در حال بارگذاری ...
مرور فعالیت های سال ۹۷ تئاتر کشور در حوزه دینی :

تئاتر دینی ؛ گونه ای برای همه فصول

ایران تئاتر- علی رحیمی: در سالی که گذشت بیش از ۱۲ سوگواره، جشنواره و همایش دینی و مذهبی و بیش از ۲۶ نمایش دینی در کشور به اجرا درآمدند.

هنر تئاتر به واسطه توانایی منحصر به فردی که در برقراری ارتباط موثر و سازنده با مخاطب دارد، همواره نقش مهمی را در انتقال، فهماندن و در نهایت به باور نشاندن پیام در ذهن مخاطب ایفا می کند. این جایگاه باعث شده  هنرهای نمایشی کارکرد ویژه ای  در  نهادینه سازی ارزش های مورد نیاز جامعه  داشته باشد.

ارتباط تنگاتنگ میان دین و هنر نمایش که سبقه ای به درازای تاریخ تئاتر دارد، نیز منبعث از همین ظرفیت است.  این بدان معناست که تئاتر در طول تاریخ همواره به عنوان مهم ترین ابزار، وسیله یا واسطه قوی انسانی در خدمت ترویج اصول اعتقادی، باورهای بشری، تکریم اخلاقیات، ترویج فرهنگ اصیل و عمیق بشری و اندیشه ها و آرمانهای ماندگار قرار داشته باشد.

در کشور ما نیز از دیرباز توجه به مقوله تئاتر در ترویج مبانی دینی و مذهبی مدنظر متولیان بوده و در سالهای اخیر نیز با تاکید و تعمیق بیشتری مدنظر قرار گرفته شده است.

به گزاری ایران تئاتر، برپایی جشنواره ها و برنامه های دینی و مذهبی، حضور گسترده هنرمندان حرفه ای و صاحب نام در حوزه تئاتر دینی و اجراهای عمومی متعدد و توجه به پژوهش و تحقیق در این عرصه از جمله اقداماتی است که در این سالها به منظور تحکیم ارتباط میان دین و هنر نمایش صورت گرفت است.

در این مجال بنا داریم تا مهمترین این رخدادها در یکسال گذشته را در دو بخش جشنواره ها، همایش ها و برنامه های دینی مذهبی و اجراهای عمومی  مرور کنیم.

 

الف: جشنواره ها، همایش ها و برنامه های مرتبط با تئاتر دینی و مذهبی

توجه به جشنواره های دینی و مذهبی از اصلی ترین رویکردهای اداره کل هنرهای نمایشی و سازمانهای مرتبط در حوزه تئاتر کشور بوده و هست و همواره علاقه مندان زیادی را به خود جلب می کرد.

در سال 1397 نیز جشنواره ها، همایش ها و برنامه های مختلفی مرتبط با مناسبتهای دینی و مذهبی از سوی اداره کل هنرهای نمایشی برگزار شد که علاوه بر استقبال طیف کثیری از هنرمندان و گروههای نمایشی، مخاطب زیادی را نیز به سمت خود کشیدند. در این بخشی به برخی از آنها اشاره می کنیم:

 

جشنواره سراسری تئاتر رضوی

سیزدهمین دوره جشنواره سراسری تئاتر رضوی به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی و با حمایت و پشتیبانی اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد بین المللی امام رضا(ع) و استانداری خراسان شمالی از 7 تا 9 شهریور ماه در شهر بجنورد برگزار شد.

دراین جشنواره که همه ساله با هدف معرفی اندیشه‌ها و آموزه‌های امام رضا (ع) به زبان نمایش، گسترش فعالیت‌های مذهبی و مرتبط، سیره ائمه معصومین به ویژه حضرت رضا(ع)، اشاعه فرهنگ والای رضوی در سطح جامعه و معاصرسازی مفاهیم دینی برگزار می شود، 92متن از 24 استان به دبیرخانه ارسال شد.

در این جشنواره که در دو بخش صحنه ای و نمایشنامه نویسی برگزار شد، در نهایت 41 متن در بخش صحنه ای و 29 نمایش نامه به بخش نهایی راه یافتند. استان تهران با 6 اثر و خراسان شمالی هم با 5 متن نمایشی جزء بیشترین آثار انتخابی از سوی هیئت‌داوران بخش بازخوان بودند.

