در حال بارگذاری ...
نگاهی به فعالیت های تئاتر کشور با موضوع دینی در 1398

یک سال اندیشه دینی در تئاتر ایران
برگزاری 11 جشنواره و اجرای بیش از 25 نمایش ویژه

ایران تئاتر: با برنامه ریزی مدون اداره کل هنرهای نمایشی، ‌توجه سازمانهای مرتبط با حوزه های دینی و مذهبی و حمایت هنرمندان تئاتر کشور،‌ مخاطبان ۱۱ جشنواره و بیش از ۲۰ نمایش دینی را در سال ۹۸ نظاره گر شدند.

هنر تئاتر به واسطه توانایی منحصر به فردی که در برقراری ارتباط موثر و سازنده با مخاطب دارد، همواره نقش مهمی را در انتقال، فهماندن و در نهایت به باور نشاندن پیام در ذهن مخاطب ایفا می کند. این جایگاه باعث شده  هنرهای نمایشی کارکرد ویژه ای  در  نهادینه سازی ارزش های مورد نیاز جامعه  داشته باشد.

ارتباط تنگاتنگ میان دین و هنر نمایش که سبقه ای به درازای تاریخ تئاتر دارد، نیز منبعث از همین ظرفیت است.  این بدان معناست که تئاتر در طول تاریخ همواره به عنوان مهم ترین ابزار، وسیله یا واسطه قوی انسانی در خدمت ترویج اصول اعتقادی، باورهای بشری، تکریم اخلاقیات، ترویج فرهنگ اصیل و عمیق بشری و اندیشه ها و آرمانهای ماندگار قرار داشته باشد.

در کشور ما نیز از دیرباز توجه به مقوله تئاتر در ترویج مبانی دینی و مذهبی مدنظر متولیان بوده و در سالهای اخیر نیز با تاکید و تعمیق بیشتری مدنظر قرار گرفته شده است.

برپایی جشنواره ها و برنامه های دینی و مذهبی، حضور گسترده هنرمندان حرفه ای و صاحب نام در حوزه تئاتر دینی و اجراهای عمومی متعدد و توجه به پژوهش و تحقیق در این عرصه از جمله اقداماتی است که در این سالها به منظور تحکیم ارتباط میان دین و هنر نمایش صورت گرفت است.

در این مجال بنا داریم تا مهمترین این رخدادها در یکسال گذشته را در دو بخش جشنواره ها، همایش ها و برنامه های دینی مذهبی و اجراهای عمومی  مرور کنیم.

الف: جشنواره ها، همایش ها و برنامه های مرتبط با تئاتر دینی و مذهبی

توجه به جشنواره های دینی و مذهبی از اصلی ترین رویکردهای اداره کل هنرهای نمایشی و سازمانهای مرتبط در حوزه تئاتر کشور بوده و هست و همواره علاقه مندان زیادی را به خود جلب می کرد.

در سال 1398، 11جشنواره، همایش ها و برنامه دینی و مذهبی از سوی اداره کل هنرهای نمایشی و سایر سازمان های مرتبط برگزار شد که علاوه بر استقبال طیف کثیری از هنرمندان و گروههای نمایشی، مخاطب زیادی را نیز به سمت خود کشیدند. در این بخشی به برخی از آنها اشاره می کنیم:

جشنواره سراسری تئاتر رضوی

چهاردهمین دوره جشنواره سراسری تئاتر رضوی 6 لغایت 9 مرداد به میزبانی تبریز برگزار شد.

در این جشنواره که همه ساله با هدف معرفی اندیشه‌ها و آموزه‌های امام رضا (ع) به زبان نمایش، گسترش فعالیت‌های مذهبی و مرتبط، سیره ائمه معصومین به ویژه حضرت رضا(ع)، اشاعه فرهنگ والای رضوی در سطح جامعه و معاصرسازی مفاهیم دینی برگزار می شود، ٩٣ اثر برای بخش نمایشنامه نویسی و ٨٣ اثر برای بخش صحنه‌ای به دبیرخانه ارسال شدند.

