در حال بارگذاری ...
مروری بر یکسال فعالیت در حوزه تئاتر دفاع مقدس و فرهنگ مقاومت

مقاومت روی صحنه نمایش
برگزاری 7 جشنواره سراسری و اجرای بیش از 100 اثر

ایران تئاتر_علی رحیمی: سال ۹۸ را بی شک باید به عنوان یکی از فعال ترین سالهای هنرمندان حوزه تئاتر دفاع مقدس بدانیم. سالی که با وجود کاهش همایش ها و جشنواره ها، بیش از ۱۰۰ اثر نمایشی به اجرا درآمد.

دفاع مقدس به عنوان یک ژانر تخصصی در کشور همواره مورد تاکید مسئولان هنری و هنرمندان تئاتر بوده است و همه ساله شاهد جشنواره ها، همایش ها، اجراها و آثار متعددی در این بخش هستیم.

سال 98 نیز با وجود تحریم های اقتصادی که دامنگیری کشور است و  موانع متعددی برای اجرای برخی همایش ها و جشنواره ها ایجاد کرد ولی هنرمندان دست از تلاش برنداشتند و با وجود کاهش محسوس جشنواره ها و همایش ها، در اجرا و خلق اثر رشد قابل توجهی داشتیم:

 

برگزاری 7جشنواره و همایش سراسری در حوزه تئاتر دفاع مقدس

در سال گذشته به دلیل مشکلاتی که بدان اشاره کردیم، مختلف تلاش شد تا رنگ و بوی دفاع مقدس و فرهنگ مقاومت در جشنواره غیرمرتبط تئاتری باشد، اما به صورت اختصاصی 7جشنواره، همایش و برنامه سراسری مختص تئاتر دفاع مقدس و فرهنگ مقاومت در کشور در کنار جشنواره های استانی همچون جشنواره های تئاتر دفاع مقدس در استان ها، جشنواره های نمایش نامه نویسی استانی، جشنواره های نمایشنامه خوانی استانی، جشنواره تئاتر پلاک شاهین شهر، جشنواره تئاتر خیابانی دفاع مقدس در منطقه ازاد ارس و ... ، برگزار شد:

 

همایش ملی تئاتر خیابانی راهیان نور

 همایش ملی تئاتر خیابانی راهیان نور با هدف رونقبخشی به جریان راهیان نور اولین بار از 20 اسفندماه 95 تا 10 فروردین 96 در یادمانهای دفاع مقدس استان خوزستان برگزار شد.

این همایش در سال 97-98 سومین مرحله خود را از ۲۷ اسفند ۹۶ تا ۱۲ فروردین ۹۷ با حضور گروه‌های برگزیده تئاتر دفاع مقدس با دبیری علی اصغر جعفری و با حضور هنرمندان استان‌های البرز، اصفهان، لرستان و خوزستان برگزار کرد.

 

جشنواره تئاتر مرصاد

یازدهمین جشنواره تئاتر مرصاد با هدف حفظ و انتقال مفاهیم حماسه باشکوه مرصاد به همت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه به مدت پنج روز از 12 مرداد برگزار شد.

در این جشنواره 200 هنرمند در قالب 25 گروه تئاتر خیابانی و صحنه ای از 15 استان کشور حضور داشتند.

جشنواره ملی تئاتر فتح خرمشهر

جشنواره ملی تئاتر مقاومت فتح خرمشهر از سال 1377 به همت هنرمندان خرمشهری و با محوریت حماسه فتح خرمشهر و رخدادهای هشت سال دفاع مقدس، شروع به کار کرد، امسال بیست و دومین دوره خود را از 15 تا 19 آبان ماه در منطقه آزاد اروند برگزار کرد.

در بیست و دومین جشنواره ملی تئاتر فتح خرمشهر که در چهار بخش تئاتر صحنه‌ای، نمایش‌های محیطی و خیابانی (میدانی)، نمایش‌های کوتاه و مسابقه نمایشنامه‌نویسی برگزار می شد، 600 اثر به دبیرخانه جشنواره رسید، که پس از داوری در بخش صحنه ای، 12 اثر، در بخش نمایش های کوتاه 10 اثر و در بخش محیطی و خیابانی، 11 اثر  به رقابت پرداختند.

