در حال بارگذاری ...
نگاهی به تقویم متولدین دومین ماه از چهارمین فصل سال

بهمن؛ از نصیریان تا شهاب حسینی

ایران تئاتر: یازدهمین ماه سال، زادروز هنرمندان تئاتری بسیاری است؛ هنرمندانی که هریک در برهه‌ای، به عنوان تاثیرگذارترین هنرمندان تئاتر شناخته شده‌اند.

به گزارش ایران تئاتر، هنرمندان و اساتید برجسته متعددی در  ماه بهمن متولد شده اند. هنرمندانی که هر یک از آن‌ها صاحبِ سبک و شیوه خاصی در آثارشان هستند و همواره از آنها به عنوان مولف و اساتید هنر نمایش یاد می شود. کمتر هنردوست و مخاطبی وجود دارد که نام اشخاصی همچون بهزاد فراهانی٬ بهمن فرمان‌آرا، افسانه ماهیان، علیرضا خمسه، نگار عابدی، بهمن فرسی و علی نصیریان به گوشش نخورده باشد و یا آثار فاخر آنها را در دنیای تئاتر به یاد نیاورد. با توجه به اهمیت تقویم تئاتری ایران، در ادامه نگاهی خواهیم داشت به کارنامه کارگردانان، بازیگران و نویسندگان و هنرمندان تئاتری صاحب‌نامی که در بهمن ماه متولد شدند.

 

تقی ظهوری؛ بازیگر

تقی ظهوری زاده ۱ بهمن ۱۲۹۱ و درگذشته ۹ اسفند ۱۳۷۰ بازیگر است. او فارغ‌التحصیل دوره اول هنرستان هنر پیشگی است. ظهوری از سال ۱۳۱۵ و همزمان با تحصیلش در تماشاخانه‌های تهران مشغول فعالیت شد. او دوبله فیلم را از ۱۳۳۱، فعالیت در رادیو تهران از ۱۳۳۵ فعالیت در سینما را از سال ۱۳۲۸ تا ۱۳۵۰ انجام داده است. ظهوری در سال ۱۳۴۹ تصمیم به کناره‌گیری از سینما گرفت. از سوی سندیکای هنرمندان به او پیشنهاد شد تا به عنوان مشاور عالی سندیکا فعالیت کند و او این پیشنهاد را پذیرفت و از آن پس در هیچ فیلمی بازی نکرد. از آثار او می‌توان به گنج قارون، یوسف و زلیخا، خسیس، بهلول، مشهدی عباد، معشوقه همه، دزد و پاسبان، نوکر زیر دست، اشک‌های عشق و دزد ناشی قسمت اشاره کرد.

 

بهزاد فراهانی؛ نمایشنامه‌نویس، کارگردان و بازیگر

بهزاد فراهانی متولد ۱ بهمن ۱۳۲۳ روستای درمنک از توابع فراهان واقع در استان مرکزی، بازیگر وکارگردان می‌باشد. فارغ التحصیل لیسانس و فوق لیسانس رشته نمایش از دانشکده هنرهای دراماتیک و تئاتر ملی فرانسه(استراسبورگ) است. حدود 15 سالگی تئاتر را نزد خسرو مفید شروع کرد و سپس به گروه شاهین سرکیسیان بنیانگذار تئاتر نوین و اولین کسی که تئاتر ملی را عنوان کرد پیوست. او رئیس هیئت مدیره انجمن بازیگران خانه تئاتر است. از آثار او می‌توان به تردست، چپ‌دست، سگ‌کشی، سایه‌بان، مدینه، امام علی، مطرب، رستم و سهراب، شهر قصه، در راه کاردیف و قفس، پله‌های یک نردبان، در انتظار گودو، روزنه آبی، تراکتور، تیارت فرنگی، حشره‌ها، در حضور باد، آنکه گفت آری آنکه گفت نه، قصه حریر و ماهیگیر،لبخند با شکوه آقای گیل، دیوان بلخ، میزگرد شاه، کوچ، عروس، شب در حلبی‌ آباد، معدن، مریم و مردآویج، گل و قداره، پتک، مفتش، ریل و در غربت اشاره کرد.

 

اکبر زنجانپور؛ بازیگر و کارگردان

اکبر زنجانپور زاده ۲ بهمن ۱۳۲۳ در تهران بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون است. بازی در تئاتر را از سال ۱۳۴۵ در دانشگاه شروع کرد، سال ۱۳۴۹ از دانشکده هنرهای زیبا فارغ التحصیل شد. از سال ۱۳۶۵ نیز تدریس در دانشگاه را شروع کرد. وی در سال ۱۳۶۸ و ۱۳۶۹ عضو کمیته ملی تئاتر در سازمان یونسکو بود. در سال ۱۳۸۳ او در نمایش شب هزار و یکم به کارگردانی بهرام بیضایی بازی کرد. اکبر زنجانپور در دوبله نیز کار کرده‌است؛ معروفترین دوبله ایشان بجای جبارسینگ در فیلم شعله می‌باشد.

