محمدحسن رستمانی رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان گلستان در گفتوگو با ایران تئاتر گفت:
جشنواره استانی را نباید به عنوان ویترین نگاه کرد

جشنواره استانی را نباید به عنوان ویترین نگاه کرد 2

جشنواره استانی را نباید به عنوان ویترین نگاه کرد 3
دبیر بیست و هشتمین جشنواره تئاتر استان گلستان و هفدهمین جشنواره تئاتر امیدهای جوان این استان معتقد است با داشتن یک برنامه دقیق و همکاری کلیه نهادها میتوان به ارتقا سطح کیفی نمایشها یاری رساند.
به گزارش ایران تئاتر محمدحسن رستمانی در خصوص این دوره از جشنواره تئاتر استان گلستان گفت: فراخوان جشنواره اوایل امسال در فروردین ماه به گروههای نمایشی ابلاغ شد که پیامد این فراخوان در بخش امیدهای جوان 31 متن و در بخش استانی 23 متن به دبیرخانه ستاد جشنواره رسید. در ادامه بعد از انتخاب هئیت داوران بازخوانی متون در دو بخش اشاره شده هر کدام با 17 متن به این دوره از جشنواره راه پیدا کردند و پس از انتخاب داوران مرحله بازبینی در قسمت امیدهای جوان 5 اثر و در قسمت جشنواره استانی 19 اثر انتخاب شدهاند.
او در خصوص زمان برگزاری این جشنواره بیان داشت: زمان برگزاری جشنواره از تاریخ 23 الی 26 شهریورماه سال جاری خواهد بود که در طول این زمان گروههای نمایشی آثار خود را به روی صحنه خواهند برد و 27 شهریور به عنوان روز اختتامیه در نظر گرفته شده است. همچنین رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان گلستان درباره بخش امیدهای جوان اضافه کرد: این بخش امسال به طور غیررقابتی برگزار خواهد شد.
دبیر این دوره جشنواره تئاتر استان گلستان در خصوص برگزاری کارگاهها و ورک شاپهای جشنواره افزود: در این دوره تلاش داشتیم تا سه کارگاه مرتبط با تئاتر را برگزار کنیم که به دلیل کثرت کار موفق به انجام آن نشدیم. البته باید یادآور شوم که بعد از پایان جشنواره در انجمن هنرهای نمایشی کلاسهای بلند مدتی را در زمینه بازیگری، کارگردانی و نمایشنامه نویسی و ورکشاپهای بیان و بدن برگزار خواهیم کرد.
رستمانی درباره تعامل با سایر نهادهای استان در خصوص برگزاری جشنواره تئاتر استانی گفت: برای ایجاد تعامل از اعضای شورای شهر، شهردار، فرماندار، امام جمعه استان و نمایندگان مجلس که در ارتباط با این حرکت فرهنگی هستند دعوت به عمل خواهیم آورد که پس از اتمام این رویداد روابط و تعامل بیشتری جهت بهتر شدن شرایط تئاتر استان در نظر گرفته شود. البته در نظر داریم که در پارکها و خانه فرهنگ با اجرا بردن تئاتر باعث آشتی مردم با این مقوله فرهنگی شویم.
دبیرهفدهمین جشنواره تئاتر امیدهای جوان درباره حضور مسئولان استان در این دوره جشنواره افزود: وزارت ارشاد، انجمن نمایشی استان که تولیت این حرکت فرهنگی را دارند متاسفانه در خصوص همکاری با مسئولان برگزاری جشنواره حضور کم رنگی داشتهاند که سایر نهادها نیز از این قاعده نیز مستثنی نیستند.
البته درباره نگاه حرفهای به تولید و اجرای عمومی در راستای تئاتر شهرستان باید بگویم که اگر به طور دقیق با ذهنیت تامین منابع مالی بخواهیم پیش برویم مسیر ما به مسر تئاترهای لاله زار خواهد رفت. زیرا سلیقه مخاطبان عام به گونهایدر سبد خانوار قرار میگیرد که برای مدتی از مسائل روزمره فارغ شوند. حال اگر این ذهنیت در دورنمای تئاتر شهرستان قرار بگیرد در آیندهای نه چندان دور در حوزه تئاتر لاله زار غوطه ور خواهیم شد. بنابراین این وظیفه یک هنرمند است برای دوری جستن از این اتفاق نیم قدم از مخاطب خود فاصله داشته باشد. چرا که تماشاگر این خط فکری را برای عرصه نشینان تئاتر مشخص میکند. البته در این رهگذر منکر این گونه از نمایشها نخواهیم بود زیرا این نمایشها نیز شاخصههای خودش را دارد. اما تئاتر با مولفههای خاص مربوط به خودش فراگیرتر و عامتر و البته رسالت مشخصی را به همراه خواهد داشت. از این صورت حمایت همه جانبه دولتی از تئاتر لازم است.
