در حال بارگذاری ...
رویدادهای هفته به روایت ایران تئاتر

دیدار اهالی تئاتر با نمایندگان مجلس، در سوگ نصرت کریمی و بازگشت محمد مساوات

ایران تئاتر- رضا آشفته: این روزها بحث مفصل درباره حذف معافیت مالیاتی در تمامی محافل هنری در گرفته و پیامدش در هفته گذشته منجر به انتشار بیانیه خانه تئاتر درباره معافیت مالیاتی شد.

و همچنین در این هفته خبر درگذشت نصرت کریمی در 95 سالگی باعث اندوه مردم شد و در ضمن خبر نمایش تازه محمد مساوات به نام بیگانه در خانه هوادارانش را خوشحال کرد که پس از دو سال دوباره به صحنه می آید و همچنین ناگفته نماند که خبرهایی هم از دیدار اهل تئاتر با نمایندگان مجلس منتشر شد که در آن به بررسی معضلات و وضعیت کنونی تئاتر و مشکلات معیشتی اهل آن پرداخته شد.

رویدادها

بیانیه خانه تئاتر درباره معافیت مالیاتی: خانه تئاتر در خصوص لغو معافیت مالیاتی هنرمندان و مسائل پیرامون آن بیانیه‌ای منتشر کرد.

متن این بیانیه به شرح زیر است:« اندوهناک است که در این روزها به بهانه لغو تصمیمی نابخردانه و بی‌مطالعه، برخی با دروغ و بزرگ‌نمایی در تلاش‌اند تا با ساختن تصویری معوج و بیمارگونه از هنرمندان این سرزمین و دروغ‌پردازی درباره اهل هنر در رسانه‌های مجازی، به رابطه تاریخی هنرمند و مردم لطمه بزنند؛ گویی هنرمندان جماعتی هستند جدای از ملت و بهره‌مند از امتیازی ویژه و غرق در ناز و نعمت. حال آنکه هنرمندان -به ویژه هنرمندان تئاتر- به سادگی بخشی از همین مردمانند، با حداقل امنیت شغلی و فشارهای بی‌شمار.

نمی‌دانیم به‌عنوان یک هنرمند تئاتر کارمندیم یا کارگر؟ نمی‌دانیم در این سال‌ها تحت کدام نظام‌های حمایتی بوده‌ایم؟ نمی‌دانیم طبقه و رتبه‌بندی حرفه ما چیست؟ حتی هنوز مطمئن نیستیم که آیا حرفه ما به‌عنوان یک شغل در ساختار اداری وزارت کار ثبت شده است؟

ما بارها این پرسش‌ها را از دولت‌های دوره‌های مختلف پرسیدیم و دریغ از یک پاسخ! بارها الگوی استانداردسازی کسب و کار وزارتخانه مطبوع خود را خواستار شدیم، اما صدایمان هیچ‌گاه شنیده نشده است.

حال چگونه است که از سوی آقایان و برخلاف امر واقع، تئاتر هم شغل محسوب شده و هم سودآور(!) و حالا لازم است در نظام مالیاتی کشور هم سهمی برعهده داشته باشد؟!

اگرچه این تصمیم نابخردانه مالیات بستن بر فعالیت‌های فرهنگی و هنری ملغی شد، اما همچنان سوال اصلی پابرجاست: این تصورات نادرست با پشتوانه کدام اتاق فکر و با کدام استدلال‌های یک‌طرفه‌ای ایجاد شده است؟ به راستی چند نفر از فعالین رشته تئاتر فقط از طریق تئاتر گذران عمر می‌کنند؟

متاسفانه در تمام این سال‌ها نگاه دولت‌ها به تئاتر نگاهی عددی - رقمی و آماری بوده است. نتیجه این نگاه سطحی به فرهنگ و هنر، گرایش تئاتر به سمت تجاری شدن بوده و گویا با ابراز تاسفی عمیق باید اعلام کنیم برای این مسیر منحرف پایانی به نظر نمی‌رسد.