 

جشنواره‌ سراسری پرده‌خوانی و نقالی «غدیر»

سومین جشنواره‌ سراسری نقالی و پرده‌خوانی «غدیر» (نقالان علوی) به همت مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری و با دبیری حسین عالم‌بخش از ابتدای شهریورماه سال جاری فاصله عید قربان تا غدیرخم در تهران و چند شهر دیگر کشور برگزار شد.

در این جشنواره که با هدف زنده نگه داشتن معارف ولایت علوی، زنده نگاه داشتن واقعه غدیر خم در اذهان مردم به ویژه نسل جوان، استفاده از هنر اصیل و تاثیرگذار نقالی در تبیین و ترویج فرهنگ دینی، ایجاد جریان فکری ولایی در هنرمندان به منظور انتقال مفاهیم دینی و مذهبی به ویژه حقیقت غدیر خم و  احیاء و ترویج اشعار و متون ادبی غنی ایرانی و اسلامی با محوریت ولایت، تقویت هنر نقالی و پرده خوانی در مسیر درست و ایجاد انگیزه و پرورش  نقالان و پرده خوانان در رابطه با عید غدیر خم برگزار شد، 120 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و از میان آن‌ها حدود 60 اثر مورد قبول قرار گرفت. از میان این 60 اثر با بازبینی‌های انجام شده از فیلم‌ها و اجراهای زنده در تهران، 31 اثر به مرحله نهایی جشنواره راه یافتند.

 

همایش تئاتر صاحبدلان

هشتمین دوره تئاتر صاحبدلان امسال با حضور ۲۶ اثر از شهرهای کرمانشاه (4اثر)، تهران، لرستان و ایلام (هرکدام3اثر)، همدان و اراک (هر کدام 2اثر) و اصفهان، ماهشهر، تربت، زنجان، مازندران و ساوه (هر کدام یک اثر) برگزار شد.

در این همایش که ماه های محرم و صفر را پوشش داد، 11 اثر در بخش عاشورایی ، 5 اثر با موضوع قرآنی و مفاهیم و مضامین قرآنی، 4 اثر با موضوع دفاع مقدس، 3 اثر رضوی، 3اثر درباره شخصیت‌های تأثیرگذار در تاریخ معاصر اسلام و یک اثر هم درباره انقلاب به اجرا در آمد.

 

همایش بین المللی تئاتر مردمی «روایت راهیان»

سومین همایش بین‌المللی تئاتر مردمی پیاده‌روی اربعین «روایت راهیان» از ۲۸ مهرماه با اجرای گروهی از شهرستان رامشیر در مرز بین‌المللی شلمچه آغاز شد.

در این همایش که تا 8 آبان با حضور گروه‌های نمایشی از سراسر کشور در ایران و عراق در بخشهای «تعزیه»، «نقالی و پرده‌خوانی و مقتل‌خوانی» و «نمایش‌های موکبی و خیابانی» ادامه داشت، ۸ گروه در مرزهای شلمچه و چذابه و ۱۵ گروه در عراق و در مسیر پیاده روی زائرین امام حسین(ع) به اجرای نمایش پرداختند.

گفتنی است این نمایش ها از استان‌های تهران، خوزستان، خراسان رضوی، مازندران، کرمان، آذربایجان شرقی، همدان، اردبیل، اصفهان و البرز انتخاب شده بودند.

 

سوگواره ملی تئاتر میدانی و تعزیه اربعین حسینی

هم زمان با راهپیمایی با شکوه اربعین حسینی(ع) ویژه زائرین کربلای معلی، دومین سوگواره ملی تئاتر میدانی و تعزیه اربعین حسینی از 2 الی 6 آبان ماه 97 در پایانه مرزی چذابه در استان خوزستان برگزار شد.

در این سوگواره که در دو بخش تئاتر میدانی با موضوعات امام حسین (ع) و فرهنگ شهادت، کودک و فرهنگ عاشورا، پیاده روی اربعین و اقشار مختلف جامعه، تاثیر عاشورا بر فرهنگ اسلامی ایرانی، راهپیمایی بزرگ اربعین و موکب های حسینی، نهضت حسینی و فرهنگ شهادت و روحیه ی مقاومت، دفاع مقدس و مدافعان حرم، نهضت امام حسین (ع) و تاثیر آن بر سایر ملت ها و بخش تعزیه و آیین های نمایشی محرم شامل اجرای مجالس تعزیه و آیین های نمایشی مربوط به سوگواری سرور و سالار شهیدان اباعبدالله الحسین (ع) و یاران با وفایش برگزار شد، 8 اثر نمایشی در قالب تعزیه و تئاتر میدانی به مدت 5 روز در پایانه مرزی چذابه به روی صحنه رفتند.

