گفت وگو با پوریا رحیمی سام کارگردان مرثیه ای برای سین گاف شرکت کننده در بخش مسابقه جوان فجر 35
اهل ادا بازی های فرمی درتئاتر نیستم

ایران تئاتر:اغلب مخاطبان پوریا رحیمی سام رابا حضورش در فیلم محبوب و کلاسیک شده احتمال باران اسیدی می شناسند که رحیمی سام در کنار شمس لنگرودی بازی درخشانی از خودش ارائه کرد.
پوریا رحیمی سام بیش از آنی که سینمایی باشد بچه تئاتر محسوب می شود و در سال های اخیر در نمایش هایی مثل پینوکیا کار شهره سلطانی و در کنار محمد نادری ومحمد صادق ملک در نقش روباه مکار به ایفای نقش پرداخت و در نمایش رئالیستی و موفق آخرین نامه مهرداد کوروش نیا حضور موثرش را نشان داد و در کارهای دیگری مثل مندریک و نمایش نامه خوانی به مناسبت ورود اشکان نیز حضور داشته استرحیمی سام امسال هنرمند دومنظوره است و ضمن حضور در جشنواره تئاتر فجر با فیلم های کوپال در کنار لوون هفتوان ، در اسرافیل در کنار هدیه تهرانی به بازی پرداخته است و فیلم های دیگرش مثل بی نامی هم برای جشنواره انتخاب نشد. پوریا رحیمی سام سوای بازیگری و کارگردانی دستی هم در آموزش دارد و در برنامه فیلم کوتاه شبکه مستند در بخش آموزشش حضور دارد. نمایش سین گاف که یک کار رئالیستی است نوشته کیمیا کاظمی و با کارگردانی پوریا رحیمی سام است که پیش از این از ۱۶ خرداد ۹۵ در پلاتو اجرا تئاتر شهر به روی صحنه رفت و تا ۳۰ خرداد جرایش ادامه داشت .ایده ابتدایی این نمایش بر پایهی کشتار سگها در شیراز شکلگرفته است و درواقع مرثیهای است برای موجودات زندهای که بیدلیل و بهصرف ِ انسان نبودن توسط انسانها کشته میشوند. داستان، روایت کابوسهای مرد مهاجری است که پس از گذراندن شرایطی دشوار، بهناچار در کشتار سگها نقش داشته و عذاب وجدان لحظهای رهایش نمیکند. کابوسهای او تا آنجا پیش میرود که تمام اتفاقات روزمره و سادهی پیرامونش رنگ خشونت میگیرند و آدمهای اطرافش همه به سگ تبدیل میشوند.میثم راز فر، سایه قاسمی، غزاله توده زعیم و محمد ثقهالاسلامی بازیگرانی بودند که در این اثر به ایفای نقش پرداختند و مهران میر باقری آهنگسازی این نمایش را برعهد ه دارد. با پوریا رحیمی سام در باره نمایشش و اجرای آن در خانه هنرمندان در طول برگزاری جشنواره بین المللی تئاتر فجر گفت وگویی انجام داده ایم.
پویا رحیمی سام را اغلب مخاطبان به عنوان بازیگر سینما و تئاتر می شناسند .چگونه رفتید به سراغ اجرای نمایش و کارگردانی ؟
درگذشته به صورت آماتوری و دانشجویی تجربه کارگردانی در تئاتر را داشتم .بزرگ شده هشتگرد استان البرزم و با حضور در گروه تئاتری مهرداد کوروش نیا اصول تئاتر را آموختم و بتدریج با سایر بچه ها رشد کردیم و هراز گاهی با بچه های گروه کارهایی را به عنوان کارگردان اجرا می کردیم.
آیا تجربه کارگردانی به صورت حرفه ای برایتان جذابیت هایی دارد ؟
راستش را بخواهید الان خیلی خوشحال نیستم و در این این مدت آنقدر درگیر استرش شرایط اجرا بودم که بارها تصمیم گرفتم عطای کار را به لقایش ببخشم و دور کارگردانی تئاتر را خط بکشم. اما عشق تئاتر مانع چنین کاری می شود. دراجرای نمایش مرثیه ای برای سین گاف یک گروه جوان ، باانگیزه و درجه یک با من همکاری کردند و نزدیک به دو سال مثل یک خانواده با هم زندگی می کردیم و تعاملشان باعث می شد سختی ها را تحمل کنم و به کار ادامه بدهم و از نیمه کاره رها کردن نمایش منصرف شدم.
