در حال بارگذاری ...
نگاهی به تقویم متولدین سومین ماه از دومین فصل سال

ستاره‌هایی در آخرین ماه تابستان

ایران تئاتر: ششمین ماه سال، زادروز هنرمندان تئاتری بسیاری است. هنرمندانی که هریک در برهه‌ای، به عنوان تاثیرگذارترین هنرمندان تئاتر شناخته شده‌اند.

به گزارش ایران تئاتر، هنرمندان و اساتید برجسته متعددی در  ماه شهریور متولد شده اند. هنرمندانی که هر یک از آن‌ها صاحبِ سبک و شیوه خاصی در آثارشان هستند و همواره از آنها به عنوان مولف و اساتید هنر نمایش یاد می شود. کمتر هنردوست و مخاطبی وجود دارد که نام اشخاصی همچونگوهر خیراندیش، اکبر عبدی، امیر جعفری، ستاره پسیانی، نسیم ادبی و... به گوشش نخورده باشد و یا آثار فاخر آنها را در دنیای تئاتر به یاد نیاورد. با توجه به اهمیت تقویم تئاتری ایران، در ادامه نگاهی خواهیم داشت به کارنامه کارگردانان، بازیگران و نویسندگان و هنرمندان تئاتری صاحب‌نامی که در شهریور ماه متولد شدند.

 

گوهر خیراندیش؛ بازیگر

گوهر خیراندیش زاده ۱ شهریور ۱۳۳۳ در شیراز، بازیگر و مدرس پیشکسوت سینما، تئاتر، تلویزیون و گوینده رادیو است. وی دارای مدرک کارشناسی بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشکده هنرهای زیبا است. از سال ۱۳۴۹ و در دوران دبیرستان فعالیت وی با گروه تئاتر در شیراز آغاز شد. با فیلم روزهای انتظار فعالیتش را در سینما آغاز کرد و با فیلم بانو خوش درخشید. از نمایش‌های او می‌توان به ملاقات بانوی سالخورده، عروسی خون، دیکته و زاویه و چرخه آتش اشاره کرد.

 

مهدی سلطانی؛ بازیگر

مهدی سلطانی سروستانی زاده ۱ شهریور ۱۳۵۰ در سروستان بازیگر تئاتر، سینما، تلویزیون، کارگردان نمایش و دارای دکترای بازیگری تئاتر از دانشگاه اوینیون فرانسه است. همچنین  سلطانی لیسانس بازیگری از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و فوق لیسانس کارگردانی از دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر را داراست. از آثار او می توان معرکه در معرکه، آخرین قهرمان زمین،‌ این قصه را ایرانیان نوشته اند، سعادت لرزان مردمان تیره روز، والس مرده شوران، پچپچه های پشت خط نبرد، چیستا،‌ مضجکه شبیه قتل، خانه،‌ خاطرات و کابوس های یک جامه دار از زندگی و قتل میرزا تقی خان، شاه لیر،‌ جنایات و مکافات،‌ شهرزاد، آقازاده،‌ پدر، کیمیا و مدینه را نام برد.

 

قادر آشنا؛ مدیرکل هنرهای نمایشی

قادر آشنا زاده ۲ شهریور ۱۳۴۴ در استان کهگیلویه و بویراحمد، شهرستان بهمئی و مدیرکل هنرهای نمایشی است. از سوابق او می توان به رئیس مرکز آموزش عالی علمی،کاربردی فرهنگ و هنر، عضو هیئت مدیره انجمن هنرهای نمایشی ایران، رئیس مرکز هنرهای نمایشی کشور، عضو هیات امناء جهاد دانشگاهی کشور، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان های البرز و کهگیلویه و بویراحمد، مدیرکل ارتباطات و هماهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مشاور معاونت فرهنگی و معاونت امور هنری وزارت ارشاد، رئیس و موسس مرکز فرهنگی دانشجویی امام و انقلاب اسلامی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی کشور، دبیر جشنواره بین المللی تئاتر فجر ، قائم مقام و معاون اجرای و دانشجویی مرکز آموزش عالی وزارت ارشاد و مدرس دانشگاه اشاره کرد. 

