یادداشت صبا آزادی بر نمایش «من در پوست شیرم نمیگنجم»
تراژدی بر اساس یک اشتباه

ایران تئاتر –صبا آزادی : روزبه حسینی جزء معدود افرادی است که تمامیت خود را بااخلاق حرفهای صرف تئاتر کرده است. گوهر نایابی که سالها در جستجویش بودم.
شروع همکاری من با گروه تئاتر"و ناگهان" به دو سال و نیم پیش بازمیگردد. روزبه حسینی را از ۱۴ سال پیش میشناختم و با اندیشه و آثار او آشنا بودم. تصمیم گرفته بود از جوانان مستعد و علاقهمند برای گسترش گروه تئاتر و ناگهان دعوت به عمل آورد. و «کارگاه نمایش» دیگری را به راه اندازد. بسیار استقبال کردم. پیشنهاد روزبه حسینی دقیقاً همان چیزی بود که فقدانش را در تئاتر امروزمان از دیرباز احساس میشد. دلیل اصلی من برای شکستن سکوت چندسالهام و شروع فعالیت مجدد در تئاتر به توضیح بیوگرافی من در این حیطه نیازمند است و ناگزیر باید از خود بگویم. تئاتر را من از سال ۱۳۷۸ درزمینهٔ بازیگری در انجمن نمایش کرمانشاه زیر نظر بهترین کارگردانها در غرب کشور آغاز کردم که تا سال ۸۴ بهصورت مداوم ادامه داشت. اساتیدی چون «هواس پلوک» و «بهمن مرتضوی» که از آنان فرای تئاتر درس زندگی آموختم. آموزههای این بزرگواران نگاه حرفهای در تئاتر را به من آموخت. درسهای مهمی چون تعهد، ادب، وقتشناسی، خوب شنیدن و تئاتر را زندگی کردن -نه تئاتر کارکردن برای مادیات و شهرت- لذت بردن از خلق کردن و احترام به هنر دیگران گزاردن و در یک کلام بااخلاق بودن.
تا دو سال و نیم پیش بستری برای ادای دین به این بزرگان نیافتم. پس از شروع مجدد در تهران بارها به دلیل فضای حاکم از قافله دور افتادم. روزبه حسینی جزء معدود افرادی است که تمامیت خود را بااخلاق حرفهای صرف تئاتر کرده است. گوهر نایابی که سالها در جستجویش بودم. اولین مکالمه من و روزبه حسینی در دو سال نیم پیش درباره کارگاه نمایش و هم آتلیه تئاتر دیگری بعد از انقلاب بود که راه بیژن مفید و استادمحمد و البته سیستمهای مدرن کارگاه نمایش را ادامه دهد. ابتدا دغدغه خود را که کارگردانی بود با ایشان در میان گذاشتم. فعالیتهای بسیار خوبی در این زمان انجام گرفت. روند آموزش و اجرای نمایشهای کارگاهی موفق هرروز امید مرا بیشتر کرد. «رپرتوار سه نمایش اقتباسی» از گروه "وَ ناگهان" یک اتفاق جدید و ارزشمند در تئاتر امروز به شمار میرود که ثمره دو سال و نیم برنامهریزی است. بعد از انتخاب من بهعنوان یکی از کارگردانها، قدم بعدی انتخاب متن بود. پروسه انتخاب متن از یک سال پیش آغاز شد. نمایشنامههای زیادی موردبررسی قرار گرفتند. از نویسندگان جوان و مستعد گروه تا آثار خود روزبه حسینی و یا با نگاه پژوهشی به تئاتر دهه ۵۰ از آثار بزرگانی چون عباس نعلبندیان، غلامحسین ساعدی، محمود استادمحمد و دیگر بزرگواران. اولین همکاری درزمینهٔ کار کارگردانی در این گروه برای من بسیار بااهمیت است چراکه پروژه رپرتوار اولین بار است که در تئاتر ایران بدین شکل و تا این حد مستقل و تخصصی محقق میشود. درنتیجه صرفاً یک تجربه نیست بلکه آزمونی است که در راستای اهداف گروه تئاتر و ناگهان پیش میرود. درنتیجه نوع نگاهی که این پروژه به تئاتر ارائه میدهد حائز اهمیت است. یکی از دلایل انتخاب این متن ایجاد چالشی بزرگ برای خودم بود چراکه نویسنده نمایشنامه را سال 83 برای گروه تئاتر "لیو" در اوج توانمندی بازیگران آن گروه نوشته بود که در ظاهر بسیار ساده و در عمل بسیار دشوار است؛ (که البته در آن زمان تحقق نیافته و امروز بالاخره...)
«من در پوست شیرم نمیگنجم» اقتباسی کاملاً آزاد از نمایشنامهی «در پوست شیر» نوشتهی شون اوکیسی نمایشنامهنویس بزرگ ایرلندی ست. نمایشنامه اصلی در سه پرده و حدود ۳ ساعت با بیش از ۳۰ شخصیت به تحریر درآمده و ژانر آن کمدی معرفیشده است. روزبه حسینی بهغایت نمایشنامه دیگری را خلق کرده و درخشان به تحریر درآورده است. اثری مینی مال با پنج شخصیت و ۵۰ دقیقه زمان. نمایش دارای ساختاری اپیک و بهصورت تابلویی روایت میشود. حضور بازیگران درصحنه هم بهعنوان شخص بازی و هم ناظر داستان است: گاه در کنار تماشاگر به قضاوت نشستهاند و گاه روایت میکنند. درام کمدی سیاه نمایش در پایانِ قرن نوزده میلادی و در بهبهه جنگهای استقلال ایرلند و آغاز تشکیل جمهوری و مبارزه جمهوریخواهان در مقابل استعمار انگلیس اتفاق میافتد.
دانل، شخصیت شاعر نمایش، اهالی ساختمانی که نمادی از اقشار مختلف جامعه ایرلند هستند را دچار سوءتفاهم میکند. شاعری که بهاشتباه یک مبارز تلقی شده و بر اساس این اشتباه، یک تراژدی بزرگ رخ میدهد. دستنوشتههایی که باعث تحریک جامعهای میشود که بهایش مرگ، سرخوردگی، قهرمانپروری و شعارزدگی ست که دامن عشق را هم میگیرد و تاریخی را رقم میزند. تاریخی که امروز هم شاهد آن هستیم. اینکه مفهوم آزادیخواهی مابین رجال سیاسی و مردم، مدام در چالش سوءتفاهم است.
نمایش «من در پوست شیرم نمیگنجم» به کارگردانی صبا آزادی و نویسندگی روزبه حسینی از 5 شهریور تا 13 شهریور در سالن استاد انتظامی از مجموعه خانه هنرمندان به روی صحنه میرود .
علیرضا دری، فرهاد تفرشی، کیا شقاقی، میثم غنی زاده، فاطمه نوروزی از بازیگران این نمایش هستند.