جشنواره ملی تئاتر لاله های سرخ اندیمشک

بیست و پنجمین جشنواره ملی تئاتر لاله‌های سرخ اندیمشک با هدف گرامیداشت حماسه چهارم آذر روز مقاومت مردم اندیمشک، تکریم دستاوردهای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و حماسه های مدافعان حرم از چهارم تا هشتم آذر ۱۳۹۸ در اندیمشک برگزار شد.

در این جشنواره از مجموع 125 اثر رسیده به دبیرخانه، 9 نمایش «سالمرگی» به کارگردانی پویان عطایی از استان اصفهان، «شکم» به کارگردانی علیرضا معروفی از استان البرز، نمایش «کوچه مختار بود، ساسان بود و سیمین» به کارگردانی جواد صداقت از استان بوشهر، «من از دیگه از تاریکی نمی‌ترسم» به کارگردانی سید محمد محمدی از استان مرکزی، «مرگ سپید دو کابوس» به کارگردانی مصطفی غلامی از استان گیلان، «امتداد سکوت» به کارگردانی میثم ملازینل از استان قزوین، «به خنده گندم که رؤیای آرد» به کارگردانی خلیل ضرغام‌پور از استان خوزستان، «داهول» به کارگردانی مهدی آشوب از خوزستان و «ملودی پدر» به کارگردانی بهروز وفایی از استان خوزستان به بخش رقابت رسیدند.

جشنواره حبیب حرم 

سومین دوره جشنواره حبیب حرم  با محوریت استکبارستیزی، فرهنگ ایثار و شهادت، شهدای مدافع حرم به طور ویژه سردار همدانی در آذرماه برگزار شد.

در بخش تئاتر این جشنواره، ۳۶ اثر از ۳۰ شرکت کننده به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که از این تعداد ۵ گروه در بخش اصلی و ۱ گروه در بخش جنبی راه یافتگان این دور از جشنواره شدند.

جشنواره ملی فانوس

سومین جشنواره ملی تئاتر فانوس با هدف گفتمان سازی فرهنگ دفاع مقدس در  سه بخش صحنه ای، خیابانی و نمایش نامه برگزار شد.

در این دوره تعداد 132 نمایشنامه، 34 تئاتر خیابانی و 73 تئاتر صحنه‌ای رسیده به دبیرخانه ارسال شده بود.

همایش ملی تئاتر سردار آسمانی

همایش ملی تئاتر سردار آسمانی به منظور ادای دین هنرمندان تئاتر کشور به ساحت سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و سرداران شهید جبهه مقاومت و به همت انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس و با مشارکت مرکز هنر‌های نمایشی و مجموعه فرهنگی گردشگری عباس آباد از ۱۰ تا ۲۳ بهمن برگزار شد.

در این همایش ۳۷ اثر به دبیرخانه رسید که پس از بازبینی و داوری ۱۶ نمایش از 12 استان در سه بخش (۱۲ اثر در بخش اصلی، 3 اثر از کانون‌های مساجد و یک اثر در بخش ویژه) به روی صحنه رفتند.

 

ب: آثار با مضامین دفاع مقدس و فرهنگ مقاومت در سال 98

با وجود کاهش جشنواره ها و همایش های حوزه دفاع مقدس، هنرمندان تئاتری اقدامات درخوری را در حوزه تئاتر دفاع مقدس و فرهنگ مقاومت داشتند. اجرای بیش از 20 تئاتر صحنه ای، بیش از 40 نمایش رادیویی، بیش از 20 نمایش نامه خوانی و انتشار بیش از 10 اثر نمایشنامه ای تنها گوشه هایی از فعالیت هنرمندان علاقه مند به این حوزه بودکه نشان از تحول محسوس دارد. در یزر به برخی از اقدمات هنرمندان حوزه تئاتر دفاع مقدس در یکسال گذشته اشاره می کنیم:

 

اجرای نماش بیش از 20 نمایش صحنه ای

ایستاده روی خط استوا

نمایش ایستاده روی خط استوا به کارگردانی سعید خیراللهی از 20خردادماه در تماشاخانه سرو روی صحنه رفت.

