در حال بارگذاری ...
مدیرکل هنرهای نمایشی مطرح کرد:

رایزنی‌ برای افزایش ساعت فعالیت هنرمندان تئاتر
حتی اگر سازمان مدیریت دنبال کاهش بودجه تئاتر باشد، نگاه ارشاد حمایتی است

مدیرکل هنرهای نمایشی در کفت و گو با ایلنا و ایرنا به مسائل جاری مطرح شده درباره تئاتر پرداخت. او از امکان جابه‌جایی ساعت اجرای آثار پیش از شش عصر گفته و در مورد بودجه تئاتر می‌گوید: شاید در نگاه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی این ایده تداعی شود که با کاهش فعالیت‌های تئاتری در سال شیوع کرونا، بودجه این حوزه را کاهش دهند. اما در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اتفاقا برعکس، نگاهی حمایتی وجود دارد و به‌طور کامل در جریان کار هستند که اگر تئاتر صحنه‌ای اجرا نمی‌شود، بالاخره برای فضای مجازی آثاری تولید می‌شوند و بنابراین وزارتخانه خودش در مقام مطالبه‌گر است.

به گزارش ایران تئاتر به نقل از ایلنا، سیر صعودی آمار ابتلا به کرونا، با آغاز دور جدیدی از محدودیت‌ها همراه بوده است؛ هرچند تئاتر و سایر فعالیت‌های هنری بیشتر از سایر مشاغل، از همان روزهای ابتدایی اسفند سال گذشته تعطیل شده و این تعطیلات اجباری مستمر تا تیر هم ادامه داشت و پس از آن هم با هر بار اوج‌گیری بیماری، کرکره تئاترها پایین کشیده شد. با این حال، در جدیدترین ممنوعیت‌های ابلاغ شده قرار است از بیستم آبان طرح ممنوعیت فعالیت اماکن و مشاغل (به جز گروه یک) در تهران و سایر شهرها اعمال شود. به همین بهانه، با «قادر آشنا» (مدیرکل هنرهای نمایشی) درباره امکان فعالیت تئاترها پیش از ساعت شش عصر و همچنین موارد دیگری مانند فعالیت جشنواره‌های فجر و مقاومت در این زمان و مساله کاهش بودجه تئاتر گفتگو کردیم.

با توجه به اینکه به تازگی موضوعی برای اعمال محدودیت‌های جدید کرونایی در تهران و سایر شهرها از بیستم آبان مطرح شده که قرار است ممنوعیت تردد و فعالیت مشاغل از ساعت ۱۸ به بعد اعمال شود، در صورت امکان فعالیت تئاترها قبل از این ساعت، رویکردهای اداره‌کل هنرهای نمایشی نسبت به آن چطور خواهد بود؟

در این ایام بحرانی ما باید بتوانیم خودمان را متناسب با بروز هر شرایط جدیدی آماده کنیم و جلو برویم تا کار تعطیل نشود. از زمان مطرح شدن تعطیلی تئاتر به دلیل شیوع کرونا، پیگیری‌های متعددی انجام دادیم و جلسات زیادی با دکتر صالحی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، آقای حسینی معاون محترم وزیر و مجموعه‌های دیگر، مثل دکتر زالی و استاندار محترم تهران داشتیم و در این جلسات تشریح می‌کردیم که تئاتر نه یک وسیله تفنن، که یک شغل است و تئاتری‌ها آن را برای امرار معاش و زندگی نیاز دارند. بنابراین باید آن را به عنوان شغل ببینیم و مواجهه با آن هم به همین شکل باشد و نمی‌شود شغل بخشی از جامعه درازمدت تعطیل باشد چون آنها که به این حرفه مشغول‌اند بیکار می‌شوند و باید تامین شوند. بنابراین این نظر کلی ما بود. اما این رویکرد ما، خدای ناکرده به معنی مقابله با دستورات دولت یا وزارت بهداشت نبوده. ما تلاش می‌کنیم خواسته‌های خودمان را بر اساس شرایط بیان کنیم؛ در عین آنکه گفتگو و مذاکره می‌کنیم و حرف‌هایمان را به صورت کارشناسی مطرح می‌کنیم، در عین حال به نظرات قانونی که به ما ابلاغ می‌شود هم تمکین خواهیم کرد.

