در حال بارگذاری ...
گزارش ایران تئاتر از اتفاق‌های نوزدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی:

در کاشان چه خواهد گذشت؟

ایران تئاتر: نوزدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی از ۱۹ مردادماه برگزار می شود و کاشان دیگر شهر کشور است که در کنار تهران میزبان این رویداد مهم تئاتری است.

در بخش کاشان که فعالیتش با مدیریت اجرایی اجرایی اکبر رضوانیان و دو روز زودتر از تهران (روز شنبه 19 مردادماه) آغاز می شود، علاوه برگزاری سمینار بین المللی، مراسم افتتاحیه جشنواره و برنامه های مختلف شبیه خوانی، آثار میدانی، صحنه ای، خیمه شب بازی و ... به اجرا در می آیند.

سمینار بین المللی جشنواره نمایشی های آیینی و سنتی هفتمین سمینار جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی با ترکیب متنوعی از گروه‌های سنی در حالی از شنبه ۱۹ مردادماه در قمصر کاشانآغاز به کار می‌کند که پیشکسوتان در مقاله‌های خود به سراغ «مفاهیم» رفته‌اند و جوان‌ترها هم به جزییات نمایش‌های ایرانی پرداخته‌اند.
این سمینار که به دبیری حمیدرضا اردلان، کار خود را با ارسال 45 اثر با محوریت اصول و قواعد نقل و نمایش ایرانی، ویژگی‌های نقل در ایران و سرزمین‌های همجوار، نقل و روایتگری در ایران (ناشناخته‌ها)، ارتباط متقابل میان شبیه‌خوانی و سایر هنرها، معرفی شبیه‌نامه‌نویسان مناطق و نواحی گوناگون کشور، جایگاه اسطوره، عرفان و فلسفه در نمایش سنتی و ... به دبیرخانه آغاز کرد، پس از بررسی آثار توسط هیئت داوران (لاله تقیان، حمیدرضا اردلان و محمدحسین ناصربخت) در نهایت 13 اثر را برای بخش مقاله و 7 اثر را برای بخش پوستر معرفی کرد.
آثار معرفی شده قرار است در این سمینار دو روزه ارائه شوند.

آیین گشایش جشنواره
پس از پایان سمینار بین المللی آیین افتتاح نوزدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی، عصر روز بیستم مردادماه ساعت 21 و همزمان با شب عید سعید قربان در خانه طباطبایی‌های کاشان برگزار خواهد.
پس از افتتاحیه، از روز 21 مرداد جشنواره اصلی به تهران منتقل شده و تا 26 مرداد در نقاط مختلفی از پایتخت برگزار می‌شود.

روزشمار برنامه های جشنواره در کاشان
نوزدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی در بخش کارشان، از روز بیست و یکم تا بیست و چهارم با حضور 400 هنرمند از اقصی نقاط کشور و اجرای 37 گروه نمایشی در بعضی مکان‌های تاریخی این شهر مثل خانه نقلی، خانه احسان، میدان ولی سلطان و تیمچه امین‌الدوله برگزار می شود.
همزمان با این اجراها، پاتوق کودک و شاهنامه در کوشک میدان کمال الملک کاشان و برنامه های جانبی دیگری همچون برپایی نمایشگاه ۱۸ دوره قبلی نمایشگاه، اجرای کارگاه های آموزشی و غیره نیز در کاشان برگزار می شود.
روزشمار این رویداد مهم نمایش کشور به شرح زیر است:

