در حال بارگذاری ...
در نخستین نشست هم‌اندیشی «تئاتر در فضای مجازی» بررسی شد

ضرورت تعامل دولت و بخش خصوصی برای فعالیت در فضای مجازی 
نقش حیاتی کاهش بروکراسی و تسریع در صدور مجوز ها 

نشست هم‌اندیشی «تئاتر در فضای مجازی» با حضور محسن امیری مسئول بررسی و پیگیری فعالیت‌های نمایشی در فضای مجازی اداره کل هنرهای نمایشی و فعالان این عرصه برگزار شد.

به گزارش ایران تئاتر اولین نشست هم‌اندیشی گروهی «تئاتر در فضای مجازی» با حضورمهدی کوهیان مشاور حقوقی و عضو انجمن صنفی تماشاخانه های خصوصی ، علی اکبر طرخان عضو شورای نظارت و ارزشیابی، جواد نوبندگان نماینده حراست معاون هنری، علی اکبر عبدالعلی زاده مدیر و سردبیر ایران تئاتر، محمد عمروآبادی مدیرعامل تیوال، سعید نوروزی مدیرعامل نمایش نت، مهسا محق مدیر رسانه کاناپه، سید میلاد پیغمبرزاده مدیر محتوای فیلم نت، بهزاد مرتضوی مدیر روابط عمومی خانه تئاتر وحسین گودرزی مدیر محتوای فیلیمو برگزار شد.

ضرورت تعامل دو جانبه برای فعالیت در فضای مجازی 


در ابتدای این نشست محسن امیری مسئول بررسی و پیگیری فعالیت‌های نمایشی در فضای مجازی ضمن ابراز خرسندی از استقبال فعالان این عرصه از جلسه گفت: حدود 20 سایت در فضای مجازی فعالیت می کنند که برخی از آنها را به خوبی می‌شناسیم زیرا پیش از این همواره در حوزه نمایش فعال بودند. ه نحوی که یا در عرصه تبلیغات تئاتر فعالیت دارند یا بلیت فروشی انجام می دهند. اما بنا به ضرورت های فاصله گذاری کرونایی مجبور شدیم این نشست را در دو بخش انجام دهیم که نشست امروز نخستین بخش آن است .
وی افزود : با آمدن کرونا فعالیت های تئاتری هنرمندان روی صحنه تعطیل و تئاتر در فضای مجازی فعال تر شد. سایت هایی که تجربه ارائه خدمات تئاتری داشتند از همان ابتدا فعالیت خود را گسترش دادند و سایت های دیگر نیز که بخش نمایش نداشتند یا کم تر فعال بود به این عرصه ورود پیدا کردند.
امیری به حاشیه های بوجود آمده اشاره کرد وگفت: این سایت هایی که تازه وارد حوزه نمایش شدند آشنایی چندانی با ساختار مدیریت تئاتر و اداره کل هنرهای نمایشی نداشتند. مثلا یک نمایشی در مرحله بازبینی و دریافت مجوز بود درحالی که سایت مربوطه یک هفته بلیت فروشی نمایش را آغاز کرده بود که این با قوانین ما مغایرت داشت و عدم شناخت سایت ها مشکلاتی را بوجود آورد.
وی افزود اگر تعامل لازم میان ما و فعالان حوزه نمایش در فضای مجازی وجود نداشته نباشد قطعا فعالان جدید عرصه نمایش که شناختی از ساختار مدیرت تئاتر در کشور ندارند مشکلاتی را هم الان و هم در آینده بوجود می‌آورند.
امیری در بخش دیگری از سخنانش هدف از برگزاری این نشست را تعامل دوجانبه خواند و گفت: ما درحال نگارش آیین نامه فعالیت نمایش در فضای مجازی هستیم و از آنجا که نه ما می‌توانیم بدون مشورت فعالان این عرصه آییین نامه بنویسیم و نه شما می‌توانید بدون داشتن شناخت کافی از ساختار مدیریت تئاتر فعالیت مطلوبی داشته باشید برگزاری چنین نشست هایی را در دستور کار خویش  قرار دادیم زیرا همه باهم برای یک مقصود در کنارهم کار می کنیم.