موضوع نمایش این نمایش روایتی از اثرات جنگ بر خانواده های ایرانی بود و در آن مالک آبسالان، مصطفی کولیوندی، سمیه مهری، احمدجعفری، ناصرکاظمی، حسن همتی، سعید خیراللهی، مهدیه یزدان پرست و سعیده عبداللهی ایفای نقش می کردند.

زنان بیشه گل

نمایش «زنان بیشه گل» کاری از گروه نمایشی سیرانگ بهشهر از 12 تیرماه 98 در تماشاخانه مهر حوزه هنری به روی صحنه رفت.

نویسنده و کارگردان زنان بیشه گل، مهیار هزارجریبی است. او این نمایش را قبل از اجرا در شانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مقاومت شرکت داد و توانست علاوه بر کسب عنوان برگزیده، جوایز دیگری را نیز به خود اختصاص دهد.

در خلاصه این نمایش آمده است که ندای جنگ از رادیو به گوش می رسد و تمام مردان بیشه گل برای دفاع از وطن راهی جبهه می شوند. زنان بیشه گل با ناملایمات زمانه تنها می مانند. و در سال های انتظار بازگشت مردان, مردانه به زندگی می پردازند.

پیکار کنار پل

نمایش «پیکار کنار پل» به نویسندگی و علی میرزاعمادی و کارگردانی کیانوش احمدی از ۱۱ تیرماه اجرای خود را در تماشاخانه ماه حوزه هنری آغاز کرد.

این نمایش داستان تلاش سه رزمنده ایرانی برای انهدام پل مواصلاتی را روایت می‌کند که اگر این اتفاق بیفتد مانع از عبور تانک‌های عراقی برای تصرف شهر و پالایشگاه خواهد شد.

خین آبه

نمایش خین آبه، به نویسندگی وحید اسدزاده و کارگردانی فربد نوزاد صدیق از 10 تا 26 تیرماه در سالن مهرگان به روی صحنه رفت.

نمایش روایت زندگی پسری است که زندگی اش تحت تاثیر جنگ و تبعات آن قرار می گیرد.

مثل هیچ کس

نمایش ‌«مثل هیچ‌کس» به نویسندگی چیترا نادری و علی کوچکی و کارگردانی حسین جامع در مردادماه در سالن نمایش ماه حوزه هنری به روی صحنه رفت.

این نمایش که مسعود رحیم‌پور و پرستو کرمی در آن به ایفای نقش می‌پردازند، روایتگر داستان زنی است که شانزده سال است همسرش را ندیده و در این مدت منتظر بازگشت مرد است. زن در رؤیای خود با او زندگی می‌کند و وقتی شوهرش را می‌بیند بین رؤیا و واقعیت سردرگم می‌شود. این نمایش که کارگردانی آن را مسعود رحیم‌پور به عهده دارد از ۶ تا ۲۵ مرداد در تماشاخانه ماه حوزه هنری ساعت ۱۹ و به مدت ۴۵ دقیقه به صحنه می‌رود.

برادرها می‌میرند

نمایش «برادرها می‌میرند» اثر رسول بانگین، از ۲۷ مرداد به کارگردانی کامبیز نیک‌آمیز در تماشاخانه ماه حوزه هنری به روی صحنه رفت.

«برادرها می‌میرند» زندگینامه یک اسیر جنگی است که همه فکر می‌کنند شهید شده اما بعد از چند سال آزاد شده و بازمی‌گردد و مشاهده می‌کند که همسرش با برادرش ازدواج کرده و این موضوع خانواده را به چالشی اساسی می‌کشد.

در این نمایش بازیگرانی همچون علیرضا حنیفی، مریم قریشی، محمد قائم مقامی و مرجان امینی‌راد به ایفای نقش پرداختند.

امروز، روز خوبیست برای مردن

نمایش «امروز، روز خوبیست برای مردن» نوشته جمال هاشمی، کمال هاشمی و سارا سجادی، به کارگردانی کمال هاشمی از 10 شهریورماه در سالن استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه رفت.

در این نمایش که تلاش دارد به تأثیرات جنگ بر نسل‌های مختلف می‌پردازد، شیوا فلاحی و سارا سجادی ایفای نقش کردند.