دوشنبه 21 مردادماه
اولین برنامه اجرایی جشنواره نمایش های آیینی و سنتی بخش کاشان «شبیه خوانی منصور حلاج» به کارگردانی علاالدین قلسمی از تهران است که از ساعت 18 در بازار تیمچه امین الدوله به اجراگذاشته می شود.
در ادامه نمایش «سایه بازی درخت جادویی» به کارگردانی چنگیز ازک از کشور ترکیه (مخصوص هنرمندان) در ساعات 18:30 و 20 در تماشاخانه قصرخونه نقلی به اجرا در می آید.
 از ساعت 19، نمایش «جی جی بی جی و الاغ سوار» کاری از علیرضا حیدپور از شیراز و سپس نقالی «عاشق شدن برزو و حوریه» کاری از احسان افچنگی از سبزوار در خانه باباافضل به روی صحنه می روند.
در ساعت 19:30 نیز قرار است «شبیه خوانی دادخواهی مردم یمن از انوشیروان» به کارگردانی عنایت قاسمی از تهران در بازار تیمچه گرمک به تصویر کشیده شود.
نقالی «موسیقیایی سردار عیوض خان» با اجرای حسین ولی نژاد از شیروان و نقالی «کشته شدن فرود» با اجرای محمدرضا قاسمی در ساعت 20:45 در خانه کاج موزه و کتابخانه شیبانی و پرده خوانی «یوسف و زلیخا« با اجرای شیوا رضایی و رضوان کرباسی از تهران و نقاالی «رئیس علی دلواری» از خورموج بوشهر با اجرای طوبی شیرکانی در ساعت 21 در مجموعه خونه نقلی حیاط خونه دوست حسن ختام اولین روز اجراهای جشنواره خواهند شد.

سه شنبه 22 مردادماه
اولین برنامه روز سه شنبه، ساعت 19 در مجموعه خانه نگین برگزار می شود.
در این ساعت قرار است «خیمه شب بازی کری» به کارگردانی صفرعلی محمدزاده از تهران و نقالی «تازیانه بهرام» با اجرای معصومه لشنی از اهواز به اجرا در آیند.
در ساعت 20:30 نیز به طور همزمان شبیه خوانی «لشکرکشی اسکندر» به کارگردانی امیر سلیمان مقدم از تهران در تکیه میدان ولی سلطان، نمایش «شبیه بی شبیه» به کارگردانی اصغر گروسی از شیراز  در مجموعه خانه مردشدی، نمایش «عروسی ننه غلامحسین» به کارگردانی کیانوش بهروز پور از همدان و نقالی «گردآفرید» با اجرای زینب شاهمیری از کاشان در مجموعه خانه احسان به اجرا در می آیند.

چهارشنبه 23 مردادماه
در روز چهارشنبه از ساعت 18:30 نمایش «بانو آئویی» به کارگردانی فاطمه بختیار از تهران ویژه هنرمندان در تماشاخانه نصر خونه نقلی به روی صحنه می رود.
در ساعت 19:30 قرار است نمایش «آزمون سیاووش» کاری از محسن طباطبایی ااز تهران در موزه اقامتگاه عروسک و اسباب بازی به روی صحنه برود.
در ساعت 20:45 دقیقه نیز به صورت همزمان، «رو حوضی رام کردن مرد سرکش» کاری از علی شریعت زاده از کاشان و نقالی فرامرز و گشسب در مجموعه خانه اطلسی، نمایش «خفتگان چشم باز» کاری از جواد انصافی از تهران در خانه تاج (خانه موزه مردم شناسی) و نمایش «شاه شکار» کاری از مهدی دریایی از اراک در مجموعه خونه نقلی حیاط دوست به روی صحنه روند.
نمایش «آیین برف چال» کاری از مهیار هزارجریبی از بوشهر است که قرار است به صورت ویژه برای بانوان از ساعت 21 در تکیه میدان ولی سلطان به روی صحنه رود. نقالی سهراب و گردآفرید کاری از زهرا خوشکام نیز در همان ساعت در این تکیه به اجرا گذاشته می شود.
آخرین برنامه 23 مردادماه در کاشان، نمایش «آزمون فریدون» به کارگردانی علی عزیزی از گرمسار است که در ساعت 21:30 در مجموعه خانه احسان به روی صحنه می رود.

