نشست خبری نمایش در حوزه هنری برگزار شد؛
«خاتون»؛ نمایشی مذهبی با مولفههای تئاتری

نشست خبری نمایش خاتون

نشست خبری نمایش خاتون

نشست خبری نمایش خاتون
محمد ساربان بازیگر نمایش «خاتون»، قصه روان و دلنشین بدون ادا و اصولهای روشنفکرانه را یکی از ویژگیهای این نمایش عنون کرد.
به گزارش ایران تئاتر؛ نشست خبری نمایش «خاتون» به نویسندگی و کارگردانی حسین عالمبخش با داستانی درباره وضعیت کاروان اسرای کربلا در مدت اقامتشان در شام، در حوزه هنری برگزار شد.
محمد ساربان بازیگر پیشکسوست تئاتر در این نشست با اشاره به اینکه بخاطر حضور در یک پروژه سینمایی، مدتی از تئاتر دور بوده، گفت: پیشنهاد بازی در این نمایش را پذیرفتم چون نمیخواستم ارتباطم با صحنه کمتر از این بشود. ضمن اینکه من با کارهای مناسبتی بیگانه نیستم و مخاطبان این آثار را میشناسم. البته خرفهای بودن اغضاء گروه نیز در پدیرش این نقش بیتاثیر نبود.
ساربان در ادامه با اشاره به اینکه نقشی که در این نمایش بازی میکند از آن نوع نقشهایی است که پیش از این نیز بازی کرده و برایش غریبه نبوده، عنوان کرد: یکی از ویژگیهای متن که برایم جذاب بود این است که از آن دست متنهایی است که بدون ادا و اصولهای روشنفکرانه حرفش را میزند و به دل مینشیند. همچنین حضو یک فرد مسحی به همراه خواهرزادهاش در این اثر برای من خیلی جذاب بود و این نکتهی ظریفی است و این پیام را منتقل میکند که از هر قوم و مسلک و مرامی که باشی مهم این است که انسان بود.
این بازیگر پیشکسوت تئاتر همچنین درباره علل عدم استقبال مخاطب از نمایشهای حوزه هنری، گفت: من تا سالهای قبل هیچج نمایشیرا در حوزه هنری از دست نمیدادم اما چند سال پیش متافانه شاهد اتفاقهایی بودم که تصمیم گرفتم که دیگر پایم را در حوزه هنری نگذارم.
او ادامه داد: علت این صمیم هم که در آن مقطع گرفتم این بود که دیدم افرادی تحت عنوان نگهبان یا حراست در مواجع با تماشاگران و حتی بازیگرانی که به مجموعه میامدند رفتار توهین آمیزی داشتند. مثلا من دیدم که بخ هاطر یک پوتین قرمز رنگ خانواده ای را به حوزه هنری راه ندادند و این بیاحترام به تماشاگر متاسفانه وجود داشت. برای این کار هم ابتدا این مسئله را عنوا کردم اما ظاهرا تغییراتی ایجاد شده و رفتارها فرق کرده و من هم با توجه به این مسئله بازی در این کار را پدیرفتم.
«خاتون» یک کنکاش تاریخی درباره حضرت رقیه(س) است
حسین عالمبخش نویسنده و کارگردان این نمایش نیز در این نشست با بیان اینکه «خاتون» شاهد یک کنکاش تاریخی است، گفت: متاسفانه در تاریخ شاهد مواردی بودیم که برای حضور شخصیتی همچون حضرت رقیه(س) مستنداتی وجود ندارد به همین روی در این نمایش تلاش کردیم تا به این مسئله مهم و اهمیت وجودی حضرت رقیه(س) بپردازیم.
عالمبخش در ادامه با اشاره به اینکه در این نمایش بر اساس مستندات متعدد وجود حضرت رقیه(س) به اثبات میرسد، درباره خط داستانی این اثر عنوان کرد: داستان خاتون روایت دختری مسیحی آریها است که همبازی خضرت رقیه(س) بوده و پس ا واقعه عاشورا این دختر بچه هنوز دوست دارد که پیش حضرت باشد و اتفاقات اثر با محوریت این دختر بچه مسیحی شکل میگیرد. البته در این نمایش شخصیتهای دیگری نیز وجود دارد مثل پیرزنی که خرابهاش را به معاویه نفروخت و معاویه نیز آن را بالاجبار از او خریداری نکرد که برخی این را به عنوان نکته مثبت در زندگی معاویه قلمداد میکنند.