 

ناصرحبیبیان؛ نمایشنامه نویس و کارگردان​

ناصر حبیبیان زاده 2 شهریور ۱۳۵۹ در نهاوند نمایش‌نامه‌نویس، کارگردان و پژوهشگر است. دارای مدرک کارشناسی ادبیات نمایشی و کارشناسی ارشد کارگردانی از دانشگاه تهران_ دانشکده هنرهای زیبا است. فعالیت هنری خود را در نه سالگی با بازی در تئاتر آغاز و از سال ۱۳۷۶ به عنوان نویسنده و کارگردان در عرصه تئاتر فعال است. او دبیر دوازدهمین دوره جشنواره بین‌المللی تئاتر دانشگاهی ایران و دارای عناوینی همچون پژوهشگر نمونه و دانشجوی ممتاز دانشکده هنرهای زیبا در دانشگاه تهران، پژوهشگر برگزیده سال در اردیبهشت تئاتر ایران، برگزیده نویسندگی جشنواره سراسری تئاتر سوره، دارای تندیس نمایشنامه نویسی از سی وسومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر و تندیس گفتار متن از دهمین جشنواره سینما حقیقت است. از جمله مهمترین آثار پژوهشی او کتاب تماشاخانه‌های تهران است. او همچنین دبیر همایش تئاتر شناسی ساموئل بکت، دبیر همایش تئاترشناسی اوژن یونسکو، دبیر کانون نمایش دانشگاه تهران و سردبیر برخی نشریات پژوهشی بوده است.

 

اکبر عبدی؛ بازیگر

اکبر عبدی آقاباقر زاده ۴ شهریور ۱۳۳۹ در تهران از بازیگران تئاتر،سینما و تلویزیون ایران و دارنده نشان درجه یک فرهنگ و هنر می‌باشد. اکبر عبدی از هنرجویان مدرسه هنر و ادبیات صدا و سیما بوده‌ است.  از سال ۱۳۵۸ با دریافت مدرک دیپلم با نمایش‌های آماتوری فعالیت هنری‌اش را آغاز کرد و سپس در سال ۱۳۶۲ به تلویزیون رفت و تاکنون به نقش‌آفرینی در موضوعات مختلفی می‌پردازد. عبدی را بیشتر به خاطر بازی‌های کمدی و طنز می‌شناسند. وی اصالتاً اهل روستای آقاباقر اردبیل است؛ و در هشتم دی ماه ۱۳۹۴ کلید طلایی اردبیل به ایشان تقدیم شد. از بازی‌های به‌یادماندنی او می‌توان به فیلم‌های هنرپیشه (محسن مخملباف) و آدم‌برفی (داود میرباقری) اشاره کرد. از جوایز او می‌توان به دریافت سیمرغ بلورین نقش دوم مرد از هشتمین جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم مادر ساخته علی حاتمی و دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از سی‌امین جشنواره بین‌المللی فجر برای نقش‌آفرینی در فیلم خوابم می‌آد ساخته رضا عطاران اشاره کرد.

 

سهیلا رضوی؛ بازیگر

سهیلا رضوی زاده ۹ شهریور ۱۳۳۳ در تهران بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون است. از نمایش‌های او می‌توان به عروسی خون، رومئو و ژولیت، کلفت‌ها، در مصر برف نمی‌بارد، شکار روباه، مردی برای تمام فصول و باغ آلبالو اشاره کرد. 

 

ملکه رنجبر؛ بازیگر

ملکه رنجبر زاده ۱۰ شهریور ۱۳۱۵ در رشت و درگذشته ۸ اسفند ۱۳۹۸ در تهران بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر بود. او فرزند عبادالله رنجبر هنرمند و از اولین پایه‌گذاران تئاتر، تحصیلات خود را تا مقطع سوم متوسطه در رشت و همدان ادامه داد و پس از آن زیر نظر پدرش تعلیم بازیگری دید. او از شش سالگی با ایفای نقش کوزت در نمایش بینوایان فعالیت خود را آغاز کرد. سپس در سال ۱۳۲۷ به تهران رفت و به ادامه بازیگری در تئاتر سعدی پرداخت. رنجبر از بدو افتتاح تلویزیون با اجرای برنامه‌های زنده به همکاری با آن سازمان پرداخت و در سال ۱۳۳۵ کار در رادیو را شروع کرد. وی همچنین در شهرداری هم کار کرده‌است. از آثار او می توان به برای شرف، دزد طبقه اول، ناموس، آژانس ازدواج و سوغات فرنگ اشاره کرد.