 

اردشیر صالح‌پور؛ نویسنده و کارگردان

اردشیر صالح پور نویسنده، پژوهشگر، کارگردان و مدرس تئاتر متولد 2 بهمن 1336 ایذه و صاحب مدرک دکترای تخصصی پژوهش هنر از دانشگاه هنر است. از او آثاری چونگرامافون و نمایش، بنفشه های سوگوار، پیکرک ها، عروسک ها و صورتک های ایران باستان به چاپ رسیده است. صالح پور بیش از ده عنوان نمایش نامه نوشته، چند نمایش را کارگردانی کرده و سابقه بازیگری در تئاتر را نیز دارد. مدیریت تئاتر استان های کشور، عضویت در کانون ملی منتقدان تئاتر، مدیریت اجرایی جشنواره های تئاتر، مدیریت پخش هنری انجمن موزه های جهانی(ایکوم ایران) و دبیری جشنواره تئاتر عروسکی نیز در کارنامه صالح پور دیده می شود.او سابقه ۲۰ ساله تدریس در دانشکده های مختلف هنری را دارد و عضو هیات علمی مرکز فرهنگ و هنر است.

 

کوروش نریمانی؛ نمایشنامه‌نویس و کارگردان

کورش نریمانی متولد 2 بهمن 1348 نورآباد دلفان نویسنده، کارگردان و بازیگر است. اوکارشناس ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر وکارشناسی ارشد کارگردانی از دانشگاه تربیت مدرس است. از آثار او می‌توان به مترسک، شب مهتابی، شبهای آوینیون، والس مرده شوران، دن کامیلو، شوایک، جن گیر، تئاتر بی حیوان، هتل پلازا، معدنچیان، شپش و پایان آغاز اشاره کرد. برخی از جوایز او دریافت بهترین نمایش به مفهوم مطلق، رتبه دوم نمایشنامه نویسی و کارگردانی برای شبهای آوینیون از هجدهمین جشنواره بین المللی، دریافت برترین نمایشنامه نویس سال برای دن کامیلو از کانون ملی منتقدان تئاتر‏، دریافت بهترین کارگردانی از انجمن منتقدان و نویسندگان خانه تئاتر و دریافت کارگردان برگزیده سال از کانون کارگردانان خانه تئاتر هستند.

 

محمد رسول صادقی؛ نویسنده و منتقد

محمد رسول صادقی متولد 3 بهمن 1356 روزنامه‌نگار، منتقد، شاعر و مدیر فرهنگی است.  از فعالیت‌های او می‌توان به مشاور مدیر عامل و مدیر روابط عمومی بنیاد سینمایی فارابی(15اسفند 94 تا کنون)، مدیرکل روابط عمومی سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی(از 15 شهریور92 تا15 اسفند 94)، مدیر روابط عمومی خانه هنرمندان ایران(دی80 تا آبان 81 و از اول شهریور 91 تا اول مهر92)‏، مدیر روابط عمومی سی امین جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان(آذر 95 تا مرداد 96)، مدیر روابط عمومی مرکز هنرهای نمایشی(1 دی 1384 تا 1 خرداد 1389)‏ و مدیر روابط عمومی جشنواره بین المللی تئاتر فجر(چهار دوره ـ 84 ، 85 ، 87 و 88)‏ اشاره کرد. صادقی سردبیر مجله پاراگراف و رئیس انجمن منتقدان، روزنامه نگاران و پژوهشگران خانه تئاتر است.

 

بهنام تشکر؛ بازیگر

بهنام تشکر زاده ۴ بهمن ۱۳۵۵ در بندر انزلی بازیگر سینما و تئاتر و گوینده رادیو و دوبلور است. در سال ۱۳۷۵ فعالیت تئاتری خود را آغاز کرد. وی دارای مدرک لیسانس اقتصاد بازرگانی است. از جوایز او می‌توان به دریافت تندیس بهترین بازیگر تئاتر از انجمن ملی منتقدان تئاتر ایران برای بازی در نمایش دختر یانکی، دریافت تندیس بهترین بازیگر طنز تلویزیون برای بازی در سریال ساختمان پزشکان، دریافت تندیس بهترین بازیگر برای نمایش ماه زدگان در ششمین جشنواره سراسری ماه و رتبه اول بازیگری برای نمایش هتل کالیفرنیا در چهارمین جشنواره نمایشنامه خوانی مولوی اشاره کرد. برخی از آثار او لاک قرمز، روز رستاخیز، اعترافات، جشن دلتنگی، دودکش، مختارنامه، ژولیوس سزار به روایت کابوس، سه خواهر، مکبث، خرس، خواستگاری و عاقبت عشاق سینه چاک هستند.