 

همایش تئاتر مردمی اربعین

سومین همایش تئاتر مردمی اربعین با حضور 300 هنرمند در شهرهای نجف اشرف و کربلا معلی عراق برگزار شد.

در این همایش که با موضوعاتی از قبیل روایت‌ها و داستان‌های تاریخی و معاصر در رابطه با پیاده‌روی اربعین، وقایع تاریخی مربوط به محرم‌الحرام ۶۱ هجری، شخصیت امام حسین (ع) و یاران باوفایش، قیام عاشورا و مدافعان حرم و فرهنگ عاشورا و انقلاب اسلامی در بخش های موکبی (مسجدی)، خیابانی، تعزیه، نقالی، پرده خوانی و مقتل خوانی برگزار شد، 40 گروه نمایشی حضور داشتند.

 

جشنواره ملی «آیات»

جشنواره ملی نمایشنامه نویسی«آیات» در دو بخش صحنه ای و خیابانی طی روزهای ۲۵ تا ۲۸ آبان‌ماه جاری به میزبانی شیراز برگزار شد.

در این جشنواره که با محوریت قرآن و عترت (ع)، اقتباس از داستان های قرآن کریم، زندگی و سیره پیامبر اسلام (ص) و دیگر پیامبران الهی از دیدگاه قرآن، زندگی و سیره معصومین (ع) و دیگر شخصیت های قرآنی، تمثیل های مرتبط با قرآن و عترت (ع) و مضامین و معارف دینی و قرآنی از موضوعات جشنواره ملی فیلم نامه نویسی و نمایشنامه نویسی آیات در شیراز برگزار گردید، 100 اثر به دبیرخانه ارسال شده بود که پس از بازخوانی و داوری۱۵ نمایش شامل ۷ اثر در بخش نمایش صحنه‌ای و ۸ اثر در بخش خیابانی به مرحله نهایی جشنواره راه یافتند.

 

جشنواره ملی تئاتر کودک و نوجوان

دوازدهمین جشنواره ملی تئاتر کودک و نوجوان با هدف اشاعه و ترویج فرهنگ و سیرۀ اهل بیت عصمت و طهارت(ع) به ویژه حضرت امام رضا(ع)، ترویج برنامه های مذهبی تربیتی و اخلاقی برای گروه سنی کودک و نوجوان، از 13 تا 16 اسفندماه در مشهد برگزار شد.

در این جشنواره که از سری برنامه های بنیاد بین المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) است و هر دو سال یکبار برگزار می شود 174 اثر از 22 شهر به دبیرخانه ارسال شد که در نهایت 22 اثر برای حضور در بخش مسابقه شامل تئاتر کودک و نوجوان، تئاتر عروسکی و بخش جنبی جشنواره برگزیه شدند..

این نمایش های در 9 سالن نمایش سالن اصلی تئاتر شهر، فرهنگسرای غدیر، مجتمع فرهنگی امام رضا (ع)، سالن بهار، سالن اشراق، فرهنگسرای کودک و آینده، مرکز شماره 4 کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، فرهنگسرای ترافیک و کانون فرهنگی تربیتی به روی صحنه رفتند.

 

جشنواره سراسری تئاتر مردمی بچه های مسجد

سیزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مردمی بچه های مسجد با تاکید بر ارزش‌های انقلاب اسلامی، رویکرد دینی و دفاع مقدس و سیره زندگی شهدا از 16 تا 18مردادماه در قزوین برگزار شد.

در این جشنواره 11 گروه تئاتر از استان های هرمزگان، خراسان شمالی، کردستان، مازندران، اردبیل، بوشهر، گلستان، اصفهان، آذربایجان شرقی، چهارمحال بختیاری و قزوین شرکت داشتند.

 

جشنواره ملی تئاتر خیابانی رضوی

نخستین جشنواره ملی تئاتر رضوی به میزبانی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان و همکاری بنیاد رضوی امام رضا (ع) از تاریخ ۲۶ لغایت ۲۸ آذر با موضوع سیره رضوی به رقابت پرداختند.

در این جشنواره که  با هدف شاعه و ترویج فرهنگ منور رضوی، توسعه فعالیت‌های هنری و مذهبی، بهره‌گیری از تئاتر خیابانی برای معرفی سیره خاندان رسالت به ویژه امام رضا(ع)، توجه به فرهنگ دینی و اعتقادات اقوام با محوریت امام رضا(ع) و شناسایی و معرفی استعدادهای نو در تئاتر خیابانی و تشویق و تجلیل و از هنرمندان متعهد و ارزشی برگزار شد، 14 گروه نمایشی از 10 استان کشور حضور داشتند.