اسکرین شات

نمایش «اسکرین شات» به نویسندگی و کارگردانی ندا قربانی و تهیه کنندگی حسن رئیسی از اول شهریور در سالن قشقایی تئاتر شهر به صحنه رفت.

داستان این نمایش در مورد دو خانواده است که پدرهایشان با هم شریک شده‌اند تا در مشهد مقدس هتلی بسازند، سه خانه قدیمی اطراف حرم را بخرند و با اخذ مجوز هتل بسازند. اما واحد میانی متعلق به پیرزنی است که مادر شهید بوده و رضایت به فروش خانه نمی‌دهد و می‌گوید این خانه پر از خاطرات پسر شهیدم است.

حمیدرضا معدنکن، محمود حقیری، نداقربانیان، سحرناز عباس زاده، سیدفرزاد تجلی، مسعود بیگلری، ریحانه یزدان یار، مرتضی مرادی در این نمایش بازی می کردند.

باد که می‌نویسد

نمایش «باد که می‌نویسد» نوشته آرش عباسی و کار سیاوش جامع، اثر نمایشی منتخب دوره نهم تئاتر صاحبدلان است که از 26 شهریورماه در پلاتو اجرا مجموعه تئاترشهر روی صحنه رفت.

این نمایش بر فضای ملتهب پس از جنگ متمرکز است و محتوای قصه در خصوص یک نهاد فرهنگی مرتبط با نشر ارزش‌های دفاع مقدس می باشد که با نامه‌های یکی از فرماندهان دوران جنگ به همسرش روبه‌رو می‌شود. این فرمانده بیست سال قبل طی عملیاتی شهید شده اما نامه ها جدیدند و...

در نمایش باد می نویسد، میثم جهانگیری، امین اکبری‌نسب و هدا نوری‌زاده ایفای نقش می کنند.

زخم زیبای زمانه

نمایش«زخم زیبای زمانه» به نویسندگی علی اصغری و کارگردانی نادیا فراجی در شهریورماه در تماشاخانه مهر حوزه هنری به روی صحنه رفت.

این نمایش روایت تعدادی نامه از رزمندگان سال‌های آخر جنگ تحمیلی است که اکنون پیدا شده و باید به دست صاحبانشان برسد.

سروش طاهری، نادیا فرجی، محسن غفاری، شاشان تارخ و ... از جمله بازیگران این نمایش هستند.

تالاب هشیلان

«تالاب هشیلان» به نویسندگی و کارگردانی نوشین تبریزی از ۱۸ مهر تا 24 آبان ماه در سالن قشقایی به روی صحنه رفت.

در این نمایش که با بازی نوشین تبریزی، افشین سلیمان پور، مسعود شاکرمی، یعقوب صباحی، محمد صدیقی مهر، آیه کیانپور، اتابک نادری همراه بود، تبعات ناشی از جنگ در یک خانواده نمایش داده می شود.

از بان تا تان

نمایش ملی حماسی «از بان تا تان» با تجلیل از شهدا به کارگردانی اشکان درویشی از 14 تا 25 مهرماه در تماشاخانه سپند به روی صحنه رفت.

در  داستان نمایش «از بان تا تان» چهار سرباز نقش آفرینی می کنند. هر یک از این سربازان حاضر روی صحنه نماد یک گروه از شهدا هستند؛ شهدای غواص، شهدای مرزبان، شهدای مدافع حرم و شهیدی که در اتوبوس به شهادت رسید.

مهرداد احمدی، محمود موسوی، امید ماهر، مهیار حسن، نرگس صفدریان، مریم گلی، کیمیا خلعت بری، ساغر کیان راستی، آرش هامون در این نمایش ایفای نقش کردند.

پاییز نگفته بود

«پاییز نگفته بود» به کارگردانی علی خونساری ۱۵ مهر تا ۳ آبان ساعت ۱۸ در سالن کوچک مجموعه تئاتر محراب روی صحنه رفت.

داستان این نمایش که به قلم رضا  گشتاسب و با هنرمندی رها آرشید، فهیمه گردان، سمانه حبیب پور، علیرضا اسفندیاری و علی خونساری به روی صحنه رفت در خصوص مردی بود که بعد از ازدواج راهی جبهه جنگ می‌شود و دیگر باز نمی‌گردد. سال‌ها بعد از تمام شدن جنگ زن همچنان چشم انتظار بازگشت اوست اما حتی پیکر ناصر برگردانده نمی‌شود و ...

