در حال بارگذاری ...
رویدادهای هفته به روایت ایران تئاتر

از بزرگداشت رضا بابک تا آهنگسازی فریدون شهبازیان در تئاتر

ایران تئاتر- رضا آشفته: آیین پایانی جشنواره تئاتر کودک و نوجوان و بزرگداشت رضا بابک در این جشنواره، آهنگسازی فریدون شهبازیان در یک تئاتر، توقف آشویتس زنان به دلیل اختلافات درون گروهی و اجرای نمایش روزهای خوش به کارگردانی وحید تقی زاده در ایروان از جمله اخبار داغ هفته گذشته بوده است.

همچنین در این هفته شاهد اخباری از قطب الدین صادقی، سیما تیرانداز، ایمان افشاریان، آرش عباسی، مهرداد کورش نیا، ریحانه سلامت، و مسعود طیبی، در رسانه های رسمی کشور بودیم.

رویدادها

آیین پایانی جشنواره تئاتر کودک و نوجوان همدان: آیین پایانی بیست‌وششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان با حضور معاون حقوقی و امور مجلس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از مدیران و مسئولان کشوری و استانی در سالن مجتمع فرهنگی و هنری ابن‌سینای همدان آغاز شد.

رئیس بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان روز سه‌شنبه در آیین پایانی این جشنواره گفت: این جشنواره با حضور ۴۰۰ هنرمند در قالب ۵۲ گروه نمایشی، سه گروه دانش‌آموزی منتخب کشوری، سه گروه نقالی، ۹ گروه خارجی، ۳۱ نمایش در بخش مسابقه، هشت گروه خیابانی، هشت گروه در شهرستان‌ها و ۲ تماشاخانه سیار برگزار شد.

احمدرضا احسانی افزود: ۱۵ سالن نمایش میزبان این جشنواره بودند که هفت سالن آن در داخل شهر همدان و هشت سالن دیگر در شهرستان‌های استان قرار داشتند.

وی اظهار داشت: ورکشاپ‌ها و کارگاه‌های تخصصی به مدت پنج شب با حضور اساتید برجسته داخلی و خارجی در سالن سینما کانون برگزار شد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان ادامه داد: بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان همزمان با آغاز ولایت امام زمان (عج) در پایتخت تاریخ و تمدن ایران آغاز شد و در هفته وحدت و میلاد پیامبر اعظم (ص)به پایان می‌رسد.

وی افزود: امید است تا توفیق آن را داشته باشیم تا از الطاف بی‌کران این اعیاد سراسر سرور و شادی استفاده کنیم و توفیق خدمت به مردم را داشته باشیم.

احسانی بیان کرد: از همه دستندرکاران مدیران و مسئولان استانی قدردانی و تشکر می کنم.

بیست و ششمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان با حضور ۵۲ اثر نمایشی از ۱۳ استان و هفت کشور از ۱۶ آبان‌ماه در همدان برگزار شد.

توقف نمایش آشویتس زنان به دلیل اختلاف درون گروهی: نویسنده نمایش آشویتس زنان گفت: در مواجهه با اجرای نمایش‌های گروه جوان و نسل نو اعتدال و انصاف داشته باشیم.

علی صفری در گفت وگو با خبرنگار ایرنا درباره اخبار منتشره شده مبنی بر اینکه علت توقف اجرای نمایش آشویتس زنان نفروختن بلیت های اجرا بوده است، تصریح کرد: نمایش تا آخرین شب اجرا تمامی بلیت های خود را فروخت و با تکمیل ظرفیت سالن اجرای خود را انجام داد و حتی برای شب هایی که اجرا متوقف شده نیز مخاطبانی اقدام به خرید بلیت کرده بودند.

وی افزود: توقف اجرای این نمایش حتی به دلیل توقیف از سوی اداره کل نظارت و ارزشیابی مرکز هنرهای نمایشی نیز نبوده است زیرا این نهاد پیش از آغاز اجرا متن را کوتاه کرده و قسمت های مورد نظر آنها حذف شده بود.

نویسنده نمایش آشویتس زنان خاطرنشان کرد: به دلیل مشکلات مالی درون گروهی پیش از تاریخ اعلام شده، اجرای نمایش به پایان رسید و گروه نمایش هرگونه اخبار دیگری را تکذیب می کند.

وی با بیان اینکه برخی بازخوردها حق گروه های نمایشی را پایمال می کند، اظهار داشت: برای انتشار چنین اخباری باید از اعضای مسئول گروه نمایشی تاییدیه گرفت و پخش اخبار کذب از رسانه های رسمی کشور کار درستی نیست.