خانه تئاتر در برابر چنین گرایشی، همواره تئاتر را موجب ایجاد اندیشه دانسته و با تدوین بیانیه و پیگیری‌های بسیار بر این مهم اصرار ورزیده است. اکنون نیز این فشارهای پیاپی را نوعی جدید از سانسور با عنوان سانسور از طریق اعمال فشار مالی و اقتصادی می‌داند و با ادامه این روند به طور جدی مخالف است. تئاتر را همراه با حمایت عالیه به متخصصین منتخب تئاتر بسپارید.

به‌روز شدن سیستم صوتی تماشاخانه سنگلج: در ادامه بازسازی بنا و ارتقای امکانات فنی تماشاخانه سنگلج، سیستم صوتی تماشاخانه سنگلج به جدیدترین امکانات روز مجهز شد.

میکسر صدای آنالوگ تماشاخانه سنگلج با یکی از به‌روزترین  میکسرهای صدای دیجیتال تعویض شد. از امکانات این سیستم جدید، می‌توان به بالا رفتن سطح دسترسی برای کنترل صوت، ارتقاء کیفیت صدای سالن و افزایش تعداد ورودی‌ها و خروجی‌ها اشاره کرد.

پیش از این، سیستم صوتی قدیمی مجموعه شامل بلندگوهای فرسوده بود که اکنون به یک سیستم آرایه‌ای مجهز شده است. این سیستم شامل دو عدد ساب و چهار عدد بلندگو است که در طرفین صحنه، براساس یک طراحی استاندارد، به صورت معلق به سقف متصل است که صدا را به طرز یک‌نواخت در کلیه نقاط سالن پخش خواهد کرد.

هم‌اندیشی هنرمندان تئاتر و نمایندگان مجلس پیرامون بودجه و مالیات: در نشست هم‌اندیشی هنرمندان تئاتر و نمایندگان مجلس پیرامون بودجه و مالیات، مباحثی مانند اینکه اغلب هنرمندان تئاتر زیر خط فقرند، به خاطر نیم درصد سلبریتی، می‌خواهند از تمام تئاتری‌ها مالیات بگیرند و ۹۵ درصد اجراها با ورشکستگی کامل روبرو هستند، مطرح شد.

به گزازش خبرنگار ایلنا، نشست «هم‌اندیشی هنرمندان تئاتر و نمایندگان مجلس» پیرامون مسائل روز هنرهای نمایشی همچون بودجه تئاتر، معافیت مالیاتی، مشکلات این حوزه بعد از ظهر سه‌شنبه ۱۲ آذر برگزار شد.

قطب‌الدین صادقی، مسعود دلخواه، محمودرضا رحیمی، مهدی میامی، شهرام گیل‌آبادی، مریم معترف، هادی مرزبان، سعید اسدی، پیام فروتن، امیرکاوه آهنین جان، مریم کاظمی، فریبا متخصص، مصطفی کوشکی، شاهین چگینی، داود فتحعلی‌بیگی، ساسان پیروز، و همچنین احمد مازنی، طیبه سیاوشی و فاطمه ذوالقدر (از نمایندگان مجلس) و همچنین ملکی مدیرکل امور مجلس وزارت ارشاد از جمله حاضران در این جلسه بودند.

 

یادمان ها

درگذشت نصرت کریمی: نصرت کریمی، بازیگر و کارگردان سینما، صبح چهارشنبه 13 آذر درگذشت.

 به گزارش خبرنگار ایلنا، نصرت‌الله کریمی (بازیگر، کارگردان ایرانی) صبح چهارشنبه در سن 96 سالگی در بیمارستانی در تهران به دلیل بیماری و عوارض ناشی از کهولت سن درگذشت.

وی در فیلم‌هایی چون «جنگ اطهر»، «دندان مار» و «برخورد» به‌عنوان بازیگر حضور داشت و با کارگردان‌هایی همچون  کیومرث پوراحمد، مسعود کیمیایی، سیف‌الله داد، محمدعلی نجفی، احمدرضا درویش و سیروس الوند  همکاری داشته است.

مراسم تشییع این بازیگر و کارگردان ایرانی روز شنبه (16 آذر) برگزار می‌شود.

 

چهره ها

محمد مساوات: نمایش «بیگانه در خانه» به نویسندگی و کارگردانی سیدمحمد مساوات در تئاتر مستقل تهران به صحنه می رود.