آخرین وداع

همزمان با هفته دفاع مقدس نمایش خیابانی « آخرین وداع» کاری از پژمان شاهوردی در کنار دریاچه شهدای خلیج فارس تهران اجرا شد.

نمایش خیابانی « آخرین وداع» کاری از گروه تئاتر شهرآشوب بود که در آن مسعود کردی، حمید گودرزی، حمید میرزایی، علیرضا حسینی و پژمان شاهوردی ایفای نقش می‌کنند.

برگشتن

نمایش «برگشتن» به نویسندگی خیراله تقیانی پور و کارگردانی حسین مسافر آستانه از 8 آبان تا 8 آذر در سالن چهارسو به روی صحنه رفت.

در این نمایش که  از چشم انتظاری مادران شهدا می‌گوید، فرید قبادی، شیرین بینا، مجید رحمتی، علی غابشی، فاطمه رادمنش، ابتسام بغلانی، ماهان عابدی، طاها عابدی و پونه شاملو بازی کردند.

زیر پلک ماه

نمایش «زیر پلک ماه» به به نویسندگی عدالت فرزانه و کارگردانی مشترک مجید یاراحمدی و نازنین پاشا از اول تا ۱۶ بهمن در تالار محراب روی صحنه رفت.

نمایش به حضور و مقاومت بانوان در دفاع مقدس می‌پردازد و داستان با به دنیا آوردن نوزاد یکی از شهدا و برگرداندن مصیب به صحنه درحالی‌که مسلح شده شکل می‌گیرد و به شکل دراماتیک پیش می‌رود.

طعم خردل

نمایش زندگی با طعم خردل از 18 دی ماه تا 11 بهمن ماه درتماشاخانه سرو اجرا می‌شود.

نمایش زندگی با طعم خردل بر براساس نمایشنامه ای از محمد غدیر زاده متن منتخب سیزدهمین جشنواره تئاترمقاومت و به کارگردانی سعید نجفیان تولید شده بود.

یعقوب صباحی، علی یعقوب زاده، بهارکریم زاده، سپیده پهلوان زاده، سالار نجفیان، ملیکا اصلافی وحلما یعقوب زاده در این نمایش ایفای نقش کردند.

حال همه ما خوب است

نمایش حال همه ما خوب است  براساس نمایشنامه ای از باقر سروش و به کارگردانی علیرضا همتیان از 3 تا 13 دی 98 در تماشاخانه سرو انجمن تئاترانقلاب و دفاع مقدس ازفردا به روی صحنه رفت.

این نمایش که از آثار برگزیده بیست ودومین جشنواره تئاتر فتح خرمشهر بود، 4 جایزه شامل جایزه تقدیر ازبازیگری زن، جایزه دوم بازیگری مرد، جایزه سوم نویسندگی و جایزه سوم کارگردانی را از آن کسب کرده است.

رضا یاوری، پریسا دوستی، نازنین رفیعی و امیرحسین محمدی بازیگران این نمایش بودند.

در خلاصه داستان این نمایش آمده است: ناصر که زندگی اش در سردشت از طریق شکار کبک می گذرد. پس از بازگشت به خانه با بمباران شیمیایی شهرش روبرو می شود.او سراسیمه وارد خانه خود شده تا از حال زن، دختر و پسرش باخبر شود،اما...

زخم مدینه

نمایش زخم مدینه نوشته مهدی متوسلی به کارگردانی عبدالرضا کیهانی از 19 دی‌ماه در مجموعه فرهنگی ایوان شمس روی صحنه رفت.

این نمایش که برای نخستین بار در سال 1372 به مدت 10 شب در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به صحنه رفته بود، داستان مادر خانواده‌ای را روایت می کند که در حادثه موشک‌باران جنگ تحمیلی شهید شده و در حین داستان، بچه‌های این خانواده با حضرت زهرا (س) آشنا می‌شوند و مقایسه‌ای میان مادرشان و حضرت صورت می‌گیرد.

جلیل فرجاد، مالک سراج، اسدالله بابایی، مهدی امینی به همراه گروهی دیگر از بازیگران در این اثر نمایشی ایفای نقش کردند.