استان‌های آذربایجان شرقی، گیلان، البرز، لرستان، یزد، کرمانشاه، هرمزگان، ایلام، مرکزی، همدان، قزوین، اردبیل، سیستان وبلوچستان، اصفهان، قم، گلستان، خراسان شمالی، کرمان، خراسان رضوی و تهران استان‌هایی هستند که آثاری از هنرمندان این استان‌ها به دبیرخانه چهاردهمین دوره جشنواره تئاتر رضوی ارسال شده بود.

در نهایت این جشنواره با ۱۲ اجرا از ۹ استان برگزار شد.

چهارمین همایش بین ‌المللی تئاتر پیاده‌‌روی اربعین

چهارمین همایش بین ‌المللی تئاتر پیاده‌‌روی اربعین تحت عنوان «روایت راهیان» از سوی مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری و حوزه هنری استان خوزستان با مشارکت کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین برگزار شد.

در این همایش ۱۹۰ هنرمند در قالب ۶ گروه در بخش ایران (در پایانه‌های مرزی شلمچه، چذابه و خسروی) و نیز ۱۹ گروه از ۱۳ استان در بخش بین‌الملل (کشور عراق و در شهرهای نجف اشرف، مسیر پیاده‌روی اربعین و کربلای معلی) به اجرای نمایش پرداختند.

موضوعات آثار نمایشی این همایش شامل ایام عاشورا، وقایع تاریخی مربوط به محرم‌‌الحرام ۶۱ هجری، فرهنگ عاشورا و انقلاب اسلامی(مختص بخش ایران)، شخصیت امام ‌حسین(ع) و یاران با وفایش، مدافعان حرم، روایت‌‌ها و داستان‌های تاریخی و معاصر در رابطه با پیاده ‌روی اربعین بود.

اجراهای بخش ایران از ۲۳ تا ۲۵ مهر و بخش عراق از ۱۸ تا ۲۵ مهر در نجف، مسیر پیاده روی و کربلا اجرا شدند.

اولین سوگواره «پیاده راه عشق»

اولین سوگواره استانی تئاتر خیابانی و تعزیه پیاده راه عشق به مناسبت اربعین حسینی از ۲۰ تا ۲۷ مهرماه در کرمانشاه، شهرستان قصر شیرین و مرز خسروی برگزار شد.

گروه ها هر شب بعد از بسته شدن مرز در موکب های استراحت به اجرای تئاتر خیابانی و تعزیه  خواهند پرداخت .

برگزاری ۱۰ مجلس شبیه‌خوانی در محوطه مجموعه تئاتر شهر

به همت کانون تئاتر دینی اداره کل هنرهای نمایشی از ۱۰ شهریور ماه همزمان با اول محرم تا سه‌شنبه ۱۹ شهریور، ۱۰ مجلس شبیه‌خوانی در محوطه مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.

مجلس شاه چراغ، مجلس مسلم (ع)، مجلس وهب نصرانی، مجلس دو طفلان مسلم، مجلس حربن ریاحی، مجلس حضرت علی‌اکبر (ع)، مجلس حضرت قاسم (ع)، مجلس حضرت ابوالفضل (ع)، مجلس امام حسین (ع)، مجلس بازار شام و وفات حضرت رقیه (ع) مجالسی بودند که در این 10 شب برگزار شد.

سومین سوگواره ملی تئاتر میدانی و تعزیه اربعین حسینی

سومین سوگواره ملی تئاتر میدانی و تعزیه اربعین حسینی از 22 تا 27 مهرماه 1398 در استان خوزستان برگزار شد.

در این سوگواره، چهار اجرای تئاتر میدانی در پایانه مرزی چذابه و یک مجلس تعزیه در یادمان شهدای گمنام اندیمشک اجرا شدند.

هفتمین سوگواره عاشورائیان دزفول

هفتمین سوگواره عاشورائیان دزفول با هدف ترویج فرهنگ عاشورا و رساندن پیام عاشورا به نسل‌های بعد، تجسم صحیح و بدون تحریف واقعه کربلا در قالب هنر تعزیه و شبیه‌خوانی، از 7 تا 11 مهرماه برگزار شد.