نمایش «بیگانه در خانه» جدیدترین پروژه گروه تئاتر «رادیکال ۱۴» محسوب می شود که قرار است از اوایل دی ماه در تئاتر مستقل تهران اجرا شود.

سیدمحمد مساوات پیش تر نمایش هایی نظیر «این یک پیپ نیست»، «قرب آن گاه»، «بی پدر»، «خانه‌واده»، «یافت‌آباد»، «بیضایی» و ... را اجرا کرده است.

آریان رضایی: نمایش «مَشروع» به کارگردانی آریان رضایی به زودی روی صحنه می‌رود.

نمایش «مَشروع» تازه‌ترین تولید گروه مونو/شورایی به شیوه تعاملی و بر اساس روش های تئاتری آگوستوبوال که تجربه جدیدی در حوزه تئاتر تعاملی است با ایده پردازی و کارگردانی آریان رضایی به زودی روی صحنه می‌رود.

آریان رضائی پیش از این نیز نمایش هایی چون «برلین»، «دستت را به من بده»، «رپرتوارهای مونو/شورایی»، «خداحافظ»، «دیور» و «دروغ» را کارگردانی کرده است.

فرزاد حسنی و نورا هاشمی: فرزاد حسنی، نورا هاشمی، بابک صحرایی و نیلوفر لاری پور رئالیسمی جادویی را روی صحنه می‌برند.

نمایش «مدرسه پینوکیو» به نویسندگی و کارگردانی آرش سنجابی از روز هفدهم آذرماه  ساعت ۱۸ در عمارت نوفل لوشاتو اجرا می‌شود.

در این اثر نمایشی فرزاد حسنی، نورا هاشمی، بابک صحرایی، نیلوفر لاری پور، مروارید کاشیان، علیرضا میرزامحمدعلی، رازیما میرزایی، رویا دعوتی، سوزان صفانیا و فریبرز گلبن به ایفای نقش می‌پردازند.

مدرسه پینوکیو بر اساس برداشتی آزاد از رمان«بختیار علی»نوشته شده است و در خلاصه آن آمده است: الان چیز زیادی از اون مجموعه رخدادها یادم نیست، اما بهش میگفتن مدرسه پینوکیو!

امین میری: نمایش «قتل در موقعیت ۳۵ درجه شمالی» به کارگردانی امین میری با تخفیف 20 درصدی برای تماشاگران آغار می‌شود.

نمایش «قتل در موقعیت ۳۵ درجه شمالی» بر اساس رمان «در خیابانی که تو در آن زندگی می‌کنی» اثر ماری هیگینز کلارک توسط شهاب مهربان (سرپرست) و علی ساعدی و بر اساس طرحی از امین میری نوشته شده است.

این اثر نمایشی که تماشای آن به مخاطبانی که ناراحتی قلبی دارند، زنان باردار و افراد زیر ۱۵ سال پیشنهاد نمی شود، از ساعت ۱۸ روز سه شنبه ۱۲ آذر در پردیس تئاتر شهرزاد اجرا می شود.

تیزر «قتل در موقعیت ۳۵ درجه شمالی» که پیش فروش بلیت های آن در سایت ایران نمایش انجام می شود و با تخفیف ۲۰ درصدی برای ۳ اجرای اول روی صحنه می‌رود، توسط مریم مهدیه و با صدای ناصر طهماسب ساخته شده است.

امیر جنانی، آزاده مشعشعی، هدیه آزاده، امیررضا میرآقا، میثم غنی زاده، وحید منتظری، آرش دهقان شاد، دینا هاشمی و محمد احمدی در این اثر نمایشی به ایفای نقش می پردازند.

فریدون شهبازیان آهنگساز و علیرضا توسلی زاده تهیه کننده «قتل در موقعیت ۳۵ درجه شمالی» هستند.

زهرا صبری: زهرا صبری طراح و کارگردان نمایش «خاک و تاج» که این روزها در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه است با اشاره به واکنش مخاطبان پس از تماشای این اثر نمایشی گفت: گرچه این روزها به دلیل نوسانات اینترنت نتوانستیم آنطور که باید نسبت به معرفی نمایش اقدامات موثری را انجام دهیم اما بسیار خوشحالم که در همین روزها این اثر نمایشی توانسته ارتباط بسیار خوبی با تماشاگران بگیرد.