این کارگردان تئاتر در ادامه با بیان اینکه قصد داشته این اثر را به صورت تله تئاتر بسازد اما شرایط این کار معیا نشده، درباره اجرای صحنهای این اثر گفت: بعد از آنکه سال گذشته ای نمایش را دانشگاه تهران اجرا کردیم و با استقبال خوبی نیز مواجه شد امسال تصمیم گرفتیم که در سالن بزرگتری کار را مجددا اجرا کنیم و علت اصلی اجرا در تالار اندیشه به خاطر این بود که بتوانیم پاسخگوی مخاطبان بیشتری باشیم.
این کارگردان تئاتر همچنین در پاسخ به سوالی درباره اینکه با توجه به عدم استقبال مخاطبان تئاتر از کارهای مناسبتی، چه تمهیداتی برای جذب مخاطب در نظر گرفته شده، عنوان کرد: در وهلهی اول قطعا اطلاعرسانی درست تاثیر زیادی در جذب مخاطب دارد و ما هم با توجه به تجربیاتی که طی سالهای گذشته به دست آوردیم تدابیری را در این زمنیه اندیشدهایم. از جمله اینکه ما در سطح شهر تهران حدود 40 پایگاه اطلاعرسانی بین آحاد مردم و نه فقط یک قشر خاص داریم. چراکه وقتی در تهران 15 میلیونی تنها صد هزار نفر از یکسری آثار دیدن میکنند را نمیتوان اثری دانست که مورد توجه مردم قرار گرفته و این تئاتر عملا در رنکیگ جهانی تئاتر مقبولی محسوب نمیشود. علاوه بر این تاکنون برای خرید بلیط با روابط عمومیِ بیش از بیست نهاد و سازمان از جمله بسیج مخابرات، کمیته امداد امام خمینی، ستاد فرمان امام، شهرداری تهران و... رایزینی کردیم.
«خاتون» مجلس عزاداری و روضه نیست؛ تئاتر است
علی یعقوبزاده نیز که به عنوان یکی از بازیگران اصلی این نمایش در این نشست حضور داشت، در سخنان کوتاهی به تاکید بر اینکه برای قبول مقش در کارهای مناسبتی و مذهبی وسواس بسیاری به خرج میدهد، گفت: خوشحالم که در این کار یک روضه و یک مجلس عزاداری نداریم بلکه با یک تئاتر مواجه هستیم. در واقع تلاش کردیم با مولفههای تئاتری با تماشاگر صحبت کنیم و در عین حال مواجه با فکر و احساسات بکشاند به طوریکه با قصه مواجه شود .
علی یعقوبزاده یکی دیگر از بازیگران نمایش «خاتون» نیز با بیان اینکه برای پدیرفتن بازی در کارهای مناسبتی و مذهبی وسواس زیادی دارد، گفت: خوشحالم که در این کار یک روضه و مجلس عزاداری نداریم بلکه یک تئاتر داریم
این بازیگر افزود: وجه دیگری که در این ثر برایم جذاب بود پرداختن به شخصیت حضرت رقیه بود، چراکه بسیار شنیدهایم که درباره شخصیت این حضرت حرفهایی میزنند از جمله اینکه میگویند که شخصیت ایشان یک شخصیت واقعی نبوده در حالیکه مصادیق و استناداتی زیادی در رد این حرفها وجود دارد. و اجرای این اثر میتواند به رفع این شبهات نیز کمک کند.
او در پایان خاطر نشان کرد: امیدوارم ارتقاء ذائقه تماشاگران مذهبی تاثیر به حقی بگذارد و آن حسی که از نمایشهای مذهبی هست تغییر کند
افشین سنگچاپ نیز در سخنانی با بیان اینکه مدتها بود که از نظر ذهنی درگیر ماجرای امام حسین(ع) بوده، گفت: همیشه فکر میکردم که من به عنوان یک بازیگر چگونه میتوانم دین خود را به ایشان ادا کنم و حرفهی من هم میتواند در این زمنیه حرفی برای گفتن داشته باشد. در همین احوالات بودم از طریق دوستی با آقای عالمبخش مرتبط شدیم و بخ هاطر ویژگیهایی که این اثر به عنوان یک تئاتر داشت، بازی در این نمایش را پدیرفتم. و احساس میکنم که با حضور در این اثر طی این مدت به مقولهای که سالها درگیر آن بودم نزدک شدم.
نمایش «خاتون» با نقشآفرینی پونه عبدالکریمزاده، افشین سنگچاپ، کیمیا ملائی، لیلا بوشهری، علی یعقوبزاده، محمدساربان و محمودراسخفر، از 27 آبان تا 10 آذرماه، ساعت 19 در تالار اندیشه حوزه هنری روی صحنه میرود.