در ادامه محمدحسن رستمانی در خصوص تاثیر برگزاری این جشنواره در توسعه تئاتر استان بیان کرد: اگر قرار باشد جشنواره زده باشیم و به عنوان ویترین به آن نگاه کنیم هرگز موفق نخواهیم بود. حال با در نظر گرفتن اینکه نفس کار خوب است اما باید توجه داشته باشیم که این جشنواره را هر سال با هزینه بالا برگزار میکنیم. لذا برای آنکه جشنواره پر باری را داشته باشیم و هزینهها را به طور منطقی دخالت بدهیم میتوانیم با استفاده از دانش و بالا بردن سطح کیفی کارها و نگاه دقیق به آثاری که برای اجرای عموم روی صحنه میروند میتوانیم اتفاقات خوبی را پیش آوریم. به طورمثال سال 1388 سال موفقی در تئاتر استان به شمار میآورم زیرا از برون رفت کلاسهای آموزشی بازخورد خوبی را به دست آوردیم. لذا باتوجه به این موضوع باید تلاش داشته باشیم که هزینهها را به سمت تولید هدفمند آثار شاخص هدایت کنیم تا شاهد کارهایی با غنای بیشتر تولید و نزدیکی مردم به این هنر گرانمایه در آینده شویم.
دبیر بیست و هشتمین جشنواره تئاتر استان گلستان درباره حضور و نقش انجمن هنرهای نمایشی در جشنواره استان و مدیریت تئاتر افزود: حمایتها از سوی انجمن هنرهای نمایشی بسیار زیاد بوده است. اما در شرایط فعلی حمایتهای بسیار کم رنگ و کم جان در عرصه تئاتر شهرستانها مشهود است. لذا حضور و تولیت انجمن هنرهای نمایشی مرکز و به طبع پیامد آن انجمن هنرهای نمایشی استانها هر چند اندک از طریق تزریق منابع مالی میتواند باعث دوام و بقای گروههای نمایشی شود. حال برون رفت برگزاری اجراهای عموم و جشنوارههای تئاتر قابلیت آن را دارد که سبب روشن نگه داشتن چراغ صحنههای نمایش شهرستانها باشد و بسیار قابل تعمیق خواهد بود حمایتهای مادی و معنوی مرکز هنرهای نمایشی ایران و استانها صورت میگیرد.
او در ادامه صحبتهایش به نمایشهای تولید شده اشاره داشت و گفت: در شش ماه نخست سال جاری 13 اثر اجرای عموم رفتهاند و البته آثار منتخب این جشنواره نیز به تئاترهایی که برای عموم در نظر گرفته خواهند شد اضافه میشوند.
پورتال های استانی و انعکاس رویدادها در این شهرستان از مواردی بود که رستمانی در خصوص آن اضافه کرد: این اتفاق در استان زیاد پر رنگ نیست. اما جوانان به خوبی کارهای خودشان را انجام میدهند و سعی داریم نکته آغازین این رویکرد را در این جشنواره با ارتباط گرفتن جراید بومی، گاه نامهها، هفته نامهها، رسانهها و فضای مجازی رقم بزنیم.
قابل ذکر است بیست و هشتمین جشنواره تئاتر استان گلستان و هفدهمین جشنواره تئاتر امیدهای جوان این استان با همکاری محمدحسن رستمانی، اله قلی نظری، رحمان هزار جریبی، مریم رحمانی، عقیل قریب آزادی و رمضانعلی یازرلو در بخش شورای سیاستگذاری تئاتر استان، روح اله خالقی، احمد جندقی، رشید نصیری و سعید کاظمیان در بخش کمیته انتخاب آثار و دکتر افشین خورشید باختری، مهدی طهماسبی و امین عظیمی به عنوان داوران نهایی در این جشنواره صورت گرفته است.
گفتنی است این جشنواره از تاریخ 23 الی 27 شهریورماه سال جاری در شهر گرگان به دبیری محمدحسن رستمانی برگزار خواهد شد.
گفتوگو از کیارش وفایی