در حال بارگذاری ...
رویدادهای هفته به روایت ایران تئاتر

از لغو مجوز عاشقانه های خیابان تا ادای احترام گلاب آدینه به مهدی هاشمی

ایران تئاتر- رضا آشفته: در هفته گذشته، لغو شدن مجور نمایش عاشقانه های خیابان کار شهرام گیل آبادی و پاکسازی مواد فروشان از اطراف تئاتر شهر از جمله رویدادهای مهم هفته هستند و همچنین در این هفته، چهره هایی چون آزاده صمدی، گلاب آدینه، حسین پارسایی و فرزین محدثی خبر ساز شده اند و سومین دوره نشان داود رشیدی هم برندگان و تقدیر شوندگان خود را مشخص کرده است.

رویدادها

عاشقانه های خیابان و صیانت از مجوزها: مدیرکل هنرهای نمایشی با تاکید بر این‌که صیانت از مجوزهای صادرشده برای اجرای عمومی نمایش‌ها را وظیفه خود می‌داند، می‌گوید: آن‌چه درباره صدور مجوز یا توقف و لغو اجرای یک نمایش اتفاق می‌افتد همه براساس ضوابط و قانون است و مانع اجرای هیچ نمایشی بدون تلاش برای تعامل و اصلاح آن نخواهیم شد.

به گزارش ایسنا، در چند وقت اخیر خبرهای رسمی و غیررسمی متعددی از برخی گروه‌های نمایشی شنیده شده که برای صدور مجوز اجرا با موانع و سختی‌هایی مواجه شده‌اند یا هنگام اجرا اصلاحیه‌هایی دریافت کرده‌اند. این روند در مواردی به توقف چندروزه چند نمایش هم منجر شد که با برطرف شدن مسئله، اجراها از سر گرفته شدند، اما اخیراً نمایش «عاشقانه‌های خیابان» به کارگردانی شهرام گیل‌آبادی نیز دچار مشکل و توقف در اجرا شد که در نهایت با لغو مجوز، نمایش چند شب زودتر به پایان رسید.

البته درباره این نمایش که کارگردانش مدیرعامل خانه تئاتر نیز هست، آن‌چه اوضاع را متفاوت کرد نحوه برخورد و واکنش برخی اهالی تئاتر بویژه در خانه تئاتر و نیز کارگردان اثر، چه در جایگاه حقیقی و چه در جایگاه حقوقی‌اش، با توقف این نمایش خاص بود چرا که سکوت و بی‌تفاوتی "حداقل عمومی" بسیاری از آن‌ها در موارد مشابهِ چند ماه قبل و نیز اتفاقات دیگر در تئاتر جای تأمل دارد.

با این حال این پرسش که آیا سخت‌گیری‌ها در صدور مجوز و بازبینی حین اجرا بیشتر شده که نارضایتی‌ بعضی گروه‌ها را به همراه دارد، به جای خود باقی است؛ سوالی که پاسخ آن را از مدیرکل هنرهای نمایشی جویا شدیم تا درباره تازه‌ترین توقف یک اجرای نمایشی هم توضیح دهد.

شهرام کرمی در این گفت‌وگو در پاسخ به نحوه نظارت آثار نمایشی و صدور مجوز آن‌ها بیان کرد: اداره کل هنرهای نمایشی برای نظارت و ارزشیابی، مطابق قوانین و ضوابطی که اصولش تبیین شده و مصوبه قانونی دارد برای صدور پروانه اجرای نمایش و نظارت بر اجراها اقدام می‌کند، یعنی ما در یک روند مرسوم، نمایشنامه‌ها را خوانده، مصوب می‌کنیم و مجوز اجرای عمومی را صادر می‌کنیم و بعد حین اجرا هم نظارت توسط کارشناسان انجام می‌شود.

او افزود: اگر تغییرِ شکل و ماهیت برخلاف آن‌چه در بازبینی یا نمایشنامه بوده، مشاهده شود در مرحله اول به کارگردان اثر یا سرپرست گروه و به شکل رسمی به مدیریت سالن اعلام می‌شود تا آن موارد اصلاح و رعایت و مطابق چیزی که در بازبینی نهایی بوده اجرا شود. البته به این نکته توجه داریم که نمایش هنر زنده‌ای است که گاهی بنا به بازخورد مخاطب یا انفعال و واکنش خود بازیگر از یک روند زنده و خلاقانه بهره می‌برد، اما گروه‌های نمایشی موظف هستند حتماً چارچوب‌های قانونی را در نظر بگیرند و کارشناسان حین اجرای ما هم به این مهم توجه می‌کنند.