دولت مکلف به تسهیل صدور مجوز و بازنگری و کاهش ضوابط و مقررات محدودکننده است


در ادامه این نشست مهدی کوهیان مشاور حقوقی و عضو انجمن صنفی تماشاخانه های خصوصی به بازگویی ماده 92 بخش 17 قانون برنامه ششم توسعه پرداخت و گفت در بخشی از این ماده عنوان می‌کند دولت مکلف است با همکاری قوه قضائیه تمهیدات قانونی لازم مربوط به تسهیل فرآیند صدور مجوز و بازنگری و کاهش ضوابط و مقررات محدودکننده تولید و نشر آثار فرهنگی و هنری و ایجاد امنیت لازم برای تولید و نشر آثار و اجرای برنامه‌های فرهنگی و هنری دارای مجوز را تا پایان سال اول اجرای قانون برنامه پیش‌بینی نماید.
وی افزود تکلیف دولت تسریع در در دادن مجوزها و نظم دادن به امور است و نباید مانع جدیدی برای دریافت مجوزها ایجاد کند. بخش خصوصی همواره مشکلات فراوانی برای انجام فعالیت خود دارد و دولت باید در راه برداشتن این موانع گام بردارد. بخش خصوصی با شیوع کرونا با مشکلات جدیدی روبرو شد و باید تلاش کنیم  بحث دادن مجوز ها مشکلات جدیدی را برای فعالان این عرصه ایجاد نکند.
کوهیان افزود: موضوع دیگر این است که برای بسیاری از فعالان حوزه نمایش شناخت کافی از فعالیت در فضای مجازی وجود ندارد و این موضوع در قرارداد هایی که به حقوق طرفین قرارداد توجه نمی شود ایجاد مشکل می‌کند.
محسن امیری در تایید سخنان کوهیان گفت: وظیفه ما در اداره کل هنرهای نمایشی سیاستگذاری کلی و بحث های میان رشته ای است و تلاش ما همواره کم کردن حلقه های اداری در صدور مجوزها بوده است و من نیز به تسریع در دادن مجوزها اعتقاد دارم و امیدوارم یکی از چند نتیجه مهم این نشست ها یافتن راهکارهایی باشد که به این امر منتهی شود.

کاهش بروکراسی و تسریع در صدور موجوز ها 


در بخش دیگری از این نشست علی اکبر طرخان عضو شورای نظارت و ارزشیابی ضمن تشکر از تشکیل جلسه ای با موضوع فعالیت تئاتر در فضای مجازی گفت: همگی باید تلاش کنیم روش هایی پیدا کنیم که بروکراسی را کم و دادن موجوز ها را تسریع کند. ما بر اساس اسناد بالا دستی شورای عالی انقلاب فرهنگی و و شورای هنر تلاش می کنیم هرچه سریع تر مشکلات موجود در راه انتشار هنرهای نمایشی در فضای مجازی را کاهش دهیم و جلسات متعددی به این منظور انجام شده.
وی افزود پیش از این ارایه آثار نمایشی در فضای مجازی بصورت فیلم تئاتر بسیار محدود درحد ناچیز بود و شیوع ویروس منحوس کرونا باعث شد این حضور شتاب بیشتری بگیرد و علاوه بر تله تئاتر و فیلم تئاتر حضور تئاتر زنده نیز در فضای مجازی جدی تر شود.
طرخان  گفت: در جلسات متعددی که با حضور مدیرکل هنرهای نمایشی و سازمان سینمایی وزارت ارشاد انجام شد تصمیم بر این شد که اداره کل هنرهای نمایشی بر محتوای آثار نظارت داشته باشد و سازمان سینمایی مجوزها را صادر کنند.

مدیران ارشد ظرف یک هفته به نتایجی برای تسریع امور رسیدند اما ...