 

همایش ملی تعزیه و آیین های نمایشی محرم

همایش ملی تعزیه و آئین های نمایشی محرم از 3 تا 7 آبان ماه با حضور 12 گروه نمایش برتر کشور از استان های اصفهان، تهران، فارس، لرستان، مرکزی و خوزستان در حرم مطهر دعبل خزاعی برگزار شد.

در این همایش مجلس شبیه خوانی، کارگاه آموزشی، آئین های عزاداری محلی از جمله یزله عربی، چوب زنی دزفول، شبیه خوانی بازارشام، مجلس طفلان مسلم، متوکل عباسی و پیرزن زائر، شبیه خوانی حر، حضرت علی اکبر، مسلم ابن عقیل و مجلس شبیه خوانی حضرت ابوالفضل(ع) به اجرا درآمد.

 

جشنواره سراسری تئاتر بومی تیرنگ

پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر بومی تیرنگ با محورهای موضوعی تبیین نقش انقلاب در هویت‌بخشی به آیین‌ها، بررسی ساختاری مراسم آیینی و مذهبی و نمایشی اقوام، نگاهی نو به حوادث کربلا و آیین‌های عاشورایی، نقش و کارکرد آیین و... 7 تا 9 مردادماه در مازندران برگزار شد.

در این جشنواره 124 اثر از 24 استان به دبیرخانه جشنواره رسید، که از میان آن‌ها 19 گروه از 8 استان آذربایجان شرقی، خوزستان، بوشهر، گیلان، مازندران، همدان، مرکزی و اصفهان به بخش نهایی رسیدند.

 

در کنار اینها، سوگواره ها، جشنواره ها و همایش های منطقه ای و استانی متعددی نظیر سوگواره منطقه ای تئاتر عاشوراییان در ارومیه، جشنواره تئاتر عاشورایی سوگ صحنه در گیلان، جشنواره تئاتر دینی و انقلابی انصار قشم، همایش تعزیه و آیین های نمایشی محرم خوزستان، همایشˈنغمه های عاشورایی اصفهان، کاروان نامه نی نوا در شیراز و ... در سطح منطقه ای و استانی برگزار شد.

 

ب: نمایش هایی که با مضامین دینی و مذهبی در یکسال گذشته به اجرای عموم در آمدند:

تئاترهای دینی در میان مخاطبان عام همواره با استقبال روبرو بوده و هست. بسیارند گروههای نمایشی که از دیرباز به صورت خودجوش در مناسبت های مذهبی مخاطبان را مخصوص نمایشهای خود به خصوص در ایام محرم و صفر می کردند. این تفکر در گذر زمان بر صحنه تئاتر هم جای گرفت و امروزه علاوه بر خیابانها که میعادگاه تئاتر برای مخاطب عامه است،‌ سالنهای نمایشی نیز محلی برای بازنشر حوادث تاریخی و متون دینی برای مخاطب خاص شده اند.

در زیر گذری خواهیم داشت بر مهمترین آثار دینی و مذهبی که در سال97 به اجرا درآمدند:

 

رسول

بزرگ ترین نمایش میدانی کشور با عنوان «رسول» به کارگردانی سعید اسماعیلی و به‌همت منطقه فرهنگی گردشگری عباس آباد از 8 تا 18 آبان ماه اجرا شد.

در این نمایش که در بوستان نوروز مجموعه فرهنگی و گردشگری عباس آباد به‌وسعت دوازده هزار مترمربع و با ظرفیتی معادل پنج هزار نفر میزبان علاقه‌مندان خواهد بود، حمیدرضا نعیمی، حبیب دهقان‌نسب، کاظم هژیرآزاد، مسعود رحیم‌پور، پژمان کاشفی، علی پاکزاد، رضا جهانی، سعید مردی، هاشم آذرهوا، بهزاد ابراهیمی و بهار کریم‌زاده نیز ایفای نقش کردند.

نمایش رسول روایت داستان شخصیتی است که به کار‌های شرارت آمیز از جمله مردم آزاری، زورگویی، قمار و خیلی کار‌های دیگر دست می زند. یک روز خواب می بیند نگهبان خیمه‌های امام حسین شده است. از همان لحظه از تمام کارهای خودش پشیمان می شود و یکی از خادمین تکایا و مساجد مراسم و مناسک عزاداری های امام حسین علیه السلام می‌شود.