به گفته وی، وقتی نمایشی متعلق به نسل نو و جوان است که با سختی های فراوان توانستند اجرایی را به صحنه ببرند هنرمندان و اصحاب رسانه با انصاف و اعتدال بیشتری با آنها برخورد کنند.

تمدید جمعه کشی در شهرزاد: «جُمعه‌ کشی» به تئاتر «شهرزاد» رسید

تئاتر «جمعه کُشی» به نویسندگی و کارگردانی اسماعیل خلج برای بار سوم و این بار در پردیس تئاتر شهرزاد تمدید و اجرا خواهد شد.

نظر به استقبال تماشاگران و درخواست‌های مکرر به‌منظور فراهم کردن موقعیت مناسب‌تری برای دسترسی به سالن اجرا، با پیش‌بینی‌های مناسب‌تر برای رفع تاثیر منفی محدودیت‌های ترافیکی، هم‌چنین توجه ویژه‌ی هنرمندان، منتقدان و صاحب‌نظران تئاتر و فرهنگ، اجرای تئاتر جمعه‌کُشی، برای سومین و آخرین بار و این بار در پردیس تئاتر شهرزاد، تنها به‌مدت ده روز، تمدید می‌شود.

جمعه‌کُشی به‌نویسندگی و کارگردانی اسماعیل خلج، از دوشنبه ۲۷ آبان تا پنج‌شنبه ۷ آذر، همه‌روزه در ساعت ۲۰:۳۰، در پردیس تئاتر شهرزاد اجرا خواهد شد.

روزهای خوش ایرانی در ایروان: «روزهای خوش» به کارگردانی وحید تقی‌زاده پنجشنبه ۲۳ آبان‌ماه در یروان ارمنستان به صحنه می‌رود.

به گزارش خبرگزاری مهر، نمایش«روزهای خوش» به کارگردانی وحید تقی‌زاده تازه‌ترین تولید گروه تئاتر هدایت بوده که قرار است ساعت ۱۹:۳۰، ۱۴ نوامبر ۲۰۱۹ مصادف با پنجشنبه ۲۳ آبان‌ماه در سالن مرکز آکادمی بین‌المللی تئاتر یروان، کشور ارمنستان به صحنه برود.

«روزهای خوش» از جمله آثار ساموئل بکت نویسنده مشهور ایرلندی است که در آن داستان زن و مردی پیر روایت می‌شود که در حال زندگی در ناکجا آبادی هستند.

این اجرا که قرار است به زبان انگلیسی و متعهد بر اصل متن نویسنده روی صحنه برود، محصول چندین ماه کار هنرجویان «لابراتوار بازیگری بدون مرز» بوده که در چند ماه گذشته توسط گروه تئاتر هدایت آموزش دیده‌اند.

الناز یعقوبی و سروش هاشمی بازیگرانی هستند که در این اثر به ایفای نقش می‌پردازند.

اجرای نمایش‌های «در انتظار گودو»، «ترس و نکبت رایش سوم»، «قاعده و استثنا»، «آخرین نوار کراپ»، «فوت فالز»، «پااُفت» از جمله آثار ساموئل بکت و برتولد برشت بوده که وحید تقی‌زاده در مقام کارگردان تاکنون آنها را در تماشاخانه‌های مختلف شهر رشت به صحنه برده است.

یادمان

بزرگداشت رضا بابک در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان همدان: رضا بابک، هنرمند پیشکسوت حوزه تئاتر و سینما روز سه شنبه در آئین اختتامیه بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان در همدان مورد تجلیل قرار گرفت.

وی در این آیین با تقدیر از برگزارکنندگان جشنواره، اظهار داشت: من تعدادی نمایش برای کودکان زیر دبستان دارم که در آرشیو صدا و سیما موجود است.

بابک از مسئولان خواست: این کارها از بین نرود، زیرا تاریخ و گذشته هنر این کشور هستند و قابلیت ثبت شدن دارند.

این هنرمند پیشکسوت خاطر نشان کرد: امیدوارم شرایطی فراهم شود تا بتوانیم تجربیاتمان را در اختیار هنرمندان جوان پرشور و پرذوق قرار دهیم.

بیست و ششمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان با حضور ۵۳ اثر نمایشی از ۱۳ استان و هفت کشور از ۱۶ آبان‌ماه در همدان برگزار شد.

چهره ها

آرش عباسی: نمایش «پارتی» به نویسندگی و کارگردانی آرش عباسی از روز یکشنبه ۱۹ آبان در سالن سایه مجموعه تئاتر شهر به صحنه ‌می‌رود.