در این سوگواره که گروه‌های تعزیه‌خوانی از دزفول و شوش حضور داشتند، مراسم‌های سنتی مذهبی دزفول نظیر علم رقصانی، چوب زنی، علم یراق و سنج و طبل نیز توسط گروه‌های مختلف اجرا شد.

نهمین دوره تئاتر صاحبدلان

نهمین دوره تئاتر صاحبدلان همزمان با ایام سوگورای حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران باوفایش در ایام محرم و صفر در تهران و سایر شهرهای ایران برگزار شد.

در این دوره که به همت کانون تئاتر دینی اداره کل هنرهای نمایشی با همکاری ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌های کشور و انجمن هنرهای و در سه بخش‌ نمایش‌های صحنه‌ای، نمایش‌های خارج از صحنه و مسابقه نمایشنامه‌نویسی صورت گرفت، ۳۲ نمایش در بخش صحنه‌ای و ۱۳ اثر در بخش خیابانی پذیرفته شدند.

در تهران 8 نمایش خیابانی در قالب نهمین دوره تئاتر صاحبدلان از 28 شهریور تا 10 مهر در محوطه مجموعه تئاتر شهر

هر روز به تناوب در سه نوبت 17، 17:30 و 18 اجرا شدند.

سوگواره‌ خورشید

همزمان با ایام شهادت ثامن‌الحجج حضرت علی بن موسی‌الرضا (علیه‌السلام) انجمن هنرهای نمایشی ایران با همکاری آستان قدس رضوی «سوگواره‌ خورشید» را از دوم تا ششم آبان‌ماه برگزار کرد.

این سوگواره برای اولین بار و با حضور پنج نمایش «من جواد هیجده سال دارم» از  استان  ایلام،  «نذر مادر»  از استان لرستان، «قطار ساعت ۸» از استان تهران  و نمایش‌های «عکاسباشی» و «دعبل» از مشهد طول پنج شب، هر شب در سه نوبت ۱۸، ۱۹ و ۲۰ در پنج نقطه از صحن‌ حرم رضوی به اجرا در آمدند.

چهاردهمین جشنواره تئاتر مردمی «بچه‌های مسجد»

چهاردهمین جشنواره سراسری تئاتر مردمی «بچه های مسجد» ۱۲ تا ۱۴ آذر ماه در شهر قزوین برگزار می شود.

در این دوره ۱۱۶ اثر به دبیرخانه جشنواره رسید که پس از بازبینی از سوی هیئت انتخاب (سید حسین فدایی حسین، قاسم سید قوامی و سینا دلشاد) در نهایت ۱۵ اثر از سیزده استان (قزوین، مازندران، گلستان، اردبیل، چهارمحال و بختیاری، قم، لرستان، البرز، آذربایجان غربی، هرمزگان، همدان، بوشهر و خراسان رضوی) به بخش مسابقه پذیرفته شدند.

دومین جشنواره تئاتر دینی و انقلابی انصار

دومین جشنواره تئاتر دینی و انقلابی انصار با هدف تربیت هنرمندان متعهد و ارائه آثار فاخر دینی - انقلابی در شهرستان قشم در 28 و 29 آذرماه برگزار شد.

در این جشنواره 4 نمایش غیرت دستار، اسماء، بال‌های خونین آینه‌های شکسته و آخرین رقص نفس‌ها در تالار آینه قشم به روی صحنه رفتند.

برنامه ملی تئاتر خیابانی جنوب کرمان

جشنواره تئاتر خیابانی رضوی در قالب ویژه برنامه ملی تئاتر خیابانی در 12 تا 13 دی‌ماه در چیرفت برگزار شد.