 

فرهاد مهندس‌پور؛ نویسنده و کارگردان

فرهاد مهندس‌پور زاده 10 شهریور 1338 در تهران است. او دکترای پژوهش هنر از دانشکده هنردانشگاه تربیت مدرس،کارشناسی ارشد بازیگری و کارگردانی از دانشکده  هنر دانشگاه تربیت مدرس وکارشناسی بازیگری و کارگردانی از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران را داراست. از نمایش‌هایی که او کارگردانی کرده میتوان به به خورشید سپارید، داوری ایندرا، سرودی کنار گودال، گالیله، نی لبک و بهمن، مکبث، دیر راهبان و روز رستاخیز اشاره کرد. مهندس پور دو دوره دبیر جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر نیز بوده است.

 

سیما تیرانداز؛ بازیگر و کارگردان ​

سیما تیرانداز زاده 10 شهریور ۱۳۴۹ در تهران از بازیگران تئاتر و سینما است. وی دارای مدرک تحصیلی کارشناسی در رشته ادبیات نمایشی از دانشگاه آزاد و کارشناسی ارشد کارگردانی و بازیگری از دانشکدهٔ سینما و تئاتر است. آغاز فعالیت سیما تیرانداز از سال ۱۳۶۷ با نمایش‌های آموزشی مدرسه هنر و ادبیات صدا و سیما زیر نظر گلاب آدینه بود. با بازی در نقش کوتاهی در فیلم هامون ساخته داریوش مهرجویی به سینما آمد و سپس در فیلم بانو ساخته دیگر داریوش مهرجویی بازی کرد. اما سایه‌های هجوم فرصت مناسبی برای هنرنمایی او بود که برای بازی در همین فیلم نامزد جایزه بهترین بازیگر زن از یازدهمین جشنواره فیلم فجر شد. از نمایش‌هایی که او در آن‌ها نقش‌آفرینی کرده می‌توان به مرگ یزدگرد، خانمچه و مهتابی، خدای کشتار، تقدیر بازان و یک دقیقه و سیزده ثانیه اشاره کرد.

 

امیر جعفری؛ بازیگر

امیر جعفری زاده ۱۰ شهریور ۱۳۵۳ در تهران، بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر است. وی دارای لیسانس مدیریت از دانشگاه آزاد اسلامی فیروزکوه است. جعفری بازیگری را در یک دوره دو ساله زیر نظر حمید سمندریان آموخت. او تا به حال پنج بار از جشنواره تئاتر فجر برنده جایزه شده‌است. وی بازی در سینما را در سال ۱۳۸۰ و با بازی در فیلم «نان، عشق و موتور ۱۰۰۰» آغاز کرد و با بازی در قارچ سمی ادامه داد. بازی او در مجموعه بدون شرح (مهدی مظلومی، ۱۳۸۰) اولین حضور او در تلویزیون بود. از جوایز او می‌توان به بازیگری سوم جشنواره تئاتر فجر برای رقص کاغذ پاره‌ها، تقدیر جشنواره تئاتر فجربرایشب‌های آوینیون، جایزه اول مشترک جشنواره تئاتر فجر برای رژیستورها نمی‌میرند، جایزه اول جشنواره تئاتر فجر برای یک دقیقه سکوت، بازیگری دوم جشنواره تئاتر فجر (مشترک)برای پاییز، بازیگری دوم جشنواره تئاتر فجر (مشترک) برای همان همیشگی، بهترین بازیگر طنز سریال «بدون شرح» صدا و سیما، بهترین بازیگر سریال «برای آخرین بار» جشنواره شبکه ۵، بهترین بازیگر سریال «میوه ممنوعه» از دید تماشاگران خارج از کشور و بهترین بازیگر سریال «زیر هشت» از دید تماشاگران خارج از کشور اشاره کرد. 

 

رویا میرعلمی؛ بازیگر

رؤیا میرعلمی متولد 10 شهریور ۱۳۵۷در قزوین، بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون است. وی فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی طراحی صحنه از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران است. از بازی‌های او در تئاتر می‌توان به زندانی خیابان دوم، روز عقیم، سعدی تابستان سی و دو، راپورت‌های شبانه دکتر مصدق، مضحکه شبیه قتل، همسایه آقا، دن کامیلو و قرمز و دیگران اشاره کرد. از جوایز او می‌توان جایزه بهترین بازیگر زن کمدی از هجدهمین جشنواره حافظ، کاندید بهترین بازیگر زن در کانون منتقدان تئاتر ایران سال ۹۶ برای بازی در نمایش مضحکه شبیه قتل،کاندید بهترین بازیگر زن در سی و پنجمین جشنواره تئاتر فجر برای نمایش ناسور، جایزه دومین بازیگری زن برای بازی در نمایش جان گز از پانزدهمین جشنواره تئاتر مقاومت، جایزه اول بازیگری برای نمایش زمان لرزه ازبیست و نهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، جایزه اول بازیگری تله تئاتر بچه‌های من بچه‌های آفریقا از بیست و هفتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، جایزه سوم بازیگری برای نمایش رژیسورها نمی‌میرند از نوزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، هفت بار کاندیدای بهترین بازیگر تئاتر در جشن بازیگر خانه تئاتر برای نمایش‌های تکیه ملت، بیداری خانه نسوان، همسایه آقا، همه فرزندان خانم آغا، ورود آقایان ممنوع و شایعات نام برد.

