان می داند؟

الناز هم با وجود اینکه خود درگیر عشقى است ،شغل خشنى دارد که توام با درد و ناله آدمهایى است که داوطلبانه  به او مراجعه مى کنند. در مورد دختر دانشجو یک نوع خشونت دیگر اعمال می شود و ناگهان دیگر او را به دانشگاه راه نمی دهند .بروزاین خشونت ها مدام مسیر زندگی ماها را تغییر می دهد .

 

در برخی از مواقع این خشونت به صورت ناخودآگاهی بروز پیدا می کند؟

درست است . اما باید توجه کنیم که نسبت به بروز خشونت در درون خودمان آگاه باشیم و اینکه خشونت ما چه تاثیراتی روی شخص مقابل دارد .سفر براى امرار معاش است . ولى مسافرى با حضور هر روزه اش، بخشى از زندگى او مى شود.عادت، عشق، فرار از تنهایى، نیاز به دیده شدن ، هر کدام ازاینها یا همه اش مى تواند باشد.  روی این زن هم خشونتی اثر گذار بوده و شوهرش را از دست داده است و همانطوریکه اشاره کردم خشونت مسیر زندگیش را تغییر داده است . زنی که با شوهرش خوشبخت بوده ، ناگهان تنها می شود و باید سرپرست خانواده اش بشود .

 

 

در چند جای نمایش منصوره رویاهایش را رو به مخاطب روایت می کند؟

بله .مانند سایر شخصیتها درنمایش رویاهایش، ترسها، تردیدهاو رویدادهاى زندگى اش را روایت می کند.

 

گفت وگو از احمد محمد اسماعیلی.