در این جشنواره که با هدف توسعه فعالیت‌های هنری و مذهبی، بهره‌گیری از تئاتر خیابانی به‌منظور معرفی سیره خاندان رسالت، شناسایی آثار برتر اجرا شده، معرفی استعدادهای نو در تئاتر خیابانی، فرهنگ دینی و اعتقادات اقوام با محوریت امام رضا(ع) به اجرا در آمد، 31 اثر از گروه‌های هنری که در 10 سال گذشته تئاتری در مورد امام رضا(ع) تولید کرده بودند به جشنواره رسید که در نهایت هیئت داوران سه اثر از همدان، گیلان و کردستان را برای اجرای عموم انتخاب کرد. این گروه ها در شهرستان‌های مختلف جنوب کرمان تئاتر‌های خود را به نمایش گذاشتند.

 

ب: نمایش هایی که با مضامین دینی و مذهبی در یکسال گذشته به اجرای عموم در آمدند:

تئاترهای دینی در میان مخاطبان عام همواره با استقبال روبرو بوده و هست. بسیارند گروههای نمایشی که از دیرباز به صورت خودجوش در مناسبت های مذهبی مخاطبان را مخصوص نمایشهای خود به خصوص در ایام محرم و صفر می کردند. این تفکر در گذر زمان بر صحنه تئاتر هم جای گرفت و امروزه علاوه بر خیابانها که میعادگاه تئاتر برای مخاطب عامه است،‌ سالنهای نمایشی نیز محلی برای بازنشر حوادث تاریخی و متون دینی برای مخاطب خاص شده اند.

براساس آمار در بیش از 20 نمایش صحنه ای در سال 98 بر موضوعات دینی و مذهبی تاکید داشتند که در ذیل به آنها اشاره می کنیم:

مردی در آینه

نمایش«مردی در آینه» به کارگردانی علی سلیمانی و تهیه‌کنندگی علی رضوانی، اجرای خود را از 25 اردیبهشت‌ به مدت 15 شب در تالار وحدت آغاز کرد.

متن این نمایش براساس نمایشنامه «توبه نمی‌کنم» به نویسندگی سید جواد هاشمی توسط محسن جسور بازنویسی شده است.

در خلاصه داستان این نمایش آمده است: حارث که سال‌ها با لجاجت کینه امام علی (ع) را در دل دارد و در تمام جنگ‌ها علیه امیرالمؤمنین (ع) جنگیده، هیچگاه دوستدار او نیست ولی در مقابل همه کینه‌توزی‌ها و دشمنی‌ها در جواب مهربانی و شفقت امام علی (ع) را دیده و همیشه چشمانش را بر روی همه این الطاف علی(ع) بسته است. در ادامه اتفاقاتی می‌افتد که منجر به آن شده حارث در مورد حضرت علی(ع) به معرفت حقیقی برسد.

علی سلیمانی، سیروس همتی، محسن سلیمانی فارسانی، علی یعقوب‌زاده، حسین میرزاییان، سبا سلیمانی و محمدرضا معجونی بازیگران این نمایش بودند.

ترور

نمایشنامه «ترور» اثر حمیدرضا نعیمی به کارگردانی میلاد جباری مولانا  در روزهای 5، 7و 8 خردادماه در تماشاخانه سرو خوانده شد.

در این نمایشنامه خوانی که به وقایع شهادت امیرالمومنین علی (ع) توسط ابن ملجم مرادی در سال چهلم هجری پرداخت و عواید آن صرف امور خیریه و کمک به آسیب‌دیدگان سیل‌ شد، بهزاد فراهانی، امید زندگانی، منوچهر والی زاده، روشنک رضایی مهر، عاطفه جلالی، هانیه رحیمی، محمد جباری مولانا، آریاز ذوالفقاری، محسن محمودیان، مهران نیکزاد طالمی، الهه نورانی، عاطفه توکلی، علی فرجی، سیمین رضا زاده، محمد نوروزی، فاطمه نعیمی مهدیه توجه، آذین عباسپور و میلاد جباری مولانا به ایفای نقش و خواندن متن پرداختند.

غربت ماه

نمایش چند رسانه ای «غربت ماه» به نویسندگی و کارگردانی رامین جهانی به مناسبت ایام شهادت امام علی(ع)، از ۷ تا ۱۰ خرداد ۹۸ در سالن مبارک فرهنگسرای بهمن به روی صحنه رفت.