 

پرویز فنی‌زاده؛ بازیگر

پرویز فنی‌زاده زاده ۷ بهمن ۱۳۱۶ تهران و درگذشته ۵ اسفند ۱۳۵۸ بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون است. وی در سال ۱۳۳۷ در کلاس‌های هنرهای دراماتیک شرکت نمود. او در سال ۱۳۳۷ گروه تئاتر گل سرخ را با همکاری چند تن از دوستانش تشکیل داد و بعدها به گروه پاسارگاد پیوست و فعالیت هنری‌اش را در تئاتر دنبال کرد. او در سال ۱۳۵۲ به خاطر بازی در فیلم رگبار جایزه بهترین نقش اول مرد را از جشنواره سینمایی سپاس گرفت. وی در مدت ۲۰ سال کار هنری در بیش از ۱۹ فیلم سینمایی، از جمله تنگسیر، و ۷۰ نمایش، از جمله پهلوان اکبر می‌میرد، نقش بازی کرد. وی پس از بازی در دو سریال تلویزیونی سلطان صاحبقران و دایی‌جان ناپلئون، به محبوبیت زیادی دست یافت.

 

علیرضا خمسه، بازیگر

علیرضا خمسه زاده ۹ بهمن ۱۳۳۱ تهران، بازیگر تئاتر، سینما، تلویزیون ایرانی و فارغ‌التحصیل رشته روان‌شناسی از دانشگاه شهید بهشتی است. خمسه بازیگری در سینما را با فیلم مرگ یزدگرد آغاز کرد. او برنده جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد مکمل از بیست‌وهفتمین دوره جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم بیست است. خمسه در سال ۱۳۵۷ به فرانسه رفت و یک سال و نیم در مدرسه ون سن، آتلیه اگوستوبوال و آتلیه سیته یونیورسیته پاریس، دوره‌های مربوط به پانتومیم، حرکات بدنی و بازیگری را فراگرفت و در سال ۱۳۵۹ به ایران بازگشت. از آثار او می‌توان به عرق خورشید اشک ماه، دایره گچی قفقازی، پایتخت، همشهری، آپارتمان شماره 13، لنگرگاه، روز باشکوه و چشم شیطان اشاره کرد.

 

رضا گوران؛ کارگردان

رضا گوران زاده 11 بهمن ۱۳۵۸ کارگردان تئاتر، طراح صحنه و نویسنده است. او دانش‌آموخته کاردانی ژنتیک گیاهی از دانشگاه آزاد ورامین و کارشناسی ادبیات نمایشی از دانشکده هنر و معماری است. از آثار او می‌توان شب آوازهایش را می‌خواند، یرما، هملت، می‌خوام بخوام و مرداب روی بام اشاره کرد. او جایزه بهترین طراحی صحنه، لباس و کارگردانی را برای نمایش یرما از بیست‌وهفتمین جشنواره بین‌الملی تئاتر فجر و بهترین نمایشنامه و طراحی صحنه را برای ابرهای پشت حنجره از بیست‌ونهمین جشنواره بین‌الملی تئاتر فجر داراست. 

 