 

نادر فلاح؛ بازیگر و کارگردان

نادر فلاح زاده 14 شهریور ۱۳۵۲ در کرمان، بازیگر و کارگردان سینما، تئاتر و تلویزیون اهل ایران است. فلاح فعالیت‌های نمایشی خود را از سال ۱۳۶۸ در کرمان با بازی در نمایش‌های دو به دل، شاه بازی خیال بازی، پرده راز، همای و همایون و آخرین برومند آغاز کرد. فلاح با فیلم چند کیلو خرما برای مراسم تدفین به صورت جدی وارد عرصه سینما شد. وی با فیلم چند متر مکعب عشق بیشتر مورد توجه قرار گرفت و با بازی قابل توجه خودش توانست جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشن خانه سینما را دریافت کند و نامزد جایزه جشن حافظ و جشنواره فیلم شهر شود. فلاح در سال ۱۳۹۵ با دو فیلم در سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشت و نامزد جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد. وی دارای تحصیلات لیسانس ادبیات نمایشی از دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی تهران و فوق لیسانس کارگردانی نمایش از دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی تهران است.

 

نسیم ادبی؛ بازیگر

نسیم ادبی زاده 17 شهریور ۱۳۵۵ در تهران بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون است. از نمایش‌های او می‌توان به تنبور نواز، اقلیما، شمس پرنده، زمستان، ایکارو، چشم‌هایی که مال توست، دورهمی زنان شکسپیر، مرگ فروشنده، خانه برناردآلبا، هتلی‌ها، ناسور، کسوف، سردار و ترن اشاره کرد.

 

ستاره پسیانی؛ بازیگر

ستاره پسیانی زاده 17 شهریور ۱۳۶۴ بازیگر سینما و تئاتر است. او برنده سیمرغ بهترین بازیگر زن در سی و ششمین جشنواره تئاتر بین‌المللی فجر در بخش مسابقه ایران(ب) برای بازی در نمایش «صد در صد» به کارگردانی مرتضی اسماعیل کاشی است. از نمایش‌های او می‌توان به تجربه‌های اخیر، شکلک، مرگ هوتن، خدای کشتار، دکلره، اگه بمیری، اتاق ورونیکا و الیورتوئیست اشاره کرد.

 

پرویز پورحسینی؛ بازیگر

پرویز پورحسینی زاده ۲۰ شهریور ۱۳۲۰ بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون است. وی در سال ۱۳۴۸ وارد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد و از رشته بازیگری در سال ١٣۵۴ فارغ التحصیل شد. از آثار او می‌توان به جاده قدیم، پشت دیوار سکوت، قاتل اهلی، رستاخیز، باشو غریبه کوچک و کارنامه بندر بیدخش اشاره کرد.

 

رضا ژیان؛ بازیگر و کارگردان

رضا ژیان متولد 20 شهریور ۱۳۲۸ در تهران بازیگر، کارگردان، فیلمنامه‌نویس سینما، تلویزیون و تئاتر بود. رضا ژیان که عمده فعالیتش بر صحنه تئاتر متمرکز بود از بازیگران بنام سینما و تلویزیون نیز به شمار می‌رفت و علاوه بر بازیگری آثاری را نیز کارگردانی کرد. وی فعالیت هنری را از دوران تحصیل و در خانه پیشاهنگی و کاخ جوانان آغاز کرد و پس از فارغ‌التحصیلی از دبیرستان و در سن بیست سالگی با پیوستن به «کارگاه نمایش»، وابسته به تلویزیون ایران، به صورت حرفه‌ای به بازیگری روی آورد. مجموعه‌های تلویزیونی «حرف تو حرف» و «سرزمین افتخار» از جمله مهمترین کارهای این دوره از فعالیت هنری او به شمار می‌رود. رضا ژیان پس از انقلاب بیشتر بر صفحه تلویزیون ظاهر شد که کارگردانی مجموعه تلویزیونی «مثل‌آباد» و بازیگری در آن و بازی در مجموعه‌های «محله برو بیا» و «محله بهداشت» نام او را بپش از پیش مطرح کرد. رضا ژیان چند سالی را نیز در خارج از ایران سپری کرد. از جمله مشهورترین آثار هنری دیگر او می‌توان به این موارد اشاره کرد: مجموعه‌های تلویزیونی «طنزآوران جهان»، «تهران ۱۱- ۵۹۵ ج ۴۸»، «آژانس دوستی»، «زیر بازارچه» و فیلمهای سینمایی «مرد عوضی»، «مومیایی ۳»، «مسافر ری»، «عشق فیلم» و نمایشهای «دوستان بامحبت» و «عشق روی خرپشته». «رضا ژیان» در بهمن ۱۳۸۱ در سن ۵۳ سالگی درگذشت.