در پی شرایط جدیدی هم که با طرح موضوع ممنوعیت‌ها پیش آمده، طی دو روز گذشته پیگیری‌هایی انجام دادم که آیا امکان‌پذیر است که ساعت اجرای تئاتر را جابه‌جا کرده و با عقب کشیدن آغاز اجرای نمایش‌ها، آثار قبل از ساعت ۱۸ به صحنه بروند؟ چون سیاست کلی طرح این است که غروب‌ها، شهرها و مراکز استان‌ها خلوت شوند، ما هم پیگیری می‌کنیم تا بر همین اساس برنامه‌ها را پیش ببریم. در این راستا، با مدیران سالن‌های تئاتر هم جلسه خواهیم داشت تا بررسی کرده و ببینیم چطور می‌توانیم برای این یک ماهی که ممنوعیت فعالیت‌ها از ساعت ۱۸ به بعد خواهد بود، یکی دو ساعت زمان اجرای تئاترها را به عقب ببریم.

آمار صعودی مبتلایان و جان‌باختگان کرونا، چشم‌اندازی ناخوشایند از اوج گرفتن بیماری در اواخر پاییز و زمستان دارد. اما به نظر می‌رسد جشنواره‌های ملی و بین‌المللی تئاتر، مانند مقاومت و فجر با روتین گذشته، برنامه‌ریزی و کار می‌کنند و خیلی مناسبات شرایط کرونایی در آن دیده نشده است. ستاد و جلساتی به‌طور ویژه این مساله را پیگیری می‌کند؟

هم آقای حسین مسافرآستانه و هم آقای حمید نیلی و هم مدیران/ دبیران هر جشنواره دیگری، قطعا به شرایط ویژه کشور توجه دارند. در همین راستا هم در چند سطح برنامه‌ریزی کرده‌ایم که اگر به شرایطی برسیم که حتی با ظرفیت ۵۰ درصد صندلی‌های سالن، امکان اجرای حضوری نمایش‌ها را نداشته باشیم، قطعا از امکان فضای مجازی برای برگزاری مطلوب جشنواره استفاده کنیم. برای همین الان در حال ارتقای سایت ایران‌تئاتر به‌عنوان یک پلتفرم پیشرفته هستیم که بتواند به شکل آفلاین و آنلاین هم‌زمان چند اجرا را پوشش داده و پخش کند. توسعه زیرساخت‌های آن به‌طور حرفه‌ای انجام شده و خوشحالم که بگویم این کار در مراحل پایانی بارگذاری است. ضمن اینکه مدنظر داریم که حتما از ظرفیت سایر پلتفرم‌ها هم برای این کار استفاده کنیم. گفتگویی با همراه اول داشته‌ایم و روبیکا هم مشتاق است در این زمینه با ما همکاری کند. اولا این امید و آرزو را داریم که ویروس کرونا هرچه سریع‌تر از بین برود اما در کنارش، رعایت شیوه‌نامه‌ها بهداشتی برای حفظ جان و سلامتی هنرمندان و مخاطبان تئاتر برای ما در اولویت اول و تامین معاش آنها در اولویت دوم قرار دارد. معتقدم جشنواره تئاتر فجر هم با سال‌ها سابقه باید برگزار شود، چراکه خیلی از هنرمندان که مدت‌هاست مشغول کار نیستند از طریق جشنواره آثارشان را ارائه می‌کنند و از کمک‌های دولتی بهره‌مند می‌شوند. اما در نهایت، قطعا جمیع جهات را در نظر می‌گیریم تا کمترین آفت را داشته باشیم. اگر این تمهیدات بیان نمی‌شود هم،‌ باید بدانید جلسات تخصصی به‌طور مداوم از سوی دبیران جشنواره‌ها مانند جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر برگزار می‌شود و این ملاحظات را مدنظر داریم که هم آسیبی متوجه کسی نشود و هم بتوانیم کار را در حد شرایط معمول جلو ببریم.