 

اجرای بیش از 40 نمایش و سریال نمایشی رادیویی

در بخش رادیویی نیز آثار زیادی در حوزه دفاع مقدس و فرهنگ مقاومت تولید و پخش شد که از آن جمله می توان به:

نمایش آقاجون به نویسندگی مجید حیدری و کارگردانی رضا عمرانی، سریال رادیویی تا آبی آسمان  به نویسندگی مجید حیدری و کارگردانی مهرداد عشقیان، نمایش راه افتخار  به نویسندگی حمیدرضا عباسی و کارگردانی مینو جبارزاده، نمایش حبیب حرم به نویسندگی و کارگردانی حسین اسفندیاری، سریال نمایشی  پوتین های عمو بابا به نویسندگی شهرام کرمی و کارگردانی جواد پیشگر، سریال رادیویی «فهمیده» به کارگردانی محمد پورحسن به یاد شهید حسن فهمیده، «آخرین منزل» به نویسندگی سهیلا خدادادی و کارگردانی نورالدین جوادیان در خصوص زندگی شهید بشیری، سریال ۲۸ قسمتی «یادت باشد» به کارگردانی مهرداد مهماندوست در شرحی بر  زندگی شهیدحمید سیاهکالی مرادی، نمایش نجات حقیقت به نویسندگی علیرضا حنیفی و کارگردانی بهرام سروری نژاد، نمایش ساده مثل سرباز به نویسندگی سهیلا خدادادی و کارگردانی مینو جبارزاده، سریال نمایشی  پسر عموها به نویسندگی حمیدرضا پورعلیمحمد و کارگردانی محمد پورحسن، نمایش بهترین روز زندگی به نویسندگی مجید حیدری و کارگردانی رضا عمرانی نمایش «خط مقدم» نوشته فاطمه حدادی و کارگردانی سهیلا خدادادی به یاد و خاطره شهید حسن تهرانی مقدم، پدر موشکی ایران، «ملاقات در فکه» به نویسندگی سعید علامیان و گویندگی مهرداد مهماندوست در شرح زندگی نامه شهید حسن باقری، سریال 6 قسمتی «سلام بر ابراهیم»  به نویسندگی داریوش روحی و کارگردانی سعیده فرضی به یاد شهید ابراهیم هادی، نمایش چشم به راه  به نویسندگی زینب آرمند و کارگردانی خسرو فرخزادی، نمایش حماسه مجنون به نویسندگی سمیه محسنی نیک و کارگردانی مهدی حق پور، نمایش دیدار در الست  به نویسندگی و کارگردانی مهدی معماری، نمایش  ردپای عشق به نویسندگی امیررضا مافی و کارگردانی حمید منوچهری، نمایش بصیرت به نویسندگی زلیخا نجف پور و کارگردانی مجید حمزه، سریال نمایشی راز نگین سرخ  به نویسندگی داریوش روحی و کارگردانی رامین پور ایمان و نمایش های سردار دل‌ها، قهرمان البوکمال، مثل صاعقه، علمدار، بربلندای جولان، طلوعی دیگر، متولد ماه آبان، راه بی‌پایان،جاده‌های خلوت جنگ، بر بلندای تپه حب، سرداران شهید، بال‌های خیس، محله ما، خاک‌‌ها سرباز هستند، یادت باشد، از پس ابری روشن، همخانه، مردان هور و ... به یاد شهید سپهبد سلیمانی اشاره کرد.

 

خوانش بیش از 20 نمایشنامه

در سال جاری به همت تماشاخانه سرو، آثار کتاب در پی عشق دویدن نمایشنامه خوانی شد. بر طبق برنامه این تماشاخانه نمایشنامه «وصله بر سایه های ترک خورده» اثر محمدرضا آریان فر به کارگردانی ساغر صمدی از ۳۱ تیر تا ۴ مرداد، «من هستم گیلگمش» اثر سعید تشکری و کارگردانی سپیده مرویان از ۷ تا ۱۱ مرداد، «صبح پرواز» به نویسندگی و کارگردانی ندا ثابتی از ۱۴ تا ۱۸ مرداد، «لیلی مجنون- مجنون لیلی» اثر نصرالله قادری و کارگردانی محمد هاشم زاده از ۲۱ تا ۲۵ مرداد، «تردست» به نویسندگی و کارگردانی سیروس همتی از ۲۸ مرداد تا ۱ شهریور و «حدیث راه پر خون» براساس متنی از عبدالرضا فریدزاده و کارگردانی حمید اصغری تتماج از ۴ تا ۸ شهریور در این تماشاخانه نمایشنامه خوانی شد.