 

خورشید کاروان

نمایش خورشید کاروان محصول موسسه فرهنگی فدک در بیست و هشتیمن سال اجرای خود از یکم تا 17 آبان ماه در تالار وحدت به روی صحنه برد.

در این نمایش که به نویسندگی مهدی متوسلی و کارگردانی محمود فرهنگ اجرا می شود، جلیل فرجاد، فرهاد بشارتی و کرامت رودساز ایفای نقش کردند..

«خورشید کاروان» روایت شبی است که کاروان اسرای کربلا در مسیر شام در دیر راهبی توقف می‌کنند. راهب نصرانی از مریدان امام حسین (ع) می‌شود و تمام ثروت خود را می‌دهد تا فقط یک شب تا سحر با سر مبارک سیدالشهدا(ع) هم کلام شود. راهب نصرانی با امام حسین (ع) نجوا می‌کند و...

 

خاتون

نمایش «خاتون» که روایتی از وقایع خرابه شام و شهادت حضرت رقیه(س) است، از27 آبان‌ماه تا 10 آذرماه در تالار اندیشه حوزه هنری به روی صحنه رفت.

در این نمایش که به نویسندگی و کارگردانی حسین عالم اجرا شد، بازیگرانی همچون محمد ساربان، محمود راسخ فر، علی یعقوب زاده، افشین سنگ چاپ، کیمیا ملایی، پونه عبدالکریم زاده و لیلا بوشهری به ایفای نقش پرداختند.

 

61/1/10

نمایش «61/1/10» به نویسندگی و کارگردانی افشین قاسمی از 10 تا 27 مهر در تماشاخانه فانوس به صحنه رفت.
در این نمایش که در پنج اپیزود و با محوریت داستان‌هایی از محرم از طبقات مختلف اجتماعی اجرا می شد، فرنام مشکوری، مریم رمضانی، سونیا کریمی فر، فرناز ابوالقاسم، زینب آجیلی، زینب خراسانی، حسام طاهری، مریم جباری و افشین قاسمی بازی می کردند.

 

مرا به نام خودم بخوان

«مرا به نام خودم بخوان» عنوان اثر نمایشی به کارگردانی زهرا اسلام‌پناه است که با استفاده از حرکات فرم برخی روایات قرآنی را بر روی صحنه تئاتر تصویر می‌کند.

این نمایش از ابتدا تا 25 خردادماه در تالار مهر حوزه هنری به روی صحنه بود.

 

تا رقیه

نمایش «تا رقیه» اثر گروه هنرىِ «وصال» از 6 تا 17آبان ماه در تماشاخانه استاد مشایخی پردیس تهران پذیرای مخاطبان خود بود.

این نمایش به نویسندگی حمید فضل الله، کارگردانی پرسیا سلمانی و بازی ساجده لطفى، ماهک ثابت قدم، ستایش یعقوبى زاده، عاطفه حق شناس و پریسا سلمانى به اجرا در آمد و روای غربت مظلومیت از مدینه به شام و تا خرمشهر بود.

 

تنهاتر از مسیح

نمایش بزرگ و میدانی «تنها تر از مسیح» به نویسندگی و کارگردانی حسن بزرا از ۱۷ مهر تا 17 آبان ماه در دو نوبت 19 و 21 میزبان علاقه مندان بود.

در این نمایش که در فضایی بیش از ۱۵۰۰۰ مترمربع اجرا می‌شود، بیش از ۴۰۰ عوامل و بازیگر حضور داشتند و هر شب پذیرای حدود ۷۰۰۰ تماشاگر بودند.

نمایش میدانی «تنهاتر از مسیح» از آثار سازمان اوج و نوعی نمایش بزرگ میدانی  با محوریت مصائب خاندان عصمت و طهارات در واقعه عاشورا بود.

 

آتش خودبرافروخته

نمایش «آتش خودبرافروخته» نوشته محمد رحمانی‌فرد و با کارگردانی و بازیگری حسام کلانتری از 7 تا 16 آبان ماه در تماشاخانه ماه روی صحنه رفت.

این نمایش تک شخصیتی، روایتگر داستان مردی است که واقعه کربلا جهانش را دگرگون کرده اما خودش دگرگون نشده است.

 

آوای آب

نمایش «آوای آب» به کارگردانی آزیتا بابازاده از 6 الی 16 آبان‌ماه در تماشاخانه مهر حوزه هنری میزبان مخاطبان خود بود.

