در حال بارگذاری ...
همزمان با مراسم اختتامیه سومین جشنواره نقالان و پرده‌خوانان غدیربرگزار شد:

آیین پاسداشت دو پیشکسوت نقالی و رونمایی از کتاب همای رحمت

همزمان با مراسم اختتامیه سومین جشنواره نقالان و پرده‌خوانان غدیر، آیین پاسداشت مرشد محمد احدی و مرشد مهدی چایایی و نیز رونمایی از کتاب همای رحمت برگزار شد.

به گزارش ایران تئاتر مراسم اختتامیه سومین جشنواره نقالان و پرده‌خوانان غدیر با حضور شهرام کرمی مدیرکل هنرهای نمایشی، احمد مسجد جامعی عضو شورای شهر تهران، محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری، و جمعی از پیشکسوتان و هنرمندان پرده خوانی و نقالی کشور در تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد.


مدیر هنرهای نمایشی حوزه هنری:
توجه به شاهنامه خوانی و حماسه خوانی از برنامه های آینده ماست

در این مراسم کوروش زارعی مدیر هنرهای نمایشی حوزه هنری طی سخنانی با ابراز خرسندی برگزاری این جشنواره در تهران، گفت: ما در دو سال گذشته در خدمت پیشکسوتان و اساتید پرده خوانی و نقالی بودیم و امسال نقالان کودک و نوجوان نیز به ما پیوستند.
وی با اشاره به اینکه نقالی و پرده خوانی سالها در محاق و فراموشی بود، گفت: این دوستان امروز این هنر متعالی را زنده کردند و قرار است با همت همین دوستان علاوه بر مناسبت های مذهبی، بحث شاهنامه‌خوانی و حماسه‌خوانی هم داشته باشیم.
زارعی با بیان اینکه این اولین جشنواره پرده‌خوانی است که به صورت سراسری برگزار می‌شود، افزود: امسال ما ۲۰ طومار جدید هم نوشتیم و آنها را در کتابی با عنوان «همای رحمت» گردآوری و در اختیار نقالان قرار دادیم و امروز در این اختتامیه مراسم رونمایی از  طومارها هم برگزار می‌شود.
وی تصریح کرد: ما برنامه های زیادی داریم و دست یاری به سوی همه اساتید، دانشجویان، هنرمندان و نقالان دراز می کنیم تا این هنر ایران زمین مهجور نمایند تا انشالله پرچم پرده خوانی و نقالی همواره برافراشته  باشد.

 

دبیر سومین جشنواره نقالان و پرده‌خوانان غدیر:
126 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شده بود
در ادامه مراسم، حسین عالم بخش دبیر سومین جشنواره نقالان غدیرنیز در سخنانی گفت: با انتصاب کوروش زارعی در حوزه هنری، نهال این طرح بعد از چند سال کاشته شد. در این سه سال اتفاقات خوبی افتاد که برخی از آنها برای ما غیرقابل باور بود. امروز نقالی و پرده خوانی خون تازه‌ای به شریان نقالی و پرده خوانی ایران تزریق شد و جایگاه خوبی در صدا و سیما و دیگر بخش‌های شهر پیدا کرده است.
وی در ادامه افزود: ما در این جشنواره دو رویداد مهم تجربه کردیم. اولین رویداد نگارش طومارهای بازپیرایی شده حوزه غدیر با همت دکتر فتحعلی بیگی و دریایی بوکه در کتابی با عنوان همای رحمت گردآوری و امروز رونمایی می شود.
وی اضافه کرد: دومین رویداد طراحی بخش رقابتی جشنواره بود. در این بخش از ۱۲۶اثر به دبیرخانه ارسال شد که در بخش اول ۶۳اثر انتخاب و پس از بازبینی ۳۱اثر به جشنواره راه یافت.
عالم بخش با بیان اینکه در کنار بخش رقابتی، 10نقال پیشکسوت هم در طول جشنواره به نقالی پرداختند، تصریح کرد: بخش رقابتی جشنواره در سه گروه کودک، نوجوان و بزرگسال برگزار شد و با توجه به رقابت نزدیک در بخش بزرگسال، این بخش را به دو قسمت آقایان و خانم ها تقسیم کردیم.
عالم بخش در بخش دیگری از سخنان خود نیاز به تاسیس یک عمارت نقالان را محسوس عنوان کرد و گفت: جنس این دوستان خاص است و من از آقای مسجد جامعی به عنوان یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی شورای شهر می‌خواهم که چنین کاری برای نقالان در قالب صنف و خانه انجام دهند.

