در حال بارگذاری ...
...

مروری بر هنرهای نمایشی کشورهای غرب آسیا - 5

عمان ،؛ تئاتر با تمام جوانب

مروری بر هنرهای نمایشی کشورهای غرب آسیا - 5

عمان ،؛ تئاتر با تمام جوانب

عمان همواره همسایه ای آرام و دوست ایران بوده ،کشوری که برخلاف تمام کشورهای جوان عرب خلیج فارس هیچ گاه مستعمره ی بریتانیا نبوده است و تاریخ استقلالش به شکست پرتغالی ها در قرن شانزدهم باز می گردد .

به گززارش ایران تئاتر عمان کشوری نفت خیز است که قوت مردمانش از ماهیگیری و  کشاورزی می گذرد . هنر نمایش در این کشور هنری به شدت نوپاست . و توجه مسئولان فرهنگی این کشور به تئاتر از بیش از سی سال فراتر نمی رود .

نمی توان عمان را در زمره کشورهای صاحب تاتر بشمار آورد . کمااینکه تمامی کشورهای موجود در خلیج فارس در صدق این گفته مستثنی نیستند . سلطان نشین عمان با افتتاح اپرا هاوس مسقط در سال  2001که ملهم از معماری عربی – اسلامی ساخته شده گام بزرگی برای حضور و بسط هنر نمایش برداشته است. 

مسدولان فرهنگی این کشور منطقه " شاطی القرم " را به عنوان پایگاه فرهنگی شهر برگزیده و با ساخت و تاسیس مراکز متنوع فرهنگی هنری در توسعه وبسط هنرهای نمایشی می کوشند . احداث چندین تاتر و سینمای پیشرفته و روزآمد با تمام تجهیزات فنی در کنار اپرا هاوس مسقط از آن جمله اند . احداث این اپرا یکی از آرزوی های سلطان قابوس حکمران فعلی عمان بوده و از انجا که او یکی از هواخواهان موسیقی کلاسیک است ، این محل در مدت کمی بعد از احداث آن بدل به مرکز  فعالیت های فرهنگی این کشور شده است. سالنی با گنجایش بیش از هزار وصد نفر تماشاگر . هنرمندان جهانی و بنامی چون آندره آ بوتچلی در این سالن به اجرای  اثر پرداخته اند . از دیگر فعالیت های نمایشی این مرکز می توان به حضور و اجرا ی نمایش  "دن کیشوت " اثر  پل تیلور دنس کمپانی  و یا اپرای " دریاچه قو " توسط کمپانی " مارینی بالت " اشاره کرد .

در سال 1991 دپارتمان تاتر در کالج  هنر و علوم اجتماعی مسقط  تاسیس و  از ان پس به تربیت دانشجویان هنر نمایش همت گمارده است .این دپارتمان در چهار رشته ی کارگردانی ، بازیگری، طراحی صحنه  و نقد تاتر دانشجو می پذیرد . دکتر فاطمه الشکیلی به عنوان  ریاست دپارتمان  تاتر این کالج علاوه بر تربیت دانشجو نقش مهمی در توسعه و گسترش هنر نمایش در  کشور عمان دارد . صلاله دو مین شهر بزرگ این سلطان نشین در حاشیه خلیج فارس هم از دیگر مراکز فرهنگی این کشور حاشیه خلیج فارس بشمار می رود . فعالیت های تاتری در این شهر به مراتب نسبت به مسقط که پایتخت تجاری عمان بحساب می آید ، بیشتر است . مهم ترین جشنواره ی تاتری این کشور " اورجینال تیاتر فستیوال " است . که با دعوت از کمپانی های بین المللی  سعی در توسعه هنرهای دراماتیک در میان مردم خود دارد . محل بگزاری این فستیوال ثابت نیست و هر ساله در  مکان های فرهنگی شهر مسقط جابجا می شود . مراکز فرهنگی ای مانند  بوستان پالاس  و ... جامعه ی تاتری ایران شناخت دقیقی از فضای هنری کشور همسایه خود ندارد و تنها شناخت اش محدود به حضور  نمایش " بازار"  نوشته  " محمد الحینای " و کارگردانی " ادریس النبهانی " در سی و سومین جشنواره بین المللی تاتر فجر است .