همچنین در این تماشاخانه با محوریت طرحی با عنوان «روایت حماسه» آثاری همچون «بانی بنوک» نوشته سعید تشکری، «6410» نوشته محسن عظیمی، «ریحانه در بازی در از آواز  می‌خواند» نوشته علیرضا حنیفی و «ازلوطی‌های چاله سیلابی تا...» نوشته اعظم بروجردی خوانش شد.

نمایشنامه «اتوبان سکوت» اثر شهرام کرمی به کارگردانی علی سلیمانی و سهیلا جوادی 5 تا 8 آذر در تماشاخانه سرو، «خاطره ای به نام تو» نوشته داریوش نصیری و مرتضی زیوری و کارگدانی محمدمهدی جورابلو در سالن اوستا حوزه هنری،  «سرباز شال بلند» به کارگردانی علیرضا حنیفی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، «حقله مفقوده» حسین فدایی حسین به کارگردانی محمود غفوری در اداره کل کتابخانه عمومی فرهنگیان و «ماهی در چشم یونس» اثر روح اله صالحی به کارگردانی مانی پوراسد در کتابخانه مرکزی همدان، نمایشنامه خوانی «پیراهن هزار یوسف» اثر علیرضا حنیفی در سالن آمفی تئاتر اداره کل کتابخانه های عمومی سنندج، نمایشنامه «پل نو» نوشته پژمان شاهوردی و کارگردانی داود جان امیری در بوشهر از دیگر آثاری بودند که در سال 98 در حوزه دفاع مقدس خوانش شدند.

 

انتشار آثار نمایشی

رونمایی از مجموعه 4 جلدی «قلم روشن» یکی از مهمترین اقدامات برنامه ریزی شده اداره کل هنرهای نمایشی در خوزه دفاع مقدس و فرهنگ مقاومت بود. این مجموعه شامل 8 نمایشنامه‌ با موضوع زندگینامه شهدای دفاع مقدس می شود.

کتاب اول این مجموعه شامل دو نمایشنامه به نام‌های «یا نبودن» به قلم کامران شهلایی و «همه برادران من» نوشته رضا گشتاسب، کتاب دوم دربردارنده دو نمایشنامه «فصل یاقوت های سرخ» نوشته ندا ثابتی و نمایشنامه «هلی برن» نوشته محسن عظیمی، کتاب سوم نمایشنامه‌های «از پشت شانه‌هایش» به قلم مهدی نصیری و «برونسی» به نگارش مرتضی شاه کرم و کتاب آخر، دو نمایشنامه به نام‌های «شال گردن» نوشته لادن شیرمرد و  «طبلی زیر پا می‌لرزید» از مریم منصوری است.

از دیگر آثار منتشر شده در سال 98 با محوریت دفاع مقدس می توان به چاپ کتاب « یادگار رهایی» مجموعه نمایشنامه‌های برگزیده جشنواره بیست و دوم شامل «بیتوته» نوشته کیان مرادی، «دست‌هایت کو، مم‌حسن؟» و «غراب شیطان» نوشته رضا گشتاسب، «دو سرباز در سیاهچال زمان» نوشته زهرا قلی‌زاده، «روزهای اوج یک فوتبالیست محلی» نوشته محمدعلی دستان و «قهرمانان» نوشته علی میرزا عمادی، سه اثر نمایشنامه ای «ضریح چشمهایت»، «سردار» و «پوتین های خاموش» و مجموعه نمایشنامه «پروانه ها می خوانند» اثر علی پارسی، نمایشنامه «شالگردن» به نویسندگی سیدعلی تدین صدوقی، «پیراهن، لنگ، سرتاسری» اثر محسن سراجی اشاره کرد.

 

 




مطالب مرتبط

نظرات کاربران