محمد عمروآبادی مدیرعامل تیوال درباره فعالیت تئاتر در فضای مجازی گفت: ما بخاطر سابقه ای که در ارایه خدمات به بخش هنرهای نمایشی داریم تعامل خوبی با اداره کل هنرهای نمایشی داریم و به خوبی با ساختار مدیریت تئاتر آشنا هستیم اما حدود یکسال است که مجوز خود را از سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی که به اختصار ساترا شناخته می‌شود دریافت می‌کنیم و البته خوشحال می‌شدیم این تعامل را با وزارت ارشاد داشته باشیم تا صدا و سیما، اما متاسفانه حمایتی که از ساترا دیدیم از ارشاد ندیدیم.
ما در تیوال همزمان سه جبهه VOD ، اجرای لایو و کارگاه‌های آموزشی را فعال کردیم. تلاش کردیم اجرای لایو تئاتر داشته باشیم خیلی زود از ساترا با ما تماس گرفتند و نه تنها مانعی ایجاد نکردند بلکه برای ما مدارکی را ارسال کردند و با تکمیل آن مدارک، ظرف چند روز مجوز اجرای زنده را به ما دادند. ما این انتظار را از ارشاد داشتیم بخاطر شناختی که مدیریت های مختلف ارشاد از ما داشتند و متاسفانه اینطور نبود.
مدیرعامل تیوال افزود: طبق اطلاعاتی که من دارم ظرف یک هفته مدیران ارشد به نتایجی برای تسریع امور رسیدند اما الان حدود سه هفته است که این نتایج عملیاتی نشده و به نظر میرسد روی زمین مانده. من نمیدانم گیر کار کجا است و همینقدر می دانم که ما یک ماه است مجوز فروش نداریم و این صدمات اقتصادی مهمی به ما در بخش خصوصی وارد می کند بخشی که برخلاف انتظارها هنوز دولت نتوانسته کمک جدی به آن بکند. ما انتظار داریم به سایت هایی که فعالیت قانونی دارند و در گذشته این را نشان داده اند اعتماد بیشتری بشود و در دادن مجوز به این سایت ها تسهیلاتی وجود داشته باشد تا بتوانند سریع تر مجوز لازم را دریافت کنند.
عمروآبادی گفت: چیزی که نباید فراموش شود این است که ما بخش خصوصی هستیم و اگر جلوی هر بخشی از کار ما گرفته شود درواقع به کسب و کار ما زیان می رسد و ممکن است حتی برخی از ما نتوانیم مخارج جاری خود را تامین کنیم. از طرف دیگر یک سوی دیگر کارما هنرمندان هستند و توقف این کار به هنرمندان نیز صدمه می‌زند.

علی اکبر طرخان عضو شورای نظارت و ارزشیابی در این خصوص گفت: کار صدور مجوزها تعطیل نشده و سرعت بیشتری پیدا کرده و دغدغه ما نیز این است که با توجه به شرایط کنونی فعالیت های تئاتر به این امر سرعت بیشتری بدهیم.
محسن امیری نیز در تایید سخنان ععمروآبادی گفت: ما باید راهکارهای تعامل بیشتر با فعالان فضای مجازی را پیدا کنیم. ما در این شرایط نباید بگوییم تعطیل کنید تا راهکارها پیدا شود بلکه همزمان با حرکت این قطار باید ریل گزاری هم بشود تا این قطار از حرکت خود نایستد.
مهدی کوهیان در ادامه با انتقاد از عملکرد وزارت ارشاد گفت: شورای عالی فضای مجازی هنوز در مورد دستورالعملی خاص اظهار نظری در این باره نکرده و مرکز ملی فضای مجازی چیزی را آماده کرده و می خواهد در شورای عالی مطرح کند. طبق قانون 27 سال است وزارت ارشاد فرصت داشت تا قوانین مربوط به این حوزه را تدوین کند اما نکرد و اکنون صدا و سیما و ساترا این کار را کردند.