 

محمد چرمشیر؛ نمایشنامه‌نویس

محمد چرم‌شیر زاده ۲۱ شهریور ۱۳۳۹ تهران نمایشنامه‌نویس و مدرس تئاتر است. او دانش‌آموخته رشتهٔ ادبیات نمایشی در سال ۱۳۶۶ از دانشگاه تهران است. محمد چرمشیر بیش از صد نمایشنامه نوشته است. وی پنجاه و چهار نمایشنامه چاپ شده داردو نمایشنامه‌هایش به زبان‌های انگلیسی آلمانی و فرانسوی ترجمه و در کشورهای ایران، آلمان، انگلستان، فرانسه، سوئد، ایتالیا و آمریکا اجرا شده‌اند. چند نمایشنامه او عبارت است از باد اسب است، مکبث، قهوه قجری، رقص مادیان‌ها، در مصر برف نمی‌بارد، دیوبندان، کبوتری ناگهان و یک دقیقه و سیزده ثانیه.

 

پارسا پیروزفر؛ بازیگر و کارگردان

پارسا پیروزفر زاده‌ ۲۲ شهریور ۱۳۵۱ تهران بازیگر،‌نمایشنامه‌نویس، مترجم و نقاش است.  او دارای مدرک کارشناسی نقاشی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و دانش‌آموخته رشته بازیگری از آکادمی هنرهای نمایشی استاد سمندریان است.  از دغدغه‌های او همچنین همواره صدا بوده‌است و زمانی را نیز از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۵ به صداپیشگی پرداخته‌است. اولین حضور او در سینما در سال ۱۳۷۳ در نقشی کوتاه(شیخ سالک) در فیلم پری به کارگردانی داریوش مهرجویی بود. همان سال، همزمان به تحصیل در رشته نقاشی، متد استانیسلاوسکی را نزد مهین اسکویی، کارگردان و مدرس تئاتر و مترجم آثار نمایشی آموخت؛ و در سال ۱۳۷۴ مشغول به آموختن بازیگری در آکادمی هنرهای نمایشی سمندریان نزد حمید سمندریان شد. اولین حضور رسمی اش در تئاتر در مقام بازیگر در سال ۱۳۷۴ در نقش ماریوس در نمایش بینوایان به کارگردانی بهروز غریب پور بود. همان سال با بازی در نقش هیکارو در نمایش بانو آئویی به کارگردانی بهرام بیضایی دومین حضور رسمی اش در تئاتر در مقام بازیگر رقم خورد. پیروزفر برنده تندیس زرین بهترین بازیگر مرد در بخش بین‌الملل برای بازی در تئاتر ماتریوشکا در سی و پنجمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر شده است. 

 

مریم سعادت؛ بازیگر و کارگردان

مریم سعادت زاده 24 شهریور ۱۳۳۷ در تهران و بازیگر است. از آثار او می‌توان به متولد 65، پدر آن دیگری، آقا یوسف، یه بوس کوچولو، تقدیربازان و خاطرات و کابوس‌های یک جامه‌دار از زندگی و قتل میرزا تقی خان فراهانی اشاره کرد.