آرش عباسی نمایشنامه نویس و کارگردان تئاتر درباره جدیدترین تجربه خود در زمینه نگارش و اجرای اثری نمایشی، به خبرنگار مهر گفت: قرار است از روز یکشنبه ۱۹ آبان نمایش «پارتی» را در سالن سایه مجموعه تئاتر شهر روی صحنه ببرم. این جدیدترین اثری است که نوشته ام و فضایی اجتماعی دارد.

وی درباره موضوع مدنظر در نمایش «پارتی» توضیح داد: این نمایش روایتگر قصه ۳ زوج است که شبی در یک مهمانی جمع شده اند و یک بازی را با تلفن های همراه خود انجام می دهند که زندگی آن ها را تحت تأثیر قرار می دهد. این نمایش کاملا رئال است و به معضلات نسل امروز می پردازد. در واقع نمایش «پارتی» در رابطه با روابط آدم هاست.

این نمایشنامه نویس و کارگردان تئاتر در ادامه سخنان خود تأکید کرد: بعد از اتفاقی که برای نمایشنامه «مولن روژ» افتاد قصد داشتم نمایشی را با حال و هوای امروز جامعه روی صحنه ببرم که نمایش «پارتی» مناسب تری کاری است که با شرایط روز جامعه همخوانی دارد.

وی با اشاره به حضور ۶ بازیگر در نمایش «پارتی»، افزود: محمد عسگری، شیوا مکی نیان، مهسا باقری، علی نجفی، مسعود روستا و شقایق پورحمدی بازیگران این اثر نمایشی هستند.

عباسی در پایان سخنان خود درباره انتخاب سالن سایه مجموعه تئاتر شهر برای اجرای نمایش «پارتی» یادآور شد: سالن سایه برای کنترل ۶ بازیگر در فضایی رئالیستی کوچک است. ایده آلم اجرای نمایش «پارتی» در سالنی بزرگتر بود اما این امکان میسر نشد.

ریحانه سلامت: ریحانه سلامت بار دیگر در نمایشی به کارگردانی مسعود موسوی به ایفای نقش می‌پردازد.

به گزارش ایلنا، ریحانه سلامت که سال ۹۵ در نمایش «اکتبر ۱۹۴۲ پاریس» به ایفای نقش پرداخته بود، بار دیگر بازیگر نمایشی به کارگردانی مسعود موسوی شد.

این بازیگر سینما و تئاتر و کارشناس ادبیات نمایشی، در نمایش «دست‌های آلوده» به دراماتورژی و کارگردانی مسعود موسوی که اواخر آبان امسال در مجموعه تئاتر شهر روی صحنه می‌رود، در نقش «اولگا» بازی می‌کند.

ریحانه سلامت بازیگر نمایش‌های مطرحی همچون «استاد نوید ماکان و همسرش مهندس رخشید فرزین» به نویسندگی و کارگردانی بهرام بیضایی، «سه خواهر و دیگران» به کارگردانی حمید امجد، «ویتسک» به کارگردانی مسعود دلخواه، «گفتگو»، «جولیوس سزار»، «طوبی»، «دریاچه پنهان»، «آوای آواره»، «ساز کوک آواز دوست»، «بهشت روی اقیانوس» و «بهار و آدم برفی» و... بوده و برای بازی در «اکتبر ۱۹۴۲ پاریس» به کارگردانی مسعود موسوی لوح تقدیر و نشان عالی خانه تئاتر را در چهاردهمین جشن بازیگر از آن خود کرده است.

مسعود طیبی: کتاب «دو نمایشنامه کارگاهی تجربی» نوشته مسعود طیبی در انتشارات ایده نو منتشر شد.

مسعود طیبی کارگردان تئاتر،‌ منتقد و مدرس دانشگاه می‌گوید: این کتاب شامل دو نمایشنامه کارگاهی تجربی است که در روند اجرا بر اساس یک ایده متولد شده و به مرور زمان شکل نهایی یافته‌اند،‌ در این فضای تجربی موقعیت‌های دراماتیک مختلف در طول نمایش به چالش کشیده می‌شود.