وی ادامه داد: در این مدت نمایش‌هایی داشته‌ایم که در شکل ماهیتی آن‌ها تغییراتی ایجاد شده و بعد از اعلام ما، گروه‌ها تعامل کرده و موارد را برطرف کردند ولی در مواردی هم بوده که یک اجرا وقتی تغییرات زیاد و ملموسی داشته ناچار شدیم آن را متوقف کنیم. در عین حال فرصتی هم برای گروه‌ها فراهم کرده‌ایم تا بتوانند آن نکات مدنظر ما را مطابق بازبینی برطرف کنند. این مسئله طبق روال به اطلاع مدیر سالن می‌رسد و در هیچ موردی اتفاق نیفتاده که کارگردان را مطلع نکنیم که اگر احیاناً موردی بوده، سرپرست یا تهیه‌کننده که پیگیر مجوز بوده‌اند در جریان کامل جزئیات قرار داشته‌اند. نکته مهم این است که ما همیشه با توجه به این‌که گروه‌ها برای تولید اثرشان وقت و انرژی و هزینه صرف می‌کنند سعی کرده‌ایم نگاه تعاملی داشته باشیم ولی اگر گروه‌های نمایشی به تذکرات شورای ارزشیابی بی‌توجه باشند مجوزشان لغو می‌شود.

کرمی درباره نمایش «عاشقانه‌های خیابان» هم گفت: در مورد این نمایش دو هفته قبل به طور مکتوب به مدیر سالن (تماشاخانه ایرانشهر) اطلاع‌رسانی انجام شد و شورای ارزشیابی هم مواردی را به آقای گیل‌آبادی (کارگردان) انتقال داد. در این نمایش باید توجه شود که بازبینی حین اجرا اهمیت زیادی دارد چون نمایش به شکل مشارکتی و تعاملی با تماشاگران است و مرحله اجرا و بازبینی تفاوت دارند چرا که تعامل و واکنش میان بازیگر و تماشاگر ممکن است منجر به گفتن دیالوگی شود که برخلاف بازبینی باشد. بر این اساس موارد مربوط به این نمایش دو هفته قبل اطلاع داده شد و آقای گیل‌آبادی هم طبق آن‌چه کارشناسان شورای نظارت به من گفتند، مواردی را در کار لحاظ کرد و مواردی هم اصلاح نشده بودند.

مدیرکل هنرهای نمایشی با تاکید بر نگاه تعاملی شورا و تقدیر از گروه‌های مختلف که در این یک سال‌ونیم گذشته همراهی کرده‌اند، افزود: اگر قرار باشد گروهی به نظارت کارشناسی شورا که مطابق با قانون باید اعمال شود، بی‌توجهی کند طبیعی است که ما دیگر فرصتی را برای گروه نمایشی ایجاد نمی‌کنیم. تاکید می‌کنم که بدترین اتفاق برای شورای نظارت و ارزشیابی این است که مانع اجرای یک اثر نمایشی شود اما اگر گروه تعامل داشته باشد هیچ مشکلی برایش پیش نمی‌آید، ما از مجوزی که می‌دهیم صیانت می‌کنیم و اجازه نمی‌دهیم نهاد دیگری در مجوزی که ما صادر می‌کنیم دخالت کند.

پاکسازی پارک دانشجو: رئیس پلیس پیشگیری تهران بزرگ از اجرای پاکسازی پارک دانشجو و محوطه تئاتر شهر از مزاحمان، مجرمان و خرده‌فروشان موادمخدر خبر داد.

به گزارش ایسنا، سردار کیوان ظهیری در حاشیه اجرای این طرح گفت: به دنبال دریافت مطالبات مردمی در خصوص پاکسازی پارک دانشجو و محوطه تئاتر شهر از خرده فروشان مواد مخدر، معتادان و مزاحمان، شناسایی و برخورد با این افراد در دستور کار مأموران پلیس پیشگیری قرار گرفت و سرانجام شب گذشته مأموران پلیس در عملیاتی اقدام به دستگیری این افراد کردند.

او با بیان اینکه مأموران کلانتری ۱۲۹ جامی و سرکلانتری هشتم پلیس پیشگیری به صورت محسوس و نامحسوس در فرآیند شناسایی حضور داشتند، گفت: در عملیات شب گذشته در مجموع ۲۵ نفر از فروشندگان موادمخدر، مزاحمان و حاملان سلاح سرد در این محدوده دستگیر و به کلانتری منتقل شدند.

یادمان ها

سومین نشان داود رشیدی: مراسم اهدای نشان زنده‌یاد داود رشیدی با همراهی انجمن بازیگران خانه سینما و تقدیر از سه هنرمند در عرصه‌های ادبیات و شعر، سینما و تئاتر در شهریور ماه برگزار می‌شود.

احترام برومند در گفت‌وگویی با ایسنا درباره جزئیات سومین دوره اهدای این نشان بیان کرد: مراسم را روز پنجشنبه، هفتم شهریورماه در سالن استاد کیارستمی بنیاد سینمایی فارابی برگزار می‌کنیم و برای این برنامه امسال بیشتر، انجمن بازیگران خانه سینما ما را همراهی خواهند کرد.