حسین کسبیان؛ بازیگر

سین کسبیان زاده ۱۲ بهمن ۱۳۱۲ تهران و ۱۴ اردیبهشت ۱۳۸۵ بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون بود. او طی سال‌های حضورش در عرصه هنر در بیش از ۲۰ سریال تلویزیونی و ۳۲ فیلم سینمایی بازی کرد. او دانش‌آموخته هنرستان هنرپیشگی در سال ۱۳۳۳ بود. فعالیت هنری را در سال ۱۳۳۵ با بازی در تئاتر آغاز کرد. از سال ۱۳۳۸ نیز به طور پراکنده به فعالیت در دوبله پرداخت. از تئاترهای مهم او پهلوان اکبر می‌میرد به کارگردانی عباس جوانمرد در سال ۱۳۴۴ بود؛ و نیز میراث و ضیافت کارِ بهرام بیضایی در آذر ۱۳۴۶. شروع فعالیت او در سینما نیز در سال ۱۳۵۱ با بازی در فیلم جاوز همراه بود. او در سال ۱۳۶۹ در سریال تلویزیونی آرایشگاه زیبا ایفای نقش کرد. وی اولین کار جدی خود را در سال ۱۳۳۲ با عنوان پنجه در دانشکده ادبیات اجرا کرد و پس از آن در نمایش هیاهوی بسیار برای هیچ به کارگردانی مصطفی اسکویی به عنوان بازیگر نقش اول به همراه عزت‌الله انتظامی ایفای نقش کرد. کسبیان در سال ۱۳۴۴ گروه تئاتر ۲۵شهریور را تأسیس کرد که عباس جوانمرد، عزت‌الله انتظامی، علی نصیریان و بسیاری دیگر از هنرمندان عضو این گروه بودند و این گروه تئاتری به همراه گروه دیگری با حضور داود رشیدی، محمد علی جعفری و چند هنرمند دیگر به اجرای برنامه می‌پرداختند؛ از نمایش‌هایی که آنها به روی صحنه آوردند می‌توان به زارع شیکاگو، عروس فرنگی، مرگ در پاییز و سلطان مار اشاره کرد. او تا سال ۱۳۶۰ به فعالیت‌های تئاتری خود ادامه داد و آخرین نمایشی که در آن حضور داشت الموت به کارگردانی مجید جعفری بود که خسرو شکیبایی و فریماه فرجامی از دیگر نقش آفرینان آن بودند. از آثار او می‌توان به مادر، افسانه سلطان و شبان، رگبار، دل‌نمک، شازده احتجاب، سایه‌های بلندباد، بوی کافور عطر یاس و خانه‌ای روی آب اشاره کرد.

 

بهمن فرسی؛ نمایشنامه‌نویس و کارگردان

بهمن فُرسی زاده 12 بهمن 1312 تبریز نویسنده، نمایش‌نامه‌نویس و بازیگر است. فرسی در تبریز به دنیا آمد و یک سال قبل از پیروزی انقلاب، در سال ۱۳۵۶ به لندن رفت به کارهای هنری مختلفی مانند، نمایشنامه‌نویسی و بازیگری تئاتر، فیلم‌سازی، شعر و نقاشی و مجسمه‌سازی علاوه بر داستان‌نویسی پرداخت. در لندن نشر خاک را دایر کرد و آثارش را در نشر خاک منتشر کرد. او از پیشگامان و نواندیشان نمایشنامه‌نویسی و ادبیات نوین ایران است. بهمن فرسی نمایش‌های چوب زیر بغل، صدای شکستن، بهار و عروسک، گلدان و آرامسایشگاه را در تهران روی صحنه برد. او در سال ۱۳۶۲ نمایش گلدونه خانم اسماعیل خلج را کارگردانی کرد. 

 

حبیب رضایی؛ بازیگر و کارگردان

حبیب رضایی در ۱۲ بهمن ۱۳۴۸ در تهران به دنیا آمد و تحصیلات خود را تا مقطع لیسانس ادامه داد. او با بازی در فیلم آژانس شیشه‌ای و کسب جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد مکمل در سینمای ایران مطرح شد. از آثار او می‌توان به بمب یک عاشقانه، آرایش غلیظ، من مادر هستم، اسب حیوان نجیبی است، مارمولک، اینجا چراغی روشن است، من ترانه پانزده سال دارم، نیلوفر آبی، مصاحبه، خروس، روایت ناتمام یک فصل معلق، ترانه‌های قدیمی، دل‌سگ و آینه‌های روبه‌رو اشاره کرد.

 

شهاب حسینی؛ بازیگر و کارگردان

سید شهاب الدین حسینی تنکابنی زاده ۱۴ بهمن ۱۳۵۲ در تهران هنرپیشه سینما و تلویزیون، مجری، کارگردان و گوینده است. شهاب حسینی در سال ۱۳۸۷ با بازی در فیلم سوپر استار، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر را دریافت نمود. او در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۶ با ایفای نقش در فیلم فروشنده به کارگردانی اصغر فرهادی، توانست جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن را به خود اختصاص بدهد. همچنین او خرس نقره‌ای بهترین بازیگر مرد جشنواره بین‌المللی فیلم برلین ۲۰۱۱ را به‌همراه گروه بازیگران فیلم جدایی نادر از سیمین کسب کرد. حسینی کار خود را با تئاتر دانشجویی و سپس گویندگی در رادیو آغاز کرد. او دو تجربه بازیگری تئاتر به نام های بر کرانه باد  و افسانه را  به کارگردانی مینا ابراهیم زاده برای جشنواره دانشجویی در سال های ۷۴ و ۷۵ در کارنامه اش دارد . حسینی در سال‌های اخیر دو نمایش ملاقات و اعتراف را کارگردانی و در هر دوی آن‌ها ایفای نقش کرده است.