در طول سال‌های اخیر شاهد کاهش سال به سال بودجه تئاتر بوده‌ایم. اکنون نگرانی‌های عمده‌ای برای کاهش چشم‌گیر بودجه تئاتر در سال آینده به بهانه تعطیلی کرونایی آثار صحنه‌ای وجود دارد. این نگرانی‌ها را تا چه اندازه به‌جا می‌دانید؟

شاید در نگاه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی این ایده تداعی شود اما در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اتفاقا برعکس، نگاهی حمایتی وجود دارد و به‌طور کامل در جریان کار هستند که اگر تئاتر صحنه‌ای اجرا نمی‌شود، بالاخره برای فضای مجازی آثاری تولید می‌شوند و بنابراین وزارتخانه خودش در مقام مطالبه‌گر است. در تلاش هستیم که این نگرانی برطرف شود و به جد دنبال این مساله هستیم و گفتگوهای هفتگی در این زمینه داریم و امیدواریم شاهد کاهش بودجه تئاتر در سال آینده نباشیم.

 
رایزنی‌ برای افزایش ساعت فعالیت هنرمندان تئاتر
همچنین مدیرکل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت و گو با ایرنا با اشاره بر رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی از سوی اهالی تئاتر در دور نخست از سرگیری اجرای آثار نمایشی گفت: با استناد به آن کارنامه موفق تلاش‌ و رایزنی می‌کنیم ساعت فعالیت هنرمندان تئاتر را افزایش دهیم.
هم‌زمان با اعلام بازگشایی مجدد فعالیت‌های فرهنگی و هنری در تهران از ۲۰آبان‌ برای گروه‌هایی که در شاخه سوم مشاغل و حرفه‌های اجتماعی کشور قرار می‌گیرند موجی از خوش‌بینی میان هنرمندان عرصه تئاتر نیز به وجود آمد.
اما آنچه به‌عنوان چشم اسفندیار این برنامه مورد نقد هنرمندان عرصه تئاتر قرار گرفته است، ساعت اعلام‌شده فعالیت‌ها آنهاست که طبق گفته مسئولان حداکثر تا ساعت ۱۸ عنوان شده است. در حالیکه براساس شیوه برنامه‌های تئاتری در کشور عموماً فعالیت هنرمندان تئاتر و تماشاخانه‌ها تازه از ساعت ۱۸ به بعد آغاز می شود.

همین مسئله باعث شد سراغ دکتر قادر آشنا مدیرکل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برویم و از او در باره این مسئله و انتقادی که هنرمندان تئاتر نسبت به بازگشایی مجدد فعالیت‌های فرهنگی و هنری از۲۰ آبان‌ماه داشته‌اند بپرسیم.

تسهیل فعالیت هنرمندان تئاتر مهمترین دغدغه مسئولان فرهنگی است

قادر آشنا در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: در جلسات متعددی که با مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، همچنین اداره کل ارشاد استان تهران و ستاد ملی مقابله با کرونا داشتیم همواره درباره لزوم اهمیت فعالیت هنرمندان تئاتر به‌ویژه در حوزه معیشت و اقتصاد خانواده آن‌ها به گفت‌وگو پرداختیم.

وی ادامه داد: همچنین در تمام این گفت‌وگوها بر ملاحظات رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی و امکانات متفاوتی که فعالیت هنرمندان تئاتر همواره با آن گره خورده است بارها مورد اشاره قرار گرفته است. ازجمله ساعت فعالیت هنرمندان تئاتر که عموماً از ساعت‌های بعدازظهر تا نخستین ساعت‌های شامگاه هر روز منهای شنبه‌ها را به خود اختصاص می دهد.

آمار هولناک کرونا ما را به احتیاط بیشتر دعوت می‌کند

آشنا تاکید کرد: از سوی دیگر نباید فراموش کنیم کرونا در کشور به شدت افزایش یافته و وقتی خبر درگذشت ۴۵۹ نفر از هم‌وطنان عزیزمان را می‌شنویم باعث می‌شود دامنه فعالیت‌های خود را بر محور احتیاط بیشتر و رعایت موارد جلوگیری از شیوع این ویروس استوار کنیم.