او با اشاره به محوریت بودن تئاتر در دوره‌های قبلی این نشان افزود: امسال قصد داشتیم تمرکز را بیشتر بر سینما بگذاریم و به نظرمان رسید بنیاد فارابی می‌تواند محل مناسبی برای برگزاری این مراسم باشد که مسئولان فارابی هم لطف زیادی در همکاری برای برپایی آن با ما داشتند. به این ترتیب در این دوره به یک نفر در عرصه ادبیات و شعر، یک نفر در عرصه سینما و یک خانم هم در عرصه تئاتر نشان داود رشیدی اهدا خواهد شد.

برومند درباره اینکه آیا پیگیری برای تبدیل خانه زنده یاد رشیدی به محلی برای نگهداری اسناد و عکس‌ها و خاطرات او انجام شده است یا خیر؟ هم گفت: متأسفانه بنا به اوضاع و احوال این یکی دو سال و تغییرات پی در پی در شهرداری فرصت مناسبی برای پیگیری این مسئله وجود نداشت چون قصد ما بر این بود که از شهرداری هم کمک بگیریم تا محلی را آماده کنیم که حتی بعد برای تأمین مخارج مراسم اهدای نشان از آن استفاده شود، اما تاکنون این اتفاق هنوز نیفتاده و باید در فرصتی بهتر پیگیری کرد.

سال قبل دومین نشان داود رشیدی به جلال ستاری، سیدمحمد مساوات، رخشان بنی‌اعتماد و مجتبی میرتهماسب از فعالان حوزه‌های سینما، تئاتر، نویسندگی و پژوهش اهدا شد.

عمید نائینی، محسن میرزایی، علیرضا داودنژاد و حسن معجونی هم دریافت کنندگان اولین نشان داود رشیدی بودند.

 

چهره ها

آزاده صمدی: آزاده صمدی می‌گوید: دعوت که همیشه نباید برای مهمانی‌ باشکوه و مجلل باشد، نمی‌میریم اگر یکبار هم دل به دریا بزنیم و خود را به ضیافت غمگین کودکان بی‌پناه این شهر برسانیم.

 آزاده صمدی (هنرمند سینما و تئاتر) در یادداشتی در اعتراض به وضعیت کودکان زباله‌گرد نوشت:« ما به چالش سطل زباله می‌پیوندیم تا اقرار کنیم که در فاجعه‌ی پدیده زباله‌گردی کودکان، همه مقصر و مسئولیم، ما باید به این لشکر کم سن و سال اندوه ثابت کنیم به دیدن رنج‌شان در سطح این شهر پر از دود و گوگرد عادت نکرده‌ایم و نمی‌کنیم.

 ما باید به این لشکر کم سن و سال اندوه ثابت کنیم به دیدن رنج‌شان در سطح این شهر پر از دود و گوگرد عادت نکرده‌ایم و نمی‌کنیم. درست که ما نه تصمیم گیرنده‌ایم نه سیاست‌گذار، اما همدرد که می‌توانیم باشیم‌.»

این هنرمند حامی و همراه پویش «بدسرپرست تنهاتر است» از طرفداران خود نیز دعوت کرده است برای همدردی با کودکان زباله‌گرد به این کارزار بپیوندند.

حسین پارسایی: حسین پارسایی که مدتی است به تولید تئاترهای موزیکال می‌پردازد، قصد دارد ماه‌های محرم و صفر امسال دوباره به نمایش‌های مذهبی بازگردد.

به گزارش ایلنا، حسین پارسایی که در دهه هفتاد و هشتاد به اجرای نمایش‌های مذهبی شهرت داشت، پس از یک دوره اجرای نمایش‌هایی موزیکال، قصد دارد در ماه‌های محرم و صفر امسال دوباره به تئاتر مذهبی بازگشته و یک تریلوژی عاشورایی را به صحنه ببرد.

پارسایی قصد دارد در صورت حمایت و تامین هزینه‌های تولید، سه نمایش عاشورایی «بانوی آب و آیینه»، «سردار مهر و ماه» و «خواهرانه به وقت خیزران» به نویسندگی محمدرضا کوهستانی را در قالب یک اثر عاشورایی بازنویسی و در ایام محرم و صفر اجرا کند.

پارسایی پیش از این و در ابتدای دهه ۹۰ نمایش «بانوی آب و آیینه» را با حضور دانیال حکیمی و رویا نونهالی و نمایش «سردار مهر و ماه» و «خواهرانه به وقت خیزران» را با حضور کوروش سلیمانی، سعید داخ، بهناز جعفری، فقیهه سلطانی و تبسم هاشمی در تالار اندیشه و تالار وحدت روی صحنه برده است. تریلوژی عاشورایی روایتی متفاوت از واقعه کربلا و قهرمانان آن است.