 

علی نصیریان؛ بازیگر، نمایشنامه‌نویس و کارگردان

علی نصیریان زاده ۱۵ بهمن ۱۳۱۳ در تهران، بازیگر، نمایشنامه‌نویس و کارگردان تئاتر، سینما و تلویزیون است. وی در ۱۳۸۰ به عنوان یکی از چهره‌های ماندگار ایرانی در رشته بازیگری تئاتر و سینما شناخته شد و نشان درجه یک هنری را از رئیس‌جمهور وقت دریافت کرد. وی در سال ۱۳۳۵ جایزه نخستین مسابقهٔ نمایش‌نامه‌نویسی را برای نمایش بلبل سرگشته دریافت کرد. فیلم گاو ساخته داریوش مهرجویی نخستین فعالیت سینمایی او بود. او از دههٔ ۱۳۳۰ در نمایش‌های حرفه‌ای بازیگری و نویسندگی می‌کرد و از اعضای آغازین گروه هنر ملّی بود. او بیش از ده نمایشنامه نوشته و با همین اندک، همراهِ بهرام بیضایی و اکبر رادی و غلامحسین ساعدی و اسماعیل خلج و چند نمایشنامه‌نویس دیگر، از برجستگان نمایشنامه‌نویسی در زبان فارسی به‌شمار می‌رود. نصیریان در سال ۱۳۶۲ نقش قاضی شارح را در سریال سربداران بازی کرد، نقشی که بین تمام نقش‌هایش تا آن تاریخ منحصر به فرد بود. آقای هالو، پستچی، کفش‌های میرزا نوروز، شیر سنگی، ناخدا خورشید، هزاردستان، سال‌های خاکستری، بوی پیراهن یوسف، میوه ممنوعه و شهرزاد از آثار شاخص وی می‌باشد. از تئاترهای او می‌توان اعتراف، تانگوی تخم مرغ داغ، پنجره‌ها و بازیگر و زنش را نام برد.

 

محمد ساربان؛ بازیگر

محمدعلی ساربان زاده ۱۶ بهمن ۱۳۲۶، قزوین)بازیگر سینما، تلویزیون و همچنین کارگردان، نویسنده و بازیگر تئاتر است. از آثار او می‌توان به راه آبی ابریشم، وقتی همه خوابیم، دست‌های خالی، کفش‌های میرزا نوروز، درچشم باد، پدرخوانده، راه شب و کارآگاه علوی اشاره کرد.

 

منصور براهیمی؛ پژوهشگر و مترجم

منصور براهیمی متولد 16 بهمن 1335 پژوهشگر، استاد دانشگاه و مترجم است. وی از اساتید شناخته شده رشته ادبیات نمایشی در دانشگاه‌های هنری کشور است. او در سریال‌هایی مانند معمای شاه و حضرت موسی مشاور پروژه و مشاور فیلمنامه بوده است. از کتاب‌های او می‌توان به «تئاتر و توسعه» اشاره کرد. او کارشناسی نمایش با گرایش ادبیات نمایشی و نمایشنامه‌نویسی از دانشکده‌ هنرهای دراماتیک را دارد. از فعالیت‌های او نگارش نمایشنامه دیوارها را پاک نکنیم به کارگردانی قدرت‌الله صالحی، دستیار کارگردان و تهیه کننده مطالب بروشور نمایش واستلاو اسلاویر مروژک به کارگردانی داود دانشور، مترجم نمایشنامه مک برد نوشته باربارا گارسن به کارگردانی تاجبخش فنائیان، دستیار کارگردان و تهیه‌کننده مطالب بروشور نمایش روشنایی تیره به کارگردانی داود دانشور و نگارش نمایشنامه خر دجال به کارگردانی داود دانشور اشاره کرد.

 

نگار عابدی؛ بازیگر

نگار عابدی زاده ۱۸ بهمن ۱۳۴۹ در اهواز بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون است که در رشته تئاتر از دانشکده هنر و معماری فارغ‌التحصیل شده‌است. فعالیت اصلی وی تئاتر است و در نمایش‌هایی چون بازگشت به خان نخست به کارگردانی محمد رضایی‌راد و آندرانیک به کارگردانی حمید پورآذری ایفای نقش نموده‌است. وی در فیلم‌های کوتاهی چون هدیه و خط مستقیم یک دایره بازی کرده‌است. عابدی فعالیت سینمایی خود را از سال ۱۳۸۷ و با فیلم مانا آغاز کرد. از آثار او می‌توان به مصاحبه، روی زمین، کبوتری ناگهان، بهمن، مافیا، سدمعبر، دارکوب، دهلیز و یه حبه قند اشاره کرد.

