آتش تقی پور بازیگر نمایش رویای شب دهم اردیبهشت در گفت گو با ایران تئاتر :
دوست داشتم نادر برهانی مرند سر تمرینات می آمد!

آتش تقی پور

رویای شب دهم اردیبهشت

رویای شب دهم اردیبهشت
ایران تئاتر : آتش تقی پور جزو بازیگران با سابقه تئاتر و تلویزیون ایران است که در پنج دهه حضور اثر گذاری در عرصه بازیگری داشته است .تقی پور در رویای شب دهم با ارائه بازی درست و تحسین برانگیز از شخصیت پدر شهید شهید وزوایی شمایل درست و ملموسی از این شخصیت ارائه کرده است
تقی پور در این پنج دهه با موثرین عرصه نمایش همچون بهرام بیضایی ، محمد علی نجفی، ایرج طهماسب ، حسن فتحی و...همکاری کرده است . او نقش های رئال را با اندازه نقش های تاریخی درست و شایسته ایفا می کند . سیاست خواجه ، زیر درخت هلو ،دم صبح ،جلال الدین، شب دهم ،مسافر ،شب واقعه، دیدار در استانبول ،سر بداران ،جاده عشق ، زینت و فرار بزرگ و مسافران از جمله کارهای مهم کارنامه کاریش محسوب می شوند.
نمایش رویای شب دهم اردیبهشت پس از اجرا در تالار وحدت این روزها در حوزه هنری روی صحنه رفته است . با تقی پور در باره حضورش در نمایش رویای شب دهم اردیبهشت و ایفای نقش پدر شهید وزوایی گفت وگویی انجام داده ایم.
از دهه چهل و با داشتن تحصیلات آکادمیک وارد عرصه بازیگری شده اید ، چقدر از این روند تا به امروز احساس رضایت دارید؟
به طور حتم هیچ کسی از فعالیت در حرفه ای که در آن مشغول به کار است احساس رضایت کاملی ندارد. زیرا انسان روح کمال گرایانه ای دارد و دوست دارد به ایده آل ها و آرزوهایش برسد و من هم چنین رویکردی دارم. تلاش کرده ام که هر کار جدیدم نسبت به کار قبلیم بهتر و کامل تر باشد . یک بازیگر باید تلاش کند تا در کارش به رشد و تعالی دست پیدا کند .اما شرایطی که به وجود می آید باعث می شود تا ماها به این ایده الها نرسیم و شرایط شخصی و اجتماعی و توانایی فردی هم در این قضیه بی تاثیر نیستند.
با بزرگانی نظیر دکتر رکن الدین خسروی کار کرده اید. کار با جوان هایی نظیر میلاد جباری در رویای شب دهم اردیبهشت چه ویژگی هایی دارد؟
هر کارگردانی ویژگی های خاص خودش را دارد . درآن دوران بازی در تئاتر و گروهها تحت یک نظم درست انجام می شد و با تمرینات کافی نمایش روی صحنه اجرا می شد. در سال های اخیر در برخی از کارها این نظم کمتر شده است و در تئاتر بازیگر سالاری حاکم شده و کارگردان باید دنبال بازیگرش بدود و از او بخواهد که سر تمرینات حاضر بشود . بازیگران جوانی این روزها در تئاتر حضور دارند که چهار پنج بازی همزمان را پذیرفته اند و این کار درستی نیست و تمرکز بازیگر روی نقشش از بین می برد . قبول دارم مسائل اقتصادی این روزها باعث شده بازیگران چنین رویه ای را در پیش بگیرند. اما در کلیت می بایست به یک سری از مسائل هم توجه داشت. بخش دولتی تئاتر با حمایت بیشتر از جوان ها می تواند به رشدشان کمک کند . خصوصی شدن تئاتر که این روزها مطرح شده است. سوای حسن هایش معایبی هم دارد و باعث می شود گروهها برای جلب تماشاگر بعد هنری کارشان را کم کنند .
آیا از نحو کاری میلاد جباری قبل از حضور در این نمایش شناختی داشتید؟
نه، شناختی نداشتم و در حین کار متوجه ویژگی هایش شدم و در کار مثل یک دوست خوب در کنارم حضور داشت و با هم زبان هستیم . در همان جلسه اول در باره فضای کار و نقش به تفاهم و اشتراک رسیدم .
به نظر شما حضور نادر برهانی مرند به عنوان دراماتورژ چه تاثیراتی در ارائه فضای درست از زندگی شهید وزوایی داشته است ؟
دوست داشتم نادر برهانی مرند سر تمرینات می آمد و با استفاده از تجربیاتش به بهتر شدن کار کمک می کرد . روز اول هم این مسئله را عنوان کردم و در جواب متوجه شدم که گویا ایشان به سفری رفته اند . اصولا این میل و رغبت در گروههای تئاتری وجود ندارد که از تجربیات نویسنده و... در مرحله شروع تمرینات استفاده کنند .
برای ایفای نقش پدر شهید وزوایی چه کارهایی سوای مطالعه متن نمایش نامه انجام دادید؟
در وهله رفتم و زندگی شهید وزوایی و نوع ارتباطش با خانواده و اظرافیانش را مطالعه کردم و متوجه ویژگی های متفاوتش شد .
ویژگی های متفاوت شخصیتی شهید وزوایی چیست ؟
شهید وزوایی ضمن با سواد بودنش و داشتن تحصیلات عالیه در فراگیری علوم نظامی و فرماندهی هوش بسیاری داشت . وزوایی در چند عملیات مثل بازی دراز با حداقل نیرو و امکانات پیروزی های خیره کننده ای داشت. حضور در جبهه باعث شد شهید وزوایی به بلوغ فکری و روحی برسد و بتواند به چنین جایگاهی برسد . در زمان جنگ خیلی از جوان ها مسئولیت های مهمی را برعهده گرفتند و در تاریج جنگ و سیاست اثر گذار شدند .
نقش پدر زیاد بازی کرده اید . نقش پدر شهید چه ویژگی هایی دارد ؟
من تلاش کردم چهره ملموس و قابل باوری از یک پدر طبقه متوسط ایرانی در دهه شصت ارائه کنم . علاقه داشتم وجوهات بیشتری از این پدر را در بازیم ارائه می کردم ،اما زمان نمایش محدود بود و نتوانستم چنین کاری را انجام بدهم . در هر صورت با توجه به احترامی که به شهدا و خانواده هایشان دارم، با نوع بازیم تلاش کردم حق مطلب را در باره این بزرگان ادا کنم . کارگردان کار هم در حد توانش در تحقق چنین خواسته ایی تلاش کرد و همراه همه بچه های گروه بود .
بیشتر دوست دارید چه نوع نقش هایی را بازی کنید؟
در تئاتر توانسته ام نقش های متفاوت و متنوعی بازی کنم .در دورانی علاقه زیادی داشتم تا نقش آدم های ساده روستایی را بازی کنم. اما به دلیل فیزیک بدنیم اغلب نقش آدم های خشن ، نظامی و جدی را به من پیشنهاد می دادند . اما در مقطعی دیگر این نوع نقش ها را بازی نکردم و با انتخاب هایم رفتم به سراغ ایفای نقش های متفاوت تر. البته همیشه نمی شود با پیشنهادات تکراری مخالفت کرد ،زیرا بحث مالی هم وجود دارد و من از این شغل امرار معاش می کنم.
گفت وگو از احمد محمد اسماعیلی