این نمایش که با بازی میثم محمدخانی، آزیتا بابازاده، محمد رسول جعفری، مارکا بهرامی، لیلا ترکمان، صابر آسیایی، رضا الهی، آناهیتا یاپیری‌ مطلق و سولماز قهرمانی اجرا شد، روایتگر قصه مردی بود که دچار بیماری شده و مدام صدایی شبیه شرشر آب در سرش می پیچد تا حدی که او را به جنون می رساند و ...

 

ظهر روز دهم

نمایش ظهر روز دهم به کارگردانی و نویسندگی صادق کیانی مقدم، از اول آبان‌ماه در سینما تئاتر کانون پرورش فکری به روی صحنه رفت.

در این نمایش که در سه پرده، سه بخش از داستان و وقایع کربلا برای طیف سنی 10 سال تا بزرگسال را روایت می‌کرد، هنرمندانی همچون  هادی ملکی، صادق کیانی مقدم، احسان عبداللهی، وانیا مقدم، امید خانی، علیرضا مردعلی، مهدیه یکه‌خانی، مهرنوش تنهایی، زهرا پورعبدالله، کوشا کریم‌خانی، مائده وافی، سجاد گل‌زاده، مهدی عسگری، سید محمد سیدیان مقدم، علیرضا قادر، نیایش نوروزی، بهاره حقی، زحل موذن، سارا پورعبدالله، شمیلا حیدریان، روژان تیمورتاش، مه‌گل ساسانی، نرگس اختیارپور، آیسان شریعتی، زهرا طالبی، امیرحسین ولی‌زاده، سارا عیوضی، احسان اسدی و ایمان قلیچ‌خانی در این نمایش ایفای نقش می کردند.

دمی در بازار هیزم فروشان

نمایش به نویسندگی علیرضا حنیفی و کارگردانی محمدشایان طهماسب پور که از جمله نمایش های پرطرفداری بود که سه بار در تهران به روی صحنه رفت.

این نمایش که با یک سیر تاریخی از آغاز خلقت حضرت آدم به بیان داستان‌هایی مشابه با موضوعات روز پرداخت، در خردادماه در تالار وحدت، برج آزادی و سالن استاد صابر کرج به روی صحنه رفت.

 

آه بر انکار ماه

نمایش آیینی «آه بر انکار ماه» به نویسندگی سیدعلی موسویان و کارگردانی مهدی اسماعیلی به مناسبت ایام فاطمیه در فرهنگسرای ارسباران به روی صحنه می رود.

این نمایش آیینی کاری از گروه فرهنگی هنری ارمغان روایتی متفاوت از سبک زندگی اهل بیت(ع) و روزگار پایانی زندگی حضرت زهرا (س) است و با هدف تلاش برای ترویج سیره این اختر الهی و معرفی گوشه‌ای از مصائب ریحانة النبی (س) به روی صحنه رفت.

امید زندگانی،‌ میرنادر مظلومی، علی برجی، علی‌ پاکزاد، دانیال چاوشی‌ و سامان میرحسینی بازیگران، علی نیکزاد تهیه کننده، علی طهرانچی طراح صحنه و حسام حیدری طراح گریم از عوامل نمایش آه بر انکار ماه هستند.

 

نقل سرخ

همزمان با ایام صفر، نمایش مذهبی «نقل سرخ» به نویسندگی مهدی راحمی و کارگردانی علی قنادیان پور به مدت یک ماه در فرهنگسرای هنگام به روی صحنه رفت.

در این نمایش که روایت ظهر عاشورا، نماز امام حسین(ع) و شهادت دو یار با وفای آن حضرت (مسلم بن عوسجه و حبیب بن مظاهر) بود علی گودرزی، مهرداد ریاضت، رامین صبوری، مصطفی شویکلو، علی قندیان‌پور و فرشاد میرزایی ایفای نقش کردند.

 

یاس و آتش در 5 استان

نمایش یاس و آتش به کارگردانی امیرعلی رسولی فرد که به بررسی زوایایس از زندگی حضرت فاطمه (س) می پردازد در 5 استان کشور به روی صحنه رفت.

این نمایش  که از ماجرای فدک آغاز و سپس به آتش زدن در و شهادت حضرت فاطمه (س) می‌انجامد، با 450 بازیگر در 5 استان البرز، یزد، کرمان، اصفهان و شیراز به روی صحنه رفت.

 

پل در بوشهر

نمایش پل نوشته محمد رحمانیان و به کارگردانی شیما جوادپور از 30 شهریور تا 6 مهرماه در مجموعه تئاتر شهر بوشهر به روی صحنه رفت.

