در حال بارگذاری ...
...

گزارشی از مراسم اختتامیه چهارمین دوره نمایشنامه‌خوانی در خانه هنرمندان

تمرکز روی ادبیات یک کشور اقدام بسیار به جا و خوبی بود و ما در چهارمین دوره شاهد این تجربه بر روی آثار نمایشی کشور فرانسه بودیم.

دیروز مراسم اختتامیه چهارمین دوره نمایشنامه‌خوانی خانه هنرمندان برگزار شد.
دوره‌های نمایشنامه‌خوانی خانه هنرمندان که تقریباً چند ماه پس از برگزاری چنین برنامه‌ای در کافه‌تریای تئاترشهر صورت گرفت با همکاری خانه هنرمندان و مؤسسه اندیشه‌سازان آغاز به کار کرد و تا به حال موفق شده است چهار دوره نمایشنامه‌خوانی با همکاری و حضور هنرمندان برگزار کند. چهارمین دوره ویژه مرور آثار نمایشی فرانسه بود که در آغاز هر ماه به مدت دو روز یک متن نمایش فرانسوی توسط گروه تئاتری روخوانی می‌شد. همچنین این دوره را می‌توان طولانی‌ترین دوره نمایشنامه‌خوانی در خانه هنرمندان ذکر کرد و همچنین اولین دوره‌ای دانست که گروه‌های شهرستانی هم در این برنامه حضور داشتند.
دیروز در ابتدای مراسم اختتامیه طوفان مهردادیان یکی از مسئولان جلسات نمایشنامه‌خوانی و همچنین از همکاران موسسه اندیشه‌سازان در مقام مجری برنامه را آغاز کرد.
این برنامه برخلاف پیش‌ زمینه ذهنی راس ساعت مقرر شروع شد، مراسمی بی‌سر و صدا و بدون‌ سخنرانی‌های طولانی مدت. گروه داوران این دوره که عبارت بودند از محمد یعقوبی، مریم کاظمی، کاظم هژیرآزاد، ناصح کامکاری و بهرام عظیم‌پور در سه بخش بازیگری زن، بازیگری مرد و کارگردانی تعدادی برگزیده و منتخب داشتند.
به ترتیب در بخش بازیگری مرد از محمدعلی مناجاتی، بهنام تشکر و سیدمهرداد ضیایی تقدیم شد. همچنین نفر اول بازیگری مرد نوید برادران به خاطر هنرمندی در نمایشنامه‌خوانی ”عیش و نیستی“، نفر دوم احمد آقالو به خاطر نمایشنامه‌خوانی”زنان فضل‌ فروش“ و نفر سوم مسعود میرطاهری به خاطر نمایشنامه‌خوانی ”همه افتادگان“ معرفی شدند.
در بخش بازیگری زن هم فقط از پگاه آتش‌افروز به خاطر نمایشنامه‌خوانی”عیش و نیستی“ تقدیر شد و به ترتیب از مقام اول تا سوم سهیلا صالحی به خاطر نمایشنامه‌خوانی ”همه افتادگان“، پگاه طبسی‌نژاد به خاطر نمایشنامه‌خوانی”نیما ادون و مونترا“و ناهید مسلمی نیز به خاطر ”زنان فضل‌ فروش“. در بخش کارگردانی رتبه اول کارگردانی مشترک به دو کار اهدا شد؛ علی علوی کامران به خاطر نمایشنامه‌خوانی ”همه افتادگان“ و کامبیز زاهدپور به خاطر نمایشنامه‌خوانی ”مونترا“. اما در این بخش رتبه دوم و تقدیر به دلیل عدم انتخاب وجود نداشت.
پس از معرفی و تقدیر از برگزیدگان، مریم کاظمی کارگردان و یکی از اعضای هیات داوران این مراسم صحبت کوتاهی برای حاضران کرد، وی گفت:« تمرکز روی ادبیات یک کشور اقدام بسیار به جا و خوبی بود و ما در چهارمین دوره شاهد این تجربه بر روی آثار نمایشی کشور فرانسه بودیم. اما زمانی می‌تواند تبدیل به کار قابل توجهی درآید که در انتخاب آثار نهایت دقت شده باشد و همچنین برای اولین بار دیده شود.»
کاظمی افزود:« در این دوره ما در زمینه کارگردانی نوآوری‌های بسیار خوبی دیدیم.»
این کارگردان همچنین تاکید کرد:« هیات داوران در انتخاب آثار هیچ تعریف خاصی نداشتند و این دقیقاً به معنای حذف محدودیت‌ها است. ما فقط در کلیت اجرا، بازیها و خلاقیت گروهی برایمان مهم بود.»
پس از آن بهروز غریب‌پور، در مقام مدیرخانه هنرمندان صحبت کوتاهی را ایراد کرد. وی در ابتدای صحبت‌هایش قول داد که کارهای برگزیده امروز حتماً در تالار تجربی خانه هنرمندان نوبت اجرای عمومی خواهند گرفت البته به شرط اجرای موارد قانونی مانند گرفتن مجوز.
غریب‌پور همچنین از موسسه اندیشه‌سازان به دلیل پیوستگی و جدیت در کارش تشکر کرد و گفت:« با این کار، این موسسه کارنامه فرهنگی خوبی را برای خود ایجاد کرده است. در انتها نیز از هنرمندان جوان خواست تا به محدودیت‌های فضا و زمان اندک برنامه‌ریزی‌ها در تالار تجربه توجه کنند و اینکه تالار تجربه تنها تالار خانه هنرمندان است که می‌توان در آن اجرای صحنه‌ای داشت اما با این حال فقط برای اجراهای صحنه‌ای نیست و در آن کارگاه یا نشست نیز برگزار می‌شود.
به عنوان آخرین سخنران، محمد یعقوبی، یکی دیگر از اعضای هیات داوران این برنامه درباره نحوه انتخاب دو برگزیده در بخش کارگردانی در مقام نخست گفت:« این دو گروه از آنجا که هر کدام نگاه خاصی به کار داشتند و هر دو نیز متعلق به ژانرهای مخصوص خودشان بودند و همچنین هر دو نیز دارای ارزشهای خاص خودشان بودند، ما توانستیم و خواستیم در بخش نخست کارگردانی دو برگزیده داشته باشیم.»
در انتهای این مراسم نمایشنامه ”همه افتادگان“ اثر ساموئل بکت و به کارگردانی علی علوی‌کامران برای علاقمندان روخوانی شد.