طیبی نمایشنامه اول با عنوان «هنگامه‌ای که هملت به دست جادوگران مکبث کشته شد» را بر اساس تفکر یان کات نسبت به هملت نوشته است. یان کات در نگاه به هملت شکسپیر معتقد است در دنیای امروز دیگر هملت نمی‌تواند همان تصویر سنتی در نمایشنامه شکسپیر را داشته باشد بلکه پسر جوانی است که به محیط اطراف خود معترض است. از سوی دیگر، نویسنده با اقتباس از تفکر نظم نوین اراده معطوف به قدرت میشل فوکو این واخوردگی و سرخوردگی نسل جوان را در این نمایشنامه کارگاهی به تصویر می‌کشد. همچنین، طیبی این نمایشنامه را در فضایی کاملا مدرن و امروزی با ساختار بیماری سایکوسوماتیک یعنی بیماری روان تنی ترکیب می‌کند و از این رهگذر می‌کوشد به بررسی تاثیرات بسیار بد یک اتفاق دردناک بیرونی روی روان و تن انسان و پیامدهای اجتماعی آن بپردازد.

نویسنده در نمایشنامه دوم «جدایی/رومئو/ژولیت» معضلات ازدواج‌هایی را که زود به طلاق می‌انجامند، بررسی می‌کند، این نمایشنامه نیز در فضای کارگاهی شکل می‌گیرد و تلاش می‌کند تا در مدت زمان کوتاه نمایش، برش‌های گزینشی از مقطع زمانی بلند مدت از سوء‌تفاهم‌ها و کج رفتاری‌ها در روابط یک زوج را به تماشاگر و خواننده ارائه بدهد.

ایمان افشاریان: نمایش«فرانکنشتاین» که اقتباسی از رمان ماندگار مری شلی است به نویسندگی و کارگردانی ایمان افشاریان و با بازی پژمان جمشیدی، بانی پال شومون، آناهیتا افشار در آذر و دی امسال در سالن اصلی تئاتر شهر روی صحنه می‌رود.

نمایش فرانکنشتاین روایت دانشمند جاه‌طلبی است که با استفاده از کنار هم قرار دادن تکه‌های بدن مردگان جانوری زنده به شکل یک انسان می‌سازد. هیولایی که حتی خالقش از دست او فرار می‌کند.

فریدون شهبازیان: فریدون شهبازیان، آهنگساز با سابقه و مطرح ایران و رهبر سابق ارکستر ملی ایران، آهنگسازی نمایش «قتل در موقعیت ۳۵ درجه شمالی» را بر عهده دارد.

 با تغییر نام نمایش «تارتاروس» به «قتل در موقعیت ۳۵ درجه شمالی» به کارگردانی امین میری، گروه بازیگران و عوامل این اثر نمایشی قرار است آذرماه در پردیس تئاتر شهررزاد روی صحنه برود، معرفی شدند.

به گزارش ایلنا، نمایش «قتل در موقعیت ۳۵ درجه شمالی» اقتباسی آزاد از رمان «در خیابانی که تو در آن زندگی می کنی» اثر ماری هیگینز کلارک است که توسط شهاب مهربان و علی ساعدی نوشته شده است.

 این اثر نمایشی که پیش از این عنوان «تارتاروس» را داشت، با دراماتورژی و کارگردانی امین میری و تهیه کنندگی علیرضا توسلی‌زاده از آذرماه سال‌جاری در پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه می‌رود.

در این اثر نمایشی امیر جنانی، آزاده مشعشعی، هدیه آزاده، امیررضا میرآقا، میثم غنی زاده، آرش دهقان شاد، وحید منتظری، دینا هاشمی و محمد احمدی به ایفای نقش می پردازند. نریشن های «قتل در موقعیت ۳۵ درجه شمالی» نیز با صدای ناصر طهماسب دبلور شناخته شده ایران است.

سیما تیرانداز: نمایشنامه خوانی «خداحافظ» با نقش خوانی سیما تیرانداز در هفتم آذرماه برگزار می شود.

خداحاغظ به نویسندگی محمد یعقوبی وتهیه کنندگی و کارگردانی معصومه خزائی در پردیس تئاتر شهرزاد برگزار می‌شود.

سیما تیر انداز و فرزاد حسنی نقش خوانان این  نمایش هستند که در پردیس تئاتر شهرزاد برگزار می‌شود.

افشین غیاثی به عوان صحنه خوان و افشین سیاه پوش نیز خواننده این اجراست.

نمایش «خداحافظ»شش اپیزود برگزیده از نمایشنامه «رقص کاغذ پاره‌ها» است که پیش از این توسط محمد یعقوبی کار شده است.