به اهمیت جنبه فعالیت هنری و معیشتی هنرمندان توجه شود


بهزاد مرتضوی مدیر روابط عمومی و نماینده  خانه تئاتر در نشست نیز در ادمه با اشاره به اهمیت دادن به معیشت هنرمندان در این خصوص گفت: نباید فراموش کرد که کرونا باعث تعطیلی چهارماه کلیه فعالیت های اقتصادی هنرمندان شده. ما در خانه تئاتر 4 هزار عضو داریم که در تهران فعالیت می کنند و حدود 80 درصد این افراد فقط از طریق تئاتر امورات خود را می گذرانند. حالا که اجراهای صحنه ای امکان پذیر نیست، تعطیلی فعالیت های مجازی یا کند شدن روند این فعالیت باعث می شود آن دسته از هنرمندان که می توانند درا ین فضا فعالیت کنند و زندگی هنری و شخصی خود را اداره کنند نیز محروم بمانند. ما در خانه تئاتر تلاش هایی کردیم که به اقشار آسیب پذیرکمک های بکنیم اما این کمک ها بسیار محدود است. باید راهای فعالیت هنرمندان هموار شود تا فشار اقتصادی از روی شانه آنها کم شود.
مرتضوی افزود: من می خواهم همینجا از متولیان امر در هر سطحی که هستند بخواهم به این موضوع فقط با نگاه تجارت سایت ها نگاه نکنند بلکه به اهمیت جنبه فعالیت هنری  و معیشتی هنرمندان نیز به خصوص در شرایط کرونایی توجه کنند.

جنبه دیگر کارما گسترش هنرهای نمایشی در سطح ملی و حتی جهانی است
سعید نوروزی مدیرعامل نمایش نت نیز در این نشست جنبه توجه به هنرمندان در فعالیت نمایش نت را خاطر نشان کرد و گفت: ما از 4 سال قبل که وارد عرضه تئاتر در کارخود شدیم به گسترش فعالیت هنرمندان در فضای مجازی توجه داشتیم و به همین دلیل در سه حوزه فیلم تئاتر، تله تئاتر و تئاتر آنلان فعالیت مان را افزایش دادیم. از دوسال و نیم قبل مجوزهای خودمان را از ساترا به عنوان نماینده صدا و سیما می گرفتیم و هیچ مشکلی نداشتیم تا اینکه کرونا آمد و با مورد توجه قرار گرفتن تئاتر در فضای مجازی ماجراهای جدید اتفاق افتاد وگرنه ما داشتیم کارمان را کاملا قانونی و با نظارت سازمان های زیربط انجام می دادیم شاید همین تجربه گذشته ما باعث شد به سرعت بتوانیم بحث تئاتر آنلاین را اجرایی کنیم و ده شب تئاتر آنلاین با کمک اداره کل هنرهای نمایشی و ساترا داشته باشیم. ما در اجرای زنده مانند یک اجرای زنده تلویزیونی ناظری از صدا و سیما داشتیم هم زمان انتشار گسترده ای را داشتیم.
مدیرعامل نمایش نت افزود ما دوسال است اجرای زنده در فضای مجازی داریم و همین امر باعث شد ساترا به ما اعتماد کند و به سرعت مجوز اجرای زنده تئاتر را داد و این امر را سهیل کرد.
نوروزی  گفت: نباید فراموش کرد که جنبه دیگر کارما گسترش هنرهای نمایشی در سطح ملی و حتی جهانی است. به طور متوسط از مجموع 1500 صندلی یک نمایش در طول اجرا چه میزان مخاطب یک نمایش را می بیند و شما این میزان مخاطب را با میزان مخاطبان یک اجرا در فضای مجازی مقایسه کنید.
وی افزود:  ما 17 فروردین اجرای زنده داشتیم و 20 فروردین خدمت آقای آشنا رسیدیم تا از حمایت های اداره کل برای استمرار این حرکت کمک بگیریم تا کمکی باشد به ادامه فعالیت هنرمندان حداقل به میزان کسانی که در این آثار همکاری داشتند اما کاری انجام نشد و کار ما خوابید. هدف ما در نمایش نت اول هنرمندان هستند. اگر هنرمند سرحال باشد تئاتر ما سرحال می شود و آن وقت همه کنار هم منفعت خواهیم برد.