مراحل نوشتن متن نمایش نامه آیا به صورت کارگاهی انجام شد؟
کیمیا کاظمی نویسنده کار جزو بچه های گروه است و نوشتن کامل متن در حین تمرینات شکل گرفت و بیشتر حالت کارگاهی داشت.البته ایده اولیه نمایش را من طرح کردم .
این ایده اولیه نمایش بر اساس چه محوری در ذهنتان به وجود آمد؟
با خواندن خبری در روزنامه مبنی بر کشته شدن سگ های ولگرد در شیراز توسط اسید در ذهنم به وجود آمد . در ادامه داستان بسط و گسترش پیدا کرد و شخصیت اصلی نمایش کارگر جوان مهاجری است که از شهرستان به تهران مهاجرت می کند. البته در نمایش اشاره صریحی به اینکه مرد جوان از کجا به تهران مهاجرت کرده نمی شود و ممکن است این جوان از خارج از کشور به ایران آمده باشد.این جوان چون تجصص و مهارتی ندارد مجبور می شود شغل نامتعارفی مثل کشتن سگ ها را قبول کند . در طی کار برای این جوان اتفاقاتی رخ می دهد که دچار تزلزل روحی و روانی می شود . .ززمان رواییت داستان نمایش مربوط به مرور کابوس های این مرد جوان در یک شب است و یک جورهایی سگ کشی که انجام داده در ذهنش تبدیل به کشتن آدم هایی که در اطرافش حضور دارند می شوند.
درساختار این نوع نمایش روایت سو رئال باعث انتقال بهترمفاهیم به مخاطب می شود؟
چون ما در ساختار نمایش با کابوس های این مرد مواجه هستیم .در فضای اجرایی نمایش از رئالیسم دور شده ایم و البته قصه واحد و مشخصی برای اجرای نمایش مورد استفاده قرار دادیم.
آیا نمایش مرثیه ی برای سین گاف را می توانیم یک نمایش شخصیت محور بدانیم؟
نمایش چهار شخصیت دارد و هرکدامشان در ایجاد درام یک سهم مشخص دارند.
در سینمای ایران و جهان چندین فیلم کوتاه ، نیمه بلند و داستانی با این مضمون ساخته شده است؟
بله، چند کار خارجی را با چنین مضمونی دیدم و تاثیراتی از این آثار هم در ساختار نمایش دیده می شود .
آیا ساختار اجرایی نمایش را برای اجرا در سالن بلک باکس طراحی کردید؟
بله، بر اساس ویژگی های سالن های بلک باکسی طراحی های حرکت و نور را انجام دادیم .
آیا نمایش را قبل از اجرا در مجموعه تئاتر شهر درهشتگرد هم اجرا کرده بودید؟
نه، نمایش در جشنواره بین المللی تئاتر فجر دربخش مرور حضور دارد. در تابستان امسال هم چندین اجرا در پلاتوی تئاتر شهر داشتیم .
آیا می توانیم نمایش مرثیه ای برای سین گاف را یک نمایش تجربه گرا بدانیم؟
در اجرای نمایش از فضای تجربی هم استفاده کرده ایم وعلی رغم اینکه این نوع متریال اجرای نمایش قابلیت و استعداد یک کار تجربی و مدرن را دارد ، به این سمت نرفتم و زیاد اهل این نوع جریانات و جنگولک بازی فرمی نیستم و تمام تلاشم روایت روان و ساده داستان نمایش بدون هیچ پیچش فرمی و اجرایی بود . البته این ساده روایت کردن ساختار تجربه گرایی برای من داشت.
حضور در جشنواره تئاتر فجر را چگونه ارزیابی کردید ؟
سال قبل بیش ازهشتاد درصد نمایش هایی که در تهران اجرا را شد دیده ام و از دیدن تئاتر لذت می برم. معتقدم یکی از بخش های خوبی جشنواره تئاتر امسال بخش جوانش است که کارهای با کیفیتی در آن حضور دارند .
گفت وگو از احمد محمد اسماعیلی