پنج شنبه 24 مردادماه
در آخرین روز جشنواره، به طور همزمان از ساعت 19، نمایش خیمه شب بازی «سلیم خان» کاری از حسین ربیعی از شهرری، نقالی رستم و اشکبوس با اجرای مریم نیک آیین در خانه کاج موزه و کتابخانه شیبانی، آیین پیشوازی نوروزی (ناقالدی) کاری از بابک عینی از شازند در گذر فرهنگ و هنر آب انبار خان، نقالی فرنگیس(نقل دفاع مقدس) کاری از حورا تیلا از آبادان و نقالی نبرد «رخش با شیر» با اجرای آتنا عمادی در موزه اقامتگاه عروسک و اسباب بازی و در نهایت نقالی «کوش نامه» با اجرای حسین ظاهری از تهران و «زاال و سیمرغ» کاری از محمدامین آزادمنش از کاشان در فرهنگسرای بزرگ به اجرای در می آیند.
نمایش های «رکیب ابن ابرههم به کارگردانی احمد عزیزی از تهران و نقالی «سهراب کشی» کاری از آیناز فکرون دلیل آبادی از برازجان در موزه عاشورا و نمایش کودک کشتی نوح به کارگردانی مریم معترف از تهران در مجموعه خانه اطلسی در ساعت 20:45 پایان بخش جشنواره آیینی سنتی در بخش کاشان هستند.

برنامه های بخش ویژه جشنواره در کاشان
بخش ویژه جشنواره در کوشک میدان کمال الدین و مجتمع نشاط و تندرستی آترینا برگزار می شود.
کوشک میدان کمال الدین محل ثابت نقالی (پاتوق نقالی) کودک و شاهنامه است کدر آن برنامه های مختلفی را در ساعت 20تا 22 اجرای می شود.
براساس زمان بندی برنامه های کوشک میدان کمال الملک به شرح زیر است:

روز دو شنبه 21 مردادماه:
عنوان برنامه دوشنبه «شاهنامه و دانش های زیست محیطی» است. در این روز نقالی «عاشق شدن برزو» کاری از احسان افچنگی از سبزوار در ساعت 20:30 اجرا می شود. سپس نقالی «تازیانه بهرام» معصومه لشنی از اهواز و خیمه شب بازی «جی جی بی جی و الاغ سوار» کاری از علیرضا حیدرپور از شیراز اجرا می شوند.
داستان دوشنبه «سیامک و دیوبچه» و برنامه مکمل «بازی های کودکانه شاهنامه» می باشد.

روز سه شنبه 22 مردادماه:
عنوان برنامه سه شنبه «شاهنامه و خداباوری» است. در این روز نقالی رئیس علی دلواری از خورموج بوشهر با اجرای طوبی شیرکانی، نقالی «موسیقیایی سردار عیوض خان» با اجرای حسین ولی نژاد از شیروان و خیمه شب بازی «اسب سلیم خان» کاری از صفرعلی محمدزاده از تهران به اجرا در می آیند.
داستان سه شنبه «زال و سیمرغ» است و برنامه مکمل آن «نمایش خلاق» می باشد.

روز چهارشنبه 23 مردادماه
عنوان برنامه چهارشنبه «شاهنامه و دوستی و همکاری» است. قرار است در این روز نقالی «زال و سیمرغ» با اجرای محمد امین آزادمنش از کاشان، نقالی «کوش نامه» مرشد حسن ظاهری از تهران و نقالی «رستم و اشکبوس» مریم نیک آیین از یزد اجرا شوند.
داستان چهارشنبه «رخش قهرمان» است و برنامه مکمل آن نقاشی و کلاژ می باشد.

روز پنج شنبه 24 مردادماه
عنوان برنامه پنج شنبه «شاهنامه و وفاداری» است. در این روز نقالی «رخش با شیر» با اجرای آتنا عمادی از آبادان، نقالی «فرنگیس» با اجرای حورا تیلا از آبادان و نقالی «رزم رستم و اسفندیار» با اجرای محمدحسین پاسیار از کاشان را خواهیم داشت.
داستان پنج شنبه «بیژن و منیژه» است و برنامه مکمل آن «قصه گویی کودکان» می باشد.

 در مجتمع نشاط و تندرستی آترینا نیز قرار است در روزهای 22 و 24 مرداد ساعت 20:30 اجرای ویژه نقالی برقرار شود.