نمایش داستان مرد پل‌سازی را روایت می‌کرد که پلی ساخته تا امام حسین (ع) و یارانش از روی آن گذر کنند، اما پل راهی برای عبور اشقیاء می‌شود و در این داستان منتقم از طرف مختار مأمور می‌شود تا از پل‌ساز انتقام بگیرد.

سهیل عرب، حجت محمدی، ساعد احمدنیا، زینب نبات خور، آرین برجیان، سارا احمدی، زهرا صادقی زاده، قاسم رشیدی، آوا محمدی، فاطمه رشیدی، مرتضی فیروزی، احمد قربانی و کوروش زنگویی در این اثر هنری به ایفای نقش پرداختند.

 

یاس کبود یثرب در کرج

نمایش یاس کبود یثرب کاری از گروه فرهنگی هنری سادیار از روز 7 تیر به مدت پنج شب در پارک تنیس کرج روی صحنه رفت.

این نمایش که طراحی و کارگردانی آن بر عهده محمد عسگری و کورش خزائی اصل است از بستر احتضار حضرت رسول اکرم (ص) آغاز می شود و با شهادت حضرت زهرا (س) به پایان می رسد.

در یاس کبود یثرب، 60 هنرمند مطرح کرجی از جمله رضا جهانی، سارا عباسپور، امیرحسین طالبی، سیدرهام عسگرپور، حمیدرضا اسفندیاری و ... به ایفای نقش می پردازند.

 

آه سوز کربلا در زنجان

«آه سوز کربلا» به نویسندگی و کارگردانی ساسان قجر از۲۷ مهرتا ۸ آبان ماه در تالار هنر زنجان به روی صحنه رفت.

داستان نمایش از زمانی است که سپاه یزید امام حسین را محاصره می‌کنند آغاز می‌شود و اثر در همان موضوع کربلا و وقایعی که برای امام حسین رخ داد شکل می‌گیرد.

در این نمایش که با ترکیبی از هنرمندان جوان و پیشکسوت زنجان اجرا خواهد شد، جمع کثیری از هنرمندان و بازیگران زنجانی از قبیل علی‌اکبر اوصانلو، فیاض حاجیلو، غلامرضا مهدیون، امیرحسین حیدری، محمد احمدی، امیر حسام دولتیاری، حسین پیرمرادی، سیدمتین پورموسوی، علی اکبری، محمدرضا عشقی، آرمان اسدی، علی کاظمی، رضا جعفری، علی حسنلو، امیرمحمد مظفری، محمدرضا محمدی، علیرضا رضایی، امیرحسین حسنی، هادی داوودی، فاطمه کرمی، زهرا تاراسی، هانیه عمرانی، آیلینموسوی، آیناز موسوی، عاطفه ایمانی، سونیا محرمی، یسنا مصطفی‌زاده، درسا ریحانی‌منفرد و تینا پرویزی در نمایش «آه سوزان کربلا» به ایفای نقش پرداختند.

 

بی خوابی در سنندج

نمایش «بی خوابی» به نویسندگی باقر سروش و  به کارگردانی حمید مرادویسی  از 28 تیر ماه در پلاتوی تماشای مجتمع فرهنگی وهنری فجر سنندج  به روی صحنه رفت.

این نمایش که تولید مشترک مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری، اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان، انجمن هنرهای نمایشی و دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج بود، داستان زندگی یک خانواده افغان در زمان حکوت طالبان در افغانستان را به تصویر در می آورد که درگیر نگاه افراطی این گروه به موضوعات دینی و اجتماعی شده بودند.

در این نمایش حمید مرادویسی، زاهد زندی، زهرا محمدی، نیما ایمان زاده، ثنا ناصری، میترا غریبی و رضا یاوری ایفای نقش کردند.

 

رهسپار خیمه ها در مرز چزابه

نمایش خیابانی «رهسپار خیمه‌ها» به نویسندگی و کارگردانی مصطفی بوعذار در قالب گروه تئاتر آئین مردم  در آبان در پایانه مرزی چذابه به اجرا در آمد.

در این تئاتر خیابانی که با حمایت موسسه بین المللی تقریب ادیان، اداره کل هنرهای نمایشی بنیاد شهید و امور ایثارگران و کانون تئاتر دینی مرکز هنرهای نمایشی روزانه در دو نوبت صبح و بعدازظهر اجرا می‌شد، اسحاق علیدادی، حسین شهنی، سعید عبدالهی و مصطفی بوعذار به عنوان بازیگر حضور داشتند.