پارسایی اظهار کرد: علیرغم پیگیری‌های متعدد تاکنون هیچ نهاد دولتی و حتی بخش خصوصی برای اجرای این نمایش عاشورایی ابراز تمایل و همکاری نکرده است.

فرزین محدث: نمایش «این یک اعتراف است» به نویسندگی، طراحی و کارگردانی شادی اسدپور و بازی فرزین محدث از ۲۳ تیرماه در عمارت نوفل لوشاتو اجرا می‌شود و پیش فروش بلیت آن از روز گذشته آغاز شده است.

به گزارش ایلنا، نمایش «این یک اعتراف است» به نویسندگی، طراحی و کارگردانی شادی اسدپور با تهیه‌کنندگی آرش رزمجو و بازی فرزین محدث از ۲۳ تیرماه در عمارت نوفل لوشاتو اجرا خواهد شد. این نمایش اجتماعی-روانشناسانه تهیه و تولید موسسه هنری آرتا است.

این اثر ۶٠ دقیقه‌ای از روز ۲۳ تیرماه ساعت ۱۹:۳۰ در سالن شماره ۱ عمارت نوفل لوشاتو به صحنه خواهد رفت.

در خلاصه داستان این نمایش آمده است: این نمایش نیست، یک اعتراف است؛ اعترافی که از میان یک کابوس وحشتناک و شاید هم یک احضار روح دراماتک بیرون می‌آید. زندگی مردی چهل ساله با ترس‌ها، تنهایی و جهان هراس‌انگیز پیرامونش...

گلاب آدینه: در نوزدهمین دوره جشن حافظ تندیس یک عمر فعالیت هنری  به گلاب آدینه اهدا تقدیر شد. گلاب آدینه در این مراسم از مهدی هاشمی به عنوان یکی از استادان خود تشکر کرد و عادل فردوسی پور نیز از مردم برای بیش از 20 سال حمایت قدردانی کرد.

این بازیگر بعد از تقدیرش با لحنی بغض‌آلود گفت: هرچه تمرین کردم که امروز بغض نکنم اما نشد آدم وقتی کارهایش در گذشته را می‌بیند احساساتی می‌شود، به خصوص که زیر پرچم مرد بزرگی مثل علی معلم باشد.
او افزود: همیشه در این مراسم‌ها همه می‌آیند و تشکر می‌کنند، علت این تشکرها این است که تریبونی برای تشکر از افرادی فراهم می‌شود که باعث شدند آدم در چنین جایگاهی باشد. من هم از استادان خودم مهدی هاشمی نازنین، سوسن تسلیمی و رخشان بنی‌اعتماد تشکر می‌کنم و باید هم بگویم من هنوز یک هنرآموز هستم و از تماشاگران و تمام کسانی که من را لایق این صحنه دانستند تشکر می‌کنم، حق‌شناس یکدیگر باشیم.

 

تیترها

1. میثم غنی‌زاده بازیگر «آبی مایل به صورتی» شد

2. کاشان میزبان جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی شد

3. نمایش «در اتاق باد می‌وزد» در تئاتر «هامون»

4. معرفی آثار بخش «استادمحمد» جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی

5. ۲۵ تیر پایان فرصت ارائه اثر به جشنواره تئاتر خیابانی مریوان

 




مطالب مرتبط

نقدی بر نمایش «فردریک» نوشته اریک امانوئل اشمیت و کار حمیدرضا نعیمی

بازی رو به پیش عشق و سیاست
نقدی بر نمایش «فردریک» نوشته اریک امانوئل اشمیت و کار حمیدرضا نعیمی

بازی رو به پیش عشق و سیاست

رضا آشفته: نمایش «فردریک» نوشته امانوئل اشمیت و کار حمیدرضا نعیمی که آذر و دی در سالن اصلی تئاتر شهر میزبان مخاطبان است، درباره تئاتر و به شیوه پسامدرن است که در آن زندگی یک بازیگر قرن نوزدهم فرانسه ...

|

رسول خادم و پرویز پرستویی تماشاگر «در انتظار گودو» شدند

نمایش مازیار لرستانی نقد می‌شود
رسول خادم و پرویز پرستویی تماشاگر «در انتظار گودو» شدند

نمایش مازیار لرستانی نقد می‌شود

پرویز پرستویی و رسول خادم از نمایش «در انتظار گودو» به کارگردانی مازیار لرستانی در تئاتر شهر دیدن کردند. همچنین قرار است نشست نقد و بررسی این اثر نمایشی روز چهارشنبه 12 مهر در سالن مشاهیر تئاتر شهر با حضور کارگردان و منتقدان برگزار شود.

|

نظرات کاربران