 

سوسن تسلیمی؛ بازیگر و کارگردان

سوسن تسلیمی زاده ۱۸ بهمن ۱۳۲۸، رشت بازیگر و کارگردان تئاتر و سینما است. تسلیمی ماندگارترین بازی‌هایش را در چهار فیلم‌ بهرام بیضایی یعنی چریکه تارا، مرگ یزدگرد، باشو غریبه کوچک و شاید وقتی دیگر ارائه کرده‌است. او در سال ۲۰۰۲ جایزه شخصیت ممتاز فرهنگی و هنری کشور سوئد را گرفت. او یکی از برترین بازیگران زن تاریخ سینمای ایران و اولین زن صاحب سبک بازیگری در ایران محسوب می‌شود. سوسن تسلیمی فعالیت در تئاتر را از سال ۱۳۵۰ آغاز کرد و در ضمن تحصیلات خود را در سال ۱۳۵۲ در رشته تئاتر از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به پایان رساند. در سال ۱۳۷۰ اولین تئاتر خود در سوئد به نام مده‌آ که کارگردانی و نوشتن متن و بازی آن همه به عهده خود او بود را به روی صحنه برد که این نمایش‌نامه از آثار کلاسیک یونان و اساطیر یونانی اقتباس شده بود و خود با کمک ماسک‌های مختلف آن را بازی کرد. پیش از این کار در تئاتری به نام آنگرد بازی کرده بود. از سال ۱۹۹۹ میلادی تا ۲۰۰۲ میلادی جزو هیئت مدیره انیستیتوی فیلم سوئد که مهمترین مرکز تصمیم گیرنده فیلم سوئد است بود؛ و هم‌اکنون در وزارت فرهنگ سوئد از اعضای هیئت مشاورین تئاتر می‌باشد. همچنین تدریس بازیگری نیز از فعالیت‌های وی در سوئد است. وی نمایشنامه‌های زیادی در سرتاسر سوئد اجرا کرده‌است که اکثر آن‌ها به زبان سوئدی اجرا شده‌اند. از بازی‌های او در تئاتر می‌توان به رایش سوم، ترس و نکبت، دایره گچی قفقازی، وای بر مغلوی و باغ آلابالو اشاره کرد.

 

زهرا صبری؛ کارگردان

زهرا صبری متولد 19 بهمن 1345 در تهران، کارگردان، طراح صحنه، طراح و سازنده عروسک‌‏ است. او کارشناسی طراحی صحنه از دانشگاه آزاد اسلامی را داراست. جوایز او دریافت اول نمایشنامه‌نویسی و دوم کارگردانی برای نویسندگی نمایشنامه رهبانو‌ از جشنواره دانشجویی، دریافت دیپلم افتخار بهترین کار فلسفی برای هشت لحظه از جشنواره بین‌المللی عروسکی پراگ‌، دریافت لوح تقدیر و تندیس جشنواره و جایزه اول نمایش پراگ برای زمین و چرخ، جایزه بزرگ از جشنواره بانیالوى لهستان، جایزه اول کارگردانى و بهترین خلاقیت از جشنواره عروسک نیز انسان است لهستان و جایزه بهترین کار فلسفى از جشنواره پراگ هستند. از آثار او می‌توان به تیاتر اجباری، ماریای بی‌نام، بازی هفتم، چیزی شبیه زندگی، مروارید مرمری، صندوق جادو، دختر انار و بهجت اشاره کرد.

 

شهاب حسین‌پور؛ کارگردان

شهاب الدین حسین پور متولد 20 بهمن 1364 در شهر شاهرود می باشد، او دانش آموخته کانون هنری حمید سمندریان، فارغ التحصیل مقطع کارشناسی کارگردانی تئاتر از دانشکده هنر و معماری و فارغ التحصیل کارشناسی ارشد کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر و معماری می باشد. حسین پور در کارنامه بازیگری خود آثاری قبیل آهو، زنی پشت در، نهر فیروزآباد، بر پهنه دریا، دو مرد و دو زن در آکواریوم، مرسیه ای برای یک راهبه، سرآشپز پیشنهاد میکند، تماشا خانه، ملاقات بانو سالخورده، همه دزد ها که دزد نیستند و چهار حکایت از چندین حکایت رحمان را دارا می‌باشد. او کارگردانی آثاری چون بداهه گویی آلما، هفت سنگ، کوپه46، کسی دلش برای شما تنگ نشده، معرکه در معرکه، هفت خان، بیوه های غمگین سالار جنگ، یک زندگی بهتر و طپانچه خانم را به عهده داشته است.