در نمایش غربت ماه که به صورت چند رسانه ای (ترکیب نور، صدا، تصویر، بازی و حرکت) با بیانی هنرمندانه، صحنه های تاریخی را نمایش می داد، صحنه هایی چون زندگی حضرت علی (علیه السلام )، یتیم نوازی، غربت مولا، درد و دل با چاه، ضربت خوردن، شهادت ایشان و از سوی دیگر غربت خانواده های شهدا در زمان حال و همچنین پاسداشت مقام والای خانواده های شهدا و جایگاه رفیع شهدای مدافع حرم و ... به اجرا درآمدند.

بانوی آب و آیینه

نمایش دینی و آیینی «بانوی آب و آیینه» نوشته غلامحسین پیروی به کارگردانی و تهیه کنندگی انسیه میرزا دباغ از 12 تا 31 مردادماه در سالن آمفی تئاتر فرهنگ‌سرای خاتم(ص) روی صحنه رفت.

در خلاصه این نمایش که به موضوع حدیث کساء و خوش یمن‌ترین اتفاق منزل حضرت زهرا(س) پرداخت، آمده است: روزی پیامبر اکرم (ص) به خانه حضرت زهرا(س) می‌روند و ابراز ضعفی در بدنشان می‌کنند و حضرت زهرا (س) به دنبال چاره‌ای برای این ضعف هستند که ناگهان پیامبر(ص) می‌فرمایند...

غریبه شام

نمایش « غریبه شام» به نویسندگی حسین فدایی حسین و کارگردانی کوروش زارعی از 12شهریورماه اجراهای خود را در تماشاخانه سنگلج به روی صحنه برد.

این نمایش که با محوریت قیام عاشورا و شخصیت حضرت رقیه (س) بود پیش از این در شهرهای تهران، اهواز، یزد، ساری، زنجان، قم، ایلام، بوشهر، کرمانشاه، سمنان، بندرعباس و همینطور کشور امارات به روی صحنه رفته بود.

نمایش غریبه شام پس از پایان اجراهای خود در سنگلج، به قزوین رفت و  از ۴ تا ۱۳ مهرماه در سالن شهید رجایی دانشگاه فرهنگیان این شهر به روی صحنه رفت.

اپرای عاشورا

اپرای عروسکی عاشورا به کارگردانی بهروز غریب پور از 13 تا ۲۲ شهریور در تالار فردوسی روی صحنه رفت.

در این اپرا مریم اقبالی، علی پاکدست، علی ابوالخیریان، مرجان احمدی، مرضیه سرمشقی، نسیم امیرخسرو، هانی حسینی، سارا اقبال، مهرنوش صادقیان، صدف بیگدلی، زینب اشرف‌زاده، الهام وفایی، مائده مدنی، نیلوفر ساسانی به عنوان عروسک گردان و مصطفی محمودی، محمّد معتمدی، بهار موحّد، علی بهار، موحد مهدی جاور، فرشاد فولادوند، محمد رضا صادقی، علی خدایی، مهدی امامی، عامر شادمان، کیوان فرزین، اسماعیل مومن ثانی، سینا ولی پور، سارا رضا زاده با عنوان آواگران حضور داشتند.

در سوگ خورشید

نمایش مذهبی در سوگ خورشید به کارگردانی رضا شریفی از ١٦ تا ١٨ شهریور در سالن آمفی‌تئاتر صفاشهر فارس اجرا می‌شد.

در این نمایش که با هدف پاسداشت ارزش‌های حماسه‌ حسینی و زنده نگه داشتن نهضت عاشورایی به اجرا در آمد،  محمدحسین رنجبر در نقش حضرت ابوالفضل، رضا شریفی در نقش امام حسین، حدیث دمیری در نقش حضرت زینب نقش آفرینی کردند.

این نمایش در ایام تاسوعا و عاشورا نیز در فضای باز در شهرستان‌های شمال فارس (آباده، بوانات، اقلید و ارسنجان) اجرا شد.