انتظار داریم کارها سریع تر شود


سیدمیلاد پیغمبرزاده مدیر محتوای فیلم نت در تایید سخنان نوروزی گفت: ما 5 سال است که درحال ارایه فیلم تئاتر در فیلم نت هستیم و همواره مجوزهای لازم را می گرفتیم اما گویا آمدن کرونا تازه باعث شد برخی مدیران به فکر این رسانه بیافتند. سوال اینجا است که اگر کرونا نمی آمد نباید کسی به این موضوع فکر می‌کرد؟ چرا مدیران بخش های دولتی از بخش خصوصی عقب هستند؟ ما 5 سال کار کردیم اما امروز که شرایط بحرانی شده و ما انتظار داریم کارها سریع تر شود دارد موانع جدیدی ایجاد می‌شود. چرا سیستم دولتی اینقد دیر به فکرافتاده؟

هدف افزایش مخاطب و گسترش فرهنگ تئاتر دیدن است

در ادامه آزادگان نماینده تصویر سازان ایرانیان گفت: یکی از مهمترین اهداف ما در پرداختن به تئاتر افزایش مخاطب و گسترش فرهنگ تئاتر دیدن است. ما تلاش کردیم با ارایه آثار مهم نمایشی در فضای مجازی نیاز هنرمندان شهرستان ها به آمدن به تهران برای دیدن یک نمایش مهم را رفع کنیم. هنوز تهران به عنوان مرکز اجرای نمایش های مهم برای هنرمندان تئاتر اهمیت ویژه ای دارد به نحوی که برخی با جمع کردن پول بلیت اتوبوس مشقت سفر به تهران را برای دیدن یک نمایش را به جان می خرند. من از مدیران و تصمیم سازان این حوزه می خواهم به این جنبه از فعالیت ما در فضای مجازی نیز توجه داشته باشند.
وی افزود : درست است که کرونا باعث ایجاد مشکلات فراوان در تئاتر شد اما عاملی بود تا تئاتر در فضای مجازی جدی گرفته شود. ما اکنون بیش از 100 اجرا را جمع آوری کردیم که ارایه آن علاوه بر مواردی که گفتم باعث رونق کار هنرمندان این آثار می شود. ما در انتظار دریافت مجوزهای لازم هستیم اما این را نیز باید توجه کرد که هر روز تاخیر در این امر بین 7 تا 10 میلیون تومان به ما ضرر مالی میرساند ضرری که می تواند نباشد و برعکس تبدیل به درآمد برای اهالی تئاتر باشد. ما مجوز ساترا را داریم اما مجوزهای ارشاد برایمان زمان بر است  نیاز داریم این مشکل حل شود.

روند انجام کار به نحوی باشد که از حواشی جلوگیری کند


جواد نوبندگان نماینده حراست معاون هنری نیز با پیوستن به این بحث گفت: من به عنوان یک مشاور در این جمع حضور دارم و نکاتی که می گویم از این منظر است. همه دوستان فعال در فضای مجازی بحث اقتصادی صدور مجوزها را در نظر دارند درحالی که بحث مهم دیگری نیز در انتشار این آثار وجود دارد و آن بحث محتوای فرهنگی آثار است. نکته دیگر اینکه نباید فراموش کرد که هر اثری که شما منتشر می کنید و مخاطب چندین هزار نفری دارد می تواند سلبریتی پرور باشد و این یکی دیگر از مواردی است که ارشاد به آن توجه دارد. هر اتفاقی که در این مسیر بیافتد مشکلات و حاشیه هایی ایجاد می کند که قطعا نه مدیران ارشاد و نه مدیران فعال در عرصه نمایش نمی خواهند بوجود بیاید و لازم است روند انجام کار به نحوی باشد که از حواشی جلوگیری کند.