 

فاطمه هاشمی؛ بازیگر

فاطمه هاشمی زاده 22 بهمن 1347 در بندر انزلی هنرپیشه و فارغ‌التحصیل دوره ادبیات نمایشی از فرهنگسرای نیاوران است. فاطمه هاشمی تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در بندر انزلی به پایان رساند. طی دوران تحصیل به گروه تئاتری در بندرانزلی پیوست که چندین نمایش را در بندرانزلی و رشت را به روی صحنه بردند. وی سپس در سینمای جوان گیلان در رشته فیلمسازی و عکاسی آموزش دید و پس از آن در فرهنگسرای نیاوران زیر نظر اساتیدی چون قطب الدین صادقی، خسرو حکیم رابط، رکن الدین خسروی، جمال میرصادقی و بهرام بیضایی در رشته ادبیات نمایشی ادامه تحصیل داده و فارغ‌التحصیل شد. وی در زمینه بازیگری بویژه در ژانر طنز و کمدی در تلویزیون به فعالیت پرداخت. آغاز فعالیت وی در تلویزیون با مجموعه پرواز ۵۷ بود که بسیاری دیگر از بازیگران جوان طنز و کمدی با این برنامه معرفی شدند. پس از آن با سریال ساعت خوش به همکاری با مهران مدیری پرداخت. او در نمایش‌های کوهولین، ادیپ شهریار، هایلایت و داری داری داری داری یا نداری ایفای نقش کرده است.

 

سیمین امیریان نویسنده، کارگردان، مترجم، پژوهشگر ومدرس دانشگاه

سیمین امیریان متولد 23 بهمن 1343 است. اومدرک دکترای خود را در رشته نمایش، دراما ازدانشگاه یوام (UM) مالزی کسب کرده و دوره کارشناسی ارشد و کارشناسی را در رشته ادبیات نمایشی، دردانشکده سینما و تئاتر، دانشگاه هنر و دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران به پایان رسانده است. امیریان تجربیات هنری خود را  از سال ۱۳۶۵ با مجسمه سازی و نقاشی شروع کرد. در سال ۱۳۷۰ بعنوان انیماتور و عروسکساز در صداو سیما مشغول به کارشد. وی بعد از ورود به دانشگاه تهران و با تحریر اولین نمایشنامه خود با نام افسانه کلاغ  فعالیت نوشتن را بطور جدی آغاز کرد. امیریان تا کنون۲۷ نمایشنامه را به رشته تحریر درآورده که اکثر انها به زبان انگلیسی ترجمه شده اند. ازمیان آنها می توان به نمایشنامه‌های سه گانه میتراس، کهربا، من و گربه پری، خب چی می خوای و سایه پنهان اشاره کرد. امیریان نزدیک به دو دهه، استاد دانشگاه هنر و معماری تهران است و از دیگر فعالیت های او می توان تحریر نمایشنامه کودک  را نام برد؛ ازجمله: کی باهوشه؟، طوطی و بابا شب کلاه، بی بی کوچیکه و گل گیس که توسط انتشارات نمایش، قطره، دانا و مدرسه به چاپ رسیده است. در زمینه نمایشنامه نویسی و تکنیک‌های آن چندین مقاله، کتاب و ترجمه به چاپ رسانده است. از جمله نمایشنامه نویسی عروسکی ۱۳۷۹، قصه گویی با عروسکهای خوردنی۱۳۸۴ و قصه گویی با عروسکهای آسان می شود۱۳۸۴. لازم به ذکر است که او در طی سال‌های گذشته چندین نمایشنامه از جین ام متسون(نویسنده امریکایی) ترجمه کرده است که از آنها می توان به پادشاه اورگانو و جنگ بزرگ اشاره کرد.

 

رویا نونهالی؛ بازیگر و کارگردان

رویا نونهالی متولد ۲۴ بهمن ۱۳۴۱ در تهران بازیگر و کارگردان تئاتر، سینما و تلویزیون است. او لیسانس رشته نقاشی از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران را داراست. نونهالی اولین بازیگر زنی است که بلافاصله بعد از ورودش به سینما در سال ۱۳۶۷ سیمرغ بلورین از هفتمین جشنواره فیلم فجر را برای بازی در فیلم عروسی خوبان از آن خود کرد و همچنین برای ایفای نقش در بوی کافور عطر یاس دوباره سیمرغ بلورین را از آن خود کرد. از نمایش‌های او می‌توان به تارتوف، اسطوره می‌شوم، دیوان غربی شرقی و مثل آب برای شکلات اشاره کرد. 