رپرتوار نمایشی «تأمل»

رپرتوار نمایشی «تأمل» با اجرای چهار اثر نمایشی ۱۶ شهریور در سالن مبارک فرهنگ سرای بهمن به اجرا درآمد.

در این رپرتوار نمایشی که بامحوریت آثار کودک و نوجوان، ارزشی و مذهبی به سرپرستی علی بیگدلی به اجرا گذاشته شد،

نمایش گربه دم بریده به کارگردانی مرجان جلالیان، نیمروز ابدی به کارگردانی  سعید بکایی، ریل های متقاطع  به کارگردانی سعید بکایی و اپیلوگ گویی به روی صحنه رفتند.

اجرای بزرگ‌ترین تعزیه میدانی کشور در صحرارود فسا

«خورشید در حجاب» به عنوان بزرگ‌ترین تعزیه میدانی کشور به نویسندگی محمود سیمکانی، کارگردانی سیروس دستان و با حضور ١٨٠ بازیگر و بیش از هزار نفر عوامل اجرایی در 21 شهریورماه در صحرارود فسا به اجرا در آمد.

متن تعزیه خورشید در حجاب پس از تحقیق و پژوهش زیر نظر اساتید دانشگاه شیراز و حوزه علمیه سفیران هدایت به مرحله تمرین رسیده بود.

بزرگ‌ترین تعزیه میدانی کشور در صحرارود فسا سال ١٣٨٢ در فهرست آثار معنوی به ثبت رسیده است.

پشت دیوار عمارت

نمایش «پشت دیوار عمارت» به نویسندگی و کارگردانی حمید ابراهیمی از 24 شهریورماه به مدت یکماه در تماشاخانه سرو اجرا شد.

در این نمایش که با محوریت قیام انسان ساز حضرت اباعبدالله الحسین (ع) به اجرا درآمد، جلیل فرجاد، جمشید صفری، پژمان کاشفی، نسرین مسلمی نیا، شیوا خسرومهر، زری اماد، پانته آ کی قبادی، حامد آقایی، فرزاد صبوری، علیرضا درویش نژاد، اهورا ابراهیمی، علی حیدری، ماندانا عصری محمدرضا موهبتی، ماریه ماشاالهی و  آرمین احتشام زاده ایفای نقش کردند.

خاتون

نمایش «خاتون» به نویسندگی و کارگردانی حسین عالم بخش از 28 شهریورماه تا 19 مهرماه در پردیس تئاتر تهران روی صحنه رفت.

این نمایش که برای چهارمین سال به روی صحنه می رفت تلاش داشت  با بهره‌گیری از تاریخ اسلام و اسناد مستدل، اوضاع شهر شام را پس از بازگشت اسرای کربلا روایت کندو به بررسی وضعیت اجتماعی و سیاسی آن زمان پردازد.

حسین عالم بخش نمایش «خاتون» را در سه سال گذشته در تالار اندیشه حوزه هنری و سالن اصلی تئاتر شهر روی صحنه برد و با بیش از ۶۰ اجرا توانست بیش از ۴۰ هزار مخاطب را به تماشای داستان خود بنشاند.

عطا را به لقایش بخشیدن

نمایش «عطا را به لقایش بخشیدن» به نویسندگی مرتضی عبدی، کارگردانی مژگان جودکی و تهیه کنندگی  غلامرضا محمدزاده از ۲۸ شهریور تا ۱۲ مهر در سالن اصلی برج آزادی به روی صحنه رفت.

قصه این نمایش اجتماعی مذهبی که روایتگر تعزیه در دوره رضاخان بود، به جوانی اشاره دارد که عامل مرگ مادر را پدر خود می داند، از پدر و شغلش که برگزاری مراسم تعزیه می باشد متنفر می شود و با رئیس نظمیه برای جمع کردن مراسم تعزیه و نقالی همکاری می کند.