نمایش خیابانی رهسپار خیمه ها که چهارمین سال است به مناسبت اربعین حسینی در مرز چذابه به اجرا در می‌آید، با استفاده از عناصر تعزیه و موسیقی جنوبی و بهره گیری از هنرمندان با تجربه استان به موضوع شهدای مدافع حرم ومفاهیم عاشورایی  پرداخت.

گفتنی است این نمایش به صورت مستمر در یادمان های راهیان نور و رویداد های هنری کشور ارمنستان، نروژ و ترکیه نیز به اجرا درآمده بود.

 

شب اول در آستارا

نمایش «شب اول» به نویسندگی و کارگردانی نیما رهایی و با بازی هنرمندان گیلانی، به مناسبت ایام فاطمیه از 5بهمن ماه در آستارا به روی صحنه رفت.

در این نمایش که شب اول قبر را به زبان هنر به تصویر کشیده بود، ارشد امیر اسکندری، آرش جوهری، عباس آذریار، مازیار شکورنقاش، کاوه دفتری، حمید حائز، یاشین زارعی، عدنان حسینی، سحر رازگر، هلیا شکیب، آیسان نیک نیا، آیدا صفرکار، شیوا فاضلی و هانیتا شکیب بازی می کردند.

 

آه و آیینه در کاشان

نمایش مذهبی «آه و آینه» روایتی از اسرای کربلا در شام به کارگردانی حسین سنگین‌باف از 19 تا ۳۰ مهرماه در سالن آمفی‌تئاتر کانون جوانه‌های آموزش و پرورش کاشان به روی صحنه رفت.

در این نمایش که کاری ااز گروه جوانه های میثاق کاشان بود، بیش از 50 نفر از مربیان و دانش آموزان مدیریت آموزش و پرورش کاشان به عنوان عوامل و بازیگر هنرنمایی می‌کنند.

 

آوای باد در خرمشهر

نمایش مذهبی آوای باد به نویسندگی حمید ابراهیمی و کارگردانی پژمان مهراب پور و محمد صنگری به مناسبت اربعین حسینی در مجتمع فرهنگی هنری خلیج فارس خرمشهر به نمایش در آمد.

نمایش داستان زبیر و حوادث کربلا را روایت می کند و در آن زبیر ابن عاص سردار سپاه عبیدالله از جنگ کربلا بازگشته است و حامل پیغامی مبنی بر قتل حضرت زینب (س) است.

در این نمایش آمنه پورحسینی. محمد صنگری.سپهر ولی زاده و صادق جلیلیان ایفای نقش کردند.

 

حدیث عشق در گرگان

نمایش مذهبی و تعزیه «حدیث عشق» به نویسندگی و کارگردانی عباس محمدی از 3تا 13 آبان ماه در تالارفخرالدین اسعد گرگانی برای عموم مردم به روی صحنه رفت.

در این نمایش عباس محمدی، محمد نقابی، فتانه شس آبادی، رحمان هزارجریبی، عبدالله رضایی، حسن رجب پور، نیایش رضایی، جمشید خسروی، مجید اعلایی، سید مرتضی حسینی، حسین مظفری، روهینا نیشابوری، ابوالفضل سعدآبادی، محمدرضا محمدی، و ... ایفای نقش کردند.

 

پدرانه در هریس کرمانشاه

نمایش پدرانه به کارگردانی نعمت الله اسدی مرام و نویسندگی آرش عباسی از ۵ تا ۱۵ آبان در هریس کرمانشاه به روی صحنه رفت.

این نمایش کاری از گروه تئاتر شیرز بود و محسن یارمحمدی؛ علی چناری؛ الهه مهدی پور و پرستو اسدی در آن به ایفای نقش پرداختند.

داستان نمایش درباره‌ پسری از یک خانواده‌ی مذهبی است که می‌خواهد به شهری دیگر مهاجرت کند. او پدرش را سرزنش می‌کند که چرا چندین سال در یک شهر کوچک مانده و خادم حرم شده است. پس از پشت سر گذاشته شدن تنش‌ها و مسائل مختلف مادر خانواده علی‌رغم میل باطنی پدر داستان ورودشان به شهر را بازگو می‌کند و پسر متوجه می‌شود خادمی نذری است که پدر برای نجات جان خود او داشته است.

عکس;سهیل صحرانورد

 




مطالب مرتبط

نظرات کاربران