در حال بارگذاری ...

گزارشی از نشست رسانه ای نمایش ”راکب”

نشست رسانه ای نمایش "راکب" نوشته جمشید خانیان و با طراحی و کارگردانی کوروش زارعی صبح امروز، ۲۱ فروردین ماه، در تالار کنفرانس مجموعه تئاترشهر برگزار شد.

به گزارش سایت ایران تئاتر، کوروش زارعی در ابتدای این نشست اظهار کرد: پیش از این علاوه بر نمایش های آئینی آثار مذهبی نیز به صحنه برده بودم و سعی کردم همیشه در مسیر تئاتر ایرانی باقی بمانم.

وی با بیان اینکه پس از هشت سال در مجموعه تئاترشهر اثری را به صحنه می آورد، گفت: در این چند سال شرایط برای به صحنه بردن اثر جدیدی فراهم نشد و من در طی این مدت نمایش های مذهبی را به اجرا می بردم و مدتی بود که فراموش شده بودم. البته من شخصی مذهبی هستم، ولی این بدین معنا نیست که تنها آثار مذهبی کار کنم.
زارعی با اشاره به اینکه جمشید خانیان "راکب" را بر اساس نمایشنامه "آنتیگونه" اثر سوفوکل به نگارش درآورده است، خاطرنشان کرد: البته تنها از مضمون کلی و داستان چهار خطی "آنتیگونه" استفاده شده و آقای خانیان بر اساس فضای جنوب کشور این متن را به نگارش درآورده که حتی دیالوگ های کار نیز کاملا متفاوت است.
وی ادامه داد: این قصه با تحقیقات آقای خانیان شکل گرفته و حتی ایشان نمونه این اتفاق را در جنوب کشور دیده اند در واقع می توان گفت قصه نمایش مستند است و دراماتورژی صورت نگرفته و با نگاه آزاد خانیان متن، نوشته شده است.
این کارگردان و بازیگر تئاتر با اشاره به اینکه نمایش در فضایی جادویی سپری می شود، یادآور شد: تاکنون نمایش های زیادی درباره آئین زار به صحنه رفته ولی تا به حال روح، باد و جن در زار به عینیت نشان داده نشده و در واقع این اتفاق برای اولین بار در نمایش "راکب" به عینیت رسیده است.
وی با بیان اینکه نمایشنامه "آنتیگونه" اثری شناخته شده است، تصریح کرد: در سی و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر، تماشاگران خارجی هم ارتباط خوبی با اثر برقرار کرده بودند و ما هم اکنون در حال رایزنی برای اجرای این اثر در خارج از ایران هستیم. پیش از این نیز "آئینه در سقف" را در آلمان با استقبال خوب تماشاگران به صحنه برده بودیم و در کل آثار آئینی و شرقی برای هنرمندان اروپایی بسیار جذابیت دارند.
وی افزود: اگر هنرمندان مان خود را باور کنند، هیچ چیز از اروپایی ها کمتر ندارند و حتی از آنجایی که دیگر به قولی کفگیر اروپایی ها ته دیگ خورده است حتی ما از آن ها نیز می توانیم موفق تر عمل کنیم.
زارعی نمایش "راکب" را تئاتری موزیکال تلقی کرد و ادامه داد: همیشه در تئاتر دو مقوله طراحی صحنه و موسیقی اهمیت ویژه ای برایم داشته و به این دو مقوله به عنوان عنصر تزئینی نگاه نمی کنم، بلکه موسیقی و طراحی صحنه را همانند دو کاراکتر می دانم که می توانند در روند نمایش بسیار تاثیرگذار باشند.
وی با بیان اینکه موسیقی همواره در آثار او نقش به سزایی داشته است، خاطرنشان کرد: در نمایش "راکب" نیز اینگونه است و حتی در برخی صحنه ها موسیقی، نمایش را پیش می برد و روایتگر قصه می شود تا جایی که اگر موسیقی را از نمایش حذف کنیم، لطمه فراوانی به کل نمایش وارد می شود.
کارگردان نمایش های "شب محبوبه" و "فیروزه که می خواند" در ادامه سخنان خود به تغییرات ایجاد شده در اجرای عمومی نمایش "راکب" نسبت به اجرای جشنواره اشاره کرد و افزود: تغییرات اساسی در ساختار اجرا به وجود نیامده ولی در طراحی صحنه، طراحی لباس، میزانسن ها و بازی ها تغییراتی ایجاد شده است. به نظرم به دلیل قابلیتی که این متن دارد، هر قدر که فرصت تمرین بیشتر باشد، می توان به نکات جدیدتری در اجرا رسید.
وی تصریح کرد: در وهله اول قرار بود حسن فتحی این نمایش را آماده اجرا کند و حتی پس از جلساتی که با ایشان داشتیم، آقای خانیان بار دیگر پژوهش های خود را ادامه داد، ولی آقای فتحی به دلیل مشغله هایی که داشت فرصت به صحنه بردن این نمایش را نداشت؛ بنابراین این متن به بنده رسید.
وفا طرفه، حسن اردستانی، الهام السادات رسولی، محمد یوسفی، سعید برجعلی، سیدمیثم موسویان، فائقه حاج مهدی و کوروش زارعی بازیگران نمایش "راکب" هستند.
گفتنی است، "راکب" از فردا، 22 فروردین ماه، ساعت 19 در تالار چهارسو مجموعه تئاترشهر به صحنه می رود.