سوگ آزادگی

پروژه نمایشی موسیقایی «سوگ آزادگی» به کارگردانی مجید خسروآبادی و آهنگسازی فردین خلعتبری به میزبانی منطقه فرهنگی هنری عباس آباد از ۱۳ تا ۲۲ مهرماه در بوستان «آب و آتش» تهران برگزار شد.

در این پروژه که در قالب مجلس شبیه خوانی «حربن یزید ریاحی»، براساس نسخه مشهور و معتبر «میرعزا» و با استفاده از نشانه های مجالس شبیه خوانی در ایران به ویژه مجالس تعزیه تکیه دولت اجرا شد،. ۱۰ بازیگر اصلی و ۶۰ هنرور ایفای نقش می کردند.

رقیه زمان

نمایش مذهبی عاشورایی «رقیه زمان» به همت کانون فرهنگی تربیتی ملائک قرچک از 2 تا 12 مهرماه به روی صحنه رفت.

در این نمایش که به نویسندگی جعفر کاظمی و کارگردانی امیرعلی بدلی به روی صحنه رفت، زندگی و شهادت سیداحسان میرسیار از شهدای مدافع حرم را روایت می کرد.

تنهاتر از مسیح

نمایش میدانی «تنهاتر از مسیح» ویژه ایام اربعین حسینی و ماه صفر کاری از حسن بزرا از چهارشنبه 17 مهرماه تا 6 آبان ماه در بوستان ولایت اجرا شد.

در این نمایش که با تلاش مؤسسه هنری رسانه‌ای سیمای ققنوس و به سفارش سازمان هنری رسانه‌ای اوج اجرا شد، بیش از 150 هنرور و بازیگر تئاتر حضور داشتند.

ردای سرخ خورشید

نمایش «ردای سرخ خورشید» به کارگردانی حمیدرضا میرآخور و طراحی کوروش خزایی اصل از 19 تا 24 مهرماه در قزوین به روی صحنه رفت.

در این نمایش که برای سومین سال متوالی در قزوین اجرا می شود بر مقاتل کربلا با تلفیقی از هنر تعزیه و نمایش متمرکز بود و طی آن سه نمایش متفاوت روضه حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، روضه حضرت ابوالفضل (ع) و روضه حضرت رقیه (س) به روی صحنه رفت.

نیم روز قیامت

«نیمروز قیامت» به نویسندگی نگار قاسمی و مهراب رستمی و کارگردانی مهراب رستمی از 11 تا 25 مهرماه در پردیس تئاتر تهران سالن استاد داود رشیدی به روی صحنه رفت.

این نمایشنامه با اشاره به حادثه کربلا به اتفاقاتی که در دنیای اسلام در حال رخ دادن است، می‌پردازد. محوریت موضوعی این نمایشنامه ماجرای اسارت حرم آل الله(ع) بعد از عاشورا است.

عاشقستان

نمایش «عاشقستان» اثری از گروه تئاتر تجربی بی چیز به نویسندگی کیوان صباغ و کارگردانی کیانوش احمدی از ۲ تا ۱۷ آبان در تماشاخانه سرو به روی صحنه رفت.

این نمایش موضوعی مذهبی اجتماعی داشت که با چاشنی طنز قصه یک عشقی زمینی را بیان می کند که به عشق آسمانی تبدیل می شود.

محمود ساعی، مرجان آقانوری، سیامک زین الدینی، فرزاد آیتی، مهدی رمضانزاده، ستوده خیاطی، مهرداد نصیری، عباس رحمانی مطلق و رضا کاشی لو بازیگران این نمایش بودند.

فرجام به رنگ آتش

نمایش «فرجام به رنگ آتش» به نویسندگی ملیحه مرادی‌جعفری و مصطفی بوعذار و کارگردانی مصطفی بوعذار از ۲۸ مهر الی  ۳آبان ماه 98 در پلاتو تالار آفتاب اهواز روی صحنه رفت.

در این نمایش که با الهام از مفاهیم عاشورایی و با بازسازی وقایع پس از عاشورا به بیان فلسفه و منطق این واقعه عظیم می‌پرداخت، معصومه عموری، اسحاق علیدادی و بهمن تقی پور به عنوان بازیگر ایفای نقش کردند.