نیازمند ایجاد ساختار متناسب با تئاتر توسعه یافته ایران هستیم

در پایان علی اکبر عبدالعلی زاده مدیر و سردبیر ایران تئاتر گفت: همچنان که پیش از این نیز در جلسات حضوری و در رسانه عنوان کردم مبنای بسیاری از مشکلات و کاستی های موجود از جمله بحث صدور مجوزهای عرضه نمایش در فضای مجازی نا همگونی ساختار ارزشیابی و نظارت با توسعه و گسترش تئاتر است . از سال ها قبل نیاز به بروز رسانی روش ها و قوانین احساس شده است ولی در میان روزمرگی این ضرورت مورد غفلت قرارگرفت . در اولین گام نیازاست مسئولیت تطبیق محتوایی که برایش مجوز صادر شده با آنچه روی صحنه می رود به مدیران سالن ها تفویض شود . با این کار هم در پیشبرد روند اجرا تسریع می شود و هم مدیر سالن و تیم اجرا مسئولیت عملکرد خود را بر عهده می گیرند از طرفی بار عظیمی از دوش بدنه مدیریت دولتی برداشته می شود و این بخش به شکل منطقی مسئولیت مجوز صادر شده را عهده دار می شود. شرایطی مشابه حوزه رسانه که اختیارات و مسئولیت پس از صدور مجوز برعهده مدیرمسئول رسانه قرار می گیرد و در صورت تخلف ، اوست که در مقام پاسخگویی به شاکی خصوصی یا مدعی العموم قرار می گیرد نه بدنه معاونت مطبوعاتی . این روندی است که در کشور های صاحب تئاتر در حاال انجام است و آنها از ساختاری که ما دچارش هستیم عبور کرده اند. حالا شاید ایجاد تغییر در بخش ارزشیابی و نظارت اداره کل هنرهای نمایشی زمان بر و دشوار باشد اما در بخش فضای مجازی که پدیده نو مواجهه برای اداره کل محسوب می شود می توان از ابتدا با استانداردهای روزآمد پیش برویم و با توجه به نهاد های نظارتی این حوزه از همین ابتدا سنگ بنا را طوری بگذاریم که صیانت از مجوز صادر شده برعهده مدیر سایت باشد . با توجه به سابقه فعالیت سایت های رسمی به نظر می رسد این عزیزان هم از چنین ساختاری استقبال کنند . 

از قدرت اطلاع رسانی رسانه تخصصی غافل نشویم

روی دیگر سخنم با فعالان و مدیران سایت های عرضه کننده فیلم تئاتر و ... است . این حوزه نیازمند بخش رسانه ای در وجه اطلاع رسانی  فعال است . متاسفانه این عزیزان با توجه به اینکه خودشان به نوعی رسانه بصری تلقی می شوند خود را بی نیاز از رسانه دانسته اند برای همین عرصه فعالیت و مشکلات و ویژگی هایشان برای دیگر فعالان عرصه هنرهای نمایشی ناشناخته مانده . لازم است از ظرفیت های رسانه ای برای انتثال این مسائل به دبنه تئاتر کشور و مدیران این عرصه بهره ببرند . بسیاری از این  صحبت هایی که در این جلسه مطرح شد واقعا می بایست پیش از این  در رسانه اطلاع رسانی می شد امید وارم این جلسات سبب خیر شود و ارتباط معنا داری میان عزیزان با رسانه ها بوِه ایران تئاتر که متعلق به خانواده تئاتر است ایجاد شود . 

این نشست روز شنبه 24 خرداد ماه در محل اداره تئاتر برگزار شد .




مطالب مرتبط

شورای انتخاب آثار تالار هنر معرفی شدند

شورای انتخاب آثار تالار هنر معرفی شدند

شورای هفت‌نفره متشکل از آناهیتا غنی‌زاده، ناصر آویژه، سیدحسین فدایی حسین، آرش شریف‌زاده، فریبا دلیری، هنگامه مفید و نیما بیگلریان انتخاب آثار برای اجرای عمومی در تالار هنر را بر عهده گرفتند.

|

نظرات کاربران