قطب الدین صادقی: قطب‌الدین صادقی گفت: کاملا با ایجاد یک رشته دانشگاهی جدی و فنی در مورد تئاتر کودک و نوجوان موافقم و بر ایجاد آن از مقطع کارشناسی تاکید می‌کنم. یعنی به دانشجویان تکنیک بیاموزیم و نه حرف‌های بزرگ بی‌سروته که به دردشان نمی‌خورد و نمی‌توانند به یک لحظه بازیگری، یک لحظه کارگردانی، یک لحظه طراحی و... تبدیلش کنند. چیزی که آموختنش به آن‌ها، بر عهده ماست، ما باید فن تئاتر را به دانشجویان بیاموزیم، چیزی که در حال حاضر نه کسی حوصله‌اش را دارد و نه تخصصش را.

به گزارش ایسنا، اکنون در گوشه و کنار ایران، دانشگاه‌های مختلف  دولتی و خصوصی، گرایش‌های مختلف تئاتر را راه‌اندازی کرده‌اند اما یک رشته مغفول باقی مانده است: رشته تئاتر کودک و نوجوان، رشته‌ای که خواهان بسیاری دارد و بازار کار گسترده‌ای، همچنان راه‌اندازی نشده است؛ این که تاکنون چرا این مهم عملی  نشده است،پرسشی است که  در نشستی با حضور قطب الدین صادقی، هما جدیکار، منوچهر اکبرلو و با هدایت و پرسش‌های روشنک کریمی به بحث گذاشته شده است.

مهرداد کورش نیا: نویسنده نمایشنامه «عزازیل» که سال‌هاست قصد اجرای این اثر را داشت به دلیل استفاده از نام نمایشنامه توسط گروهی جوان، مجبور به تغییر نام نمایشنامه به «سوختن» شد.

مهرداد کوروش‌نیا نویسنده و کارگردان تئاتر که نمایشنامه «عزازیل» را چند سال پیش نوشته و قصد اجرای آن را داشت، درباره وضعیت اجرای این اثر نمایشی به خبرنگار مهر گفت: نمایشنامه «عزازیل» با تغییر نام به «سوختن» به زودی با تهیه‌کنندگی شبنم مقدمی و کارگردانی مشترک علیرضا آرا و علیرضا اولیایی در تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه می‌رود.

وی درباره دلایل تغییر نام «عزازیل» به «سوختن»، اظهار کرد: مجبور شدیم نام نمایشنامه را تغییر دهیم زیرا امسال گروهی جوان نمایشی را با نام «عزازیل» به صحنه برد و استفاده از نام «سوختن» در خود ایهامی به معنی سوخته شدن نام نمایشنامه دارد و در عین حال در کل نمایشنامه نیز مفهوم سوختن وجود دارد.

کوروش نیا یادآور شد: من نمایشنامه «عزازیل» را سال ۸۸ نوشتم و ۲ بار از اداره کل هنرهای نمایشی و جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر برای اجرای اثر مجوز گرفتم ولی کار به تولید نرسید. این نمایشنامه حدود ۶ سال است که روی وب سایت من منتشر شده ولی در کمال تعجب شاهد بودم که امسال گروهی جوان با استفاده از نام «عزازیل» نمایشی را به صحنه بردند و اگر ما هم می‌خواستیم از همین نام برای اجرا استفاده کنیم گمان می‌شد که نمایشنامه آن گروه جوان را اجرا می‌کنیم.

این هنرمند تئاتر تصریح کرد: متأسفانه در تئاتر مانند سینما بانکی برای ثبت نمایشنامه‌ها، طرح‌ها و ایده‌ها نداریم و همزمان ممکن است چند نفر از یک عنوان برای نمایشنامه خود استفاده کنند. نام و اسم یک نمایشنامه یک برند است ولی در تئاتر تمهیدی برای ثبت نام یک نمایشنامه در نظر گرفته نشده است. موضوع «عزازیل» مربوط به کلیسا است و نام نمایشنامه از کتاب مقدس گرفته شده و با موضوع سنخیت داشت.

وی در پایان سخنان خود تأکید کرد: پاسداری از نام نمایشنامه در تئاتر وجود ندارد و ما مجبور شدیم که اسم اثر را به «سوختن» تغییر دهیم.

تیترها

1.  برگزاری اختتامیه جشنواره نمایشنامه‌نویسی گام دوم در دی

2. عکس‌های تئاتر سی و هشتمین جشنواره تئاتر فجر داوری شدند

3. تخفیف ویژه دانشجویی «آن دیگری» در هفته جدید

4. برپایی اجراهای خیابانی به مناسبت هفته وحدت

5. رونمایی از دو پوستر جشنواره بین‌المللی تئاتر الف در مؤسسه اکو

6. در تئاترشهر «هیچکس رو محکم بغل نکن»

7.  اعلام نتایج بخش دیگرگونه‌های جشنواره‌ی تئاتر فجر

 

 




نظرات کاربران