وی افزود: یکی از مهم ترین شرایطی که در زمان اجرای عمومی آثار نمایشی ام به آن توجه داشته و دارم تمرکز روی پیشنهاد و نظرات مخاطبانی است که در این سال ها همواره نسبت به محتوای آنچه روی صحنه دیده اند به من لطف و توجه داشته اند. کما اینکه در همین چند روزی که از اجرای نمایش «خاک و تاج» در تالار قشقایی تئاتر شهر می گذرد من شاهد واکنش های بسیار خوبی از مخاطبان بود که بسیار برایم خوشحال کننده بود.

صبری بیان کرد: تماشاگر نمایش «خاک و تاج» در مواجهه با محتوای این اثر نمایشی با دو موضوع مهم «دروغ» و «خیانت» رو به رو می شوند که همه می دانیم در زندگی یکایک ما چه فاجعه ای به بار می آورد. اتفاقا همین شرایط است که در جریان کلیت داستان و تمهیداتی که روی صحنه توسط بازیگران و عروسک ها طراحی شده توانسته شرایط متفاوتی را پیش روی مخاطبان قرار دهد که تصور می کنم می تواند انها را با اجرای یک تئاتر متفاوت مواجه کند.

کیومرث مرادی: کیومرث مرادی با انتقاد نسبت به نداشتن تئاتر الگو در حال حاضر گفت: در تمام تئاترهایی که من در دنیا دیده‌ام هیچوقت شهرداری‌ها و دولت‌ها در حوزه تئاتر عقب‌نشینی نکرده‌اند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، کیومرث مرادی در برنامه «شب تئاتر» از مجموعه «شب‌های هنر» که از شبکه چهار سیما پخش می‌شود، با اشاره به موضوع ادامه تحصیل‌اش در خارج از ایران گفت: با اینکه بسیار در زمینه تئاتر فعال بودم اما در مقطعی از زندگی‌ام احساس کردم که باید بروم چون فکر کردم، اگر آنجا تحصیل و زندگی کنم، می‌توانم از فرصت‌هایی که آنجا وجود دارد، بیشتر برای ساختن خودم و حتی شاید یک نوع دیگری از بین‌المللی بودن استفاده کنم و با این هدف این اقدام را در ۳۸ سالگی انجام دادم.

مرادی در مورد تاثیر مهاجرت تحصیلی بر فرد و تاثیر آن بر تئاتر ایران در صورت برگشت فرد به ایران گفت: خطری که مهاجرت و برگشتن دارد این است که شما مدت طولانی از فضای تئاتر کشور خود دور می‌مانید و هنگامی که بعد از سال‌ها برمی‌گردید فضای تئاتری و سلیقه‌ی مخاطب و بسیار چیزهای دیگری تغییر کرده است که این قضیه بازگشت به چرخه تئاتر را برای هنرمند سخت می‌کند. البته هدف افراد از تحصیل نیز متفاوت است. ما به پژوهشگر هم نیاز داریم و لزوما همه نباید وارد چرخه تولید تئاتر شوند.

وی در مورد تفاوت نسل خودش با نسل جدید گفت: نسل جدید به دلیل استفاده از فضای مجازی آگاهانه‌تر انتخاب می‌کند و بیشتر می‌داند هنگام مهاجرت برای تحصیل با چه چیزی روبرو خواهد شد.

 

تیترها

1. تماشاخانه سیار کانون پرورش فکری به مناطق کم‌برخوردار بوشهر می‌رود

2. نمایشنامه معروف ژان پل سارتر اجرا مى‌شود

3. «فراکتال» در کارگاه دکور تالار حافظ

4. وحید لک مدیر روابط عمومی جشنواره تئاتر فجر شد

5. ۴۲۳ اثر نمایشی به جشنواره ثمر رسید

6. معرفی نامزدهای نخستین جشنواره ملی آرخه

7. ۳۹ متن به مرحله بازبینی فستیوال تئاتری «مونولیو» راه یافت

8. ۴۲ نمایش در جشنواره سراسری تئاتر مهر کاشان به روی صحنه می‌رود




نظرات کاربران