 

کیومرث مرادی؛ کارگردان

کیومرث مرادی متولد 24 شهریور ۱۳۵۱ در تهران است. او فارغ التحصیل رشته کارگردانی تئاتر از دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر و فارغ التحصیل رشته ادبیات نمایشی از دانشگاه هنر و معماری دانشگاه آزاد است. از آثاری که او کارگردانی کرده می‌توان به شکلک، خانه، خواب در فنجان خالی، رویای نیمه شب پاییز، درس، رازها و دروغ‌ها، افسون معبد سوخته، هشتمین سفر سندباد و الکترا اشاره کرد. برخی از جوایز او عبارتند از: جایزه بهترین نمایش خارجی در دهمین جشنواره تئاتر ملی دانشگاه تئاتر دهلی نو برای اجرای نمایش مرگ و شاعر، جایزه بهترین نمایش خارجی در نهمین جشنواره تئاتر ملی دانشگاه تئاتر دهلی نو برای اجرای نمایش ژولیوس سزار به روایت کابوس، جایزه بهترین نمایش خارجی در ششمین جشنواره تئاتر ملی دانشگاه تئاتر دهلی نو برای اجرای نمایش شکلک، جایزه بهترین کارگردانی برای اجرای نمایش خواب در فنجان خالی از جشنواره بین المللی تئاتر فجر، دیپلم افتخار برای اجرای نمایش افسون معبد سوخته در جشنواره بین المللی رقص و تئاتر کاتاک در هندوستان، جایزه سوم بهترین کارگردانی برای اجرای نمایش افسون معبد سوخته در جشنواره بین المللی تئاتر فجر، جایزه بهترین کارگردانی از نگاه منتقدان تئاتر برای اجرای نمایش هشتمین سفر سندباد در جشنواره بین المللی تئاتر فجر، جایزه سوم بهترین کارگردانی برای اجرای نمایش عزیزمایی در جشنواره تئاتر دفاع مقدس و جایزه سوم بهترین کارگردانی برای اجرای نمایش صبح طلوع می کند در جشنواره تئاتر گلریزان.

 

هوشنگ توکلی؛ بازیگر

هوشنگ توکلی یا هوشنگ گلدوز زاده 25 شهریور ۱۳۲۷ در تهران بازیگر و کارگردان  است. او بازی در تئاتر را از سال ۱۳۴۶ و همچنین حضور در مقابل دوربین را از سال ۱۳۵۵ با فیلم کوتاه زنده به گور کاری از سیامک بیات تجربه کرد. بازی در سینما را از سال ۱۳۶۴ با خانه ابری به کارگردانی اکبر خواجویی آغاز کرد. وی همچنین مدتی مدیر اداره هنرهای دراماتیک بود.

 

فرهاد آئیش؛ بازیگر، نمایشنامه‌نویس و کارگردان

فرهاد حشمتی عقدایی زاده 27 شهریور ۱۳۳۱ در شمیران، که با نام هنری فرهاد آئیش شناخته می‌شود، بازیگر، نمایش‌نامه‌نویس و کارگردان تئاتر و نیز بازیگر سینما و تلویزیون است. او دبستان و دبیرستان را در تهران گذراند. چند سال بعد به انگلستان و سپس به آمریکا سفر کرد و به تحصیل فیلم‌سازی و عکاسی پرداخت. پس از مدتی پرداختن به عکاسی به تئاتر گروید. آئیش سال‌هایی از زندگی‌اش را در شهرهای سانفرانسیسکو، واشینگتن، بوستون و برلین گذراند و در این مدت به کارگردانی و بازی در بیش از ۳۰ نمایشنامه به زبان‌های فارسی و انگلیسی پرداخت. او پس از ۲۷ سال در سال ۱۳۷۶ به ایران بازگشت. از آثار نمایشی او می‌توان به چمدان، سقراط، کرگردن، شام آخر، هنر، یک رابطه ساده و گزارش به آکادمی اشاره کرد.

 

الهام پاوه‌نژاد؛ بازیگر

الهام پاوه‌نژاد زاده 27 شهریور ۱۳۵۰ در تهران، بازیگر سینما و تئاتر است. پاوه‌نژاد دارای دیپلم تجربی از دبیرستان نوشیروان و فوق دیپلم بازیگری و کارگردانی از دانشگاه نیاوران (دانشکده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) در سال ۱۳۷۱ می‌باشد. از سال ۱۳۶۹ بصورت حرفه‌ای وارد حرفه بازیگری شد و فعالیتش را با تئاتر آغاز کرد. اولین کار صحنه وی در سال ۱۳۷۰ به کارگردانی اکبر زنجانپور با عنوان «ساحره سوزان» و اولین بازی کار تصویری اش در سال ۱۳۷۳ سریال همسران بود که خیلی مورد استقبال قرار گرفت. از نمایش‌های او می‌توان به فراموش‌نامه، سیستم گرون هلم، خدای کشتار، شن، مرغابی وحشی، چیستا و کافه پولشری اشاره کرد.