 

عباس جوانمرد؛ کارگردان

عباس جوانمرد زاده 27 بهمن 1307 در تهران پژوهشگر، نویسنده، بازیگر و کارگردان تئاتر است. عباس جوانمرد تحصیل در رشته بازیگری را در سال ۱۳۳۲ در هنرستان هنر پیشگی در تهران آغاز نمود و سپس در سال ۱۳۳۴ دوره کارگردانی و بازیگری را زیر نظر پروفسور دیویدسون در دانشگاه تهران گذراند و در همان سال گروه هنر ملی را با تنی چند از همفکران خود، در خانه شاهین سرکیسیان بنیان نهاد. در سال ۱۳۳۷ دوره‌های آموزش گویندگی و کارگردانی را در تلویزیون ملی ایران تشکیل داد. اولین تله‌تئاتر پخش شده از تلویزیون ملی ایران مارگریت نوشته آرمان سالاکرو ترجمه شاهین سرکیسیان به کارگردانی عباس جوانمرد بوده‌است. عباس جوانمرد در زمینه تئاتر و نمایش پژوهش‌هایی دارد که در برگیرنده ریشه یابی تئاتر اروپا و ایران است و نه تنها در رسانه‌های فارسی‌زبان، بلکه در دانشنامه‌ها، جنبش‌های هنری و ایران‌شناسی در سرتاسر جهان به ثبت رسیده و بازتاب داشته‌است. از آثار او می‌توان به افعی طلایی، بلبل سرگشته، قصه ماه پنهان، آلونک و همه پسران من اشاره کرد.

 


دیگر هنرمندان ایرانی متولد بهمن ماه

مسعود رایگان(بازیگر)، بهمن فرمان‌آرا(تهیه‌کننده، کارگردان، فیلمنامه‌نویس، نویسنده و هنرپیشه)، فریده گرمساری(کارگردان و بازیگر)، خداداد خدام(کارگردان و رئیس انجمن هنرهای نمایشی مرکزی)، غلامرضا عزیزی(بازیگر، نمایشنامه‌نویس و کارگردان)، علی اصغر کهن قنبریان(کارگردان)، رضا فوادی(کارگردان و بازیگر)، رحمان هوشیاری(نمایشنامه‌نویس)، احمد حبیب زاده(کارگردان)، افسانه ماهیان(کارگردان)، یوسف باپیری(کارگردان)، مینا سیاح(بازیگر)، محمد نوروزی بابادی(کارگردان)، فرهاد شریفی(بازیگر)، علی عرب(بازیگر و کارگردان)، محسن حسینی(کارگردان و بازیگر)، احمد نجوایی(کارگردان)، غلامعلی رضایی(بازیگر و کارگردان)، محمد حیدری(کارگردان و مدیر هنری)، محمدرضا ابوالحسنی(کارگردان)،  قاسم اسماعیلی(نمایشنامه‌نویس و بازیگر)، مجید میرفخرایی(طراح صحنه و لباس)، پریدخت عابدین‌نژاد(طراح صحنه و لباس)، محمدعلی صادق‌حسنی(کارگردان)، د عبدالرضا بلوچ نژاد(کارگردان و بازیگر)، علیرضا مدنی(بازیگر و کارگردان)، داود دانشور(کارگردان و مترجم)، خسرو معین افشار(بازیگر) و سیمین امیریان(نمایشنامه‌نویس و کارگردان).

 

تولد هنرمندان غیرایرانی متولد دی ماه(21 ژانویه- 19 فوریه)

پل اسکافیلد(بازیگر انگلیسی)، گوت هلدا افرایم لسینگ(نمایشنامه‌نویس آلمانی)، یوهان آگوست استریندبرگ(نمایشنامه‌نویس سوئدی)، پیر کارون بومارشه(نویسنده فرانسوی)، سامرست موام(نویسنده انگلیسی)، آرمان گاتی(نمایشنامه‌نویس و فیلمساز فرانسوی)، رومن رولان(درام‌نویس و نمایشنامه‌نویس فرانسوی)، هوفمن استال(نویسنده اتریشی)، واختانکوف(طراح صحنه و کارگردان روس)، سارا کین(نمایشنامه‌نویس فرانسوی)، اگوبتی(نمایشنامه‌نویس ایتالیایی)، کریستوفرمارلو(نمایشنامه‌نویس انگلیسی)، ژان فرانسوا رنوار(نویسنده فرانسوی)، وسولد میرهولد(کارگردان و نظریه‌پرداز روس)، برتولت برشت(درام‌نویس و کارگردان آلمانی) و مارتین کریمپ(مایشنامه‌نویس بریتانیایی).




نظرات کاربران