 

احمد مسجد جامعی:
پرده خوانی و نقالی را به نوعی می توان یک شکل سینمای قدیم نامید
سپس احمد مسجدجامعی عضور شورای شهر تهران طی سخنانی گفت: در گذشته خاطرم است که مکانی برای نقالی و پرده‌خوانی وجود داشت و پیش ترها اقداماتی برای مکان ثابت نقالی از سوی خانم لاله تقیان و آقای داود فتحعلی بیگی انجام شده بود و مراحلی را هم در این خصوص طی کردیم، می توان این مکان را بهسازی و احیا کرد. همچنین محلی برای نمایش های آیینی کهن نیز پیش بینی شده که باید آن پیگیری کنیم.
وی در ادامه به تشریح پرده خوانی و نقالی در ایران پرداخت و گفت: هوش تصویری و اهمیت آن و توجه بدان از قدیم الایام در ایران وجود داشته و به نوعی می توان پرده خوانی و نقالی را یک شکل سینمای قدیم نامید که این صحنه‌ها با کمک نقال و مرشد تصویر می‌شده است.
مسجدجامعی با بیان اینکه پرده خوانی به معنای داستان تاریخی نیست. ما جریانی داریم در تاریخ داستان که قصه‌گوها هستند، افزود: ما یک مختارنامه داریم که براساس زندگی مختار است و یک مختار و یک ابومسلم داریم و یک ابومسلم نامه داریم. نقالی هم همینطور است که داستانی که ریشه تاریخی دارد به زبان شعر و نظم در می‌آید.
مسجدجامعی درباره سند موجود نقالی حوزه تمدنی ایران گفت: من برای کاری ۴۷ شیوه مختلف نقالی و پرده خوانی را شمارش کردم و متوجه شدم که بیش از نیمی از آنها در وصف علی (ع) است.
وی درباره جوانمرد قصاب و اتفاقاتی که برای از بین بردن آرامگاه او در نوسازی شهری رخ داده گفت: متاسفم که یک عده در فهرست خدمات خود این کارها را بدون شناخت انجام می‌دهند. اینها ایده و عشق و آرمان و داستان و تاریخ را از بین می‌برند.

 

رونمایی از کتاب همای رحمت
در حاشیه اختتامیه سومین جشنواره نقالان و پرده‌خوانان غدیر آیین رونمایی از کتاب همای رحمت برگزار شد.
داوود فتحعلی بیگی در حاشیه این مراسم در سخنانی گفت: این مجموعه صد و ده قصه دارد که یک نفر با سواد پرده‌خوان آن را نوشته است و ما قریب به ۲۰ روایت مرتبط با غدیر آن را اتنتخاب کردیم که امیدوارم شرایط چاپ باقی آن هم فراهم شود.
در ادامه مهدی دریایی بخشی از یکی از روایت‌های سخت این مجموعه را خواند.

 

پاسداشت 2 مرشد پیشکسوت کشور
پاسداشت یک عمر تلاش دو مرشد پیشکسوت کشور مرشد محمد احدی و مرشد مهدی چاپایی، نقالی مرشد ورمزیار در خصوص داستانی از غدیر و نقالی آوا فیاضی از نقالان کودک این جشنواره از دیگر برنامه های اختتامیه سومین جشنواره نقالان و پرده‌خوانان علوی بود.

معرفی برگزیدگان بخش رقابتی سومین جشنواره نقالان و پرده‌خوانان غدیر
در پایان مراسم داریوش نصیری به نمایندگی از هیأت داوران بیانیه را قرائت کرد و سپس برگزیدگان این جشنواره به شرح زیر معرفی شدند:

بخش کودک:
رتبه اول: نیوشا ارزنده
رتبه دوم: آوا فیاضی
رتبه سوم: هستی قائدی

بخش نوجوان:
رتبه اول: هومن پور اشرف
رتبه دوم: محمد میرزاپور
رتبه سوم: رزا زندی

بخش بزرگسال (بانوان)
رتبه اول: طاهره بهرامی
رتبه دوم: فاطمه حیدری فر
رتبه سوم: فهیمه باروچی و معصومه لشنی

بخش بزرگسال (آقایان)
رتبه اول: محمدرضا معجونی
رتبه دوم: محمد صمدیان
رتبه سوم: محمدصادق بصیری

گفتنی است در انتهای مراسم کوروش زارعی مدیر هنرهای نمایشی حوزه هنری اعلام کرد نفرات اول نوجوان و بزرگسال این جشنواره برای شرکت در همایش پیاده روی تئاتر اربعین دعوت خواهند شد.

 




مطالب مرتبط

مدیرکل هنرهای نمایشی:

جشنواره‌ها باید با انضباط مالی سفت و سخت برگزار شوند
مدیرکل هنرهای نمایشی:

جشنواره‌ها باید با انضباط مالی سفت و سخت برگزار شوند

مدیرکل هنرهای نمایشی اعلام کرد از سخنانش درباره نبود انضباط مالی در چهل‌و‌یکمین جشنواره تئاتر فجر سوءبرداشت شده و منظور او زیرسوال بردن زحمت‌های برگزار کنندگان این رویداد بین‌المللی نبوده است.

|

با حضور معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛

برگزیدگان دوازدهمین جشنواره تئاتر خیابانی «شهروند» معرفی شدند
با حضور معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛

برگزیدگان دوازدهمین جشنواره تئاتر خیابانی «شهروند» معرفی شدند

مراسم اختتامیه دوازدهمین جشنواره سراسری تئاتر خیابانی «شهروند» شنبه بیست و دوم مهرماه با حضور معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران ارشد استان گیلان در سالن حزین لاهیجی دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان برگزار شد.

|

نظرات کاربران