 

بهروز غریب‌پور؛ پژوهشگر، نمایشنامه‌نویس و کارگردان​

بهروز غریب پور زاده 28 شهریور ۱۳۲۹ سنندج، نویسنده، کارگردان تئاتر و سینما و استاد نمایش عروسکی است. او لیسانس رشته هنرهای نمایشی از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران و تحصیلات ناتمام در آکادمی هنرهای دراماتیک رم و بازگشت به ایران در ۱۳۵۸ در جریان انقلاب را دارد. از آثار او می‌توان به اپراهای مختلف خیام، سعدی، عاشورا، مولوی، حافظ ورستم و سهراب اشاره کرد.

 

اصغر خلیلی؛ کارگردان و نمایشنامه‌نویس

اصغر خلیلی متولد 30 شهریور سال 1355، نویسنده، طراح، کارگردان و بازیگر می‌باشد که مدرک کارشناسی ارشد نمایش خود را از دانشکده هنر و معماری دریافت کرد. او در کارهای بسیاری همچون اعجاز در انطاکیه، نیم ساعت به عشق، قطار کاغذی، پایان فصل سرد، معرکه در تاریکی، در جست و جوی خورشید، کابوس واقعی، سقف کاغذی، زینب پیامبر کربلای 5، سرخ آب، عشق رویا تاریکی، پسران خورشید، شاعره آتش، اترار نامه، دایره، موهای بلوند، آوازهای ماندلا، خرمشهر 11، تراژدی جنگ، من نمی‌توانم تو می‌توانی، پاکت نامه و نظمیه زنان به عنوان نویسنده، طراح و کارگردان حضور داشته‌است. خلیلی در مدت فعالیت هنری‌اش جوایزی همچون دریافت جایزه اول کارگردانی برای معرکه در تاریکی از اصفهان(جشنواره استانی ـ یزد، جشنواره منطقه ای)، دریافت جایزه اول نمایش نامه نویسی برای عشق رویا تاریکی از اصفهان(جشنواره استانی و منطقه ای)، دریافت جایزه اول کارگردانی برای نمایش موهای بلوند از جشنواره منطقه ای و دریافت جایزه اول کارگردانی برای اترار نامه از جشنواره بین المللی تئاتر فجر دریافت نموده است. ‏

 

رضا مهدی زاده؛ طراح صحنه و لباس

رضا مهدی‌زاده متولد 30 شهریور 1357 می باشد. او فارغ التحصیل کارشناس طراحی صحنه از دانشگاه هنر تهران، کارشناس ارشد کارگردانی نمایش از دانشگاه تربیت مدرس، کارشناس ارشد مهندسی معماری از دانشکده هنر و معماری، عضو هیات علمی دانشگاه هنر تهران و مدیر گروه کارشناسی ارشد کارگردانی پردیس دانشگاه هنر تهران می باشد. مهدی‌زاده ترجمه کتاب‌های آشنایی با صنایع صحنه و هندسه صحنه، ماهیت طراحی صحنه چیست و نگارش مقاله‌های اندیشه استعاری در طراحی صحنه، در فضا و مکان دراماتیک و ماهیت عملکرد فضا در طراحی صحنه با تاکید بر شیوه کنشگر را به انجام رسانیده‌است. همچنین عضو انجمن طراحان صحنه و لباس خانه سینمای ایران و انجمن طراحان صحنه و لباس خانه تئاتر ایران می باشد. او طراحی صحنه و لباس در فیلم‌های سینمایی محاکمه در خیابان و کارگر ساده نیازمندیم را به عهده داشته‌است. همچنین طراحی صحنه در بیش از 70 اثر نمایشی از جمله نمایش‌‌های باغ دلگشا، فاوست، سقراط، دایی وانیا، دن کامیلو، ترور،  اپرای فلوت سحر آمیز و اپرای هانسل و گرتل را نیز در کارنامه هنری خود دارد.