 




مطالب مرتبط

در گفت‌وگو با هوشنگ جاوید مطرح شد

حضور نسل جوان در نمایش‌های آیینی نشان از تعهد به فرهنگ ایرانی دارد
در گفت‌وگو با هوشنگ جاوید مطرح شد

حضور نسل جوان در نمایش‌های آیینی نشان از تعهد به فرهنگ ایرانی دارد

هوشنگ جاوید، پژوهشگر و داور بخش نقالی بیست‌ویکمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی با بیان اینکه حضور نسل جدید در عرصه هنرهای آیینی و سنتی، نشان از تعهد جوانان امروزی به هنر و فرهنگ ایرانی دارد، گفت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌تواند در عرصه ملی و بین‌المللی از ...

|

نگاه امیرحسین حریری به بخش سمینارهای جشنواره آیینی و سنتی

ارتباط با پژوهشگرانی چون شکنر و کارلسن، تعامل فرهنگی ما با جهان را گسترش می‌دهد
نگاه امیرحسین حریری به بخش سمینارهای جشنواره آیینی و سنتی

ارتباط با پژوهشگرانی چون شکنر و کارلسن، تعامل فرهنگی ما با جهان را گسترش می‌دهد

امیرحسین حریری، عضو هیئت علمی دانشکده هنرهای زیبا، با اشاره به اینکه پژوهش‌های بینافرهنگی افرادی چون شکنر و کارلسن در حال حاضر جزو منابع مطالعاتی دانشجویان در دانشگاه‌هاست، ارتباط مستمر و دوسویه بین پژوهشگران ایرانی و خارجی، خصوصا در زمینه‌های مربوط به نمایش‌های آیینی و ...

|

ناصر آویژه، کارگردان راه‌یافته به جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی

در ناخودآگاه جمعی بشر آیین و سنت جا داشته است
ناصر آویژه، کارگردان راه‌یافته به جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی

در ناخودآگاه جمعی بشر آیین و سنت جا داشته است

ناصر آویژه، کارگردان راه‌یافته به جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی گفت در ناخودآگاه جمعی بشر آیین و سنت جا داشته و این مهم سریع و عمیق انتقال پیدا می‌کند.  

|

با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گلستان

اختتامیه جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی برگزار شد
با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گلستان

اختتامیه جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی برگزار شد

مراسم اختتامیه بیست‌ویکمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی، سه‌شنبه 11 مهر با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گرگان برگزار شد. در این آیین، از گروه‌های نمایشی شرکت‌کننده در جشنواره، هنرمندان پیشکسوت و مدیران‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی پنج استان میزبان، تقدیر به ...

|

در گفت‌وگو با پژوهشگر، مترجم و مدرس تئاتر مطرح شد

منصور براهیمی: پژوهش نیاز اجتناب‌ناپذیر هر فعالیت هنری است
در گفت‌وگو با پژوهشگر، مترجم و مدرس تئاتر مطرح شد

منصور براهیمی: پژوهش نیاز اجتناب‌ناپذیر هر فعالیت هنری است

منصور براهیمی، پژوهشگر، مترجم و مدرس تئاتر با بیان این‌که پژوهش نیاز اجتناب‌ناپذیر هر فعالیت هنری است، گفت برای امر پژوهش و فعالیت تئاتر نیازمند سازمان‌های مردم‌نهاد هستیم.  

|

دو پیشکسوت تئاتر بجنورد مطرح کردند

باید از همان آغاز این جشنواره در خراسان شمالی برگزار می‌شد
دو پیشکسوت تئاتر بجنورد مطرح کردند

باید از همان آغاز این جشنواره در خراسان شمالی برگزار می‌شد

علیرضا صمدی‌شادلو و منوچهر محمدپور پیشکسوتان تئاتر در خراسان شمالی، به واسطه برخورداری از فرهنگ غنی آیین و سنت در استان خراسان شمالی تاکید کردند که میزبانی این جشنواره باید برعهده این استان باشد.

|

نظرات کاربران