وی یادآور شد: در بحث فرهنگ و هنر این مسئله لازم به یادآوری است که رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی و نکاتی که می‌تواند توسط تمام افراد جامعه مورد دقت قرار گیرد تا شاهد شکست زنجیره شیوع ویروس کرونا در کشور باشیم سهم مهمی از این اطلاع‌رسانی بر عهده نخبگان فرهنگ و هنر است. هنرمندان در این عرصه می‌توانند پیش‌قراول باشند.

دوگانه «حیات و سلامت» و «اقتصاد و معاش»

مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به دوگانه «حیات و سلامت» و «اقتصاد و معاش» جامعه هنرمندان یادآور شد: کنار هم قرار دادن این دو مسئله در شرایط این روزها کاری بسیار سخت است. از سویی باید به ‌عنوان مسئولان و مدیران عرصه فرهنگ و هنر تمام امکانات خود و برنامه‌هایمان را به گونه‌ای تنظیم کنیم تا خدای‌نکرده در قالب فعالیت‌های فرهنگی شاهد مبتلا شدن هنرمندان همچنین مخاطبان آثار فرهنگی و هنری به ویروس کرونا نباشیم.

از سویی دیگر باید به لزوم فعالیت هنرمندان در راستای معیشت و درآمدشان برای پشت سر گذاشتن روزهای زندگی آن‌ها توجه داشته باشیم. قرار گرفتن این دو نکته و مدیریت و برنامه‌ریزی آن در شرایط فعلی با تاخت‌وتاز هولناک ویروس کرونا در کشور سخت به نظر می‌رسد.

کارنامه درخشان هنرمندان تئاتر در رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی

آشنا با اشاره به کارنامه موفق فعالیت هنرمندان تئاتر در ابتدای تیرماه ۱۳۹۹ بعد از تعطیلی چهار ماهه از آغاز شیوع ویروس کرونا در کشور از ابتدای اسفند ۱۳۹۸ تا پایان خرداد ۱۳۹۹ گفت: خوشبختانه تا پیش از تعطیلی مجدد فعالیت‌های فرهنگی و هنری در سایه شیوع موج دوم ویروس کرونا در کنار میزبانی تماشاخانه‌ها و دیگر اجراهای عمومی در حوزه نمایش‌های آئینی و مذهبی حتی یک مورد در سراسر کشور نسبت به مبتلا شدن هنرمندان یا مخاطبان حاضر در تماشاخانه‌ها و دیگر اجراها گزارش نشد که یادآور تلاش هنرمندان تئاتر در رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی است.

باتوجه به ساعات متفاوت فعالیت هنرمندان تئاتر در تماشاخانه‌ها و میزبانی از مخاطبان که عموماً ساعاتی بعد از ساعت ۱۸ شروع شده و تا ساعت‌های ابتدایی شب ادامه دارد در تعامل و گفت‌وگو با مدیرکل ارشاد استان تهران، استانداری و همچنین ستاد ملی مقابله با کرونا بر این مسئله تاکید داشته‌ایم که بتوانیم با رعایت بیشتر و حداکثری شیوه‌نامه‌های بهداشتی حتی اگر شده چیزی حدود یک یا دو ساعت بیشتر از ساعت ۱۸ اجازه فعالیت به هنرمندان تئاتر داده شود.

رصد متناوب هنرمندان تئاتر برای رعایت اصول و نکات بهداشتی

آشنا در پایان تاکید کرد: همچنین در دور نخست فعالیت هنرمندان تئاتر من به شکل متناوب همکارانم را به تماشاخانه‌ها و محیط‌های اجرای آثار تئاتری می‌فرستادم تا آن‌ها به شکل غیرمحسوس رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی از سوی هنرمندان تئاتر را رصد کرده که خوشبختانه حتی یک گزارش دال بر عدم رعایت شیوه‌نامه‌ها به دستمان نرسید.