 

دیگر هنرمندان ایرانی متولد شهریورماه

حسین مهرآذین(کارگردان)، محمد حسین ایمانی خوشخو(معاون هنری وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی)، عبدالرضا حیاتی(نمایشنامه نویس و کارگردان)، قدرت الله فتحی(نمایشنامه نویس وکارگردان)، علی‌اصغر خطیب‌زاده(نمایشنامه‌نویس، بازیگر و کارگردان)، صابر دل بینا(نمایشنامه‌نویس و کارگردان)، نرمین نظمی(طراح صحنه)، ناصر کریمی نیک(نمایشنامه نویس وکارگردان)، توحید معصومی(کارگردان و بازیگر)، جلال برفی(بازیگر)، عدالت فرزانه(کارگردان و نمایشنامه نویس)، مرتضی آرا(کارگردان)، علی فرحناک(نمایشنامه‌نویس و کارگردان)، محمدرضا زندی(بازیگر و کارگردان)، سید مجید پرهیز(کارگردان)، احمدرضا رافعی بروجنی(نمایشنامه‌نویس وکارگردان)، سید مهدی شجاعی(نمایشنامه‌نویس و پژوهشگر)، محمد یاقوت پور (رئیس انجمن هنرهای نمایشی خوزستان)، رمضان امیری(نمایشنامه‌نویس و کارگردان)، محمد احمدی(نمایشنامه‌نویس و کارگردان)، سعادت الله همت زاده(بازیگر)، محمد رضا سمیع(نمایشنامه‌نویس وکارگردان)، امیر اثباتی(طراح صحنه و لباس)، حسین احمدی نسب(کارگردان)، محمود فرهنگ(کارگردان و بازیگر)، علی منتظری(رئیس مرکز هنرهای نمایشی)، محمد یاقوت پور(رئیس انجمن هنرهای نمایشی خوزستان)، روح الله حبیب زاده(نمایشنامه‌نویس وکارگردان)، محمد جواد کبودرآهنگی، پیمان شریعتی(بازیگر)، احمدرضا قربانی(بازیگر و کارگردان)، محمد لطفی(نمایشنامه‌نویس و کارگردان)، یعقوب صدیق جمالی(نمایشنامه نویس و کارگردان)، جهانشیر یاراحمدی(بازیگر، پژوهشگر و رئیس انجمن هنرهای نمایشی بوشهر)، هوشنگ معتمدی(بازیگر و طراح صحنه)، امیرحسین شفیعی(رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان تهران و کارگردان)، حسین سلیمی(رئیس مرکز هنرهای نمایشی)، مهین شهابی(بازیگر)، رضا کمال علوی(کارگردان)، سعید بهروزی(نمایشنامه نویس، بازیگر و کارگردان)، حسین عباس زاده(نمایشنامه‌نویس،کارگردان و بازیگر)، فرزاد صفدری(نمایشنامه‌نویس)، محسن سراجی(بازیگر و کارگردان)، فریبا چوپان نژاد(نمایشنامه‌نویس وکارگردان)، سید صادق موسوی(مدیرفرهنگی)، محمد مهدی خاتمی(نمایشنامه‌نویس، کارگردان و مدیر عامل انجمن هنرهای نمایشی ایران)، محمدرضا صمیمی(بازیگر)، ساسان شکوریان(کارگردان)، سید محمد حسین مرعشی پور(رئیس انجمن هنرهای نمایشی منطقه آزاد اروند)، سعید ذهنی(آهنگساز)، مهدی رحیمیان(بازیگر)، محمد عرب‌اسدی(کارگردان و بازیگر)، محمد باقر نباتی مقدم(نمایشنامه‌نویس و بازیگر)، علی عابدی(نمایشنامه‌نویس وکارگردان)، احسان ملکی(کارگردان)، منیژه محامدی(مترجم و کارگردان)، فرزین صابونی(بازیگر)، جلال تجنگی(نمایشنامه‌نویس و کارگردان)، حسین کیانی(نمایشنامه‌نویس و کارگردان و، حسین مسافر آستانه(نمایشنامه‌نویس، کارگردان، بازیگر و دبیر سی و نهمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر).

 

تولد هنرمندان غیرایرانی متولد شهریور ماه(23آگوست-22سپتامبر)

آرتورآدلف(نمایشنامه‌نویس روس)، میخائیل چخوف(کارگردان و نظریه‌پرداز روس)، ویلیام سارویان(نمایشنامه‌نویس آمریکایی)، حبیب تنویر(نمایشنامه نویس هندی)، آنتونن آرتو(کارگردان فرانسوی)، الیا کازان(کارگردان آمریکایی)، جی.بی. پریستل(منتقد، نظریه‌پرداز و درام نویس انگلیسی)، اریک بنتلی(منتقد و کارگردان آمریکایی)،  امیل اوژیه(نویسنده فرانسوی) و سوفیا لورن(بازیگر ایتالیایی).




مطالب مرتبط

نظرات کاربران