خزان ارغوان

نمایش آیینی «خزان ارغوان» برای سومین سال متوالی در ایام فاطمیه از ۱ تا ۱۰ بهمن‌ماه در فرهنگ‌سرای ابن سینا اجرا ‌شد.

خزان ارغوان نمایشی آیینی در رثای حضرت زهرا(س) است و گوشه‌هایی از ماجرای شهادت بانوی دو عالم را با زبان هنر بازآفرینی می‌کرد. مخاطبان خزان ارغوان، از دوران رحلت پیامبر اسلام (ص) به عنوان نقطه آغازین نمایش، نظاره‌گر این اثر بودند و پس از مشاهده چند پرده نمایشی که نشان دهنده اوضاع و احوال مدینه در روزهای پس از رحلت رسول خداست، به ماجرای فدک و حمله به خانه امیرالمومنین(ع) رسیدند.

خزان ارغوان امسال هشت پرده‌ نمایشی تحت عناوین برزخ خلیفه‌ اول و دوم، میدانگاه مدینه، مناظره‌ فدک، دورهمی خلیفه اول و دوم با یارانشان، حمله به خانه‌ وحی، خلوت امام حسن و امام حسین علیهم السلام، تشییع حضرت زهرا(س) و قبرستان مدینه را به تصویر کشید.

صورتک‌های تاریک

سوگواره نمایشی «صورتک‌های تاریک» کاری از گروه فرهنگی هنری مسلم بود که از ۱۶ تا ۲۰ بهمن ماه در پردیس تئاتر تهران به نمایش درآمد.

در این نمایش که با تلفیقی از نوای زنده و تئاتر نگاهی نو به زخم دیرین مصائب حضرت زهرا (س) داشت، بیش از ۵۰ هنرمند نوای کار را به صورت زنده هم‌خوانی و حدود ۲۰ بازیگر در این اثر ایفای کردند.

نمایش واره فرهنگی مذهبی کوچه‌های بنی‌هاشم

دهمین نمایشواره فرهنگی مذهبی «کوچه‌های بنی‌هاشم» محصولی از موسسه ریحانه‌النبی(س) با تلفیقی از نمایش زنده، نمایش رادیویی و نمایشگاه در ۹ لوکیشن و در محدوده‌ای به مساحت ۲۲۰۰ متر مربع در میدان ولی عصر به اجرا درآمد.

نمایش‌نامه این اثر به سرپرستی مرتضی سراهی به نگارش درآمده و کارگردانی آن به عهده علی نکته‌سنج بود.

داستان این نمایشواره که بزرگترین نمایش محیطی کشور محسوب می شد و بیش از ۵۰ بازیگر در آن ایفای نقش می کردند،

از روزگار امروز آغاز می‌شد و در سفری تاریخی مخاطب را به ۱۴۰۰ سال پیش می‌برد. محوریت داستان نمایش، شهادت حضرت زهرا(س) بود اما از وفات پیامبر(ص) تا امروز، و جان‌فشانی شهدای مدافع حرم و ظهور حضرت حجت ادامه پیدا می‌کرد.

زخم مدینه

نمایش «زخم مدینه» نوشته مهدی متوسلی به کارگردانی عبدالرضا کیهانی از 19 دی‌ماه در مجموعه فرهنگی ایوان شمس روی صحنه رفت.

این نمایش که برای نخستین بار در سال 1372 به مدت 10 شب در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به صحنه رفته بود، داستان مادر خانواده‌ای را روایت می کند که در حادثه موشک‌باران جنگ تحمیلی شهید شده و در حین داستان، بچه‌های این خانواده با حضرت زهرا (س) آشنا می‌شوند و مقایسه‌ای میان مادرشان و حضرت صورت می‌گیرد.

جلیل فرجاد، مالک سراج، اسدالله بابایی، مهدی امینی به همراه گروهی دیگر از بازیگران در این اثر نمایشی ایفای نقش کردند.

 

گزارش از: علی رحیمی




مطالب مرتبط

نظرات کاربران