وی خاطرنشان کرد: این امر نشان‌دهنده پیش‌قراولی هنرمندان عرصه فرهنگ و هنر به‌ویژه اهالی خانواده تئاتر در راستای رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی برای ازسرگیری فعالیت‌هایشان به شمار می رود.




مطالب مرتبط

مدیرکل هنرهای نمایشی همزمان با هفته هنر انقلاب:

هنر انقلاب کوشید فرم را فراتر از بازی‌های صوری، تبدیل به تجلی امری قدسی و متعهد کند
مدیرکل هنرهای نمایشی همزمان با هفته هنر انقلاب:

هنر انقلاب کوشید فرم را فراتر از بازی‌های صوری، تبدیل به تجلی امری قدسی و متعهد کند

کاظم نظری، مدیرکل هنرهای نمایشی به مناسبت «هفته هنر انقلاب اسلامی» در پیامی نوشت هنر انقلاب کوشید برای اصالت روح و‌ مضامین هنری، تجلی صورت و شکل نیاز بیابد و فرم را فراتر از بازی‌های صوری، تبدیل به تجلی امری قدسی و متعهد سازد.

|

جریانی هنری که به راه افتاده است

بیم و امید گروه‌های تئاتر استانی از اجرا در پایتخت
جریانی هنری که به راه افتاده است

بیم و امید گروه‌های تئاتر استانی از اجرا در پایتخت

در حالی که این روزها سه نمایش از شهرهای شیراز، بهبهان و ماهشهر با حمایت اداره‌کل هنرهای نمایشی در تهران در حال اجرای عمومی هستند، کارگردان‌های این آثار، ضمن امیدواری به ادامه و استمرار این جریان، از سختی‌های حضور گروه‌های تئاتری استان‌ها در پایتخت می‌گویند.

|

ایستادن کنار ملتی که جهان بر رنجش چشم بسته است

دعوت کاظم نظری از هنرمندان کشور برای حضور باشکوه در راهپیمایی روز قدس
ایستادن کنار ملتی که جهان بر رنجش چشم بسته است

دعوت کاظم نظری از هنرمندان کشور برای حضور باشکوه در راهپیمایی روز قدس

کاظم نظری، با انتشار پیامی هنرمندان کشور را به حضور باشکوه در راهپیمایی روز قدس دعوت کرد. در بخشی از پیام مدیر کل هنرهای نمایشی ضمن محکوم کردن جنایات رژیم صهیونیستی آمده است ایمان واثق دارم تا رسیدن به آزادی قدس راه چندانی نخواهیم داشت.

|

در گفت‌وگو با مدیرکل هنرهای مطرح شد

از تصویب سند تحول تا راه‌اندازی بنیاد ملی تئاتر
در گفت‌وگو با مدیرکل هنرهای مطرح شد

از تصویب سند تحول تا راه‌اندازی بنیاد ملی تئاتر

کاظم نظری، به مناسبت روز ملی هنر‌های نمایشی (هفتم فروردین)، ضمن توضیحاتی درباره سند تحول و راه‌اندازی بنیاد ملی تئاتر، اولویت‌های اداره کل هنر‌های نمایشی در سال جدید را تشریح کرد.

|

مدیر کل هنرهای نمایشی مطرح کرد

در همه جای دنیا مدیران ارشد، تئاتر را تقویت می‌کنند و تئاتر می‌بینند
مدیر کل هنرهای نمایشی مطرح کرد

در همه جای دنیا مدیران ارشد، تئاتر را تقویت می‌کنند و تئاتر می‌بینند

کاظم نظری، مدیر کل هنرهای نمایشی با بررسی شرایط تئاتر کشور، چشم انداز آینده را روشن می داند و می‌گوید در همه جای دنیا مدیران ارشد، تئاتر را تقویت می‌کنند و تئاتر می‌بینند و امیدوارم نمایندگان مجلس و کمیسیون فرهنگی ما هم پای‌شان به تئاتر باز شود و صرفا این گونه نباشد که ما ...

|

نظرات کاربران